Οι εξελίξεις στη Συρία με την πτώση του καθεστώτος Άσαντ από τους τουρκόφιλους τζιχατζιστές, τους οποίους εξόπλισε, εκπαίδευσε και χρηματοδότησε η Τουρκία, θα έχουν λίαν αρνητικό αντίκτυπο για Κύπρο και Ελλάδα, μελλοντικά.
Που βασίζεται η παραπάνω εκτίμησή μας;
Οι εξελίξεις στη Συρία θυμίζουν πολύ την κατάσταση που επικρατεί στη Λιβύη
Στο γεγονός ότι η προσωρινή κυβέρνηση που αναμένουμε να σχηματιστεί στη Συρία, μετά την πτώση του Άσαντ και μέχρι η χώρα να οδηγηθεί σε εκλογές, θα απαρτίζεται στη συντριπτική πλειοψηφία από φίλα προσκείμενους στην Τουρκία και το καθεστώς Ερντογάν, με προσθήκη λίγων και σε δευτερεύουσες θέσεις μετριοπαθών στελεχών του καθεστώτος Άσαντ.
Μας θυμίζει κάτι αυτό;
Μα φυσικά την Λιβύη, όπου ο φιλότουρκος "μεταβατικός" Πρωθυπουργός Ντμπέϊμπα, μέχρι να διεξαχθούν οι εκλογές, υπέγραψε το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο, οριοθετώντας την ΑΟΖ της Λιβύης με την Τουρκία, υιοθετώντας το παντελώς ανυπόστατο ιδεολόγημα της "Γαλάζιας Πατρίδας".
Τι πιστεύουμε ότι θα κάνει ο Ερντογάν στη συνέχεια;
Στόχος του Ερντογάν η αναγνώριση του ψευδοκράτους από το νέο τουρκόφιλο Συριακό καθεστώς
Είναι γνωστό ότι το σε αντίθεση με το Δίκαιο της θάλασσας και εξόφθαλμα παράνομο τουρκικό ιδεολόγημα της "Γαλάζιας Πατρίδας", διδάσκεται στα τουρκικά σχολεία, απτό δείγμα ότι η "γειτονική χώρα" δεν πρόκειται να παραιτηθεί από αυτό.
Παράλληλα ο Ερντογάν όπως και το εξαπτέρυγό του στο ψευδοκράτος στην Κύπρο, Τατάρ, δηλώνουν ανυποχώρητοι στη λύση δύο ξεχωριστών κρατών στην Κύπρο, ως μόνη αποδεκτή λύση για το Κυπριακό, ρίχνοντας στο καλάθι των αχρήστων τις πολλές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για το Κυπριακό, σύμφωνα με τις οποίες η μόνη αποδεκτή λύση είναι αυτή της Δικοικοτικής-Διζωνικής Ομοσπονδίας.
Μάλιστα ο Ερντογάν πέτυχε το ψευδοκράτος (ΤΔΒΚ) να αποκτήσει ρόλο παρατηρητή στον "Οργανισμό Τουρκικών κρατών", επιχειρώντας το επόμενο βήμα να είναι η Διεθνής αναγνώρισή του, από χώρες φίλα πρσκείμενες προς την Τουρκία, με προεξέχουσες, το Αζερμπαϊτζάν, το Πακιστάν ,το Κόσοβο, την Βοσνία Ερζεγοβίνη, την Αλβανία και το Κατάρ.
Αυτά ίσχυαν μέχρι πριν την πτώση του Άσαντ στη Συρία, αφού πλέον το νέο Συριακό καθεστώς που θα προκύψει θα οφείλει σχεδόν τα πάντα στον Ερντογάν, ο οποίος τι ποιό φυσικό να ζητήσει την εξαργύρωση των οφειλομένων από αυτό, καλώντας το να προβεί στην αναγνώριση του ψευδοκράτους στην Κύπρο, ανοίγοντας την οδό να πράξουν το ίδιο και οι προαναφερθείσες φίλα προσκέιμενες προς την Τουρκία χώρες.
