9 Ιαν 2025

Με τις Belharra… στο χέρι - Τι απειλεί τον παγκόσμιο στόλο - Γιατί η Κίνα είναι φαβορί σε μια ναυμαχία με τις ΗΠΑ

 

Οι ναυτικοί διοικητές της Δύσης φοβούνται πολύ περισσότερο όχι τόσο από τις ίδιες τις νέες απειλές, αλλά από τον ρυθμό με τον οποίο αυτές εμφανίζονται.


Τη στιγμή που η Ελλάδα πρόκειται να αγοράσει και μια τέταρτη φρεγάτα Belharra (ήδη το 2021 συμφώνησε να αποκτήσει τρεις φρεγάτες έναντι 3 δισεκατομμυρίων ευρώ από τη Γαλλία) προκειμένου μαζί με όλο τον υπόλοιπο σχεδιασμό (π.χ. εκσυγχρονισμός φρεγατών ΜΕΚΟ και των πυραυλακάτων ΡΟΥΣΣΕΝ, κτήση 4 περιπολικών ISLAND, συμμετοχή στη ναυπήγηση της νεάς φρεγάτας CONSTELATION) να δημιουργήσει ένα «πυραυλικό απόρθητο τείχος επιφανείας στο Αιγαίο», όπως είχε πει ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας τον περασμένο Σεπτέμβριο, διοικητές των κορυφαίων ναυτικών δυνάμεων της Δύσης εκτιμούν ότι οι συνεχιζόμενες συγκρούσεις σε διάφορα μέρη του πλανήτη δείχνουν ότι το δόγμα της χρήσης ναυτικών δυνάμεων χρειάζεται επείγουσα προσαρμογή.



Σε αυτά τα συμπεράσματα καταλήγουν οι διοικήσεις στις ΗΠΑ, στη Μεγάλη Βρετανία και στη Γαλλία.
Το ΝΑΤΟ σημειώνει ότι τα πολεμικά πλοία αντιμετωπίζουν νέες απειλές λόγω της εμφάνισης όπλων που δεν είχαν δει προηγουμένως.
Η τεχνολογική πρόοδος επιβάλλει τη θέληση της στον στρατό και τα «μεγάλα αστέρια» των κορυφαίων ναυτικών δυνάμεων επιμένουν: χρειάζονται μεταρρυθμίσεις.
2222_3.jpg
Eυάλωτα και τα αεροπλανοφόρα

Η εμφάνιση υπερηχητικών όπλων έχει κλονίσει σοβαρά όλες τις τρέχουσες πεποιθήσεις για τις δυνατότητες του στόλου.
Τα αεροπλανοφόρα που παλαιότερα θεωρούνταν αβύθιστα είναι πλέον ευάλωτα.
Όμως οι πρόσφατες εξελίξεις προκαλούν ακόμη μεγαλύτερη ανησυχία στη Δύση.
Και εάν τα υπερηχητικά όπλα είναι μια ακριβή τεχνολογία που θα είναι διαθέσιμη στο άμεσο μέλλον σε λίγες μόνο χώρες, ο κατάλογος των απειλών έχει συμπληρωθεί από νέους τύπους όπλων.
«Σήμερα αντιμετωπίζουμε μια πανίσχυρη θαλάσσια δύναμη στην περιοχή του Ινδο-Ειρηνικού, τη σύγκρουση στην Ουκρανία και τις επιθέσεις των Houthis στην Ερυθρά Θάλασσα - όλα αυτά θα καθορίσουν το περιβάλλον ασφαλείας μας για αρκετές δεκαετίες» επισήμανε πρόσφατα o υπουργός Ναυτικού των ΗΠΑ, Carlos Del Toro όπως αναφέρει η αμερικανική πύλη Naval Technology.
1_228.jpg
Στόχοι και από μικρές δυνάμεις

Η εμπειρία των τρεχουσών συγκρούσεων δείχνει ότι απειλή για τον στόλο αποτελούν δυνάμεις οπλισμένες όχι μόνο με βαλλιστικούς πυραύλους που είναι φθηνότεροι από τους υπερηχητικούς, αλλά ακόμη και με μη επανδρωμένα σκάφη και με drones.
Αυτό σημαίνει ότι πολεμικά πλοία αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων μπορούν να γίνουν στόχοι τόσο από αντίπαλα κράτη όσο και από μικρές ομάδες.
Και πλέον είναι απαραίτητο να είναι προστατευμένα από αυτές.

