5.4.25

Παρίσι: «Οι πύραυλοι Meteor στην Τουρκία έχουν εξοργίσει τους Έλληνες»





«Η πιθανή πώληση στην Τουρκία πυραύλων Meteor, παραγωγής MBDA, έχει εξοργίσει τους Έλληνες που φοβούνται για την ασφάλεια του εναέριου χώρου τους. Το Παρίσι διαβεβαιώνει ότι δεν έχει το πάνω χέρι».
Τα μαχητικά βομβαρδιστικά Rafale F3-R διασχίζουν με μεγάλη ταχύτητα τον ουρανό της Αττικής στις 25 Μαρτίου. Τα αεροσκάφη Dassault είναι το καμάρι και η χαρά της στρατιωτικής παρέλασης αυτής της εθνικής γιορτής, που γιορτάζει την ελληνική ανεξαρτησία. Όμως η υπεροχή που δίνουν στην Ελληνική Πολεμική Αεροπορία έναντι των γειτόνων της μπορεί να είναι μόνο προσωρινή, γράφει η γαλλική Les Echos.


Στην Ελλάδα, τους τελευταίους μήνες επικρατεί μια κάποια πικρία προς τον στενότερο σύμμαχό της, τη Γαλλία, με την οποία η χώρα διατηρεί συνήθως άριστες σχέσεις.
Αιτία: αποκαλύψεις στον Τύπο που αναφέρουν προχωρημένες διαπραγματεύσεις μεταξύ Τουρκίας και Ηνωμένου Βασιλείου για την απόκτηση πυραύλων Meteor.
Μια «αδιανόητη» πώληση
Αυτός ο πύραυλος αέρος-αέρος μεγάλου βεληνεκούς, ικανός να αναχαιτίσει στόχους σε απόσταση άνω των 100 km, δεν υπάρχει αντίστοιχος στην αγορά.
Παράγεται από τον πανευρωπαϊκό κατασκευαστή πυραύλων MBDA (κοινή ιδιοκτησία των Airbus, BAE Systems και Leonardo), εξοπλίζει τόσο το Rafale, συμπεριλαμβανομένων των 24 μονάδων στην Ελλάδα, όσο και το Eurofighter Typhoon που κατασκευάζει το Ηνωμένο Βασίλειο.
Η Άγκυρα, μάλιστα, έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον εδώ και αρκετούς μήνες για το βρετανικό αεροσκάφος να ανανεώσει τον στόλο των παλαιωμένων F-16… με την προϋπόθεση να παραδοθούν τα 40 παραδείγματα με τα Meteors.
Αδιανόητο για τους Έλληνες, οι οποίοι εκπλήσσονται από το γεγονός ότι μια ευρωπαϊκή ομάδα, εν μέρει γαλλική, εμπλέκεται σε αυτές τις διαπραγματεύσεις, οι οποίες στην πραγματικότητα θα έβαζαν σε κίνδυνο το προβάδισμα της χώρας στον αέρα.
«Η Τουρκία είναι μια εχθρική χώρα, που απειλεί ανοιχτά με πόλεμο κατά της Ελλάδας εάν επεκτείνουμε τα χωρικά μας ύδατα πέρα ​​από τα έξι ναυτικά μίλια.
«Καταλαβαίνω ότι οι άνθρωποι θέλουν να πουλήσουν τα προϊόντα τους, αλλά αυτοί οι πύραυλοι είναι εξαιρετικά όπλα ημιστρατηγικής σημασίας και η ιδέα ότι δίνονται είναι πέρα ​​από τη φαντασία μου», διαμαρτύρεται ο Άγγελος Συρίγος, βουλευτής της πλειοψηφίας και καθηγητής διεθνών σχέσεων.
«Βρείτε μια διέξοδο από ψηλά»
Η Γαλλίδα πρέσβειρα στην Ελλάδα, Λοράνς Οέρ, κλήθηκε στα τέλη Ιανουαρίου από τον υπουργό Άμυνας Νίκο Δένδια για εξηγήσεις. Ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε με τον Εμμανουέλ Μακρόν στις αρχές Φεβρουαρίου στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής των Βρυξελλών. Η ελληνική πλευρά υποστηρίζει ότι οι δύο χώρες υπέγραψαν στρατηγική συνεργασία το 2021 – συμπεριλαμβανομένης ρήτρας αμοιβαίας βοήθειας – και ότι θεωρήθηκε ότι αυτός ο οπλισμός θα παρέμενε αποκλειστικός.
Οι Γάλλοι διπλωμάτες, από την πλευρά τους, είναι ομόφωνοι στη θέση τους: το Παρίσι δεν έχει κανέναν έλεγχο.
Σύμφωνα με την αρχική συμφωνία συνεργασίας, οι έξι χώρες που παράγουν Meteor (Γερμανία, Ισπανία, Γαλλία, Ιταλία, Ηνωμένο Βασίλειο και Σουηδία) θα είχαν δεσμευτεί να μην μπλοκάρουν τις εξαγωγές εκτός εάν απειλούνταν ζωτικά συμφέροντα. Για να μην αναφέρουμε ότι το Λονδίνο υπολογίζει σε αυτήν την παραγγελία Eurofighter, η οποία θα διατηρούσε τις γραμμές συναρμολόγησης σε λειτουργία που δεν είναι καθόλου κορεσμένες.
«Όπως κανένα κράτος δεν εποπτεύει τους δικούς μας εξαγωγικούς ελέγχους, εμείς δεν έχουμε καμία επίβλεψη των εξαγωγών βρετανικών όπλων […] Σε αυτό το θέμα, έχουμε μόνο διπλωματία και πειθώ για να μπορέσουν όλοι να βρουν μια διέξοδο», δήλωσε ο υπουργός Άμυνας Σεμπαστιέν Λεκόρνου κατά τη διάρκεια ακρόασης στην Εθνοσυνέλευση στα μέσα Φεβρουαρίου.
Ο τελευταίος, ο οποίος διαβεβαιώνει ότι η πώληση απέχει ακόμα πολύ από την απόκτησή του, αναμένεται στις 14 Απριλίου στην Αθήνα για συνάντηση με τον Έλληνα ομόλογό του.

Basile Dekonink με την Anne Bauer (Ανταπόκριση από Αθήνα)

ΒΑΛΚΑΝΙΚΟ ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟ – Echedoros.blog

Πηγή: i-epikaira.blogspot.com