Το πλήγμα με τον βαλλιστικό πύραυλο Oreshnik ήταν ανταπόδοση της εκτόξευσης ATΑCMS και Storm Shadow εναντίον στόχων στο εσωτερικό της Ρωσίας, όπως είχε υποσχεθεί ο Πούτιν. Ρώσοι αξιωματούχοι είχαν προειδοποιήσει ότι ενδέχεται να χρησιμοποιήσουν ένα όπλο που δεν είχε χρησιμοποιηθεί ποτέ στο ουκρανικό έδαφος. Πολλά δυτικά ΜΜΕ, αλλά και κυβερνήσεις (ιδίως σε Βρετανία, Σκανδιναβία και βαλτικές χώρες) έσπευσαν να σπείρουν πανικό για κάτι που έπρεπε να αναμενόταν.
Πολύς λόγος έγινε για την ταχύτητα, ενώ η ικανότητα βαλλιστικών πυραύλων να φτάνουν τέτοιες ταχύτητες ήταν γνωστή από τη δεκαετία του 1960.
Η ακριβής ταυτότητα του πυραύλου προς το παρόν παραμένει μυστήριο. Είναι επίσης ασαφές τι είδους κεφαλές μετέφερε. Οι Αμερικανοί θεωρούν ότι ο πύραυλος είναι μετεξέλιξη του μοντέλου RS-26 Rubezh. Ο RS-26 θεωρείται βαλλιστικός πύραυλος μέσου βεληνεκούς (IRBM), μια κατηγορία όπλων που έχει βεληνεκές μέχρι 5.500 χλμ με βάση το βεληνεκές που πέτυχε στις δοκιμές. Ας σημειωθεί ότι η Συνθήκη για τις Πυρηνικές Δυνάμεις Μέσου Βεληνεκούς (INF) απαγόρευε τους βαλλιστικούς πυραύλους και τους πυραύλους κρουζ με βεληνεκές από 500 έως 5.500 χλμ. Η συνθήκη κατέρρευσε το 2019 με πρωτοβουλία των ΗΠΑ.
Η τοποθεσία εκτόξευσης φαίνεται να ήταν το Kapustin Yar, περίπου 800 χλμ μακριά από τον στόχο. Ο RS-26 είναι πύραυλος στερεού καυσίμου σε τροχοφόρο όχημα που είναι μικρότερη εκδοχή του RS-24 Yars ICBM. Η ανάπτυξη του RS-26 ξεκίνησε γύρω στο 2008 από το Ινστιτούτο Θερμικής Τεχνολογίας της Μόσχας. Ο πύραυλος έχει μήκος περίπου 12 μέτρα και διάμετρο λιγότερο από δύο μέτρα. Μια πρώτη, ανεπιτυχής δοκιμαστική εκτόξευση έγινε στο Plesetsk τον Σεπτέμβριο 2011. Σε μια δεύτερη δοκιμή τον Μάιο 2012, η Ρωσία έδειξε ότι το RS-26 μπορούσε να φτάσει σε διηπειρωτικό βεληνεκές, αν και θεωρήθηκε ότι αυτό επιτεύχθηκε μόνο με ελαφρύ ή καθόλου ωφέλιμο φορτίο.
Το Avangard
Τον Μάρτιο, λίγες εβδομάδες αφότου ο Πούτιν το ανέφερε σε μια ομιλία, η Ρωσία α αποφάσισε να σταματήσει την ανάπτυξη του Rubezh. Θα εστίαζε στην ανάπτυξη πυρηνικών υπερηχητικών όπλων ολίσθησης Avangard. Προηγουμένως, ο Πούτιν είχε δηλώσει ότι το RS-26 θα χρησιμεύσει επίσης ως το κύριο όχημα εκτόξευσης για το Avangard. «Το Avangard συμπεριλήφθηκε στην τελική έκδοση του προγράμματος κρατικού σχεδίου εξοπλισμού ως πιο ουσιαστικό για τη διασφάλιση της αμυντικής ικανότητας της χώρας», δήλωσε ρωσική πηγή στο TASS. «Όλες οι εργασίες για το Rubezh και το Barguzin [ICBM] τέθηκαν σε αναμονή μέχρι το τέλος του 2027. Η απόφαση για την επανέναρξη των εργασιών θα ληφθεί μετά την εκπλήρωση του τρέχοντος εξοπλιστικού προγράμματος».
Με την εγκατάλειψη του RS-26, το Avangard τοποθετήθηκε σε πυραύλους σε σιλό σε παλιά ICBM UR-100N UTTKh. Το υπερηχητικό όχημα boost-glide μπορεί να είναι επιλογή για τοποθέτηση στον εκτοξευόμενο από σιλό πύραυλο RS-28 Sarmat ICBM, ο οποίος –σύμφωνα με Αμερικανούς– καταστράφηκε σε δοκιμαστική εκτόξευση. Δεν ήταν σαφές γιατί η Ρωσία εγκατέλειψε το RS-26, αν και μπορεί να ήταν οικονομική απόφαση. Οι ανησυχίες σχετικά με το κόστος αναφέρθηκαν από το TASS το 2018. «Αρχικά είχε προγραμματιστεί να συμπεριληφθούν τόσο το Avangard όσο και το [RS-26] Rubezh στο κρατικό σχέδιο εξοπλισμού», δήλωσε στο TASS ρωσική πηγή, προσθέτοντας: «Αργότερα έγινε σαφές ότι τα κεφάλαια δεν επαρκούσαν για τη χρηματοδότηση και των δύο συστημάτων ταυτόχρονα».
________
Αναρτήθηκε από τον Στρατηγό κ. Αθαν. Καραντζίκο