16.4.25

Γιάννης Βαληνάκης: Η ΠΙΚΡΗ ΑΛΗΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΩΔΙΟ GSI : ΔΙΑΚΥΒΕΥΟΝΤΑΙ ΟΛΑ ΤΑΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΑ 6νμ., ΤΟ ΚΥΡΟΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΚΑΙ ΟΙ ΣΥΜΜΑΧΙΕΣ ΤΗΣ.

 

Γιάννης Βαληνάκης
@ivalinakis
 Εάν δεν προχωρήσει, ξεχνάμε #ΑΟΖ στην Αν.Μεσόγειο, ο αντίπαλος θα αποθρασυνθεί και θα επαναλάβει το ίδιο και στο #Αιγαίο, ενώ σύμμαχοι και κοινή γνώμη θα θεωρήσουν τη χώρα φινλανδοποιημένη.
ΜΕΡΟΣ 1 Η αρνητική εξέλιξη των «σχεδιασμών» περί το #καλώδιο διαφαινόταν δυστυχώς από την αρχή, από την άδοξη τύχη που είχε ο πρόγονός του, ο αγωγός #EastMed. Τότε, και εκ νέου τώρα, τα σχέδια βασίστηκαν αποκλειστικά στις διαβεβαιώσεις των νομικών (με πρώτο τον ίδιο τον υπουργό Εξωτερικών) ότι ο δρόμος είν αι ορθάνοιχτος, αφού …είναι σύμφωνος με το δίκαιο της θάλασσας και δεν απαιτείται οποιαδήποτε άδεια της Τουρκίας.
Δυστυχώς, κάθε φορά, αποδεικνύεται η κακοδαιμονία της χώρας να στηρίζεται αποκλειστικά στο διεθνές δίκαιο (ο σημερινός ΥΠΕΞ έχει προσθέσει και τη «διεθνή ηθική»!), και να βαδίζει με στρατηγική τύφλωση, χωρίς σοβαρά σχέδια αντιμετώπισης των προβλέψιμων τουρκικών αντιδράσεων. Κατά τον κ.Γεραπετρίτη : «αφού όλη η Μεσόγειος είναι κατεσπαρμένη με καλώδια, το έργο δεν μπορεί να εμποδιστεί»(!).
Ακόμη όμως και ο νομικός «σχεδιασμός» αποδεικνύεται άστοχος. Κι αυτό γιατί κατ’ουσίαν ο EastMed βασίστηκε εξαρχής στην παραδοχή ότι αφού κατά τον (ανεπίσημο) χάρτη της Σεβίλης οι ΑΟΖ Ελλάδας και #Κύπρος εφάπτονται, δεν παρεμβάλλεται γεωγραφικά κάποια τουρκική ζώνη, και άρα σε κάθε περίπτωση η γείτων δεν δικαιούται να παρέμβει.
Η Άγκυρα όμως είχε εξαρχής αντιδράσει (πχ. κρίση 2020, παρεμπόδιση ερευνητικών σκαφών Atalante κλπ) και υποχωρώντας η χώρα μας επίσημα αποκήρυξε με επιστολή στον ΟΗΕ τον Χάρτη ως ιδιωτικό(!) και μαζί του αναγκαστικά το μόνο δυνατό γεωγραφικό σημείο επαφής ανάμεσα στην ελλαδική και κυπριακή ΑΟΖ [βλ. αναλυτικά το βιβλίο μου «Για μια νέα στρατηγική απέναντι στην #Τουρκία]. Ο -στρατηγικά τυφλός- νομικός σχεδιασμός, χωρίς δηλ. συμπερίληψη της ελληνικής αποκήρυξης του Χάρτη και του πραγματικού κόσμου (του βέβαιου τουρκικού bullying στο πεδίο), μοιραία οδήγησε στο ναυάγιο τον EastMed.
ΤΟ ΠΑΘΗΜΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΓΙΝΕ ΜΑΘΗΜΑ —Η ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΤΥΦΛΩΣΗ ΚΑΛΑ ΚΡΑΤΕΙ
Τη φορά αυτή -σχεδιάζοντας καλώδια και όχι αγωγούς- οι νομικοί ήταν κατηγορηματικά θετικοί. Έτσι ξεκίνησαν φιλόδοξοι «σχεδιασμοί» (επί τη βάσει μάλιστα και διεθνών επενδύσεων και ευρωπαικής χρηματοδότησης) για καλώδια -ηλεκτρικά και data- με Ισραήλ (#GSI), #Αίγυπτος, Σαουδ. Αραβία, #IMEC κ.ά.
Μόνο που δυστυχώς ΟΛΑ διέρχονται αναγκαστικά και από τη ζώνη του τ/λιβυκού μνημονίου. Κανένα σχεδιαστή δεν φαίνεται να απασχόλησε πως θα υπερπηδηθεί το εμπόδιο αυτό και η αναμενόμενη τουρκική πρόθεση να υπερασπιστεί την άποψή της στρατιωτικά στο πεδίο. Κι αυτό αντίθετα από εμάς που, ναι μεν οριοθετήσαμε απόλυτα νόμιμα ΑΟΖ το 2020 με την Αίγυπτο, αλλά έκτοτε επ’αυτής δεν προχωρήσαμε ούτε σε χάραξη θαλασσοτεμαχίων, ούτε την υπερασπιστήκαμε στοιχειωδώς απέναντι στις τουρκικές φρεγάτες…
Παραβλέπω χάριν συντομίας τα καταθλιπτικά ναυάγια των «αιολικών πάρκων» σε -κατά την Τουρκία- «γκρίζες ζώνες» ή ανοιχτά στο Αιγαίο, των «θαλάσσιων πάρκων» στις ίδιες περιοχές και τις πρόσφατες τουρκικές επιδιώξεις να παρεμποδιστούν ακόμη και τα καλώδια που σχεδιάζονται για διασύνδεση της ηπειρωτικής χώρας με τα νησιά στο Αν.Αιγαίο!
Ερχόμαστε έτσι στο επεισόδιο της #Κάσος, όπου η χώρα γνώρισε νέα ταπεινωτική αποτυχία: τα ναυλωμένα ερευνητικά σκάφη μπροστά στα τουρκικά πολεμικά δεν προχώρησαν ανατολικότερα πέρα από τα 6νμ. —δηλ. στην ελληνική ΑΟΖ, την οριοθετημένη επίσημα με την Αίγυπτο. Ζητήθηκε τότε από την Άγκυρα και δόθηκε («συγκεκαλυμμένα» από την εταιρία #Nexans κατά την πιθανότερη εκδοχή) τουρκική αδειοδότηση για να προχωρήσουν οι έρευνες.
Τα σκάφη αποτράπηκαν από τις τουρκικές φρεγάτες, το έργο δεν προχώρησε, αλλά παρ’όλα αυτά ο κ.υπουργός διαβεβαίωνε για απρόσκοπτη συνέχιση των ερευνών. Αντ’αυτών, μετά από πολύμηνη παραμονή εντός κρητικών λιμένων, τα σκάφη εγκατέλειψαν τη χώρα μετά από καταβολή αποζημίωσης πολλών εκ.€ για την αδράνειά τους.