31 Δεκ 2024

Les scénarios noirs de l’armée française: Έρχεται πόλεμος Ελλάδας - Τουρκίας στο Αιγαίο



Πόλεμο Ελλάδας – Τουρκίας με αεροναυτική σύγκρουση στο Αιγαίο τον Φεβρουάριο του 2028 βλέπει γαλλικό στρατιωτικό σενάριο


Οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, με την ένταση να κυριαρχεί στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, βρίσκονται συχνά στο επίκεντρο της διεθνούς διπλωματίας και των στρατιωτικών σχεδιασμών. Το βιβλίο της δημοσιογράφου Alexandra Saviana, “Les scénarios noirs de l’armée française“ (Τα σκοτεινά σενάρια του Γαλλικού Στρατού), περιγράφει 11 σενάρια βασισμένα σε πραγματικές γεωπολιτικές συνθήκες που θα μπορούσαν να εξελιχθούν σε σοβαρές κρίσεις ή και συγκρούσεις.
Τα σενάρια που παρουσιάζονται βασίζονται σε πραγματικές στρατιωτικές και γεωπολιτικές αναλύσεις. Ο Γαλλικός Στρατός χρησιμοποιεί παρόμοια σενάρια για εκπαίδευση και προγραμματισμό μέσω εργαλείων όπως το wargaming και η “Red Team” που συστήθηκε από την Αμυντική Υπηρεσία Καινοτομίας (AID). Η συγγραφέας, έχοντας συμβουλευτεί 106 ειδικούς, εξετάζει το ενδεχόμενο μιας ένοπλης σύγκρουσης μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας μέσα από το πρίσμα της γαλλικής στρατηγικής και άμυνας.
Στο σενάριο 8 του βιβλίου, η Γαλλία αναδεικνύεται σε βασικό σύμμαχο της Ελλάδας, αναλαμβάνοντας πρωταγωνιστικό ρόλο σε μια αεροναυτική σύγκρουση που εκτυλίσσεται τα επόμενα χρόνια.
Κρίση στο Αιγαίο: Σενάριο σύγκρουσης Ελλάδας-Τουρκίας από τη Γαλλία
Το σενάριο 8 για αεροναυτικές επιχειρήσεις στο Αιγαίο, εξελίσσεται τον Φεβρουάριο του 2028, σε μια περίοδο αυξημένων εντάσεων μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Η στρατηγική ευπάθεια της περιοχής και η γεωπολιτική αντιπαλότητα οδηγούν σε μια κλιμάκωση που καταλήγει σε στρατιωτική σύγκρουση. Οι τουρκικές διεκδικήσεις στη Μεσόγειο, που βασίζονται στη θεωρία της «Γαλάζιας Πατρίδας», εντείνονται υπό την ηγεσία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος προχωρά σε εθνικιστικές ενέργειες κατά την τρίτη θητεία του.
Η κρίση ξεκινά όταν το τουρκικό αποβατικό πλοίο TCG Anadolu αποβιβάζει ειδικές δυνάμεις σε ακριτικό νησί, όπως οι βραχονησίδες Ίμια, ανεβάζοντας την τουρκική σημαία και συλλαμβάνοντας Έλληνες φρουρούς. Η Ελλάδα καταγγέλλει την επιθετική ενέργεια και επικαλείται το Άρθρο 5 του ΝΑΤΟ, αλλά η συμμετοχή της Τουρκίας στη συμμαχία καθιστά την ενεργοποίησή του αδύνατη. Οι εντάσεις μεταξύ των δύο χωρών, που ήδη υποδαυλίζονται από συχνές παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου, οδηγούν σε στρατιωτική κινητοποίηση.
Η Γαλλία, στο πλαίσιο της διμερούς αμυντικής συμφωνίας με την Ελλάδα, αναλαμβάνει ηγετικό ρόλο στην αντιμετώπιση της τουρκικής επιθετικότητας. Μαζί με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, οργανώνει στρατιωτική επιχείρηση υποστήριξης, με τη συμμετοχή φρεγατών, υποβρυχίων και μαχητικών Rafale. Οι γαλλικές δυνάμεις συνδράμουν στη δημιουργία μιας ζώνης αποτροπής γύρω από το νησί, προλαμβάνοντας περαιτέρω κινήσεις από την Τουρκία και καταφέρνουν να ανακτήσουν τα Ίμια μετά από σφοδρές μάχες, αλλά οι απώλειες είναι σημαντικές: πάνω από 120 Γάλλοι, 130 Έλληνες και 250 Τούρκοι στρατιώτες σκοτώνονται.
