Είχε προηγηθεί σχετική εντολή από τον πρόεδρο TrumpΤην αναστολή της στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία επιβεβαίωσε και το αμερικανικό Πεντάγωνο.«Μπορώ να επιβεβαιώσω τις αναφορές για παύση της στρατιωτικής βοήθειας προς την Ουκρανία.Δεν έχω τίποτα να προσθέσω σε αυτό» ανέφερε εκπρόσωπος του Πενταγώνου.Νωρίτερα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Donald Trump έδωσε εντολή για την αναστολή όλων των προμηθειών στρατιωτικής βοήθειας στο Κίεβο.Πληροφορίες αναφέρουν πως η παύση θα διαρκέσει έως ότου ο Αμερικανός ηγέτης αποφασίσει ότι η ουκρανική ηγεσία έχει επιδείξει δέσμευση για ειρηνική επίλυση της σύγκρουσης με τη Ρωσία.
Καταπέλτης Trump, τελείωσε τον Zelensky: Η Ρωσία στοχεύει σε συμφωνία για το Ουκρανικό - Αυτός που δεν την θέλει δεν θα μείνει για πολύ στη θέση του
Ο Αμερικανός Πρόεδρος, Donald Trump, τόνισε ότι η Ρωσία επιδιώκει μια συμφωνία για την επίλυση της κρίσης στην Ουκρανία, ενώ προειδοποίησε πως όσοι αντιτίθενται σε αυτήν τη διαδικασία ενδέχεται να μη διατηρήσουν τη θέση τους για πολύ.«Ίσως υπάρχει κάποιος που δεν θέλει να προχωρήσει σε συμφωνία αυτή τη στιγμή. Αν όμως κάποιος δεν θέλει να καταλήξει σε συμφωνία, δεν νομίζω ότι θα βρίσκεται εδώ για πολύ. Δεν θα ακούνε αυτό το άτομο για πολύ. Διότι πιστεύω ότι η Ρωσία θέλει να κάνει μια συμφωνία», επεσήμανε σχετικά ο Trump, μιλώντας σε δημοσιογράφους στον Λευκό Οίκο.
«Ο Zelensky θα ήταν καλύτερα να διαψευστεί»
Παράλληλα, ο Αμερικανός Πρόεδρος εξέφρασε επίσης την ελπίδα ότι ο Volodymyr Zelensky θα διαψευστεί, ως προς την εκτίμησή του πως οι εχθροπραξίες στην Ουκρανία θα συνεχιστούν για χρόνια.«Ο Πρόεδρος Zelensky φέρεται να έκανε μια δήλωση στο AP σήμερα. Δεν είμαι μεγάλος θαυμαστής του AP, οπότε πιθανότατα ήταν μια εσφαλμένη δήλωση, αλλά είπε ότι πιστεύει πως ο πόλεμος θα συνεχιστεί για μεγάλο χρονικό διάστημα, και θα ήταν καλύτερα να αποδειχθεί λάθος. Αυτό είναι όλο που λέω», τόνισε ο Trump, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων στον Λευκό Οίκο.
«Η συμφωνία Ουάσινγκτον – Κιέβου για τα ορυκτά της Ουκρανίας παραμένει εφικτή»
Παρά ταύτα, θίγοντας το ενδεχόμενο συμφωνίας μεταξύ Ηνωμένων Πολιτειών και Ουκρανίας για τα ουκρανικά ορυκτά, ο Trump υπογράμμισε ότι το θέμα παραμένει ανοιχτό.Σε ερώτηση δημοσιογράφου για το αν θεωρεί ότι η συμφωνία έχει «τελειώσει», ο Αμερικανός Πρόεδρος απάντησε: «Όχι, δεν το νομίζω», προσθέτοντας: «Πιστεύω ότι είναι μια εξαιρετική συμφωνία για εμάς».Την ίδια στιγμή, προανήγγειλε πως θα αναφερθεί σε αυτό το θέμα κατά τη διάρκεια της ομιλίας του σε κοινή συνεδρίαση της Γερουσίας και της Βουλής των Αντιπροσώπων στις 4 Μαρτίου.Όταν ρωτήθηκε τι πρέπει να κάνει ο Zelensky για να «επανεκκινήσει τις διαπραγματεύσεις», ο Trump απάντησε: «Πιστεύω ότι απλώς πρέπει να δείξει περισσότερη ευγνωμοσύνη, γιατί αυτή η χώρα (οι Ηνωμένες Πολιτείες) τον έχει στηρίξει σε κάθε περίπτωση».
Νέα επίθεση κατά Zelensky
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, εξαπέλυσε επίσης φραστική επίθεση κατά του Ουκρανού ομολόγου του Zelensky, μέσω ανάρτησής του ξανά στο Truth Social λέγοντας χαρακτηριστικά πως δεν πρόκειται να τον ανεχθεί περαιτέρω.Αυτή η επίθεση έρχεται λίγες ημέρες μετά την επεισοδιακή συνάντησή τους στον Λευκό Οίκο.Στην ανάρτησή του, ο Trump χαρακτήρισε «τη χειρότερη δυνατή» τη δήλωση του Zelensky πως «το τέλος του πολέμου με την Ουκρανία είναι πολύ μακριά», προειδοποιώντας ότι η Ουάσινγκτον «δεν θα το ανεχτεί για πολύ ακόμα». «Το έλεγα από την αρχή, αυτός ο τύπος δεν θέλει να υπάρξει ειρήνη όσο έχει την υποστήριξη της Αμερικής», έγραψε ο Αμερικανός πρόεδρος, αφήνοντας αιχμές για τη στάση της Ουκρανίας στον πόλεμο.Παράλληλα, αναφέρθηκε στην συνάντηση ηγετών με τον Zelensky στο Λονδίνο, λέγοντας πως παραδέχθηκαν ότι χωρίς τις ΗΠΑ δεν μπορούν να συνεχίσουν τη στήριξη προς την Ουκρανία. «Ίσως όχι και η καλύτερη δήλωση για να δείξουν δύναμη απέναντι στη Ρωσία. Τι σκέφτονται;» πρόσθεσε.
Πηγή: bankingnews.gr