10 Δεκ 2024

ΣΥΡΙΖΑ: Με στρατηγική συνεργασιών ο Φάμελλος – Πικρία Πολάκη για τη χαμένη… αντιπροεδρία

Επιστροφές στο ΣΥΡΙΖΑ με άρωμα συνεργασιών, ο Πολάκης καταναλώνει γρήγορα το κεφάλαιο του 43%, εντείνεται το φλερτ με τη Νέα Αριστερά.

Ο Σωκράτης Φάμελλος έδωσε τον τόνο της στρατηγικής του για τον ΣΥΡΙΖΑ και επενδύοντας στο ενωτικό κλίμα από τη μια πλευρά και στο παράδειγμα του γαλλικού «Λαϊκού Μετώπου» από την άλλη πλευρά, πατά γκάζι στην προσέγγιση με τους όμορους χώρους, όπως η Νέα Αριστερά.

Την ίδια στιγμή ο Παύλος Πολάκης επιβεβαιώνει διαρροές και συζητήσεις της περασμένης εβδομάδας που τον ήθελαν αποφασισμένο να τοποθετήσει και εκείνος δικούς του ανθρώπους στην Πολιτική Γραμματεία.


Το σχέδιό του ωστόσο βρήκε τοίχο στην πλειοψηφία της Κεντρικής Επιτροπής την ώρα που ήδη έχει αρχίσει να ζυμώνεται η ιδέα της προσέγγισης με τους πρώην συντρόφους της Νέας Αριστεράς που έφυγαν πριν ένα χρόνο και με τους οποίους τον χωρίζει χάος…

Πικρία

Σε μια κίνηση υψηλού πολιτικού συμβολισμού στην Κεντρική Επιτροπή προτάθηκε η επιστροφή των Χρήστου Σπίρτζη και Γιώργου Βασιλειάδη στην Πολιτική Γραμματεία την ώρα που άλλα στελέχη, όπως ο Διονύσης Τεμπονέρας, ο Στέφανος Τζουμάκας και ο Ανδρέας Νεφελούδης επέστρεφαν στο ΣΥΡΙΖΑ με τον τελευταίο μάλιστα να αφήνει τη Νέα Αριστερά στην οποία είχε προσχωρήσει.

Το πανηγυρικό κλίμα της πρώτης Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ υπό το νέο πρόεδρο του κόμματος Σωκράτη Φάμελλο χάλασε όμως στο τέλος της συνεδρίασης.

Ο Παύλος Πολάκης έβαλε ζήτημα με τις επιστροφές των δυο κορυφαίων στελεχών που έδωσαν σκληρή μάχη απέναντι στον προηγούμενο πρόεδρο του κόμματος και αξίωσε το ποσοστό του (43%) να το δει η βάση του κόμματος να αποτυπώνεται και στα όργανα.
Ουσιαστικά ο κ. Πολάκης ζητούσε στελέχη της δικής του επιρροής να μπουν και εκείνα στην Πολιτική Γραμματεία για να επέλθει ισορροπία και αντιπροσωπευτικότητα με βάση τα εκλογικά ποσοστά που συγκέντρωσε τόσο εκείνος όσο και ο κ. Φάμελλος.

Ο κ. Πολάκης ζήτησε να μπει σε ψηφοφορία η πρότασή του για δίκαιο… διαμοιρασμό θέσεων στην Πολιτική Γραμματεία με τοποθέτηση 5-6 αρχικά και στη συνέχεια 3-4 «δικών» του στελεχών στο όργανο.

 

Η πρότασή του απορρίφθηκε με απλή διαπίστωση της συντριπτικής πλειοψηφίας επι των παρόντων και από εκείνη τη στιγμή η πλευρά Πολάκη βάλλει κατά της νέας ηγεσίας δημιουργώντας την αίσθηση σε πολλά στελέχη στο ΣΥΡΙΖΑ αλλά και σε μεγάλη μερίδα της βάσης ότι τα δύσκολα δεν τα άφησαν τελικά πίσω με την ηρωική έξοδο Κασσελάκη.

«Διαφαίνεται μια εικόνα αποκλεισμών στα όρια της διαιρετικής τομής» σημειώνουν στελέχη που πρόσκεινται στο Πολάκη με όρους μάλιστα όπως «κοπτάτσια» (παράκαμψη συλλογικών διαδικασιών), οι οποίοι έδωσαν την αίσθηση ότι αναβιώνουν και πάλι καταστάσεις από την τελική φάση της πρόσφατης διάσπασης που πλήγωσαν βαθιά το ΣΥΡΙΖΑ.

