Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης παρουσιάζεται αποφασισμένος να αξιοποιήσει τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Κυπριακής Δημοκρατίας και δη τη γεωγραφική της θέση. Σε αυτό το πλαίσιο αποφασίστηκε η αναβάθμιση της ναυτικής βάσης στο Μαρί και της αεροπορικής βάσης στην Πάφο.
Ο Πρόεδρος ξεκαθαρίσει ότι οι βάσεις δεν πρόκειται να δοθούν σε μια τρίτη χώρα , είναι βάσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας που θα παρέχουν διευκολύνσεις σε όποια χώρα αιτηθεί κάτι τέτοιο. Δεν κρύβει ότι έγιναν συζητήσεις με τους Αμερικάνους. Τον Ιανουάριο αναμένονται Αμερικανοί εμπειρογνώμονες για να πουν τις απόψεις τους. Η εμπλοκή τους θα είναι είτε σε τεχνογνωσία είτε με οικονομική βοήθεια.
Ο Πρόεδρος στη συνέντευξή του στο «Φ» δεν μασά τα λόγια του σε ότι αφορά το ΝΑΤΟ. Υποδεικνύει πως η Κύπρος θάπρεπε να ήταν στο ΝΑΤΟ από το 1960. Αλλά η Βρετανία ήθελε να διατηρήσει μόνη της τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που είχε στην Κύπρο με τις βάσεις . Δεν απέκλεισε ένταξη στη Συμμαχία τονίζοντας πως «όταν δημιουργηθούν οι συνθήκες» θα γίνουμε και κράτος-μέλος του ΝΑΤΟ.
Σε ότι αφορά το Κυπριακό, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναμένει απεσταλμένο των Ηνωμένων Εθνών τον Ιανουάριο ώστε να προετοιμαστεί το έδαφος. Αξιολογεί ως σημαντική αλλαγή ότι η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, έφυγε τα θέματα Κυπριακού και τον χρηματοδοτικό κανονισμό, και τον κανονισμό της Πράσινης Γραμμής, που ήταν κάτω από τη Γενική Διεύθυνση Μεταρρύθμισης και μετάφερε το πρώτο στο δικό της γραφείο και τους κανονισμούς κάτω από τη Γενική Διεύθυνση Περιφερειών. Σημειώνει ότι συζητούν ονόματα με την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για τον ειδικό απεσταλμένο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
– Στους Αμερικάνους, τελικά, θα δοθεί βάση επί κυπριακού εδάφους;
– Έχουμε αποφασίσει μέσα στο πλαίσιο ενίσχυσης της αποτρεπτικής ισχύος της Κυπριακής Δημοκρατίας να αξιοποιήσουμε εκείνα που θεωρούμε ως συγκριτικά πλεονεκτήματα. Οι ξένοι εκείνο που βλέπουν ως συγκριτικό πλεονέκτημα είναι η γεωγραφική μας θέση. Αποφασίσαμε να προχωρήσουμε με την αναβάθμιση της βάσης στο Μαρί και την αναβάθμιση της βάσης στην Πάφο. Έχω ενώπιον μου σημείωμα που λέει για κόστος 14,7 εκατομμυρίων ευρώ και χρόνο υλοποίησης 18 μήνες. Συζητήσαμε με τους Αμερικάνους οι οποίοι ενδιαφέρονται, και οι οποίοι αξιοποίησαν τη βάση «Ανδρέας Παπανδρέου» για ανθρωπιστικούς σκοπούς. Και το επαναλαμβάνω για να μην υπάρχει οποιαδήποτε παρεξήγηση. Ήρθαν γερουσιαστές και από τα δύο κόμματα, τους συνάντησα κι εγώ στη βάση «Ανδρέας Παπανδρέου», συναντήθηκα με Αμερικανούς στρατιωτικούς και χαίρομαι γιατί στις αναφορές τους για τη συνεργασία με την Εθνική Φρουρά αναφέρθηκαν στον επαγγελματισμό των στελεχών της δύναμης. Είτε μας βοηθήσουν οι Αμερικάνοι είτε όχι. η βάση «Α. Παπανδρέου» θα αναβαθμιστεί . Οι Αμερικάνοι έχουν δείξει ενδιαφέρον. Η πρέσβειρα των ΗΠΑ με έχει ενημερώσει ότι εντός Ιανουαρίου θα έρθουν ειδικοί, τεχνοκράτες που ασχολούνται με αεροπορικές βάσεις. Θέλουμε να μας πουν κι εκείνοι την άποψη τους για τις υποδομές της βάσης.
