4.12.24

Τρεις χάρτες τεκμηριώνουν τα δίκαια της Ελλάδας στο Αιγαίο

 


Δεν πρόλαβε να στεγνώσει το μελάνι από τα δημοσιεύματα για τη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Γιώργου Γεραπετρίτη και Χακάν Φιντάν, και ο Τούρκος υπουργός Αμυνας Γιασάρ Γκιουλέρ το… τερμάτισε, επαναφέροντας με δηλώσεις του (21/11/24) το σύνολο των τουρκικών διεκδικήσεων για την κατάσταση στο Αιγαίο, θυμίζοντας στην Αθήνα ποια ακριβώς είναι η Αγκυρα, με την οποία συνομιλεί και επιδιώκει να συμβιώσει ειρηνικά.

Ο Γκιουλέρ επανέφερε στη δημοσιότητα ολόκληρο το πακέτο «Αιγαίο», χωρίς να ξεχάσει ούτε ένα σημείο από τον φάκελο των διεκδικήσεων και αμφισβητήσεων σε Θράκη και Κύπρο, ενώ ανέδειξε και θέματα για τα οποία ακόμα και η τουρκική πλευρά κρατά χαμηλά στην ατζέντα, όπως το σχετικά νέο «φρούτο» περί ύπαρξης τουρκικής μειονότητας στα Δωδεκάνησα! Ο Τούρκος υπουργός απαντώντας σε ερωτήσεις βουλευτών στην τουρκική Βουλή αναφέρθηκε διεξοδικά στην τουρκική προκλητική ατζέντα εις βάρος της Ελλάδας, σε ανησυχητικό ύφος και φρασεολογία ως εάν η κατάσταση στο Αιγαίο να είναι «κοινή υπόθεση» Ελλάδας και Τουρκίας…

Ο Γιασάρ Γκιουλέρ μιλώντας στην επιτροπή προϋπολογισμού της τουρκικής εθνοσυνέλευσης είπε ότι η Τουρκία συνεχίζει «να προστατεύει τα συμφέροντά της στη “Γαλάζια και Ουράνια Πατρίδα”» και ότι «αυτή τη στιγμή υπάρχει ατμόσφαιρα ειρήνης στο Αιγαίο, λόγω της πρόσφατης ήπιας ατμόσφαιρας με την Ελλάδα». Κατέληξε δε πως «η ένταση και η πίεση στο Αιγαίο έχουν μειωθεί σημαντικά με τις αμοιβαίες προσπάθειες που καταβάλλουν οι δύο χώρες» (sic)!

Οχι μόνο αμφισβήτησε για πολλοστή φορά κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας, επαναλαμβάνοντας τις προκλήσεις της Τουρκίας στην Κάσο, αλλά έφτασε στο σημείο να κατηγορήσει Ελλάδα και Κύπρο για «μαξιμαλιστικές και παράνομες απαιτήσεις» στη ανατολική Μεσόγειο!

Οι δηλώσεις Γκουλέρ έρχονται λίγα 24ωρα μετά τη δημοσίευση από την Υπηρεσία Θαλάσσιου Χωρικού Σχεδιασμού – ΥΘΧΣ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (The European Maritime Spatial Planning Platform – συντομογραφία: European MSP Platform) του χάρτη των περιοχών θαλάσσιας δικαιοδοσίας των χωρών-μελών της Ε.Ε., που αφορά την Ελλάδα. Ο χάρτης αποδίδει στη χώρα μας δικαιοδοσία χωροταξικού σχεδιασμού σε ολόκληρο το Αιγαίο, με βάση το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας (ΔΔΘ) και την εξ αυτού πηγαία απόρροια θαλάσσιας κυριαρχίας σε εύρος χωρικών υδάτων 12 ν. μιλίων. (βλ. εικόνα).

Ο πρόσφατος χάρτης για τον Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό που εκπόνησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η Άγκυρα χαρακτήρισε τους χάρτες του εν λόγω σχεδιασμού άκυρους και άνευ νομικής ισχύος

Η Τουρκία «παίζει» επικίνδυνα τα τελευταία χρόνια, δίνοντας μεγάλο επικοινωνιακό βάρος στην παρουσίαση χαρτών που αποτυπώνουν απροκάλυπτα τις τουρκικές διεκδικήσεις, χωρίς φραγμό και κανέναν ενδοιασμό. Η στρατηγική αυτή έχει ενταθεί τα τελευταία τέσσερα χρόνια, αποδεικνύοντας τον αναθεωρητικό της χαρακτήρα. Παρά το γεγονός ότι μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του ’90 η Αγκυρα αποδεχόταν το καθεστώς της Συνθήκης της Λωζάννης, με την έκδοση χαρτών στους οποίους αποτύπωνε σαφή την οριογραμμή ανάμεσα στην ελληνική και την τουρκική επικράτεια στο Αιγαίο, η στάση αυτή έχει σήμερα πλήρως εγκαταλειφθεί από το ισλαμοφασιστικό καθεστώς Ερντογάν.

