Ο Αιγύπτιος ερευνητής και συγγραφέας Σάλχα Αλλάμ πρότεινε ότι η συριακή αρένα θα γίνει μάρτυρας μιας νέας σύγκρουσης στο επόμενο στάδιο, αλλά θα διαφέρει από τις προηγούμενες συγκρούσεις.
Αυτή η σύγκρουση θα λάβει χώρα μεταξύ Τουρκίας και Ισραήλ, «μέσα στο πλαίσιο των σχεδίων που το ισραηλινό κράτος επιδιώκει να εφαρμόσει για να εκμεταλλευτεί το κενό των δυνάμεων ασφαλείας και στρατιωτικής ασφάλειας που ακολούθησε την πτώση του καθεστώτος του Μπασάρ αλ Άσαντ και την αποχώρηση όλων των τακτικών στοιχείων ασφαλείας και στρατιωτικών από το γενικό σκηνικό της γειτονικής χώρα».
Ο Αλλάμ επεσήμανε σε άρθρο του στον ιστότοπο ‘Al Jazeera Mubasher’ ότι «υπάρχουν άφθονα στοιχεία που επιβεβαιώνουν την επικείμενη εμφάνιση αυτής της αντιπαράθεσης, αν και το είδος ή η έκτασή της δεν είναι ακόμη σαφής, και εάν θα παραμείνει εντός των ορίων της πολιτικής και διπλωματικής αντιπαράθεσης στα διεθνή φόρουμ, ή θα πάει πέρα από αυτά σε μια άμεση στρατιωτική σύγκρουση μεταξύ των δύο μερών.
Ειδικά από τη στιγμή που η Τουρκία έχει πλησιάσει τα ισραηλινά σύνορα μετά την επέκταση της παρουσίας της στη Συρία με την επιτυχία των στοιχείων της ένοπλης αντιπολίτευσης που υποστηρίζονται από αυτήν να τερματίσει το καθεστώς του Κόμματος Μπάαθ, να εξαλείψει την κυριαρχία της οικογένειας Άσαντ και να επιβάλει τον έλεγχό της στις αρθρώσεις ολόκληρου του συριακού κράτους, σύμφωνα με τον συγγραφέα.
Το Ισραήλ και οι κουρδικές κοινότητες
Οι τουρκικές προετοιμασίες για αυτή την αντιπαράθεση έγιναν στο πλαίσιο των πρώτων δηλώσεων του Ισραηλινού Υπουργού Εξωτερικών Γκίντεον Σάαρ κατά την τελετή ανάληψης των καθηκόντων του, με τις οποίες κάλεσε την κυβέρνηση της χώρας του να ενισχύσει τις σχέσεις της με τις κουρδικές κοινότητες στη Μέση Ανατολή.
Σε αυτό, είπε ότι είναι βέβαιο ότι οι μειονότητες στην περιοχή πρέπει να μείνουν μαζί και «επειδή βρισκόμαστε σε μια περιοχή όπου θα είμαστε πάντα μειονότητα, οι φυσικές συμμαχίες θα είναι με άλλες μειονότητες», τονίζοντας ότι οι Κούρδοι ανήκουν στους φυσικούς συμμάχους της χώρας του και ότι η ενίσχυση των σχέσεων μαζί τους θα περιλαμβάνει πτυχές πολιτικής και ασφάλειας, επειδή είναι πιθανώς εταίροι.
Η Τουρκία παρακολουθεί…
Πρόκειται για δηλώσεις που η Τουρκία έλαβε σοβαρά υπόψη και τις θεώρησε ως έγκαιρη προειδοποίηση για τον κίνδυνο που αυξάνεται μέρα με τη μέρα υπό το φως της διευρυνόμενης εμβέλειας των στρατιωτικών επιχειρήσεων που διεξάγει ο ισραηλινός στρατός στη Συρία και τον έλεγχό του σε πολλά χωριά που γειτνιάζουν με τη διαχωριστική γραμμή με το κατεχόμενο Γκολάν, συμπεριλαμβανομένου του όρους Αλ Σεΐχ, και την ενίσχυση της ανάπτυξής του στη νεκρή ζώνη υπό τον έλεγχο των δυνάμεων των Ηνωμένων Εθνών σύμφωνα με τη συμφωνία απεμπλοκής που υπεγράφη μεταξύ των δύο χωρών το 1974.