– Η εμπλοκή τους σε ποιο βαθμό θα είναι;
– Η εμπλοκή τους θα είναι είτε με τεχνική βοήθεια, είτε με οικονομική βοήθεια. Σε κάθε περίπτωση η βάση θα συνεχίσει να είναι μια βάση της Κυπριακής Δημοκρατίας. Για τη ναυτική βάση, μιλώ με την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Μίλησα πάλι πρόσφατα, για οικονομική συνεισφορά της ΕΕ μέσα από συγκεκριμένο πρόγραμμα που έχει η Ένωση έτσι ώστε η βάση να μπορεί να φιλοξενεί οποιοδήποτε πλοίο από κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
– Θα είναι βάση της Κυπριακής Δημοκρατίας;
– Και οι δύο θα είναι βάσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας. Δεν τίθεται θέμα να δώσουμε βάση σε οποιοδήποτε άλλο.
– Οι οποίες θα παρέχουν διευκολύνσεις σε οποιοδήποτε κράτος ή μόνο στους δυτικούς;
– Ανάλογα, αν είναι για ανθρωπιστικούς σκοπούς. Να υπενθυμίσω ότι την περίοδο της κρίσης είχαν χρησιμοποιηθεί τα λιμάνια μας από την Κίνα προκειμένου να απομακρυνθούν δύο χιλιάδες Κινέζοι από την περιοχή. Δεν έχουμε αρνηθεί σε οποιονδήποτε για ανθρωπιστικούς λόγους. Δεν τίθεται θέμα να αρνηθούμε. Είναι όλα αυτά που αναδεικνύουν τη χώρα μας, να τα ενισχύσουμε ακόμα περισσότερο. Είχε μέρα στη βάση «Α. Παπανδρέου» που δεν μπορούσαμε να φιλοξενήσουμε κόσμο και αναγκαστήκαμε να αρνηθούμε κι έκαναν άλλες επιλογές. Δεν θέλουμε να χάσουμε αυτό το συγκριτικό πλεονέκτημα. Και την ίδια στιγμή εκπαιδεύονται και οι δικοί μας. Όσον αφορά τις αμερικανικές στρατιωτικές σχολές, έχουμε στείλει τέσσερα ονόματα ενδιαφερομένων. Σύντομα θα έχουμε κι άλλες ανακοινώσεις προς αυτή την κατεύθυνση σε σχέση με τη στρατιωτική μας συνεργασία, πριν από τέλος της θητείας του Τζο Μπάιντεν.
– Γι’ όλα αυτά σας κατηγορούν ότι μετατρέπετε την Κύπρο σ’ ένα ορμητήριο των Αμερικανών.
– Ούτε ορμητήριο είμαστε, ούτε οτιδήποτε άλλο. Τώρα, σε σχέση με τη Συρία. Πήγαμε στις Βρυξέλλες, παρουσιάσαμε τη προσέγγιση, έγινε η συζήτηση. Ταυτόχρονα, όμως, ως Κυπριακή Δημοκρατία βάλαμε και δύο προτάσεις κάτω. Πρώτον, το 2012 η Κύπρος είχε χρησιμοποιηθεί ως βάση της μονάδας που ασχολήθηκε με τα χημικά στη Συρία, και είπαμε ότι είμαστε έτοιμοι να παίξουμε αυτό το ρόλο. Δεύτερον, υπάρχει θέμα αγνοουμένων στη Συρία, εμείς έχουμε την τεχνογνωσία , είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε πρωτοβουλία και να βοηθήσουμε σ’ αυτό το θέμα.