Συνεργάτες του κ. Πολάκη δεν έκρυβαν την πικρία που επικρατεί στο στρατόπεδο του «μισού ΣΥΡΙΖΑ», γιατί όπως σημείωναν η νέα ηγεσία εξέπεμψε ένα «μήνυμα απογοήτευσης σε πλήθος στελεχών του, από τις πρώτες κιόλας μέρες του νέου εγχειρήματος! Η αίσθηση ήταν σαν κάποιοι να θέλουν γρήγορα να ξεχάσουν ότι έγιναν εσωκομματικές εκλογές».

Η «χαμένη» αντιπροεδρία

Από το περιβάλλον του κ. Φάμελλου κρατούν χαμηλούς τόνους και γίνεται αντιληπτό ότι ο νέος πρόεδρος δεν έχει καμία διάθεση να συγκρουστεί με τον κ. Πολάκη.

Όπως διαμήνυαν ήδη από χθες στελέχη που βρίσκονται στο στενό πυρήνα των ανθρώπων του πρόεδρου, η Κεντρική Επιτροπή δεν έγινε για να γίνουν προσθήκες στα όργανα ούτε για να γίνουν οργανωτικές αλλαγές οι οποίες μάλιστα θα δρομολογηθούν για το επόμενο τρίμηνο στο Συνέδριο της Άνοιξης.

Έμπειρα στελέχη ωστόσο σημείωναν ότι αν έπρεπε να γίνουν εκτεταμένες αλλαγές θα μπορούσε ο κ. Πολάκης να ζητήσει να γίνει εκλογή νέας Πολιτικής Γραμματείας καθώς στην περίπτωση μοιράσματος θέσεων θα δίνονταν νέες λαβές στο στρατόπεδο Κασσελάκη να βρεθεί και πάλι στο προσκήνιο επιτιθέμενος και πάλι στο ΣΥΡΙΖΑ.

Ωστόσο στο πάζλ των κινήσεων του κ. Πολάκη θα πρέπει να συμπεριλαμβάνεται και το γεγονός, ότι ο βουλευτής Χανίων στο διπλό ραντεβού του με τον Σωκράτη Φάμελλο την πρώτη κιόλας εβδομάδα της εκλογής του φέρεται σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες και δημοσιεύματα που δεν διαψεύστηκαν ποτέ να ζήτησε την αντιπροεδρία του ΣΥΡΙΖΑ.

Το συγκεκριμένο αίτημα σύμφωνα με πληροφορίες απορρίφθηκε από την πλευρά του κ. Φάμελλου καθώς δεν προβλέπεται στο καταστατικό ενώ και κατά το debate των υποψηφίων και απαντώντας στην πρόταση Φαραντούρη για θέσπιση δυο αντιπροέδρων στο κόμμα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σημείωνε ότι το «πρόβλημα δεν είναι ο διαμοιρασμός ρόλων».

Συνεργασίες

Ωστόσο το κλειδί των εξελίξεων και για το εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται στο μέτωπο συνεργασιών και της συνεννόησης των προοδευτικών κομμάτων του χώρου που είναι πολυκερματισμένες.

Ο Σωκράτης Φάμελλος στο πλαίσιο του μεγάλου προσκλητήριου που απεύθυνε για επιστροφές στο ΣΥΡΙΖΑ δεν παράλειψε να επικαλεστεί το παράδειγμα του γαλλικού Λαϊκού Μετώπου.

«Στη Γαλλία το Λαϊκό Μέτωπο πέτυχε μια μεγάλη νίκη απέναντι στον νεοφιλελευθερισμό αλλά και την άκρα Δεξιά, στέλνοντας ένα μήνυμα, που πρέπει και εμείς να αξιολογήσουμε, πως μπορούν ενωμένες οι προοδευτικές δυνάμεις να φέρουν μεγάλες επιτυχίες» είπε χαρακτηριστικά.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το παράδειγμα της Γαλλίας επικαλέστηκε και ο Αλέξης Χαρίτσης στην κυριακάτικη ανάρτησή του με τα κορυφαία στελέχη της Νέας Αριστεράς να εξακολουθούν να εντοπίζουν πρόσωπα και τάσεις στο ΣΥΡΙΖΑ που τους απωθούν, όπως έχουν επισημάνει πολλές φορές και δημοσίως.

Το ερώτημα που τίθεται από πολλούς στην Κουμουνδούρου είναι αν αυτές οι ενδεχόμενες μελλοντικές συνεργασίες χωρούν άπαντες ή κάποιοι μπορεί και να αποτελούν εμπόδια ή βαρίδια στην προοπτική συγκρότησης ευρύτερων πολιτικών σχηματισμών.

in.gr