
Μια σειρά από δηλώσεις-σεισμό έκανε ο Δρ. Κώστας Γρίβας στην εκπομπή «Έλληνες Παντού», φέρνοντας στο προσκήνιο όχι μόνο τα γεωπολιτικά διλήμματα της εποχής μας, αλλά και εγείροντας σοβαρά ερωτήματα για το πού πραγματικά βαδίζει η ελληνική εξωτερική πολιτική.
Η παρέμβασή του, λίγες μόνο ημέρες μετά την κλιμάκωση των σχέσεων Ισραήλ–Ιράν, φανερώνει μια θεώρηση που δεν διστάζει να μιλήσει για «γεωπολιτικό εφιάλτη», υπονομευμένες στρατηγικές και… τουρκικό παρακράτος με επιρροή εντός του ελληνικού κρατικού μηχανισμού.
Η παρέμβασή του, λίγες μόνο ημέρες μετά την κλιμάκωση των σχέσεων Ισραήλ–Ιράν, φανερώνει μια θεώρηση που δεν διστάζει να μιλήσει για «γεωπολιτικό εφιάλτη», υπονομευμένες στρατηγικές και… τουρκικό παρακράτος με επιρροή εντός του ελληνικού κρατικού μηχανισμού.
Ισραήλ: Παγιδευμένο και απομονωμένο;
Ο Γρίβας αναδεικνύει τον κίνδυνο ενός ενδεχόμενου γεωπολιτικού εγκλωβισμού του Ισραήλ, σε περίπτωση που η Τουρκία καταφέρει να επικρατήσει στον ενεργειακό και στρατηγικό χάρτη της Ανατολικής Μεσογείου. Όπως εξηγεί, η Άγκυρα φιλοδοξεί να δημιουργήσει ένα ιδιότυπο «γαλάζιο έδαφος» στο οποίο κάθε ενεργειακή ή στρατιωτική δραστηριότητα θα περνά αναγκαστικά από την έγκρισή της.
«Το Ισραήλ δεν θέλει πόλεμο με άλλη χώρα, ειδικά με μέλος του ΝΑΤΟ, όπως η Τουρκία. Όμως, αν εγκλωβιστεί και αναγκάζεται να παίρνει άδεια από την Άγκυρα για στρατηγικά του συμφέροντα, τότε αυτό θα είναι ένας απόλυτος γεωπολιτικός εφιάλτης», τόνισε.
Ελλάδα, Ισραήλ, ΗΠΑ: Η ευκαιρία για τριγωνική συμμαχία
Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, ο Έλληνας γεωπολιτικός βλέπει «πεδίον δόξης λαμπρόν» για την ελληνική διπλωματία. Η στρατηγική συγκυρία είναι μοναδική, υποστηρίζει, για την εδραίωση μιας ισχυρής τριγωνικής σχέσης μεταξύ Ουάσινγκτον, Ιερουσαλήμ και Αθήνας. Μια τέτοια συνεργασία όχι μόνο θα λειτουργούσε αποτρεπτικά απέναντι στην τουρκική αναθεωρητική πολιτική, αλλά θα ενίσχυε και τη θέση της Ελλάδας στον σκληρό πυρήνα του δυτικού γεωστρατηγικού συστήματος.
Ωστόσο, το ερώτημα που θέτει είναι καίριο και ανησυχητικό: Θέλει η Ελλάδα κάτι τέτοιο;
Σκοτεινές στρατηγικές και… υποψίες για τουρκική διείσδυση
Σύμφωνα με τον Γρίβα, υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο το ελληνικό πολιτικό σύστημα να μην επιθυμεί ουσιαστική στρατηγική σύγκλιση με τις ΗΠΑ και το Ισραήλ. Και αυτό όχι τυχαία. Όπως επισημαίνει με ιδιαίτερη ένταση:
«Υπάρχει μία άτυπη πλην πραγματική, σκοτεινή υψηλή στρατηγική της Ελλάδος να τεθούμε υπό τη σφαίρα επιρροής της Άγκυρας».
Ακόμη πιο σοκαριστικά είναι τα λόγια του για τον επίμονο αντιαμερικανισμό που -όπως λέει- προωθείται «εκ των άνω» στην Ελλάδα. Ένα φαινόμενο που κατά τον ίδιο δεν μπορεί να εξηγηθεί αλλιώς, παρά ως αποτέλεσμα ατζέντας που υπαγορεύεται από την επιρροή του τουρκικού παρακράτους μέσα στον ελληνικό κρατικό μηχανισμό.
Η στροφή προς τις ΗΠΑ του Τραμπ
Ο Γρίβας εξηγεί ότι η ταύτιση της Ουάσινγκτον με το Ισραήλ δεν είναι απλώς μία συγκυριακή επιλογή, αλλά μέρος ενός βαθύτερου σχεδίου του πρώην προέδρου Τραμπ για έναν πολυπολικό κόσμο με αμερικανική πρωτοκαθεδρία. Σε αυτό το περιβάλλον, η Ελλάδα έχει τεράστιες ευκαιρίες συνεργασίας και γεωπολιτικής αναβάθμισης.
Αντ’ αυτού όμως, λέει, παρατηρείται στην Ελλάδα ένα σχεδόν παθολογικό σύνδρομο δαιμονοποίησης της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής – μια στάση που δείχνει, όπως αφήνει να εννοηθεί, ότι κάποιοι εντός Ελλάδος δεν επιθυμούν αυτή τη στρατηγική προσέγγιση.
Τελικά, ποιος χαράζει την ελληνική στρατηγική;
Ο Δρ. Γρίβας δεν μασάει τα λόγια του: Η Ελλάδα έχει μπροστά της μια σπάνια στρατηγική ευκαιρία. Το ερώτημα όμως είναι αν υπάρχει η βούληση – ή αν πίσω από τις «ήπιες στάσεις» και τις διπλωματικές υπεκφυγές, κρύβεται μια αόρατη επιρροή που εξυπηρετεί άλλους στόχους.
Με την Τουρκία να παίζει σε πολλά ταμπλό και το Ισραήλ να βρίσκεται σε στρατηγικό αδιέξοδο, η ελληνική στάση ίσως αποδειχθεί καταλυτική. Όχι μόνο για την Ανατολική Μεσόγειο, αλλά και για τη θέση της χώρας μας στον 21ο αιώνα.
Το μόνο σίγουρο; Το 2025 δεν χωρά αυταπάτες.
Πηγή: newsfire.gr
Πηγή: i-epikaira.blogspot.com