– Άρα, σιγά-σιγά πάμε προς το ΝΑΤΟ ή είναι νωρίς ακόμα;
– Δεν είναι θέμα ΝΑΤΟ. Αν ήταν εφικτό να ενταχθούμε αύριο στο ΝΑΤΟ θα το κάναμε. Εξάλλου, αν με ρωτάτε από ιστορικής πλευράς, η Κύπρος έπρεπε να ήταν στο ΝΑΤΟ από το 1960. Ο λόγος γιατί δεν μπήκε δεν οφείλεται στην Τουρκία, οφείλεται σε άλλη χώρα η οποία ήθελε να διατηρήσει μόνη της τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που είχε στην Κύπρο. Επειδή δεν είναι εφικτή στην παρούσα φάση η ένταξη της Κύπρου, προσπαθούμε από πλευράς εκπαίδευσης, τεχνογνωσίας, αναδιοργάνωσης να εξασφαλίσουμε αυτά τα πλεονεκτήματα. Και όταν δημιουργηθούν οι συνθήκες να γίνουμε και κράτος-μέλος του ΝΑΤΟ.
– Και της αγοράς εξοπλισμών;
– Ναι, και της αγοράς εξοπλισμών. Είναι μέσα στις σκέψεις μας η αγορά αμερικανικών εξοπλισμών.
– Η άμυνα κοστίζει. Οικονομικά η Κύπρος μπορεί να κάνει αυτά τα βήματα;
– Ναι, η κατάσταση στην οποία βρίσκεται η οικονομίας μας, μας επιτρέπει να ενισχύσουμε ακόμα περισσότερο την αποτρεπτική ισχύ της Κυπριακής Δημοκρατίας. Γι’ αυτό είναι σημαντική η οικονομία μας, γι’ αυτό είπα προηγουμένως όλους εκείνους τους εσωτερικούς παράγοντες που πρέπει να τους ενισχύσουμε. Γιατί επηρεάζουν και το Κυπριακό. Γιατί είσαι πολύ λιγότερο ευάλωτος και σε πιέσεις και στο να σε εκμεταλλευθούν.
– Λέτε ότι θα εργαστούμε για να σπάσει το διέξοδο στο Κυπριακό. Είναι σημαντικό ότι υπάρχει κινητικότητα.
– Είπαμε ότι θα ισχυροποιήσουμε την Κυπριακή Δημοκρατία και στην Ευρώπη και σε διεθνές επίπεδο. Το κάναμε, όχι με λόγια, αλλά με πράξεις. Το γεγονός ότι καταφέραμε να εκλεγούμε στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών με τέτοιο υψηλό ποσοστό λέει πολλά. Είπαμε ότι ένας από τους βασικούς μας στόχους είναι να καθαρίσουμε το όνομα της Κύπρου διεθνώς. Εργαζόμαστε πολύ προς αυτή την κατεύθυνση. Όλα αυτά τα βλέπουν οι ξένοι οίκοι. Δεν θα έρθει κανένας ξένος να επενδύσει εάν βλέπουν ότι σ’ αυτή τη χώρα υπάρχει διαφθορά. Είπαμε ότι θα σταθεροποιήσουμε την οικονομία. Έγινε.
– Στο Κυπριακό, ενώ υπάρχει μια κινητικότητα την τελευταία περίοδο που φαίνεται ότι θα οδηγήσει και σε μια άτυπη πενταμερή, δεν σας ανησυχεί μια πιθανή αποτυχία που αυτή τη φορά θα έχει χειρότερες επιπτώσεις απ’ ότι στο παρελθόν;
– Να ξεκαθαρίσω πως μια νέα αποτυχία στο Κυπριακό θα είναι μια πάρα πολύ αρνητική εξέλιξη. Ενδεχομένως κάποιοι να επενδύουν σε μια αρνητική εξέλιξη έτσι ώστε να κτίσουν αφήγημα και επιχειρηματολογία για να πετύχουν άλλους στόχους. Γι’ αυτό είναι πολύ σημαντικό οι όποιες εξελίξεις να είναι θετικές. Και είναι άμεσα συνυφασμένο με το Κυπριακό το τι κάνουμε στην εξωτερική μας πολιτική. Δημιουργείται ενδιαφέρον και για το Κυπριακό, γιατί βλέπουν πως αυτό που κάνει η Κυπριακή Δημοκρατία σήμερα πρέπει να μπορεί να συνεχίσει να το κάνει και αύριο μέσα από μια ενδεχόμενη λύση του Κυπριακού. Όλοι αυτοί έρχονται, φυσιολογικά, ως σύμμαχοί μας στην προσπάθεια.
