17.4.25

Έπρεπε να καταδικαστεί η χώρα απο το ΔΕΕ για να αποτυπώσουν και να εκδώσουν χάρτη με τα θαλάσσια οικόπεδα!

 

Αγωνιωδώς τονίζουν ότι δεν πρόκειται για άσκηση κυριαρχικών διακιωμάτων!

Αφού περίμεναν να καταδικαστεί η χώρα απο το Δικαστήριο της Ε.Ε. στο οποίο προσέφυγε η Επιτροπή αποτύπωσαν και εξέδωσαν χάρτη με τα θαλάσσια οικόπεδα!!!

Στην ανακοίνωση διευκρινίζεται ότι η συγκεκριμένη ενέργεια αφορά μια ουσιαστική υποχρέωση της χώρας μας έναντι της Ε.Ε. και τονίζεται:

“Ο Θαλάσσιος Χωροταξικός Σχεδιασμός και η εξειδίκευσή του με χάρτη αποτελεί αποτύπωση των δραστηριοτήτων σε όλες τις θαλάσσιες ζώνες της χώρας – όχι άσκηση κυριαρχικών δικαιωμάτων.

Σε άλλο, δε, σημείο της ανακοινωσης επισημαίνεται, επίσης:

Η διαδικασία οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών έχει διαφορετικό αντικείμενο από τον θαλάσσιο χωροταξικό σχεδιασμό , ο οποίος αφορά τη διαδικασία με την οποία οι αρμόδιες αρχές των κρατών-μελών αναλύουν και οργανώνουν τις ανθρώπινες δραστηριότητες στις ανωτέρω θαλάσσιες περιοχές για την επίτευξη των οικολογικών, οικονομικών και κοινωνικών στόχων.

Συνεπώς, ο χάρτης που αποτυπώνει τον ελληνικό Θαλάσσιο χωροταξικό σχεδιασμό δεν συνιστά οριοθέτηση ΑΟΖ.

ΕΝ ΟΛΙΓΟΙΣ

1.-Ο χάρτης με τα Θαλάσσια Πάρκα ήταν μια υποχρέωση της Ελλάδας προς την ΕΕ. Δεν είχε υποβληθεί, η Επιτροπή προσέφυγε κατά της Ελλάδας στο Δικαστήριο της ΕΕ και η Ελλάδα καταδικάστηκε.
2.Ο χάρτης υποβάλλεται λίγες ημέρες μετά την καταδίκη.
3.-Ο χάρτης με τα Θαλάσσια Πάρκα παίρνει υπόψη του τις δύο συμφωνίες της Ελλάδας με Ιταλία και Αίγυπτο και τα υπόλοιπα τα ρυθμίζει με βάση τη μέση γραμμή. Και θεωρεί πως και τα νησιά έχουν δικαίωμα στην οριοθέτηση.
4.-Ο χάρτης ισχύει για τα 27 κράτη μέλη της Ε.Ε.
5.-Αν η Τουρκία υποβάλει δικό της χάρτη, στις χώρες της ΕΕ θα ισχύει ο χάρτης της Ελλάδας.
6.-Ο χάρτης έχει συνταχθεί με βάση το Ενωσιακό δίκαιο. Αν κατά τις διαπραγματεύσεις που θα κάνει η Ελλάδα για οριοθέτηση ΑΟΖ με την Τουρκία προκύψει κάτι διαφορετικό, η Ε.Ε. θα αποδεχθεί τη συμφωνία που θα συνάψει η Ελλάδα με την Τουρκία. Αυτός είναι και ο λόγος της διευκρίνισης ότι δεν πρόκειται για όρια της ελληνικής ΑΟΖ ούτε για όρια άσκησης κυριαρχικών δικαιωμάτων.