Στη συνέχεια, η ισραηλινή κυβέρνηση ενέκρινε ομόφωνα το σχέδιο του πρωθυπουργού να επεκτείνει το εύρος των εποικισμών στο κατεχόμενο Γκολάν και να ενθαρρύνει τη δημογραφική ανάπτυξη εκεί, με κόστος που ξεπερνά τα 11 δισεκατομμύρια δολάρια, με στόχο τον διπλασιασμό του αριθμού των εποίκων στην περιοχή.
Η Τουρκία προειδοποίησε το Ισραήλ για τις επιπτώσεις αυτών των μονομερών βημάτων και επεδίωξε αμέσως να εφαρμόσει τις διπλωματικές της σχέσεις με διάφορες χώρες του κόσμου και την Ευρωπαϊκή Ένωση, για να εξασφαλίσει την υποστήριξή τους στη θέση της νέας συριακής κυβέρνησης στην αντιμετώπιση αυτού του ισραηλινού εκφοβισμού.
Στόχος της Άγκυρας είναι να σταθεί ενάντια στις ισραηλινές φιλοδοξίες και στην κλοπή των εδαφών των χωρών της περιοχής με στόχο να επεκτείνει τη γεωγραφική επιρροή και να επιβάλει την ηγεμονία του Τελ Αβίβ σε αυτές, σύμφωνα με όσα εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου.
Οι ισραηλινές κινήσεις κατά των συριακών εδαφών που στοχεύουν στην αμυντική δύναμη της Δαμασκού, επιβεβαίωσαν στην Άγκυρα ότι η κυβέρνηση του Τελ Αβίβ και ο πρωθυπουργός της επιμένουν να προχωρήσουν προς την εκπλήρωση της μεγάλης προφητείας του Ισραήλ σύμφωνα με την εβραϊκή ερμηνεία της προφητείας του Ησαΐα που αναφέρεται στην Τορά, της οποίας η γεωγραφική περιοχή σύμφωνα με τον δηλωμένο σιωνιστικό χάρτη περιλαμβάνει τεράστιες εκτάσεις από τον Νείλο μέχρι τον Ευφράτη.
Για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος, το Ισραήλ διαπραγματεύεται με Κούρδους μαχητές στη βορειοανατολική Συρία, σύμφωνα με το σχέδιο Σάαρ, καθώς το Ισραήλ γνωρίζει καλά ότι φλερτάρει με τα όνειρα των Κούρδων να σχηματίσουν μια ξεχωριστή πολιτική οντότητα ή να διαχειριστούν την αυτοδιοίκηση από το κεντρικό κράτος.
Αυτό θα του επιτρέψει να τους προσελκύσει και να τους χρησιμοποιήσει για να το βοηθήσει να εφαρμόσει τα σχέδιά του και να τα χρησιμοποιήσει ως αιχμή του δόρατος ενάντια σε όλους όσους θα εμποδίσουν τα σχέδιά του, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας.
Αυτό τεκμαίρεται από πληροφορίες τουρκικών μυστικών υπηρεσιών, οι οποίες επιβεβαιώνουν την τρέχουσα ύπαρξη καναλιών επικοινωνίας μεταξύ των ηγετών τόσο των Μονάδων Προστασίας του Λαού όσο και του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν, με αξιωματούχους του ισραηλινού κράτους, που ζητούν την υποστήριξή τους για να ενισχύσουν τον έλεγχο τους στις περιοχές που εξακολουθούν να κατέχουν, όπως η πόλη Κομπάνι από φόβο μήπως την χάσουν υπό την πίεση των ενόπλων φατριών πιστών στην Τουρκία, όπως συνέβη σε πολλές πόλεις που ήταν υπό τον έλεγχό τους, όπως η Ντέιρ εζ Ζορ, Μανμπίτζ και Ταλ Ριφάατ.
Ειδικά υπό το φως των ειδήσεων που επιβεβαιώνουν ότι γίνονται τεράστιες προετοιμασίες από τις δυνάμεις του Εθνικού Στρατού της Συρίας και μονάδες του τουρκικού στρατού για μια μεγάλης κλίμακας εισβολή στις περιοχές ανατολικά του Ευφράτη, αφού οι δυνάμεις αυτές κατάφεραν να εξασφαλίσουν τις περιοχές δυτικά από το ποτάμι, που έρχεται σε αντίθεση με τα ισραηλινά σχέδια.