Η κρίση κορυφώνεται με την παραίτηση του Ερντογάν, που παραδίδει την εξουσία στον αντιπρόεδρο Φουάτ Οκτάι. Ο νέος ηγέτης της Τουρκίας ενισχύει τη συνεργασία με τη Ρωσία και, σε μια δραματική κίνηση, αποσύρει την Τουρκία από το ΝΑΤΟ, καίγοντας το κείμενο της συνθήκης σε ζωντανή μετάδοση.
Η σύγκρουση αφήνει την Ευρώπη και τη Μεσόγειο σε βαθιά αποσταθεροποίηση. Η κατάρρευση του ΝΑΤΟ αναγκάζει την ΕΕ να αναζητήσει αυτόνομη αμυντική στρατηγική, ενώ η Ρωσία ενισχύει την επιρροή της. Η Ελλάδα παραμένει σε εγρήγορση, με τη Γαλλία να αναδεικνύεται ως βασικός πυλώνας της ευρωπαϊκής ασφάλειας. Η σύγκρουση στο Αιγαίο αναδιαμορφώνει τη γεωπολιτική σκακιέρα, επισημαίνοντας την ανάγκη για σταθερότητα και συνεργασία στην περιοχή.
Το διεθνές πλαίσιο και ο ρόλος άλλων χωρών
Η ελληνοτουρκική κρίση, όπως περιγράφεται στο σενάριο, αναδεικνύει τις διχαστικές δυναμικές εντός του ΝΑΤΟ. Ενώ η Ελλάδα υποστηρίζεται ενεργά από τη Γαλλία, άλλες χώρες της Συμμαχίας, όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες, επιδιώκουν να διατηρήσουν ουδέτερη στάση.
Η διπλωματική πίεση αυξάνεται, ενώ η ΕΕ αποδεικνύεται ανεπαρκής στην ανάληψη συλλογικής δράσης. Η Γερμανία περιορίζεται σε διπλωματικές κινήσεις, ενώ οι υπόλοιπες χώρες της ΕΕ, αν και καταδικάζουν την τουρκική ενέργεια, δεν προχωρούν σε ουσιαστικές ενέργειες.
Η Γαλλία, μέσω της στρατιωτικής αμυντικής συμφωνίας με την Ελλάδα, προωθεί τη φιλοδοξία της για ευρωπαϊκή αμυντική αυτονομία, ενώ επιδιώκει να διατηρήσει την επιρροή της στην Ανατολική Μεσόγειο.
Η σημασία για την Ελλάδα
Για την Ελλάδα, η γαλλική υποστήριξη αποτελεί κρίσιμο παράγοντα σε αυτή την κρίση. Το διμερές αμυντικό σύμφωνο αποκτά πρακτική αξία, ενώ η στρατιωτική εμπλοκή της Γαλλίας προσφέρει ουσιαστική αποτροπή απέναντι στην τουρκική επιθετικότητα. Η συνεργασία αυτή ενισχύει την ελληνική θέση στο Αιγαίο, ενώ παράλληλα εδραιώνει τη Γαλλία ως στρατηγικό εταίρο.
Το σενάριο αυτό, όπως περιγράφεται στο “Les scénarios noirs de l’armée française“, αποτελεί ένα προσεκτικά σχεδιασμένο στρατιωτικό αφήγημα που βασίζεται σε υπαρκτές γεωπολιτικές εντάσεις. Αναδεικνύει τη σημασία της στρατιωτικής συνεργασίας, την ευθύνη της διεθνούς κοινότητας και την ανάγκη προληπτικού σχεδιασμού. Στην περίπτωση μιας ελληνοτουρκικής σύγκρουσης, η Γαλλία εμφανίζεται ως βασικός σύμμαχος, αναλαμβάνοντας τον ρόλο του εγγυητή της σταθερότητας και της ασφάλειας στην περιοχή.
Η Alexandra Saviana είναι Γαλλίδα δημοσιογράφος και συγγραφέας, με πολυετή εμπειρία σε θέματα γεωπολιτικής και άμυνας. Έχει συνεργαστεί με σημαντικά μέσα ενημέρωσης, ενώ ειδικεύεται στην ανάλυση στρατηγικών και διεθνών σχέσεων. Το βιβλίο της “Les scénarios noirs de l’armée française” αποτελεί καρπό ενδελεχούς έρευνας με τη συμβολή 106 ειδικών.


Πηγή: armyvoice.gr/ https://i-epikaira.blogspot.com