ΑΥΤΟ ΖΗΤΟΥΣΑΜΕ
Όσοι κάναμε κριτική στην κυβέρνηση για τους χειρισμούς της στο θέμα της ΑΟΖ της λέγαμε ανακοίνωσε τα όρια με βάση το διεθνές δίκαιο και το δίκαιο της θάλασσας (τα νησιά έχουν ΑΟΖ) και κάλεσε την Τουρκία να έρθει σε συνομιλίες. Το ότι θα ανακοινώσει τις θέσεις της η Ελλάδα δεν σημαίνει ότι αυτό που θα ανακοινώσει θα είναι και η ΑΟΖ. Χρειάζεται να συνεννοηθεί με τους γείτονές της.
Η κυβέρνηση φοβούμενη την Τουρκία δεν το έκανε. Και οι προπαγανδιστές της προέβαλαν πως όσοι υποστηρίζουν την θέση αυτή είναι πολεμοχαρείς.
Ήρθε και η ΕΕ και είπε στην κυβέρνηση πως θέλω θαλάσσια πάρκα με βάση το διεθνές δίκαιο και το δίκαιο της θάλασσας. Η κυβέρνηση πάλι φοβούμενη δεν το έκανε. Ουσιαστικά η ΕΕ το ίδιο με τους επικριτές της έλεγε στην κυβέρνηση.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πήγε την Ελλάδα στο Δικαστήριο της Ε.Ε. και το δικαστήριο την καταδίκασε.
Μετά την καταδίκη η Ελλάδα ανακοίνωσε αυτό που της έλεγαν οι επικριτές της πολιτικής της εδώ και χρόνια.
Οι προπαγανδιστές της τι λένε τώρα; Πως θα κάνει πόλεμο η Τουρκία;
Είναι άξιο παρατήρησης ότι η κυβέρνηση περίμενε να καταδικαστεί απο το Δικαστήριο για να κάνει την ανακοίνωση. Πάλι, για να το έχει ως άλλοθι απέναντι στην Τουρκία.
Το ότι η κυβέρνηση επισημαίνει πως τα όρια για τα πάρκα που ανακοίνωσε δεν είναι και ΑΟΖ είναι σωστό. Δεν είναι ΑΟΖ. Δήλωσε τις θέσεις της. Και καλεί κάθε ενδιαφερόμενο να έρθει σε συνομιλίες. Αλλά ούτε αυτό τολμούσε να κάνει.
Ευτυχώς που το έκανε πιεζόμενη απο την Ε.Ε. Και ο τρόπος που τα καθόρισε είναι σωστός. Περιμένουμε την Κύπρο για συνομιλίες ως ενδιαφερόμενη γειτονική χώρα.
  ΝΑ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ;
Η κυβέρνηση ανακοίνωσε τα όρια των Θαλασσίων Πάρκων της τα οποία δεν είναι αλλά συμπίπτουν με τα όρια της ΑΟΖ της.
Είναι το πρώτο στάδιο.
Το δεύτερο είναι να έρθει σε συνομιλίες με τους γείτονές της για τον καθορισμό της ΑΟΖ. Τουρκία, Κύπρο και οποιον άλλο.
Περιμένουμε την Κύπρο.

ΤΟ ΠΛΗΡΕΣ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΗς ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗΣ

Η πράξη συγκρότησης της Εθνικής Χωρικής Στρατηγικής για τον Θαλάσσιο Χώρο (ΕΧΣΘΧ), με την οποία εξειδικεύεται και αποτυπώνεται σε χάρτη ο Θαλάσσιος Χωροταξικός Σχεδιασμός (ΘΧΣ) της χώρας, εκδόθηκε σήμερα με πρωτοβουλία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας σε συνεργασία με το Υπουργείο Εξωτερικών και τα συναρμόδια Υπουργεία.