Οριοθέτηση ΑΟΖ Συρίας-Ψευδοκράτους και Τουρκίας-ψευδοκράτους
Το επόμενο τουρκικό βήμα θα είναι η οριοθέτηση της ΑΟΖ της Συρίας με το ψευδοκράτος στην Κύπρο, που θα έχει προηγουμένως αναγνωρίσει και η αποστολή ερευνητικού τουρκικού σκάφους συνοδεία φρεγατών και υποβρυχίων του τουρκικού πολεμικού ναυτικού σε αυτήν, υπό την εποπτεία drones που ήδη σταθμεύουν στη βάση του Λευκόνοικου στα κατεχόμενα της Κύπρου.
Νωρίτερα η Τουρκία θα έχει φροντίσει να αποκτήσει με διακρατική συμφωνία με τη Συρία, αεροναυτικές βάσεις σε αυτήν, στα πρότυπα αυτών που απέκτησε στη Λιβύη.
Με τον τρόπο αυτό η Τουρκία όχι μόνο θα επιχειρήσει να σφετεριστεί τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων της Κυπριακής ΑΟΖ, αλλά θα έχει πετύχει την Διεθνή αναγνώριση του ψευδοκράτους.
Επίσης η Τουρκία θα έχει αεροναυτικές βάσεις σε Συρία-Λιβύη, ενώ μετά την Διεθνή αναγνώριση του ψευδοκράτους θα χαράξει επισήμως η ίδια ΑΟΖ μαζί του, δηνιουργώντας παράλληλα εκτός από την υπάρχουσα βάση drones στο Λευκόνοικο και νέες αεροναυτικές βάσεις σε αυτό.
Με βάση τα παραπάνω διαπιστώνουμε ότι η Ελλάδα θα βρίσκεται κυκλωμένη κυριολεκτικά από την Τουρκία, η οποία θα έχει την δυνατότητα να μας επιτεθεί όχι μόνο από ανατολικά (Έβρος-νησιά Αιγαίου-Δωδεκάνησα), αλλά και από νότο και μάλιστα από δύο τουλάχιστον κατευθύνσεις, από Συρία και Λιβύη.
Αν στα παραπάνω προσθέσουμε και την Αλβανία που η Τουρκία εξόπλισε με drones Bayraktar και στην οποία διατηρεί ναυτική βάση, τα πράγματα δεν εξελίσσονται καθόλου καλά για την χώρα μας μελλοντικά.
Η απάντηση Ελλαδας-Κύπρου
Η άμεση απάντηση Ελλάδας και Κύπρου, θα πρέπει να είναι κατά την άποψή μας, η οριοθέτηση των ΑΟΖ τους, η οποία θα λειτουργήσει ως ανάσχεση στα παραπάνω τουρκικά σχέδια, όπως και η περαιτέρω εμβάθυνση της στρατιωτικής συνεργασίας μας με το Ισραήλ , με την υπογραφή το ταχύτερο δυνατόν αμυντικής συμφωνίας μαζί του, στα πρότυπα αυτής μεταξύ Γαλλίας-Ελλάδας.
Με βάση αυτήν θα πρέπει να προβλέπεται η από κοινού στρατιωτική συνδρομή σε περίπτωση που μια από τις χώρες δεχθεί επίθεση από τρίτη, η θέσπιση ενοποιημένης αεράμυνας που να εκτείνεται από το Ισραήλ μέχρι τα βορειότερα σύνορα της Ελλάδας, συμπεριλαμβανομένης της θαλάσσιας περιοχής νοτίως Κρήτης, με την συνδρομή τόσο του Iron Dome, όσο και των φρεγατών Belhara , των συστοιχιών Patriot αλλά και των πανίσχυρων πολεμικών αεροποριών των δύο κρατών και τέλος η παροχή δυνατότητας μεταστάθμευσης πολεμικών πλοίων και μαχητικών αεροσκαφών της μιας χώρας σε έδαφος της άλλης, εφόσον ζητηθεί.
Πρέπει να αντιληφθούμε ότι ο "Ελληνοτουρκικός διάλογος" για την οριοθέτηση της ΑΟΖ, δεν θα έχει κανένα θετικό αντίκτυπο μελλοντικά στις Ελληνοτουρκικές σέσεις, αφού η Τουρκία ούτε το casus belli έχει άρει, ούτε έχει μετακινηθεί κατ'ελάχιστο από τις παράνομες διεκδικήσεις σε βάρος μας, ενώ με τις κινήσεις της στη Συρία αποκτάει επιπλέον όπλα στη φαρέτρα της εναντίον μας.
_______
Αναρτήθηκε από τον Μιχάλη Τσολάκη