Ο πραγματικός φόβος

Αλλά οι ναυτικοί διοικητές της Δύσης φοβούνται πολύ περισσότερο όχι τόσο από τις ίδιες τις νέες απειλές, αλλά από τον ρυθμό με τον οποίο αυτές εμφανίζονται.
Όπως επισημαίνουν, απαιτείται αναθεώρηση ολόκληρης της δομής του στόλου και του στρατιωτικοβιομηχανικού συγκροτήματος που τον υποστηρίζει.
«Το ναυτικό δεν μπορεί πλέον να βασίζεται στο γεγονός ότι τα πλοία θα είναι ενεργά για 40 χρόνια, καθώς τα οπλικά συστήματα θα αλλάξουν δραματικά σε μια τέτοια περίοδο», αναφέρει το αμερικανικό δημοσίευμα Defense News, επικαλούμενο τον Γάλλο ναύαρχο Nicolas Vaujour, επικεφαλής του αρχηγείου του Γαλλικού Ναυτικού.
Με άλλα λόγια, τα πλοία καθίστανται απαρχαιωμένα όσο ακόμα… ναυπηγούνται.
13_39.jpg
Πώς να πολεμήσουμε;

Την άποψή του συμμερίζεται και ο επικεφαλής του ναυτικού επιτελείου του Βασιλικού Ναυτικού, Sir Ben Key.
Σημειώνει επίσης ότι η «αλλαγή της γενιάς» των όπλων γίνεται πιο γρήγορα από ό,τι ναυπηγούνται τα νέα πλοία.
«Θα πρέπει να διαχωριστούν οι επιχειρησιακές δυνατότητες από την πλατφόρμα» υποστηρίζει ο Βρετανός ναύαρχος, εκφράζοντας μια άποψη που επί της ουσίας επιτρέπει στο πλοίο να βελτιώνεται και να «ανανεώνεται» μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα από την αποχώρησή του από τα ναυπηγεία.
Η Βρετανία και η Γαλλία συνεργάζονται τώρα με τον κολοσσό των όπλων MBDA, ο οποίος παράγει πυραυλικά συστήματα με βάση την εμπειρία που αποκτήθηκε στην Ερυθρά Θάλασσα.
«Το μάθημα ήταν ότι το Πολεμικό Ναυτικό πρέπει να είναι πολύ πιο επικεντρωμένο στους παράγοντες που έχουν πραγματικά σημασία, αντί να προσπαθεί να βρει την τέλεια λύση, η οποία θα έρθει πολύ αργά», υποστηρίζει ο Key.