Αναμένω ότι τον Γενάρη θα έχουμε επίσκεψη από τα Ηνωμένα Έθνη. Πιο πιθανό την Ντι Κάρλο, έτσι ώστε να προετοιμαστεί το έδαφος. Μιλάμε με όλα αυτά τα κράτη και ενισχύουμε τις θέσεις μας ώστε να μας βοηθήσουν. Είναι σημαντικό για μας ότι η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, έφυγε τα θέματα Κυπριακού και τον χρηματοδοτικό κανονισμό, και τον κανονισμό της Πράσινης Γραμμής, που ήταν κάτω από τη Γενική Διεύθυνση Μεταρρύθμισης. Η Πρόεδρος της Επιτροπής αποφάσισε πρόσφατα όπως το Κυπριακό υπάγεται απευθείας κάτω από το γραφείο της, όσον αφορά τις συνομιλίες. Ο χρηματοδοτικός κανονισμός και ο κανονισμός της Πράσινης Γραμμής πήγαν κάτω από τη Γενική Διεύθυνση Περιφερειών, αφού οι κατεχόμενες περιοχές μας είναι μέρος της ΕΕ και έχει ανασταλεί η εφαρμογή του Ευρωπαϊκού κεκτημένου. Θα υπάρξουν κι άλλα από πλευράς Ευρωπαϊκής Ένωσης μέσα από τα οποία θα αποδεικνύεται το ενδιαφέρον της. Τον ερχόμενο Μάρτη έχει προσκληθεί ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και ένα από τα θέματα στην ατζέντα, θα είναι το Κυπριακό.
– Η τοποθέτηση του Κυπριακού κάτω από την ομπρέλα της κ. φον ντερ Λάιεν σημαίνει και προώθηση του διορισμού απεσταλμένου της ΕΕ;
– Μπορώ να σας πω ότι με την Πρόεδρο συζητούμε συγκεκριμένα ονόματα.
– Συζητάτε ονόματα και συζητάτε το θέμα διορισμού απεσταλμένου για πάνω από ένα χρόνο;
– Σήμερα έχουμε μια νέα Επιτροπή, η οποία έχει ήδη αποτελέσματα. Το ότι πήρε το Κυπριακό κάτω από το γραφείο της είναι πολύ σημαντικό. Και στα ευρωτουρκικά είχαμε αυτή τη στήριξη απ’ όλα αυτά τα κράτη μέλη.
– Είπατε ότι το Γενάρη αναμένεται η πραγματοποίηση επίσκεψης από πλευράς Ηνωμένων Εθνών. Άρα μέχρι τότε θα ξεκαθαρίσει και το θέμα ανοίγματος νέων σημείων διέλευσης;
– Δεν είναι άμεσα συνυφασμένο. Όσον αφορά τα σημεία διέλευσης εμείς κάναμε την προεργασία μας και με χάρτες και εναλλακτικές προτάσεις. Έχουμε θέσεις, είμαστε συγκεκριμένοι, δώσαμε ημερομηνίες εντός Ιανουαρίου για να γίνει αυτή η συνάντηση. Στη δεξίωση των Ηνωμένων Εθνών πρότεινα στον κ. Τατάρ να συναντηθούμε και να μας κάνουν ενημέρωση οι διαπραγματευτές και να τους δώσουμε οδηγίες. Περιμένω να υπάρξει απάντηση. Ακόμα και αύριο να μου πει εγώ είμαι έτοιμος για συνάντηση.
