9.4.25

Οι πύραυλοι Barak στο Αιγαίο οδηγούν τις 2 χώρες σε πύρινο όλεθρο




H Ελλάδα θέλει να χτίσει ένα σύστημα πολυεπίπεδο με 5 φάσεις και το πιο ισχυρό στοιχείο θα είναι οι Βarak
Νέες απειλές από την πλευρά της Ελλάδας, βλέπουν τα τουρκικά ΜΜΕ.«Οι Έλληνες θα εγκαταστήσουν ισραηλινούς πυραύλους σε Χίο, Λέσβο, Έβρο και Καστελόριζο» αναφέρουν τα τουρκικά ΜΜΕ.


Μάλιστα σε εκπομπή της τουρκική τηλεόρασης και συγκεκριμένα του CNN Türk αναφέρθηκε ότι οι Έλληνες "είναι κοντά μας και παραβιάζουν τις συνθήκες".
Στην εκπομπή όπου διάφοροι σχολιαστές γεωπολιτικής και θεμάτων άμυνας παρελαύνουν κατά καιρούς για να επιτεθούν στους εξωτερικούς εχθρούς που υποσκάπτουν την ευημερία της Τουρκίας, η παρουσιάστρια του CNN Turk ανέφερε:

«Στις αμυντικές δαπάνες τις Ελλάδας που θα φτάσουν τα 25 δισ. ευρώ, αναμένεται πως θα έχει σημαντικό ρόλο και το Ισραήλ.Το σύστημα της «Ασπίδας του Αχιλλέα» αναμένεται να εγκατασταθεί στα νησιά του Αιγαίου κοντά στα ελληνοτουρκικά σύνορα.Πέντε διαφορετικοί τύποι πυραυλικών συστημάτων θα αγοραστούν από το Ισραήλ».Στη συνέχεια, τον λόγο πήρε ο İbrahim Keleş, σύμβουλος αμυντικών ζητημάτων και ασφαλείας.Ο Keles υποστήριξε πως «σύμφωνα με τη Συνθήκη της Λωζάννης, αυτά είναι τα νησιά που πρέπει να είναι αποστρατιωτικοποιημένα.Δεν πρέπει να έχετε στρατό.Όμως δυστυχώς η Ελλάδα στη Λέσβο που βρίσκεται κάτω από τη μύτη μας. Στη Χίο που βρίσκεται απέναντι από τη Σμύρνη.Δυτικά υπάρχει άλλο νησί.Εδώ κάτω είναι το Καστελόριζο.Απέχει από την Αντίφελλο μόλις 2 χιλιόμετρα.Εδώ δεν πρέπει να έχουν τίποτα εκτός από αστυνομικές δυνάμεις.Όμως έχουν στρατό».
Συνεχίζοντας την τοποθέτησή του ο Κελές είπε:
"Την Ασπίδα του Αχιλλέα τους πυραύλους θέλουν να τους εγκαταστήσουν στα νησιά τα οποία είναι κοντά μας.Επίσης, κοντά στην Αδριανούπολη και την Κεσάνη.Κοντά μας.Η Ελλάδα θέλει να χτίσει την αντιαεροπορική της ασπίδα με τους πυραύλους Barak και PULS.H Ελλάδα θέλει να χτίσει ένα σύστημα πολυεπίπεδο με 5 φάσεις και το πιο ισχυρό στοιχείο θα είναι οι Βarak».Και συμπλήρωσε πως "τους Barak θα τους εγκαταστήσουν απέναντι από τη Σμύρνη, απέναντι από τα Δαρδανέλλια, το σημείο που ανοίγονται τα Στενά στο Αιγαίο και στα χερσαία σύνορα.Και η Άγκυρα θα τους υπενθυμίσει τη Συνθήκη της Λωζάννης».
Πηγή: bankingnews.gr
_______________________________________________________