Πρόκειται για μία σημαντική πρωτοβουλία, καθώς για πρώτη φορά η χώρα μας θέτει τους κανόνες για την οργάνωση του θαλάσσιου χώρου. Ο ΘΧΣ συνιστά ένα ολιστικό χωροταξικό πλαίσιο και αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την επιτυχή ανάπτυξη γαλάζιας και κυκλικής οικονομίας, αποτυπώνοντας με ευκρίνεια τις ανθρώπινες δραστηριότητες που μπορούν να πραγματοποιούνται σε όλες τις θαλάσσιες ζώνες της χώρας μας, με σεβασμό στην αδήριτη ανάγκη προστασίας του περιβάλλοντος.

Η προσέγγιση που ακολουθήθηκε κατά την εκπόνηση της ΕΧΣΘΧ συνέθεσε συχνά αντικρουόμενες κοινωνικές, οικονομικές, ενεργειακές και περιβαλλοντικές παραμέτρους, προκειμένου να υπηρετήσει μια σειρά αλληλένδετους στόχους, όπως η κλιματική ανθεκτικότητα του θαλάσσιου περιβάλλοντος, η βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη, η προστασία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και ιδιαίτερα των ενάλιων αρχαιοτήτων, η βελτίωση και προστασία των θαλασσίων μεταφορών, η εκμετάλλευση των ενεργειακών πόρων της χώρας, η ιχθυοκαλλιέργεια και η ενίσχυση των διασυνοριακών έργων κοινού ενδιαφέροντος. Ο ΘΧΣ λαμβάνει υπόψη τις αλληλεπιδράσεις μεταξύ χερσαίων και θαλάσσιων δραστηριοτήτων και αποδίδει έμφαση στη διαβούλευση και συνδιαμόρφωση των προτεραιοτήτων ανά περιφέρεια, μέσα από τη συγκρότηση Θαλάσσιων Χωροταξικών Πλαισίων.

Με τον ΘΧΣ και την ΕΧΣΘΧ, η Ελληνική Πολιτεία για πρώτη φορά οριοθετεί λεπτομερείς χρήσεις των θαλασσίων ζωνών της, υλοποιώντας την υποχρέωση που απορρέει από την Οδηγία 2014/89/ΕΕ και ασκώντας τα δικαιώματα που πηγάζουν από το Διεθνές Δίκαιο.

Οι Υπουργοί

Εξωτερικών

Γιώργος Γεραπετρίτης

Περιβάλλοντος και Ενέργειας

Σταύρος Παπασταύρου

Θαλάσσιος Χωροταξικός σχεδιασμός

Ερωτήσεις & Απαντήσεις

1. Γιατί είναι σημαντική κίνηση η κατάρτιση και η εξειδίκευση και αποτύπωση σε χάρτη του Θαλάσσιου Χωροταξικού Σχεδιασμού; (ΘΧΣ)

Είναι η πρώτη φορά που αποτυπώνονται σε επίσημο ρυθμιστικό κείμενο της Ε.Ε. τα απώτατα δυνητικά όρια της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, (δηλαδή πλήρης επήρεια της ηπειρωτικής χώρας και των νησιών σε θαλάσσιες ζώνες).

2. Δηλαδή τι αποτυπώνει ο χάρτης;

Οι θαλάσσιες περιοχές που αποτυπώνονται στον χάρτη, συμπεριλαμβάνουν τις ελληνοϊταλικές συμφωνίες οριοθέτησης ΑΟΖ του 1977 και του 2020 και την ελληνοαιγυπτιακή συμφωνία του 2020, ενώ συμπίπτουν με τα όρια που απορρέουν από τον νόμο 4001/2011.

Σε ό,τι αφορά μη οριοθετημένες περιοχές, αποτυπώνεται η μέση γραμμή που καθορίζει το εξωτερικό όριο της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, μέχρι τη σύναψη συμφωνιών οριοθέτησης με γειτονικά κράτη, των οποίων οι ακτές είναι παρακείμενες ή αντικείμενες με τις ελληνικές ακτές.