Η «κυριακάτικη δημοκρατία» επαναφέρει στη δημοσιότητα χάρτες που είχε παρουσιάσει στο παρελθόν (19/7/20) και αποδεικνύουν τη μεταβολή της τουρκικής πολιτικής, σε συνέχεια του ευρωπαϊκού χάρτη για το Αιγαίο, που αποτυπώνει την πραγματική κατάσταση σήμερα. Αναδεικνύει την περίπτωση τουρκικών χαρτών που έχουν εκδοθεί από επίσημους φορείς (Λιμενική Αρχή Κουσάντασι) τις περασμένες δεκαετίες και παρουσιάζουν τα όρια στο Αιγαίο, που αποδεικνύουν εύλογα τα εξής:

  1. Τα όρια στο Αιγαίο που αποδεχόταν η Αγκυρα κάποτε…
  2. Οτι η Τουρκία είναι αναθεωρητική δύναμη που κανείς δεν πρέπει να εμπιστεύεται.
  3. Τα όρια που αποδεχόταν η Δύση στο Αιγαίο διαχρονικά.
  4. Τα Ιμια, κατά τον τουρκικό χάρτη, ανήκουν στην Ελλάδα.

Η δημοσίευση του χάρτη με τη σφραγίδα της Υδρογραφικής Υπηρεσίας της Τουρκίας, που αποτυπώνει την αποδεκτή και από την Αγκυρα, μέχρι και τη δεκαετία του ’90, οριογραμμή των θαλάσσιων συνόρων Ελλάδας – Τουρκίας αποδεικνύει ότι μέσα σε περίπου δύο δεκαετίες η Τουρκία, στα χέρια του Ερντογάν, μεταλλάχθηκε σε «τοξικό κράτος» για ολόκληρη την περιοχή.

Οπως πληροφορεί ο πρώην νομάρχης Θεσσαλονίκης και πρώην βουλευτής της ΝΔ. Ευγένιος Χαϊτίδης ως αυτόπτης μάρτυρας, σε επίσκεψή του στην Τουρκία διαπίστωσε ότι οι χάρτες αυτοί πωλούνταν ελεύθερα και στα βιβλιοπωλεία των τουρκικών παράλιων πόλεων προς διευκόλυνση των τουριστικών σκαφών που έπλεαν στο Αιγαίο. Ωστόσο, σήμερα αναφέρει στην «κυριακάτικη δημοκρατία» πως, παρότι παραχώρησε τους χάρτες αυτούς στις αρμόδιες υπηρεσίες, δεν διαπίστωσε ότι έχουν αξιοποιηθεί στις ελληνοτουρκικές συναντήσεις ως ακλόνητο επιχείρημα νομιμότητας των ελληνικών θέσεων.

Η Τουρκία έως το 1982 (και κάποια χρόνια αργότερα) ανεχόταν το Διεθνές Δίκαιο στο Αιγαίο, καθώς και τη θαλάσσια οριογραμμή ανάμεσα στις περιοχές κυριαρχίας των δύο χωρών, που είχε οριστεί νωρίτερα με διεθνείς συνθήκες και ήταν πλέον διεθνώς αποδεκτή, όπως ομολογούν το σχετικό σημείωμα (Υπόμνημα) και η χρονολογία που είναι αποτυπωμένα στην ταυτότητα του εντύπου. Στην κεφαλή της ταυτότητας του χάρτη είναι αποτυπωμένη η σφραγίδα της τουρκικής Αρχής έκδοσης «Υδρογραφική – Ωκεανογραφική Υπηρεσία της Τουρκικής Δημοκρατίας» (T.C. SEYIR HIDROGRAFI VE OSINOGRAFI DAIRESI). Ακολουθεί περιγραφή της ευρύτερης υδρογραφικής περιοχής «ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ – ΑΙΓΑΙΟ ΠΕΛΑΓΟΣ» (AKDENIZ – EGE DENIZI), ενώ στον χάρτη αποτυπώνεται η διαχωριστική θαλάσσια γραμμή Ελλάδας – Τουρκίας (TURKIYE – YUNANISTAN).

