![]() |
Εμείς συμφωνούμε με την Ιταλία μόνο για τραίνα- φέρετρα! Να χαρούμε τις πολιτικές ηγεσίες που έχουμε !!! Α.Γ |
Ιταλία και Τουρκία συμφώνησαν στη δημιουργία κοινοπραξίας για την παραγωγή αεροσκαφών άνευ πιλότου, έπειτα από επαφές που είχαν ξεκινήσει πριν από μήνες, με στόχο τον έλεγχο μιας αγοράς που στα επόμενα δέκα χρόνια μπορεί να αγγίξει τα 100 δισ. δολάρια
Hνέα ιταλο-τουρκική αμυντική συμφωνία παρουσιάστηκε επίσημα στη Ρώμη και αποτελεί εξέλιξη επαφών που είχαν ξεκινήσει πριν από σειρά μηνών.
Ο κολοσσός της ιταλικής αμυντικής βιομηχανίας Leonardo υπέγραψε μνημόνιο κατανόησης -που θα οδηγήσει σε δημιουργία κοινοπραξίας- με την τουρκική εταιρεία Baykar, η οποία ειδικεύεται στην παραγωγή στρατιωτικών ντρόουν. Η συγκεκριμένη εταιρεία ανήκει στον γαμπρό του Τούρκου προέδρου Ερντογάν και πριν από δύο μήνες είχε προχωρήσει στην αγορά της ιταλικής βιομηχανίας Piaggio Aerospace, η οποία παράγει και συντηρεί μηχανές αεροσκαφών.
Είναι ξεκάθαρο ότι με τις κινήσεις αυτές η Baykar θέλει να αποκτήσει νέες προσβάσεις και πολύτιμες επαφές στην Ευρώπη, σε μια περίοδο κατά την οποία ο τομέας όπου δραστηριοποιείται ανθεί. Η συγκεκριμένη κοινοπραξία θα έχει έδρα την Ιταλία και ο διευθύνων σύμβουλος της Leonardo, Ρομπέρτο Τσινγκολάνι, δήλωσε ότι μέσα στα επόμενα δέκα χρόνια το ενδιαφέρον της ευρωπαϊκής αγοράς για τα αεροσκάφη άνευ πιλότου υπολογίζεται ότι μπορεί να αγγίξει τα 100 δισεκατομμύρια δολάρια.
Σχέδιο δράσης
Το μεγαλύτερο βάρος θα δοθεί στον σχεδιασμό, στην παραγωγή και συντήρηση ντρόουν επιτήρησης και βαθιάς επίθεσης, ενώ οι δύο εταιρείες, όπως έκαναν γνωστό, ενδέχεται να επεκτείνουν τη συνεργασία τους και στον διαστημικό τομέα. Η Leonardo -στο πλαίσιο της συγκεκριμένης κοινοπραξίας- πρόκειται να διαθέσει πέντε μονάδες παραγωγής της.
«Οι τεχνολογίες μας αλληλοσυμπληρώνονται, εμείς θα προσφέρουμε τα υπερπροηγμένα ηλεκτρονικά εξαρτήματα για ντρόουν, που ήδη παράγουμε», δήλωσε ο Τσινγκολάνι. Στην αμυντική αυτή συμπόρευση- μαμούθ όλα δείχνουν ότι θα εμπλακεί και το δυναμικό της Piaggio Aerospace. Πρόκειται, δηλαδή, για ένα συντονισμένο σχέδιο δράσης, το οποίο πρέπει να είχε προσυμφωνηθεί εδώ και αρκετό καιρό.
Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι ο Ρομπέρτο Τσινγκολάνι πριν αναλάβει επικεφαλής της Leonardo χρημάτισε υπουργός Περιβάλλοντος και Οικολογικής Μετάβασης στην κυβέρνηση του Μάριο Ντράγκι. Στην κυβέρνηση του τεχνοκράτη πρωθυπουργού, ο οποίος κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου είχε χαρακτηρίσει τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν «έναν δικτάτορα που χρειαζόμαστε για συγκεκριμένες συνεργασίες», αλλά «με τον οποίο πρέπει να είναι κανείς ξεκάθαρος σχετικά με το πώς βλέπει το μέλλον των κοινωνιών μας και το ποιες είναι οι πρέπουσες συμπεριφορές». Στη φάση αυτή, προφανώς, υπερίσχυσαν οι εκτιμήσεις ξεκάθαρα οικονομικού και όχι πολιτικού χαρακτήρα.
Μπίζνες με Μασκ
Η Ιταλία, στο μεταξύ, ετοιμάζεται να δώσει «πράσινο φως» και στο σύστημα δορυφορικών τηλεπικοινωνιών Starlink -πάντα αμυντικής χρήσης-, ιδιοκτησίας του Ιλον Μασκ. Επειτα από μήνες εντάσεων και διαξιφισμών, η Βουλή της Ρώμης ενέκρινε μέτρο που επιτρέπει σε ξένες εταιρείες να παίξουν πρωταγωνιστικό ρόλο στην παροχή συστημάτων ψηφιακών τηλεπικοινωνιών. Τώρα αναμένεται η τελική ψήφος της Γερουσίας, η οποία, όμως, θεωρείται μάλλον δεδομένη.
Σύμφωνα με το κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα και όλες τις υπόλοιπες δυνάμεις της αντιπολίτευσης, πρόκειται για ένα «δώρο» στον Μασκ, ο οποίος φέρεται να έχει εκφράσει έντονο ενδιαφέρον για την υπογραφή της συγκεκριμένης συμφωνίας. Μιλάμε για μια κίνηση η οποία θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την εθνική ασφάλεια της χώρας, από τη στιγμή που το σύστημα Starlink, μεταξύ των άλλων, θα πρέπει να προσφέρει κρυπτογραφημένες συνδέσεις στο δίκτυο ιταλικών πρεσβειών, όπως και στα πλοία του πολεμικού ναυτικού και στις στρατιωτικές αποστολές της χώρας σε όλο τον κόσμο.
_______________________________
Αναρτήθηκε από τον Στρατηγό κ. Αθαν. Καραντζίκο