Αυτό συμβαίνει ενώ τα μέλη των Μονάδων Προστασίας του Λαού και του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν αισθάνονται αδύναμα και μπερδεμένα και αγωνιούν για το τι τους επιφυλάσσει το μέλλον – παρά τις προσπάθειές τους για συνοχή και να φανούν ισχυροί – μετά την πτώση του καθεστώτος Άσαντ και την κλιμάκωση των τουρκικών απειλών εναντίον τους.
Αμφιλεγόμενες οι αμερικανικές δηλώσεις
Με τη θόλωση του οράματος της κυβέρνησης του Ντόναλντ Τραμπ, είτε απέναντί τους είτε προς τη νέα συριακή κυβέρνηση, κατά καιρούς ανακοινώνει ότι κατανοεί τις ανησυχίες της Τουρκίας για την παρουσία των Μονάδων Προστασίας του Λαού και του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν στη Συρία και τις βλέπει ως θεμιτές.
Μερικές φορές βλέπει ότι τα μέλη αυτών των μονάδων είναι σύμμαχοί του στην περιοχή και βοήθησαν να εξαλείψει το ISIS, και ως εκ τούτου θα συνεχίσει να τους υποστηρίζει και δεν θα εγκαταλείψει την υπόσχεσή του να τους επιτρέψει να σχηματίσουν μια αυτόνομη περιοχή στη βόρεια Συρία.
Στη συνέχεια, επανέρχεται και μιλά για το γεγονός ότι η Άγκυρα είναι ο κύριος παίκτης στον συριακό φάκελο και ότι ο συντονισμός μαζί της θα είναι πιο αποτελεσματικός για την Ουάσιγκτον.
Οι επιλογές της Τουρκίας
Ο Πρόεδρος Ερντογάν ανακοίνωσε ότι η χώρα του θα συντρίψει τις τρομοκρατικές οργανώσεις το συντομότερο δυνατό και ο υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν εξήγησε ότι ο στρατηγικός στόχος της χώρας του περιστρέφεται γύρω από τον τερματισμό της παρουσίας των Μονάδων Προστασίας του Λαού στη βόρεια Συρία, θεωρώντας ότι αυτά τα στοιχεία αντιμετωπίζουν τώρα δύο επιλογές: είτε αυτοδιαλύονται και εγκαταλείπουν την περιοχή ή να αντιμετωπίσουν τη διαδικασία εξάλειψής της με ένοπλη δύναμη.
Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Γιασάρ Γκιουλέρ, από την πλευρά του, τόνισε ότι η συνεχιζόμενη τουρκική στρατιωτική παρουσία στη βόρεια Συρία στοχεύει να αποτρέψει τη διχοτόμησή της, να καθαρίσει τα κοινά σύνορα από τρομοκρατικά στοιχεία και να αντιμετωπίσει τις προσπάθειες δημιουργίας τρομοκρατικού διαδρόμου στην περιοχή.
Τόνισε ότι υπάρχει συναίνεση μεταξύ της χώρας του και της νέας συριακής κυβέρνησης για την εκκαθάριση του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν και των Μονάδων Προστασίας του Λαού και ότι ενημέρωσαν τους Αμερικανούς σχετικά, ελπίζοντας ότι η Ουάσιγκτον θα επανεξετάσει τους υπολογισμούς της και θα αξιολογήσει τη θέση της επ’ αυτών, σύμφωνα με τις εξελίξεις που θα προκύψουν επιτόπου.
Οι δηλώσεις του Ντεβλέτ Μπαχτσελί ήρθαν επίσης να χαράξουν έναν οδικό χάρτη για τα βήματα που πρέπει να κάνει η Τουρκία για να αντιμετωπίσει τους κινδύνους που περιβάλλουν τις χώρες της περιοχής, καλώντας την κυβέρνηση της χώρας του να εργαστεί για να αντιμετωπίσει τις ισραηλινές επεμβάσεις στη Συρία, να σχηματίσει μια ισχυρή γραμμή άμυνας για να τους αποτρέψει και να μην υποτιμήσει εκείνες τις επεμβάσεις που τελικά στοχεύουν στον έλεγχο της Δαμασκού, προειδοποιώντας ότι το να επιτρέψει στο Ισραήλ να επιτύχει τις επεκτατικές του φιλοδοξίες και να επιβάλει τις ηγεμονικές του πολιτικές θα καταστήσει αναπόφευκτη μια στρατιωτική σύγκρουση μεταξύ αυτού και της Τουρκίας και σε αυτήν την περίπτωση ζητά να υπάρξει προετοιμασία από τώρα.
Turkpress
__________
Αναρτήθηκε από τον Στρατηγό κ. Αθαν. Καραντζίκο