Ο χάρτης που είχε εκδώσει η Λιμενική Αρχή Κουσάντασι αναγνωρίζοντας την οριογραμμή ανάμεσα στις μικρασιατικές ακτές και τα ελληνικά νησιά του Αιγαίου

Με έντονα κεφαλαία στοιχεία αναγράφεται η συγκεκριμένη τοπική υδρογραφική θαλάσσια και υποθαλάσσια διαμόρφωση της περιοχής με επίκεντρο την Εφεσο και την προέκταση (ακρωτήριο) του Ινσέ Μπουρούν (KUSADASI KE – INCE BURUN). Αναφέρεται η κλίμακα αποτύπωσης 1:250.00 (OLCEK) με καμπυλότητα στις 39 μοίρες. Η ταυτότητα του εντύπου πληροφορεί ότι ο χάρτης είναι βυθομετρικός, με τα βάθη αποτυπωμένα σε μέτρα (DERINLIKLER VE YUKSEKLIKLER METREDIR), ενώ φέρει την επίσημη διευκρίνιση ότι έχει εκπονηθεί με βάση τα ευρωπαϊκά δεδομένα (AVRUPA DATUMU), όπως αναφέρεται σε ειδική επισήμανση.

Ως «πηγή» των πληροφοριών (BILGI KAYNAKLARI) που χρησιμοποίησε ο φορέας χαρτογράφησης (PROJEKSIYON: MERCATOR, αναφέρονται τα δεδομένα που αποδέχονται και χρησιμοποιούν οι αρμόδιες υπηρεσίες και το Πολεμικό Ναυτικό της Γερμανίας – ALMAN (αναφέρεται πρώτη…), των ΗΠΑ (AMERIKAN), του Βρετανικού Ναυαρχείου (B. ADMIRALTY) και των αρμόδιων υπηρεσιών της Ελλάδας (YUNAN). Στη μεγέθυνση τμήματος του χάρτη στην περιοχή των Δωδεκανήσων και ειδικότερα της Καλύμνου οι Τούρκοι έχουν σημειώσει τα ελληνικά νησιά Ιμια (λόγω της μικρής κλίμακας αποτύπωσης, στον χάρτη διαγράφεται μόνο η Μεγάλη Ιμια και όχι η Μικρή Ιμια, που όμως αναγράφονται με το τουρκικό όνομα – KardaK Idl.) και την Καλόλιμνο, τοποθετημένα σαφώς στη δυτική πλευρά της οριογραμμής.

Στη λεπτομέρεια του χάρτη που είχε εκδώσει η Λιμενική Αρχή Κουσάντασι, αναγνωρίζοντας την οριογραμμή ανάμεσα στις μικρασιατικές ακτές και τα ελληνικά νησιά του Αιγαίου, φαίνεται ότι τα Ίμια (Καρτνάκ) ανήκουν στην Ελλάδα

Στο πέρασμα του χρόνου τα Δωδεκάνησα ενσωματώθηκαν στην Ελλάδα. Οπως αναφέρει στην «κυριακάτικη δημοκρατία» ο διδάκτωρ του Πάντειου Πανεπιστημίου Φάνης Μαλκίδης, ιταλικοί χάρτες-ντοκουμέντα όχι μόνο κατοχυρώνουν απόλυτα την ελληνική κυριαρχία επί των Δωδεκανήσων, όχι μόνο καθορίζουν σαφέστατα τη θαλάσσια συνοριακή γραμμή Ελλάδας – Τουρκίας, αλλά και καταδεικνύουν ότι οι Τούρκοι μάς χρωστούν από πάνω είκοσι νησιά, νησίδες και βραχονησίδες που βρίσκονται πλάι στις μικρασιατικές ακτές. Πρόκειται για 20 νησιά που ανήκαν στην Ιταλία και παραχωρήθηκαν στην Τουρκία επειδή απλώς και μόνο βρίσκονται κοντά στις ακτές της.

Τα Δωδεκάνησα βρέθηκαν υπό ιταλική κατοχή από το 1912 έως το 1947, οπότε και αποδόθηκαν από τους Συμμάχους στην Ελλάδα ως χώρας νικήτριας της Ιταλίας κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, με τη Συνθήκη Ειρήνης των Παρισίων στις 10-2-1947. Συγκεκριμένα, στο άρθρο 14, παράγραφος 1, της συνθήκης παραχώρησης αναφέρεται ρητά: «Η Ιταλία εκχωρεί εις την Ελλάδα εν πλήρει κυριαρχία τας νήσους της Δωδεκανήσου τας κατωτέρω απαριθμουμένας, ήτοι: Αστυπάλαιαν, Ρόδον, Χάλκην, Κάρπαθον, Κάσον, Τήλον, Νίσυρον, Κάλυμνον, Λέρον, Πάτμον, Λιψόν, Σύμην, Κω και Καστελλόριζον, ως και τας παρακειμένας νησίδας».

Ο ιταλικός χάρτης

Οι παρόντες χάρτες είχαν σχεδιαστεί επισήμως από τους Ιταλούς κατά τη διάρκεια της ιταλικής κατοχής της Δωδεκανήσου και δείχνουν ποια νησιά του ΝΑ Αιγαίου ΔΕΝ ανήκαν τότε στην Τουρκία και άρα δεν μπορούν να ανήκουν και σήμερα, επειδή εκχωρήθηκαν επακριβώς από την Ιταλία στην Ελλάδα.