Όχι σε θαυματουργά όπλα

Μια τέτοια αλλαγή στη ρητορική σηματοδοτεί την απομάκρυνση από την παραδοσιακή δυτική φιλοσοφία των όπλων, η οποία επικεντρωνόταν στην ακριβή, χρονοβόρα, αποσπασματική, αλλά υψηλής ποιότητας παραγωγή.
Η εμπειρία των τρεχουσών συγκρούσεων έπεισε την Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες ότι το κύριο καθήκον της βιομηχανίας μιας εμπόλεμης χώρας δεν είναι η παραγωγή θαυματουργών όπλων, αλλά η εξασφάλιση αδιάλειπτης προμήθειας όλων των απαραίτητων οπλικών συστημάτων σε σύντομο χρονικό διάστημα.
Το βασικό ερώτημα παραμένει αναπάντητο: από πού να βρεθούν τα χρήματα για να αναβιώσει το ευρωπαϊκό στρατιωτικό-βιομηχανικό συγκρότημα, που αποβιομηχανοποιήθηκε μετά τον Ψυχρό Πόλεμο.
Ωστόσο, τόσο το Ηνωμένο Βασίλειο όσο και η Γαλλία σχεδιάζουν να φέρουν βιομηχανικούς μηχανικούς, συμπεριλαμβανομένων ειδικών τεχνητής νοημοσύνης, για να κατανοήσουν καλύτερα τις ανάγκες του στρατού.
Μια άλλη αλλαγή που προβλέπει ο Vaujour είναι η αύξηση των πληρωμάτων.
Σύμφωνα με τον ίδιο, ο σημερινός αριθμός έχει αποδειχθεί ανεπαρκής.
14_25.jpg
Υπολείπονται οι ΗΠΑ

Οι Ηνωμένες Πολιτείες μιλούν ακόμα και για την ανάγκη για αλλαγές στο θαλάσσιο δόγμα της, επικαλούμενες την ανάγκη να αντισταθούν με κάποιον τροπο στην Κίνα.
Η Ουάσινγκτον είναι πεπεισμένη ότι το Πεκίνο βρίσκεται σε εντελώς διαφορετικό επίπεδο όσον αφορά την παραγωγή αυτών των τύπων όπλων.
«Για κάθε πλοίο ανοικτής θάλασσας που μπορούμε να κατασκευάσουμε, η Κίνα θα κατασκευάσει 359», δήλωσε πρόσφατρα ο Δημοκρατικός βουλευτής Raja Krishnamoorthi.
Η ρίζα αυτού του προβλήματος, όπως είναι πεπεισμένος ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ, Jake Sullivan, είναι ότι η αμερικανική ναυπηγική βιομηχανία άρχισε να «πεθαίνει» στις αρχές της δεκαετίας του 1980.
Η κατάσταση, σύμφωνα με εκείνον, επιδεινώνεται από την γενική κρίση ολόκληρης της αμερικανικής στρατιωτικοβιομηχανικής βάσης, την οποία η Ουάσινγκτον αντιμετωπίζει λόγω της σύγκρουσης στην Ουκρανία.
«Σε οκτώ εβδομάδες, το Κίεβο εξάντλησε το ετήσιο απόθεμα πυρομαχικών των ΗΠΑ για πυροβολικό των 155 χιλιοστών», σημείωσε ο Sullivan.
Όλα αυτά προκαλούνται από δεκαετίες υποεπένδυσης και έλλειψης συντονισμού στο στρατιωτικοβιομηχανικό σύμπλεγμα.

Φαβορί η Κίνα

Τώρα, οι ΗΠΑ εξετάζουν τη δυνατότητα συνεργασίας με συμμάχους για να λύσουν αυτό το πρόβλημα.
«Πρέπει να εξετάσουμε τη δυνατότητα κοινής παραγωγής, είτε πρόκειται για την παραγωγή πυρομαχικών στην Αυστραλία είτε για ναυπηγική στην Κορέα», δήλωσε ο William Greenwalt από American Enterprise Institute, σύμφωνα με το Defense News.
Και στην Ουάσινγκτον βιάζονται να βρουν μια αποδεκτή λύση.
Εκεί είναι πεπεισμένοι ότι οι αντίπαλοί τους - κυρίως το Πεκίνο  - σε περίπτωση σύγκρουσης θα είναι σε θέση να νικήσουν ακριβώς επειδή η κινεζική βιομηχανία είναι πολύ πιο αποτελεσματική στο να επισκευάζει τα πλοία και να κατασκευάζει καινούργια.
Αυτό καθιστά την Κίνα φαβορί σε μια αντιπαράθεση που, επιπλέον, μπορεί να εκτυλιχθεί κοντά στις ακτές της.
15_23.jpg

www.bankingnews.gr

________________________________
Αναρτήθηκε από τον Μιχάλη Τσολάκη