Σε έκτακτο διάγγελμα προέβη ο Ρώσος πρόεδρος μετά το σημερινό χτύπημα για πρώτη φορά με νέας γενιάς βαλλιστικό διηπειρωτικό πύραυλο (με συμβατική κεφαλή) κατά ουκρανικού στόχου στην επαρχία του Ντνίπρο.
Είχε εκτοξευτεί από το Αστραχάν. Το χτύπημα, το οποίο είναι το πρώτο παγκοσμίως που γίνεται από ICBM σε πεδίο μάχης, κάτι που τόνισε ο Βλάντιμιρ Πούτιν στο διάγγελμά του στόχευσε το Ντνίπρο (Δνείπερος) τα ξημερώματα της 21ης Νοεμβρίου 2024.
Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι σύμφωνα με το βίντεο που υπέδειξε αριθμό (3-6) διαφορετικών χτυπημάτων από έναν πύραυλο, φαίνεται ότι αυτός είναι τύπου MIRV(πολλαπλών κεφαλών ανεξάρτητης σκόπευσης) όπως είναι οι διηπειρωτικοί πύραυλοι.
Πρόκειται δηλαδή για την τεχνολογία ενός εξωατμοσφαιρικού βαλλιστικού πυραύλου που περιέχει πολλές πολεμικές κεφαλές, κάθε μία από τις οποίες μπορεί να στοχεύσει σε διαφορετικό στόχο. Απλά εδώ ήταν συμβατικές οι κεφαλές.
Η επίθεση περιελάμβανε επίσης έναν υπερηχητικό βαλλιστικό πύραυλο Kinzhal και επτά πυραύλους κρουζ Kh-101, σύμφωνα με την Αεροπορία της Ουκρανίας.
Τα ρωσικά κανάλια στρατιωτικών αναλυτών ανέφεραν ότι η Ρωσία επιτέθηκε σε αυτό που είναι γνωστό στην Ουκρανία ως η εταιρεία πυραύλων και διαστημικών πυραύλων Pivdenmash πρώην Yuzhmash, η οποία έχει την έδρα της στο Ντνίπρο.
«Στόχος του ρωσικού χτυπήματος ήταν μια στρατιωτική-βιομηχανική εγκατάσταση στο Ντνίπρο που κατασκεύαζε πυραύλους, η οποία χτυπήθηκε με επιτυχία», είπε ο Β.Πούτιν.
Ο Ρώσος πρόεδρος, μετά την επικαιροποίηση του πυρηνικού δόγματος κι αφού προειδοποίησε τη Δύση ότι θα απαντήσει σε περίπτωση κλιμάκωσης, αποκάλυψε ότι χτύπησε την Ουκρανία με διηπειρωτικό πύραυλο νέα γενιάς εμβέλειας 6.000χλμ.
Σύμφωνα με τον Πούτιν, επί του παρόντος δεν υπάρχουν μέσα για την αντιμετώπιση των ρωσικών πυραύλων Oreshnik, ενώ φρόντισε να διευκρινίσει ότι τα δυτικά συστήματα αεράμυνας δεν μπορούν να τον αντιμετωπίσουν.
Ο πύραυλος δημιουργήθηκε με σκοπό να μπορεί να πλήξει κάθε σημείο της Ευρώπης από ασφαλή σημεία στην ρωσική επικράτεια και ειδικότερα από την γραμμή των Ουραλίων.
«Οι στόχοι για περαιτέρω δοκιμές των νεότερων πυραυλικών συστημάτων της Ρωσίας θα επιλεγούν με βάση τις απειλές για τη χώρα. “Οι στόχοι για εμπλοκή κατά τη διάρκεια περαιτέρω δοκιμών των νεότερων πυραυλικών συγκροτημάτων μας θα καθοριστούν με βάση τις απειλές για την ασφάλεια της Ρωσικής Ομοσπονδίας», πρόσθεσε.
Στην έκτακτη ομιλία του Ρώσος πρόεδρος ανέφερε:
«Η σύγκρουση έχει αποκτήσει στοιχεία παγκόσμιου χαρακτήρα. Οι ρωσικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις στις περιοχές Bryansk και Kursk χτυπήθηκαν από δυτικούς πυραύλους.
Θα μπορούσαμε να επιτεθούμε σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις οποιασδήποτε χώρας που χρησιμοποιήσει όπλα κατά της Ρωσίας.
Στις 19 Νοεμβρίου, 6 πύραυλοι ATACMS και στις 21 Νοεμβρίου πύραυλοι Storm Shadow έπληξαν εγκαταστάσεις στις περιοχές Kursk και Bryansk.
Η Ρωσία σε αντίποινα έπληξε το Yuzhmash με υπερηχητικό βαλλιστικό πύραυλο χωρίς πυρηνικά. Η Ουκρανία χτυπήθηκε από τον νεότερο διηπειρωτικό βαλλιστικό υπερηχητικό πύραυλο τύπου «Oreshnik».
Η χρήση ενός ICBM σηματοδοτεί ένα επίπεδο κλιμάκωσης που δεν έχει ζήσει αυτή η γενιά, καθώς σε κανονικές συνθήκες χρήσης οι βαλλιστικοί αυτοί πύραυλοι φέρουν πυρηνική κεφαλή MIRV.
Τυπικά αυτή είναι η πρώτη προειδοποίηση πριν τη χρήση πυρηνικών, κάτι που όμως δεν διαφαίνεται να αποτελεί κίνδυνο επί του παρόντος.
Οι διηπειρωτικοί βαλλιστικοί πύραυλοι μπορούν να εξοπλιστούν και με συμβατικές πολεμικές κεφαλές, όπως συνέβη στην περίπτωση της Ρωσίας στην Ουκρανία. Κάτι πολύ ασυνήθιστο λόγω του πολύ υψηλού κόστους, με την Ρωσία να το χρησιμοποιεί για την επαναφορά της αποτροπής.
Οι ICBM μπορούν να εξαπολύσουν πολλαπλές πολεμικές κεφαλές και σε συνδυασμό με τις υπερηχητικές ταχύτητες που αναπτύσσουν, δεν μπορούν να αναχαιτιστούν αποτελεσματικά στο σύνολό τους.
___________
Αναρτήθηκε από τον συνεργάτη μας κ. Μιχάλη Τσολάκη