Τι απεκάλυψε με περίτεχνες διατυπώσεις στον Real FM ο υπουργός Εξωτερικών κ. Γιώργος Γεραπετρίτης – Εγκαταλείπεται άρον-άρον ο διμερής διάλογος με την Τουρκία – Δεκτή η παλαιά πρότασις Πάυατ – Ήξεις αφήξεις για τα 12 μίλια – Περίεργη διατύπωσις για «δυνητικά κυριαρχικά δικαιώματα» – Αναγγέλλει ότι «θα απέχουμε από μονομερείς ενέργειες»
Μέχρι πριν λίγο καιρό, ο προσανατολισμός της ελληνικής Κυβερνήσεως ήταν η επιδίωξις συνυποσχετικού, ώστε το ζήτημα της οριοθετήσεως υφαλοκρηπίδος και ΑΟΖ με την Τουρκία να οδηγηθεί στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Προς τούτο μάλιστα είχαν γίνει υποχωρήσεις έναντι της Αλβανίας με την ελπίδα ότι ένα συνυποσχετικό με την χώρα αυτή θα μπορούσε να λειτουργήσει «πιλοτικά» για κάτι αντίστοιχο με την Τουρκία. Γίνεται πλέον προφανές ότι ο σχεδιασμός αυτός δεν ευοδούται.
Μέχρι πριν λίγο καιρό, ο προσανατολισμός της ελληνικής Κυβερνήσεως ήταν η επιδίωξις συνυποσχετικού, ώστε το ζήτημα της οριοθετήσεως υφαλοκρηπίδος και ΑΟΖ με την Τουρκία να οδηγηθεί στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Προς τούτο μάλιστα είχαν γίνει υποχωρήσεις έναντι της Αλβανίας με την ελπίδα ότι ένα συνυποσχετικό με την χώρα αυτή θα μπορούσε να λειτουργήσει «πιλοτικά» για κάτι αντίστοιχο με την Τουρκία. Γίνεται πλέον προφανές ότι ο σχεδιασμός αυτός δεν ευοδούται.
Πόσω μάλλον που ο Πρωθυπουργός είχε δηλώσει στον Alpha ότι η απόφασίς του δεν θα μας δικαίωνε σε όλα. Ειδικώτερα είχε δηλώσει: «Προφανώς όλοι καταλαβαίνουμε ότι αν φτάναμε σε αυτό το σημείο, θα ήταν πολύ δύσκολο να φανταστεί κανείς μια απόφαση η οποία θα δικαίωνε όλες τις θέσεις της μιάς πλευράς εις βάρος των θέσεων της άλλης».
Από την χθεσινή συνέντευξη του υπουργού Εξωτερικών κ. Γιώργου Γεραπετρίτη στον ραδιοφωνικό σταθμό Real FM και στον Νίκο Χατζηνικολάου προκύπτει ευθέως ότι η Κυβέρνησις κάνει στροφή και δέχεται πλέον το ζήτημα της οριοθετήσεως να τεθεί σε τετραμερή διάσκεψη των «παρακειμένων» κρατών. Τετραμερή που όμως, στην πράξη, θα αποδειχθεί πενταμερής και θα εξηγήσουμε το γιατί παρακάτω.
Είπε ο κ. Γεραπετρίτης: «Το να επιλυθεί το θέμα της ΑΟΖ είναι κάτι το οποίο επιβάλλει το Διεθνές Δίκαιο. Η Διεθνής Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας του 1982 ρητώς αναφέρει ότι ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα είναι αντικείμενο συζήτησης και συμφωνίας ή παραπομπής σε διεθνή δικαιοδοσία από τα γειτονικά κράτη που έχουν παρακείμενες ή αντικείμενες ακτές. Το ίδιο ισχύει και για την Κύπρο. Το ίδιο ισχύει και για την Αίγυπτο. Το ίδιο ισχύει και για την Τουρκία. Πρόθεση της Ελλάδας θα ήταν βεβαίως να φτάσουμε σε μία συνολική συμφωνία, με βάση την οποία θα εξέλιπαν και όλα τα προβλήματα. Πρέπει να υπάρξει οριοθέτηση». Και συνεχίζει:
«Καταλαβαίνουμε όλοι ότι η συζήτηση πρέπει να γίνει με όλα τα παρακείμενα κράτη. Είναι προφανές ότι και με την Τουρκία υπάρχει θέμα οριοθέτησης ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας, όπως επίσης και με την Κύπρο. Όλα αυτά θα πρέπει να τεθούν στο τραπέζι και να προχωρήσουμε όταν ο χρόνος το επιβάλει».
