15.12.24

Δένδιας: Η χώρα αντιμετωπίζει υπαρκτή και ζώσα απειλή

Στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό ο Δένδιας αναφέρθηκε στη νέα δομή δυνάμεων, την καινοτομία και το προσωπικό ενώ απέρριψε την όποια κριτική για υπερβολικές αμυντικές δαπάνες

Με το βλέμμα στην απειλή από την πλευρά της Τουρκίας ξεκίνησε την ομιλία του στο πλαίσιο της συζήτησης για τον προϋπολογισμό, στη Βουλή, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας.

Ο Δένδιας κάλεσε τη Βουλή να συμφωνήσει στην παραδοχή ότι αν η χώρα αντιμετωπίζει απειλή και από ποιον προέρχεται αυτή η βασική απειλή κατά της χώρας. Αναφερόμενος στην Τουρκία σημείωσε το εκπεφρασμένο casus belli, αν η Ελλάδα ασκήσει «νόμιμα δικαιώματα», καθώς και την προσπάθεια της Άγκυρας για επιβολή διά της βίας του παράνομου τουρκολιβυκού μνημονίου.

«Η χώρα αντιμετωπίζει υπαρκτή και ζώσα απειλή» ανέφερε ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, σημειώνοντας την αναφορά του Θουκιδίδη στο διάλογο των Μηλίων, πως «δυνατὰ δὲ οἱ προύχοντες πράσσουσι καὶ οἱ ἀσθενεῖς ξυγχωροῦσιν» για να υπογραμμίσει «δεν επιθυμώ η πατρίδα μου να συγχωρεί».

Η διαφορά δαπανών Ελλάδας – Τουρκίας

Σημείωσε ότι η Τουρκία χαλάει για εξοπλιστικά το 2025 26,8 δισεκατομμύρια, 14 φορές, όπως είπε, ό,τι δαπανά η Ελλάς.

«Ακούγονται υπερβολικές οι εξοπλιστικές δαπάνες της χώρας» διερωτήθηκε ο Δένδιας και έβαλε στην εξίσωση και την πληθυσμιακή διαφορά Ελλάδας – Τουρκίας, σημειώνοντας ότι εκεί το χάσμα είναι 1 προς 10.

Την ίδια στιγμή αναφέρθηκε στην νέα υποχρέωση των Ενόπλων Δυνάμεων, λόγω των φαινομένων υπερθέρμανσης των περιβάλλοντος να συντρέχουν στις φυσικές καταστροφές με την δημιουργία της νέας Γενικής Διεύθυνσης Φυσικών Καταστροφών.

Το ΕΛΚΑΚ

Αναφερόμενος στην επιλογή των εξοπλιστικών με τη μορφή των νέων όπλων, τόνισε ότι η «κύρια κατεύθυνση είναι να μπει η χώρα στον αιώνα της καινοτομίας» και μίλησε για το ρόλο του ΕΛΚΑΚ και την ανάγκη η χώρα να μπορεί να παράγει και να παρέχει λύσεις στα αμυντικά της ζητήματα, πέραν της λογικής «αγοράζω μόνο από το εξωτερικό».

Έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο αντιdrone σύστημα «Κένταυρος» το οποίο όπως είπε δοκιμάστηκε στο πεδίο και «θα αποτελέσει το βασικό αντίdrone όπλο των φρεγατών μας και των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Αναφέρθηκε στην προσπάθεια «ομογενοποίησης» όσον αφορά τις νέες πλατφόρμες «ώστε να μην πετάμε χρήματα από το παράθυρο» και έφερε το παράδειγμα της Πολεμικής Αεροπορίας που από τους οκτώ τύπους αεροσκαφών πηγαίνει σε τρεις τύπους 4,5 και 5ης γενιάς.

Ο θόλος

Μίλησε για τη δημιουργία αντιαεροπορικού και αντιdrone θόλου με στόχο να ελευθερωθεί η Πολεμική Αεροπορία «από την υποχρέωση της αντιαεροπορικής άμυνας, ώστε να λειτουργήσει ως πολλαπλασιαστής ισχύος και όχι ως αμυντικό μόνο εργαλείο. Και δημιουργούμε τείχος πυραυλικό στο Αιγαίο για να μην είναι ανάγκη τα μεγάλα μας πλοία, οι μεγάλες μας πλατφόρμες, οι Bell@ra του ενός δισεκατομμυρίου να επιχειρούν στα στενά νησιά του Αιγαίου. Να μην πάθουμε μόνοι μας αυτό που έκανε ο Θεμιστοκλής στους Πέρσες όταν έβαλε τα βαπόρια του στη Σαλαμίνα».

Απαντώντας δε σε ερώτηση σημείωσε ότι για την Ελλάδα ο σχεδιασμός που απαιτείται είναι διαφορετικός από του Ισραήλ, που αντιμετωπίζει ρουκέτες και πυραυλικές επιθέσεις, καθώς για τη χώρα μας το ζήτημα είναι κυρίως τα drones. Αλλά και ένα τείχος εναντίον πλοίων.

Όπως υποστήριξε δεν υπάρχει προνομιακός συνομιλητής της χώρας και η διαδικασία θα γίνει μέσω ανταγωνιστικών προσφορών.

Νέα δομή δυνάμεων

Με αυτή την αντίληψης σώζουμε δισεκατομμύρια, είπε ο Δένδιας σημειώνοντας ότι η νέα δομή των Ενόπλων Δυνάμεων που παρουσιάστηκε στην Επιτροπή και θα περάσει από ΚΥΣΕΑ πριν τα Χριστούγεννα, ενώ θα ακολουθηθεί από το εξοπλιστικό πρόγραμμα δεκαετίας.