– Ο κ. Τατάρ λέει πως εκτός της Μιας Μηλιάς δεν συζητά τίποτε άλλο.
– Μπορεί να λέει ό,τι θέλει δημόσια. Ας τα συζητήσουμε και να δούμε τα αποτελέσματα. Έχουμε κι εμείς θέσεις και κόκκινες γραμμές. Δεν θα τις πω δημόσια θα πάω στο τραπέζι και να τις συζητήσω μαζί του.
– Άρα η άτυπη πενταμερής δεν εξαρτάται από μια συμφωνία για τα οδοφράγματα;
– Δεν εξαρτάται καθόλου από τη συνάντηση. Παρ’ όλο που μια συμφωνία για τα οδοφράγματα θα είναι μια θετική ένδειξη. Η θέση της Τουρκίας ήταν πως η Βρετανία δεν χρειάζεται να είναι παρούσα στη διευρυμένη συνάντηση. Μετά η Τουρκία υποστήριζε πως η Βρετανία στη διευρυμένη να εκπροσωπείται από χαμηλόβαθμό λειτουργό του υπουργείου Εξωτερικών. Δέστε ποια είναι να αποτελέσματα. Όλα αυτά είναι συνυφασμένα με την εξωτερική μας πολιτική.
– Σε περίπτωση μιας αποτυχίας, τι σας φοβίζει; Αναγνωρίσεις;
– Εκείνο που με ανησυχεί περισσότερο είναι να κτίσουν υποδομή για να προωθήσουν άλλη μορφή λύσης. Βλέπω μια επιθυμία της Τουρκίας να συζητήσει. Ακόμα και οι συζητήσεις- που κάποιοι τις είχαν χαρακτηρίσει ως χαϊρεντίσματα, στο Μπακού αλλά κυρίως στη Βουδαπέστη, με τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας- ήταν ουσιαστική. Ήταν για το κεφάλαιο της διακυβέρνησης. Σε άλλες περιπτώσεις, ενώ τους προσεγγίζαμε, οι Τούρκοι δεν είχαν καμιά διάθεση για συζήτηση. Σήμερα βλέπω μια διάθεση, αλλά θα διαφανεί στην πράξη κατά πόσο τούτη η διάθεση που δείχνουν – τουλάχιστον δημόσια – μεταφράζεται σε κάτι συγκεκριμένο στο Κυπριακό. Ασκήθηκε κριτική, ακόμα και από κόμματα της συμπολίτευσης, γιατί επιτρέψαμε στον Φιντάν μετά από εφτά χρόνια να πάει στο άτυπο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων (ΣΕΥ). Για εμάς ήταν σημαντικό ότι πήγε στο ΣΕΥ και άκουσε και από ακόμα 22 κράτη αυτά που έλεγε η Κυπριακή Δημοκρατία. Το ότι πήγε η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Τουρκία – σε μια στιγμή που Άγκυρα προσπαθεί να παρουσιαστεί σε σχέση με τη Συρία ότι είναι εκείνη που θα παίξει το ρόλο μεσολαβητή, και βάζουν τρεις όρους για τα ευρωτουρκικά και ένας από αυτούς είναι το Κυπριακό, είναι σημαντικό, όπως ασφαλώς καθορίζονται και οι κυπρογενείς υποχρεώσεις της Τουρκίας μέσα από τα Συμπεράσματα της Διεύρυνσης, αποτέλεσμα της στενής και εξαιρετικής συνεργασίας του Υπουργού Εξωτερικών και της Υφυπουργού Ευρωπαϊκών Θεμάτων, δύο εκ των στενότερων συνεργατών μου.