Πράγματι, ο κ. Γεραπετρίτης αναφέρεται σε τέσσερεις γειτονικές χώρες. Μεταξύ αυτών και την Κύπρο. Την οποία ονομάζει απλώς «Κύπρο» και όχι «Κυπριακή Δημοκρατία». Δεδομένης δε της επιμονής της Τουρκίας για λύση δύο κρατών στην Μεγαλόνησο προκύπτει το ερώτημα, θα δεχθεί η Άγκυρα να μετάσχει σε μια τετραμερή διάσκεψη για την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών ή θα επιμείνει να την διευρύνει σε «πενταμερή» εντάσσοντας σε αυτήν και την «κυβέρνηση» του τουρκοκυπριακού ψευδοκράτους;
Είναι προετοιμασμένη η Ελλάς για ένα τέτοιο ενδεχόμενο; Θα αποδεχθεί να παρακαθίσει στις διαπραγματεύσεις ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων ως ισότιμος συνομιλητής με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας; Να θυμίσουμε ότι πενταμερείς -με συμμετοχή και των Τουρκοκυπρίων- θα είναι (οψέποτε επαναληφθούν) οι συνομιλίες για το Κυπριακό. Μας εθίζουν στην ιδέα.
Εν πάση περιπτώσει αυτό που προκύπτει είναι ότι η ελληνική Κυβέρνησις προσανατολίζεται πλέον προς την αποδοχή της παλαιάς προτάσεως του Τζέφφρυ Πάυατ, ο οποίος είχε ομιλήσει για μια τέτοια διάσκεψη, προκειμένου να προχωρήσει ο αγωγός East Med.
Περαιτέρω τίθεται το ερώτημα αν η «άτυπη» συνάντησις της Βουδαπέστης, κατά την οποίαν «εχαριεντίζοντο» (κατά την έκφραση που έχει γίνει πλέον «του συρμού») οι κ.κ. Μητσοτάκης και Χριστοδουλίδης με τον Ταγίπ Ερντογάν, εμπεριείχε κάποια μορφή αμοιβαίας αναγνωρίσεως. Μήπως δηλαδή «ατύπως» ανεγνώρισε ο Πρόεδρος Ερντογάν τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη με αντάλλαγμα την αναγνώριση αντιστοίχως του Τουρκοκυπρίου «Προέδρου» Τατάρ από την Ελλάδα; Μπορεί η συνάντησις αυτή να ήταν άτυπη και ανεπίσημη, αλλά, όπως είπε ο κ. Μητσοτάκης στην προχθεσινή του συνέντευξη προς τον κ. Σρόιτερ, «οι ανεπίσημες συζητήσεις είναι αυτές που έχουν τη μεγαλύτερη αξία».
Όμως ο κ. Γεραπετρίτης ανεφέρθη και σε άλλα ζητήματα, αφού απέρριψε τις κατηγορίες ότι για την πόντιση του καλωδίου στην Κάσο εζητήθη άδεια από την Τουρκία. Είπε συγκεκριμένα: «Το ιταλικό πλοίο βγήκε σε διεθνή ύδατα, τα οποία αφορούν ελληνική υφαλοκρηπίδα, όπως έχει καθοριστεί και από την ελληνο-αιγυπτιακή συμφωνία. Πράγματι, υπήρξε μία μακρόθεν παρεμπόδιση από τουρκικά πολεμικά πλοία, τα οποία προσήλθαν στην περιοχή. Θέλω να γίνω απολύτως κατανοητός: δεν υπήρξε καμμία άδεια του πλοίου, δεν ζητήθηκε ποτέ από την ελληνική Κυβέρνηση άδεια και δεν δόθηκε ποτέ». Και αμέσως μετά: «Εμείς έχουμε ενημέρωση από το ιταλικό πλοίο και από τις υπηρεσίες του Υπουργείου Εξωτερικών δεν έχει ζητηθεί, ούτε έχει ληφθεί τέτοια άδεια».
Ενώ όμως ο κ. Γεραπετρίτης επαναλαμβάνει ότι το τουρκολιβυκό μνημόνιο είναι «παράνομο και ανυπόστατο», αναγνωρίζει ότι η Τουρκία «με βάση μια εντελώς μαξιμαλιστική προσέγγιση θεωρεί ότι έχει δυνητική υφαλοκρηπίδα, Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη εκεί που έχει». Ομιλεί μάλιστα για «επικαλυπτόμενες αξιώσεις», προφανώς επί τη βάσει του τουρκολιβυκού μνημονίου σε περιοχές οριοθετημένες με την ελληνο-αιγυπτιακή συμφωνία. Δηλώνει: «Όσο δεν επιλύεται η μεγάλη υποκείμενη διαφορά μας, που είναι η οριοθέτηση, θα υπάρχουν πάντοτε εντάσεις, διότι θα υπάρχουν φερόμενες επικαλυπτόμενες αξιώσεις. Πρέπει να υπάρξει οριοθέτηση».