3. Άρα ο χάρτης αποτυπώνει την ΑΟΖ της Ελλάδας στο σύνολο της ελληνικής επικράτειας (στο Ιόνιο, στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο);

Η διαδικασία οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών έχει διαφορετικό αντικείμενο από τον θαλάσσιο χωροταξικό σχεδιασμό , ο οποίος αφορά τη διαδικασία με την οποία οι αρμόδιες αρχές των κρατών-μελών αναλύουν και οργανώνουν τις ανθρώπινες δραστηριότητες στις ανωτέρω θαλάσσιες περιοχές για την επίτευξη των οικολογικών, οικονομικών και κοινωνικών στόχων.

Συνεπώς, ο χάρτης που αποτυπώνει τον ελληνικό Θαλάσσιο χωροταξικό σχεδιασμό δεν συνιστά οριοθέτηση ΑΟΖ.

4. Αποτυπώνει την επέκταση της ελληνικής αιγιαλίτιδας ζώνης στα 12 ναυτικά μίλια (στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο);

Η επέκταση των χωρικών υδάτων έως τα 12 ναυτικά μίλια είναι αναφαίρετο δικαίωμα της χώρας μας που απορρέει από τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας. Είναι ένα δικαίωμα για την άσκηση του οποίου η Ελλάδα επιφυλάσσεται όταν και όπως το κρίνει εθνικά συμφέρον με βάση τους κανόνες που απορρέουν από το Διεθνές Δίκαιο.

5. Πώς συνδέεται η κατάρτιση του Θαλάσσιου Χωροταξικού Σχεδιασμού με την κυριαρχία και την άσκηση κυριαρχικών δικαιωμάτων;

Ο Θαλάσσιος Χωροταξικός Σχεδιασμός και η εξειδίκευση του με χάρτη αποτελεί αποτύπωση των δραστηριοτήτων σε όλες τις θαλάσσιες ζώνες της χώρας – όχι άσκηση κυριαρχικών δικαιωμάτων.

H κυριαρχία δεν είναι αντικείμενο σχεδιασμού. Προϋπάρχει και δεν επηρεάζεται από αυτόν.

6. Γιατί η κυβέρνηση καταθέτει τώρα τον Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό;

Η κυβέρνηση κλείνει εκκρεμότητες του παρελθόντος. Υπερασπίζεται τα εθνικά συμφέροντα στην πράξη και με ουσιαστικό τρόπο, όχι με επικοινωνιακές φωτοβολίδες.

7. Η κατάρτιση του ΘΧΣ πιθανόν να προκαλέσει την αντίδραση της Τουρκίας. Άρα εγκαταλείπετε τον ελληνοτουρκικό διάλογο;

Το ότι λύνουμε εκκρεμότητες του παρελθόντος δεν σημαίνει ότι δεν επιδιώκουμε τον ελληνοτουρκικό διάλογο. Το ότι διαφωνούμε δεν σημαίνει ότι δεν συζητάμε. Το ότι συζητάμε δεν σημαίνει ότι κάνουμε εκπτώσεις από τις θέσεις μας και αυτό αποδεικνύεται στην πράξη. Η Ελλάδα επιθυμεί θετικό κλίμα στις σχέσεις με την Τουρκία και έχει ταχθεί από την αρχή υπέρ της ελληνοτουρκικής συνεννόησης με βάση το Διεθνές Δίκαιο και την καλή γειτονία.

Εξάλλου, ο Θαλάσσιος Χωροταξικός Σχεδιασμός αφορά μια ουσιαστική υποχρέωση της χώρας μας έναντι της Ε.Ε. που απορρέει από συγκεκριμένες ευρωπαϊκές οδηγίες και εντάσσεται στο πλαίσιο επίτευξης σειράς  Ευρωπαϊκών Στρατηγικών, όπως η Πράσινη Συμφωνία και η Ευρωπαϊκή Στρατηγική για τη Θαλάσσια Ασφάλεια (EUMSSEUMaritimeSecurityStrategy).

https://www.anixneuseis.gr