7 Ιαν 2025

Το Υπουργείο Εξωτερικών και τα θέματα της Ομογένειας

Γνώμη του ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Αγαπητοί ανά τον κόσμο αναγνώστες, Ομογενείς, Απόδημοι και Έλληνες,  της  Panahellenic Post,  των Αγίων Θεοφανείων σήμερα και καλή μας Φώτιση!

Φώτιση που θα την χρειασθεί ιδιαίτερα το Υπουργείο Εξωτερικών (ΥΠΕΞ) προκειμένου να διευθετηθούν μια σειρά από ζητήματα και θέματα της αρμοδιότητάς του σε σχέση με τον Απόδημο Ελληνισμό.

Και εξηγούμεθα:

1.Την επίλυση του στεγαστικού ζητήματος του 4ου Δημοτικού σχολείου «Αριστοτέλης» και του 1ου Γυμνασίου Μονάχου, τα προβλήματα μεταστέγασης του οποίου συνεχώς ανακυκλούμενα και ανατροφοδοτούμενα μεταξύ γενέτειρας και Συλλόγου Γονέων το έχουν περιαγάγει -ως μη όφειλε-  σε μείζον εθνικό θέμα!

Μετά από μήνες βρέθηκε, επιτέλους, κτήριο για την μεταεγκατάσταση των δύο Σχολείων το οποίο, σύμφωνα με τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων «…ο  αναπλ. Συντονιστής Εκπαίδευσης στο Μόναχο, κ. Αθανασίου το κρίνει ως κατάλληλο για την στέγαση των άνωθεν σχολείων».

Έχουν λάβει χώρα οι απαραίτητες διαπραγματεύσεις με τον ιδιοκτήτη και η συμφωνία έχει αποσταλεί στο ΥΠΑΙΘΑ προς υπογραφή.  Δυστυχώς, σύμφωνα πάντα με το Σύλλογο, «…το ΥΠΕΞ εμμένει στην σύναψη συμφωνίας με άλλο κτήριο (…) ΔΙΧΩΣ να συνυπολογίζει την πρόταση του αναπλ. Συντονιστή εκπαίδευσης Μονάχου, ο οποίος είναι ο καθ΄ύλην αρμόδιος για την επιλογή κτηρίου»!

Και το «κερασάκι» στην τούρτα του παραλογισμού, όπως περιγράφεται στην ανακοίνωση των Γονέων: « Ποιά είναι η έκθεση καταλληλότητας που καθιστά το κτήριο επί της Max-Diamand-Str. 7 κατάλληλο προς στέγαση των δύο σχολικών μονάδων, όταν βρίσκεται στον ίδιο δρόμο με έναν οίκο ανοχής, σε μια ΜΗ περιορισμένη υπό ειδικών όρων περιοχή

Ασχέτως των ένθεν κακείθεν επιχειρηματολογιών το θέμα θα ήταν για γέλια αν δεν ήταν τόσο σοβαρό, αφού αφορά ουσιαστικά την ελληνόγλωσση εκπαίδευση των νεαρών ομογενών μας στο Μόναχο και το μαθησιακό στάτους περίπου 800 μαθητών.

Και τώρα οι ομογενείς γονείς προσφεύγουν στον Πρωθυπουργό, να δώσει λύση το θέμα της μεταστέγασης των δύο Σχολείων τους! Είναι δυνατόν;  Όλα ο Πρωθυπουργός; Και οι Υπουργοί τι κάνουν;

2.Το ΥΠΕΞ έχει ένα ακόμη σημαντικό θέμα -ανάμεσα και σε άλλα- να επιλύσει μέσα στο 2025. Την επανασύσταση του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού (ΣΑΕ). Για το θέμα αυτό θα επανέλθουμε εντός των προσεχών ημερών.

3. Το θέμα της εξυπηρέτησης των Ομογενών στα κατά τόπους Προξενεία είναι κρίσιμο και χρίζει άμεσης αντιμετώπισης, έξω και πέρα από τα όποια «Στρατηγικά Σχέδια» κατά απόλυτη προτεραιότητα, όπως δημοσίως έχει επισημάνει και ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

4.  Η σμίξη των Γραμματειών Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας σε μία, δεν φαίνεται να ήταν ευτυχής έμπνευση. Ούτε για την μία μήτε και για την άλλη Γραμματεία. Σε ό,τι αφορά, όμως, τον Απόδημο Ελληνισμό, η επανασύσταση μιας «ατόφιας» Γενικής Γραμματείας είναι εκ των ων ουκ άνευ. Επίσης, απαιτείται ανεξάρτητος ικανοποιητικός Προϋπολογισμός. Αυτόνομη αθρόα στελέχωση των διαφόρων διευθύνσεων, της Γ.Γ.  για τους Αποδήμους -σε αναπλήρωση και όσων τα τελευταία χρόνια αποχώρησαν ή προσεχώς αποχωρούν λόγω συνταξιοδότησης-  με ικανό αριθμό προσωπικού που, τουλάχιστον, θα γνωρίζει …κατά που πέφτει η Ομογένεια!!!

5. Εν τέλει, ας σκεφθούν οι επαΐοντες μήπως θα άξιζε τον κόπο μια φορά το χρόνο να γίνεται μία σύσκεψη εκπρόσωπων ομογενειακών Οργανώσεων στο Υπουργείο Εξωτερικών με τον Υπουργό και αρμόδιους παράγοντες του υπουργείου, ώστε να υπάρχει αμφίπλευρη ενημέρωση επί των σημαντικών ομογενειακών,  εθνικών κλπ. θεμάτων.