Η παραχάραξη από Ερντογάν και Μπαχτσελί

Τον Σεπτέμβριο του 2019 ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν επισκέφθηκε το Πανεπιστήμιο Εθνικής Αμυνας στην Αγκυρα, με αφορμή τις φιέστες για την πυρπόληση της Σμύρνης. Εκεί προγραμμάτισε να φωτογραφηθεί μπροστά από έναν χάρτη που ενσωματώνει στην Τουρκία τα ελληνικά νησιά του ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα, τον θαλάσσιο χώρο ανατολικά της Κρήτης και τμήμα της θάλασσας των Κυκλάδων…

Σεπτέμβριος του 2019: Ο Ερντογάν στο πανεπιστήμιο Εθνικής Άμυνας φωτογραφίζεται μπροστά από χάρτη που ενσωματώνει στην Τουρκία τα ελληνικά νησιά του ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα, τον θαλάσσιο χώρο ανατολικά της Κρήτης και τμήμα της θάλασσας των Κυκλάδων

Η φωτογραφία που δημοσιεύτηκε στον επίσημο ιστότοπο της τουρκικής προεδρίας εικονίζει τον Ερντογάν να υπογράφει το βιβλίο επισκεπτών στο τουρκικό εκπαιδευτικό ίδρυμα, ενώ στο φόντο πίσω του εμφανίζεται ο μεγάλος κορνιζαρισμένος χάρτης στον οποίο αποτυπώνονται οι φρούδες επιθυμίες της Αγκυρας εις βάρος της Ελλάδας. Στον χάρτη αυτόν το μισό Αιγαίο Πέλαγος και η θαλάσσια περιοχή έως και την ανατολική Κρήτη ορίζονται ως τουρκική θάλασσα, όπως την περιλαμβάνει και προωθεί η ιδέα της περίφημης τουρκικής «Γαλάζιας Πατρίδας» που συντηρεί και προωθεί η κυβέρνηση του ισλαμοφασίστα προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Τον Νοέμβριο του 2021, πριν από κατ’ ιδίαν συνάντηση, ο Τ. Ερντογάν και ο κυβερνητικός εταίρος Ντ. Μπαχτσελί πόζαραν μπροστά στον φακό, κρατώντας προκλητικά τον χάρτη των «τουρκικών χωρών», στον οποίο συμπεριλαμβάνονται τουρκόφωνες χώρες, ισχυριζόμενοι, μεταξύ άλλων, ότι η Θράκη και η Κύπρος ανήκουν στον «τουρκικό κόσμο».

Ο ακροδεξιός Μπαχτσελί «δωρίζει» στον Ερντογάν χάρτη που δείχνει μεταξύ άλλων τη Θράκη και την Κύπρο να ανήκουν στον «τουρκικό κόσμο»

Το 2022 ο Μπαχτσελί επαναλαμβάνει τις προκλήσεις με σόου μαζί με στελέχη των «Γκρίζων Λύκων». Σε επίσκεψη του Μπαχτσελί στα γραφεία των «Γκρίζων Λύκων» του παραχωρείται «δώρο» χάρτης που παρουσιάζει το μισό Αιγαίο τουρκικό (και τα ελληνικά νησιά). Το δώρο στον επικεφαλής του ακροδεξιού κόμματος Εθνικιστικής Δράσης (ΜΗΡ) από την εθνικιστική οργάνωση «Γκρίζοι Λύκοι» εξαγριώνει την Αθήνα.

Το «δώρο» στον Μπαχτσελί από την εθνικιστική οργάνωση «Γκρίζοι Λύκοι»

Ο Μπαχτσελί είναι ουσιαστικά αρχηγός και αυτής της οργάνωσης, ενώ επισκέφθηκε την έδρα των «Γκρίζων Λύκων» και είχε συνάντηση με στελέχη τους (9/7/2022). Η Αθήνα χαρακτήρισε την ενέργεια «επιθετική». Με ανάρτησή του στο Χ ο πρωθυπουργός Μητσοτάκης ζήτησε εξηγήσεις από τον Ερντογάν για τον κυβερνητικό του εταίρο.

Η Αθήνα σε ρόλο «συνεργάσιμου ηλιθίου» καταπίνει όλα τα «τουρκικά φρούτα» αμάσητα, αντιδρώντας με διαρροές (δηλαδή κρυπτόμενη) και χωρίς να εκδίδει καμία επίσημη ανακοίνωση.

*πηγή: εφημερίδα «κυριακάτικη δημοκρατία»

https://www.newsbreak.gr/

_________________________________

Αναρτήθηκε από τον Στρατηγό κ. Αθαν. Καραντζίκο