– Κύριε Πρόεδρε σ’ όσους ανησυχούν πως με την αναβάθμιση της Τουρκίας στο συγκρουσιακό περιβάλλον που υπάρχει στην περιοχή μας, ότι η Κύπρος είναι ο αδύναμος κρίκος, ποιος είναι ο αντίλογος σας;
-Η απομάκρυνση του Άσαντ ήταν μια θετική εξέλιξη, λαμβάνοντας υπόψη τα όσα έχουν προηγηθεί τα τελευταία χρόνια και τη ευθυγραμμισμένη στάση της συντριπτικής πλειοψηφίας της διεθνούς κοινότητας ως προς το καθεστώς. Το πιο σημαντικό είναι η επόμενη μέρα στη Συρία. Στο τελευταίο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο πρώτα εγώ και μετά ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας, παρουσιάσαμε ποια είναι η κατάσταση στην περιοχή. Και μπορώ να σας πω ότι πολλοί από τους συναδέλφους μας δεν ήξεραν ποια είναι αυτή η κατάσταση. Είναι πολύ σημαντικό ότι απ’ αυτά που αναφέραμε ήταν οι θέσεις της Αιγύπτου, της Ιορδανίας, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων. Βλέπουμε από το δυτικό κόσμο αντιδράσεις όπως και επί Αραβικής Άνοιξης ότι περίπου έχουν λυθεί όλα τα προβλήματα της περιοχής και τελικά εκείνο που προέκυψε ήταν αραβικός χειμώνας. Το είδαμε στη Λιβύη αλλά και πως ξεκίνησε η κατάσταση στη Συρία. Γι’ αυτό μαζί με την Ελλάδα και Αυστρία βάλαμε κάτω συγκεκριμένο σχέδιο και είπαμε ότι πρέπει να υπάρχει ένας οδικός χάρτης. Επισημάναμε ότι η απομάκρυνση του Άσαντ είναι μια θετική εξέλιξη, η Συρία μπαίνει σε μια νέα εποχή και ως ΕΕ είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε, να διαδραματίσουμε ρόλο. Αυτή η βοήθεια εξαρτάται βήμα προς βήμα. Αν κάνουν αυτοί Α θα κάνει η ΕΕ το Β και ούτω καθ’ εξής. Εάν από την άλλη αποκλείσουν τις μειονότητες, τους χριστιανούς κ.λπ. δεν θα έρχεται η ΕΕ να βοηθήσει. Να σας θυμίσω πως μπορεί ο κ. Φιντάν να ήταν στη Συρία, αλλά ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου ήταν στο Ισραήλ. Και έχει τη σημασία του.
Η Κυπριακή Δημοκρατία δεν είναι αδύναμη πολιτικά
– Ο στόχος της ΕΕ είναι να μιλά απευθείας με τη νέα κατάσταση πραγμάτων στη Συρία;
– Αυτή τη στιγμή που μιλάμε υπάρχει επαφή σε πιο χαμηλό επίπεδο της ΕΕ. Τους είπαμε ότι η Συρία είναι μόλις 100 χιλιόμετρα από την Κύπρο, και άρα να μας επιτρέψουν να ξέρουμε καλύτερα εμείς τι συμβαίνει από οποιοδήποτε άλλο κράτος μέλος. Ζητήσαμε να υπάρξει και ειδικός αντιπρόσωπος που θα συνομιλεί μαζί τους. Πήγαμε στη σύνοδο και εκπροσωπούσαμε όχι μόνο την Κύπρο αλλά και την Αίγυπτο και την Ιορδανία και τα ΗΑΕ. Αυτές ήταν οι θέσεις τους. Κι αυτές οι χώρες μας ζήτησαν να μεταφέρουμε τις θέσεις τους στις Βρυξέλλες, αυτό δείχνει ότι μας εμπιστεύονται.
– Οι ανησυχίες του κόσμου πως καθησυχάζονται ότι ενδεχομένως η Τουρκία να μην πάρει εκεί που θέλει αλλά να τηςδοθούν ανταλλάγματα στην Κύπρο;
– Αν η Κύπρος ήταν αδύναμη, πολιτικά, εξωτερικά, ενδεχομένως η Τουρκία θα μπορούσε να πετύχει αυτούς τους στόχους. Δεν είμαστε όμως έτσι.
Πηγή: philenews.com
Πηγή: i-epikaira.blogspot.com