Η νέα δομή έχει όπως είπε νέα αντίληψη, λιγότερες μονάδες μέσα από συγχωνεύσεις, επανέλαβε ότι κλείνουν 137 στρατόπεδα, μίλησε για διαφορετική μορφή των μονάδων, τη χρήση drone και αντιdrone, αλλά και τις δυνατότητες κυβερνοπολέμου, επιθετικές και αμυντικές.

Ο Δένδιας για το προσωπικό

Αναφερόμενος στο ανθρώπινο δυναμικό είπε ότι είναι ο κύριος πολλαπλασιαστής ισχύος, παραδεχόμενος ωστόσο ότι δεν έχουν γίνει «όσα θα θέλαμε». Παρ ‘ όλα αυτά στάθηκε στην αποζημίωση για τα πληρώματα του Πολεμικού Ναυτικού, το επίδομα ειδικών αποστολών, την αύξηση αποζημίωσης νυχτερινής απασχόλησης, την αλλαγή την αποζημίωσης για τους φοιτούντες σε στρατιωτικές σχολές, καθώς και το πρόγραμμα των 1.000 κατοικιών, με στόχο να φτάσει τις 4.000 κατοικίες για την κάλυψη των αναγκών των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων.

Μίλησε για πλαίσιο προστασίας των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, ενώ αναφέρθηκε στο νομοσχέδιο για τα στρατιωτικά νοσοκομεία που όπως είπε κατατέθηκε πριν τα προβλήματα που είδαν το φως της δημοσιότητας.

Ασπίδες

Ο Δένδιας αναφέρθηκε και στην επιχείρηση ΑΣΠΙΔΕΣ στην Ερυθρά Θάλασσα, σημειώνοντας τον πρωταγωνιστικό ρόλο, όπως είπε, της Ελλάδας στη δημιουργία της.

Στη δευτερολογία του ο Δένδιας ξεκαθάρισε πως θα απαντήσει μόνο σε ότι αφορά το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, απορρίπτοντας τοποθετήσεις που συνδέονται με το Υπουργείο Εξωτερικών.

Απειλή το δημογραφικό

Χαρακτήρισε το δημογραφικό και την πληθυσμιακή εξέλιξη της χώρας ως «απειλή», σημειώνοντας πως «αν συνεχίσουμε έτσι τον 21ο αιώνα θα είμαστε μία χώρα 7 εκατομμυρίων κατά πλειοψηφία γερόντων και αυτό δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με επιδόματα».

«Το δημογραφικό για το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας είναι η πρώτη απειλή για την ασφάλεια της χώρας» τόνισε και σε αυτό ενέταξε το μέτρο εθελοντικής στράτευσης γυναικών.

Η «σχιζοφρενική» Ευρώπη

Ο Δένδιας απέρριψε τις επικρίσεις περί αδιαφάνειας στα εξοπλιστικά, ενώ χαρακτήρισε για μία ακόμα φορά την ευρωπαϊκή προσέγγιση στα ζητήματα αμυντικών εξοπλισμών «σχιζοφρενική», αφού η ΕΕ καλεί τα κράτη – μέλη της να δημιουργήσουν αυτόνομο βραχίονα άμυνας και από την άλλη θέτει στενότατο δημοσιονομικό κολάρο.

Επανερχόμενος στο θέμα των εξοπλιστικών της Τουρκίας ο Δένδιας σημείωσε ότι κάθε μέρα στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων ο Ερντογάν εγκαινιάζει και μία καινούρια πλατφόρμα.

Τόνισε την ανάγκη η Ελλάδα να έχει F-35 ιδιαίτερα αφού αναγνώρισε ότι κανείς δεν ξέρει αν με την νέα διοίκηση Τραμπ οι ΗΠΑ θα διατηρήσουν την απόφαση αποκλεισμού της Τουρκίας από το πρόγραμμα.

Το 15%

Χαρακτήρισε τα αντισταθμιστικά οφέλη που υπήρχαν στο παρελθόν ως μία από τις πηγές διαφθοράς στο ελληνικό πολιτικό σύστημα, αντιτείνοντας πως η παρούσα κυβέρνηση ζητά ποσοστό επί της τιμής αγοράς των εξοπλιστικών προγραμμάτων να επενδύεται στην Ελλάδα.

Επανέλαβε ότι στη διαπραγμάτευση για το ενδεχόμενο της  τέταρτης φρεγάτας τύπου FDI από τη Γαλλία, η Ελλάδα ζητά το ποσοστό αυτό να ανέβει στο 15% για να προσθέσει ότι έχει ζητήσει εγγράφως από τη ΓΔΑΕ κάθε ξένος προμηθευτής να μπαίνει στη λογική του 15% ως στοιχείο της διαπραγμάτευσης.

Ο Δένδιας επανέλαβε ότι οι ΗΠΑ δεν τήρησαν τα αναφερόμενα στην επιστολή Μπλίνκεν στο πρωθυπουργό, σημειώνοντας ότι η Αθήνα δεν έχει ευθύνη για αυτό.

Απέρριψε επικρίσεις περί αποστρατικοποίησης των νησιών, ενώ επικαλούμενος το απόρρητο δήλωσε πρόθυμος να απαντήσει σε ερωτήσεις εκτός δημόσιου διαλόγου.

Την ίδια στιγμή χαρακτήρισε για μία ακόμα φορά ψευδεπίγραφο το δίλημμα «βούτυρο ή κανόνια», αφού όπως είπε αν δεν έχεις όπλα το βούτυρο θα το φάει αυτός που έχει…

Πηγηή:in.gr