Αόριστη ήταν η θέσις του κ. Γεραπετρίτη για τα 12 μίλια. Ναί μεν εδήλωσε ότι «η Ελλάδα επιφυλάσσεται να ασκήσει το δικαίωμα αυτό όταν η ίδια το κρίνει σκόπιμο.
Δεν το απεμπολεί και το διατηρεί στο ακέραιο να το πράξει όταν το κρίνει». Παρακάτω όμως ομίλησε για «ιδιαίτερες συνθήκες»: «Το γιατί δεν γίνεται αυτό, γιατί δεν επεκτείνεται, είναι κάτι το οποίο έχει να κάνει προφανώς και με την πολιτική διάσταση των πραγμάτων. Καταλαβαίνουμε όλοι ότι η επέκταση των χωρικών υδάτων δημιουργεί ιδιαίτερες συνθήκες. Προφανώς θα γίνει η επέκταση των χωρικών υδάτων όταν αυτό κριθεί σκόπιμο. Το καταλαβαίνουμε όλοι. Δεν θα επηρεαστούμε από την περιρρέουσα ατμόσφαιρα».
Ο κ. Γεραπετρίτης εδεσμεύθη ότι η Ελλάς θα απέχει μονομερών ενεργειών. Όχι κατ’ εφαρμογήν του Πρωτοκόλλου της Βέρνης, το οποίον επικαλούνται οι Τούρκοι, αλλά με βάση την «Διακήρυξη των Αθηνών». Ανέφερε σχετικώς: «Εάν λοιπόν θέλουμε να έχουμε την οποιαδήποτε προοπτική για να επιλύσουμε τη μεγάλη μας διαφορά, που είναι η οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, οφείλουμε να απέχουμε από ενέργειες, οι οποίες ακριβώς δυναμιτίζουν αυτό το κλίμα». Σημαίνει αυτό ότι παραπέμπεται στις ελληνικές καλλένδες η ηλεκτρική διασύνδεσις Ελλάδος-Κύπρου;
Για τις συνεχείς ενέργειες και δηλώσεις της τουρκικής πλευράς όμως, που καταφανώς δυναμιτίζουν το κλίμα, δεν είπε ούτε λέξη. Απεναντίας υπεστήριξε ότι «η αδράνεια και η ακινησία οδήγησε στην πραγματικότητα σε μία ακόμη μεγαλύτερη εντατικοποίηση των αξιώσεων της Τουρκίας. Η αδράνεια και η ακινησία δεν μπορεί να είναι επιλογή, διότι στην πραγματικότητα αυτό που πράττει είναι να διευρύνει τις διαφορές, να δημιουργεί περαιτέρω εντάσεις. Και ανά πάσα στιγμή να βρισκόμαστε στον κίνδυνο να έχουμε ένα θερμό επεισόδιο και να έχουμε μία νέα περίπτωση σμηναγού Ηλιάκη».
Από σεβασμό προς τον πεσόντα σμηναγό δεν θα θέλαμε να σχολιάσουμε το σημείο αυτό.
Όσο για την προσωπική του στάση, ξεκάθαρα είπε ότι «δεν θα αλλάξω». Αναφερόταν στην φιλολογία σχετικώς προς την γνωστή υπόκλιση κατά την υποδοχή του Ταγίπ Ερντογάν από την κ. Σακελλαροπούλου, για την οποία είπε: «Η θεσμική μου στάση επιβάλλει, κάθε φορά που συναντώ την Αρχηγό του κράτους ή τον εκάστοτε Αρχηγό του κράτους, να αποδίδω την οφειλόμενη τιμή». Θα συνεχίσει δηλαδή τις επικύψεις.
[iEpikaira: Πάγιο αίτημα του Ερντογάν ήταν εδώ και χρόνια να πραγματοποιηθεί μια "Διεθνής Διάσκεψη Μεσογείου". Η Ντ. Μπακογιάννη στις 17/02/23 δήλωσε ότι: «Κάποια στιγμή θα γίνει διεθνής διάσκεψη για τα ενεργειακά στη Μεσόγειο, θα υπάρξει ευρύτερη συμφωνία». Περισσότερα και ΕΔΩ! Ο Ερντογάν τελευταία φορά τον Μάιο του 2024 αναφέρθηκε εκ νέου επί του ζητήματος: «Με τη σύγκληση της διάσκεψης για την Ανατολική Μεσόγειο για την οποία μιλάμε χρόνια, είναι δυνατόν να δημιουργηθεί μια βάση λύσης με προσέγγιση «win-win»».]
Εφημερίδα ΕΣΤΙΑ 29/11/24 estianews.gr
Πηγή: i-epikaira.blogspot.com