BARAK MX: Ο κορμός για τον Ελληνικό Θόλο
ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΙΧΑΗΛΑΡΗΣ
Ισχυρή και ολοκληρωμένη πρόταση στα πλαίσια των συζητήσεων για τη συγκρότηση του Ελληνικού Θόλου, που θα καλύπτει όλη την επικράτεια της χώρας από τον Έβρο μέχρι την Κρήτη και όλο το Αιγαίο, αποτελεί, σύμφωνα με τους Ισραηλινούς, η πρόταση της Israel Aerospace Industries (IAI), μέσω του υπουργείου Άμυνας του Ισραήλ στο ΓΕΕΘΑ για την ενίσχυση της ελληνικής αεράμυνας με την προμήθεια του προηγμένου συστήματος BARAK MX.
Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι το συγκεκριμένο σύστημα αποτελεί την αιχμή του δόρατος της ισραηλινής τεχνολογίας στον τομέα της αεράμυνας και έχει διαμορφωθεί έτσι ώστε να καλύψει τις ιδιαίτερες επιχειρησιακές ανάγκες της Ελλάδας, λαμβάνοντας υπόψη το γεωπολιτικό περιβάλλον της Ανατολικής Μεσογείου αλλά και τις αυξανόμενες προκλήσεις στον τομέα της ασφάλειας.IAI
Η πρόσφατη επιλογή του BARAK από την Κύπρο και τη Σλοβακία αποτελεί ισχυρή απόδειξη των δυνατοτήτων του συστήματος ενώ ακόμα 10 χώρες σε τέσσερις ηπείρους το έχουν επιλέξει από το 2016.
Το BARAK MX είναι ένα πολυεπίπεδο σύστημα αεράμυνας και αντιπυραυλικής προστασίας που προσφέρει αναχαίτιση απειλών σε μικρές, μεσαίες και μεγάλες αποστάσεις, συμπεριλαμβανομένων τακτικών βαλλιστικών πυραύλων (TBM) και έχει προταθεί στην Ελλάδα μια σύνθεση του συστήματος με 6 πυροβολαρχίες, με δυνατότητα για 2 επιπλέον.
Το σύστημα βασίζεται σε τρεις τύπους πυραύλων:
• BARAK MRAD (εμβέλεια 35 χλμ.)• BARAK LRAD (70 χλμ.)• BARAK ER (150 χλμ.)
Αυτό που το κάνει να ξεχωρίζει είναι το ιδιαίτερα υψηλό ποσοστό επιτυχούς αναχαίτισης και η ευρεία «ζώνη μη διαφυγής» (no escape zone).
Η τεχνολογική του υπεροχή επιβεβαιώνεται από το προηγμένο σύστημα RF seeker που διαθέτει και που επιτρέπει αξιόπιστο εγκλωβισμό στόχων ακόμη και σε δύσκολες καιρικές συνθήκες. Την ίδια στιγμή η κοινή τεχνολογική πλατφόρμα όλων των υποσυστημάτων του BARAK MX συμβάλλει στη μείωση του κόστους κύκλου ζωής (Life Cycle Cost – LCC), διευκολύνοντας παράλληλα την εκπαίδευση, τη συντήρηση και τη λειτουργία του συστήματος.
Είναι σημαντικό ιδιαίτερα για τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις ότι το σύστημα είναι πλήρως επιχειρησιακό, χωρίς να απαιτείται περαιτέρω ανάπτυξη ή δοκιμές, ενώ μπορεί να αναπτυχθεί τόσο σε χερσαίες όσο και σε ναυτικές πλατφόρμες, προσφέροντας ευελιξία και διαλειτουργικότητα κάτι που αναζητείται με τα υπόλοιπα οπλικά συστήματα.
Παράλληλα, η αρχιτεκτονική του του επιτρέπει την ευέλικτη σύνθεση κάθε συστοιχίας, ώστε να ανταποκρίνεται σε διαφορετικές απειλές σε πραγματικό χρόνο.
Να σημειωθεί ακόμα ότι το σύστημα εξελίσσεται διαρκώς καθώς αναπτύσσεται νέος πύραυλος με μεγαλύτερη εμβέλεια 250 χλμ. για αεροδυναμικούς στόχους, βαλλιστικούς πυραύλους και υπερηχητικές απειλές.
Εκτιμάται ότι το ΥΠΕΘΑ για λόγους ομοιοτυπίας, κόστους αλλά κυρίως αποτελεσματικότητας θα επιλέξει για την αντικατάσταση των S-300 το BARAK MX με Radar FFMR που στο επόμενο στάδιο αποκτώντας και τους πυραύλους εμβέλειας 250 χλμ θα παρέχει απόλυτη προστασία στην περιοχή της Κρήτης με ότι αυτό συνεπάγεται για την υποστήριξη της αποτρεπτικής πολιτικής της Ελλάδας στη Μεσόγειο.
Η συμμετοχή της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας
Η IAI δίνει ιδιαίτερη έμφαση στη συνεργασία με την ελληνική αμυντική βιομηχανία, την οποία θεωρεί στρατηγικό εταίρο στην ευρύτερη περιοχή κάτι που φάνηκε και στην πρόσφατη επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο Ισραήλ και τις επαφές που είχε.
Μάλιστα ως γνωστόν το 2023, η IAI προχώρησε στην εξαγορά της Intracom Defense (IDE), η οποία έχει πλέον αναδειχθεί σε κεντρικό βραχίονα υποστήριξης και παραγωγής για την υλοποίηση της πρότασης BARAK στην Ελλάδα. Η μεγάλη σημασία που δίνει η ισραηλινή εταιρεία στην IDE φάνηκε και από την πρόσφατη τοποθέτηση στη θέση του προέδρου της τον Μιχάλη Τσαμάζ, ένα από τα πλέον γνωστά και έμπειρα στο χώρο των επιχειρήσεων στελέχη, ενώ ταυτόχρονα, προχώρησε και σε αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου κατά 20%, σηματοδοτώντας την απόφαση για περαιτέρω ενίσχυση της δυναμικής αναπτυξιακής της πορείας
Είναι εμφανές ότι για την ισραηλινή εταιρεία, η IDE θα λειτουργήσει όχι μόνο ως πάροχος τεχνικής και λειτουργικής υποστήριξης, αλλά και ως κόμβος μεταφοράς τεχνογνωσίας και βιομηχανικής παραγωγής προς όφελος της ελληνικής οικονομίας και άμυνας αλλά και ως πύλη προς την ευρύτερη ευρωπαϊκή και ΝΑΤΟϊκή αγορά.
Η γραμμή παραγωγής στο Λαύριο
Γι΄ αυτό και η πρόταση της IAI περιλαμβάνει την άμεση εμπλοκή και άλλων ελληνικών εταιρειών. Ήδη, έχουν υπογραφεί μνημόνια συνεργασίας με ΕΑΒ, ΕΑΣ και Miltech, για τη συμπαραγωγή και τεχνική υποστήριξη των υποσυστημάτων του BARAK MX και συνεχίζει να μιλάει και με πολλές ακόμα ελληνικές εταιρείες.
Ιδιαίτερο ρόλο όμως αναμένεται να αναλάβουν στο πρόγραμμα τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα (ΕΑΣ), ενισχύοντας την εγχώρια προστιθέμενη αξία. Η IAI, σχεδιάζει να δημιουργήσει γραμμή παραγωγής πυραύλων στις εγκαταστάσεις των ΕΑΣ στο Λαύριο, στοιχείο που ενισχύει την αυτάρκεια και την επιχειρησιακή ετοιμότητα της χώρας. Ακόμα παραπέρα είναι σημαντικό ότι η γραμμή παραγωγής, εφόσον γίνει, δεν θα αφορά μόνο τα ελληνικά συστήματα αλλά συνολικότερα.
Άλλωστε η συμμετοχή της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας όπως πρόσφατα δήλωσε και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης όσο και ο ΥΕΘΑ Νίκος Δένδιας, θα είναι απαραίτητη στα νέα εξοπλιστικά προγράμματα.
Φυσικά αποτελεί και πάγιο αίτημα των εταιρειών του κλάδου καθώς αυτό θα έχει πολλαπλά οφέλη και για την οικονομία αλλά και για τις Ένοπλες Δυνάμεις αφού μειώνει το συνολικό κόστος, ενισχύει τη στρατηγική αυτονομία της χώρας και δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας και τεχνογνωσία.Ο χρόνος παράδοσης
Ένα από τα πλέον κρίσιμα στοιχεία αποτελεί ο χρόνος παράδοσης με την IAI να δεσμεύεται για χρόνο παράδοσης μόλις 18 μηνών από την υπογραφή της σύμβασης, επιτυγχάνοντας επιχειρησιακή ετοιμότητα σε χρόνο – ρεκόρ κάτι που σημαίνει ότι αν τρέξουν γρήγορα οι διαδικασίες θα μπορεί να παραδοθεί ακόμα και μέχρι το 2027. Είναι χαρακτηριστικό άλλωστε όπως και ο ίδιος ο πρωθυπουργός τόνισε στη Βουλή εάν θελήσουμε να προμηθευτούμε επιπλέον Patriot θα χρειαστούμε 4 με 5 χρόνια κάνοντας ευθεία αναφορά στο Ισραήλ.
Πρόκειται για κρίσιμο πλεονέκτημα, δεδομένων των διαρκώς μεταβαλλόμενων γεωστρατηγικών ισορροπιών στην περιοχή και της ανάγκης για άμεση ενίσχυση των αποτρεπτικών δυνατοτήτων της χώρας.
Καταλήγοντας πάντως γίνεται κατανοητό από την πρόταση για το BARAK MX γιατί είναι ένα βήμα μπροστά ώστε να επιλεγεί ως η ραχοκοκαλιά της νέας μας ισχυρής ασπίδας αεράμυνας και αντιπυραυλικής άμυνας της χώρας.

Πηγή: newmoney.gr

Πηγή: i-epikaira.blogspot.com