2.11.24

Η Σπείρα του Θανάτου... η κυριότερη παθολογία της άμυνας των ΗΠΑ





Τα πανάκριβα και περίπλοκα όπλα αυξάνουν ή όχι την ισχύ των ΗΠΑ;
ΜΠΑΛΤΖΩΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ
Το στρατιωτικό-βιομηχανικό σύμπλεγμα, MIC (Military Intustrial Complex) που επέκρινε σφοδρά ο πρόεδρος Ντουάιτ Αϊζενχάουερ, το 1961, είναι ακόμα ζωντανό και πολύ ενεργό. Στην πράξη καταναλώνει πολύ περισσότερα χρήματα από φόρους των αμερικανών πολιτών και τροφοδοτεί τις μεγαλύτερες πολεμικές βιομηχανίες- παραγωγούς όπλων, με πολύ περισσότερα χρήματα, από τότε, που ο Αϊζενχάουερ έκρουε τον κώδωνα του κινδύνου, για την «αδικαιολόγητη επιρροή» και τον κίνδυνο που αποτελούσε το MIC για τις ΗΠΑ.
Τα στατιστικά στοιχεία είναι εκπληκτικά, όπως αποκαλύπτει ο αναλυτής Dan Grazier στην εξαιρετική αμερικανική ιστοσελίδα Responsible Statecraft.

Η αποκάλυψη είναι, ότι σχεδόν κάθε νέο οπλικό σύστημα των ΗΠΑ καταλήγει να κοστίζει πολύ περισσότερο από αυτό που αντικαθιστά. Έτσι αφενός το κόστος των οπλικών συστημάτων αυξάνεται, αφετέρου ο αριθμός των συστημάτων να μειώνεται.
Έτσι ο στρατός των ΗΠΑ κατέληξαν με μόνο 21 βομβαρδιστικά stealth B-2, αντί των 132 αρχικά προβλεπόμενων , με 187 Α/Φ F-22, αντί των 750 αρχικά προβλεπόμενων 750 και με μόλις τρία αντιτορπιλικά κλάσης Zumwalt, αντί για τα 32 αρχικά που είχαν προβλεφθεί. Αυτό το φαινόμενο δημιουργεί αυτό που είναι γνωστό ως Defense Death Spiral (Αμυντικό σπιράλ θανάτου), όταν το συνολικό κόστος των νέων όπλων ξεπερνά τους αμυντικούς προϋπολογισμούς.
Ο πρόεδρος Αϊζενχάουερ προειδοποίησε ότι μόνο «ένας άγρυπνος και ενημερωμένος πολίτης μπορεί να αναγκάσει την κατάλληλη σύνδεση του τεράστιου βιομηχανικού και στρατιωτικού μηχανισμού άμυνας με τις ειρηνικές μεθόδους και στόχους μας, έτσι ώστε η ασφάλεια και η ελευθερία να μπορούν να ευημερήσουν μαζί». Αυτή η δήλωση παραμένει τόσο αληθινή σήμερα όσο ήταν πριν από 63 χρόνια. Μόνο, που η δήλωση-προειδοποίηση του προέδρου Αϊζενχάουερ το 1961, έγινε τις τελευταίες ημέρες της προεδρίας του και όχι στην αρχή της – όταν θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει το αξίωμά του για να κάνει κάτι για αυτό.
Κατά τα τέλη του Ψυχρού Πολέμου, ο John Boyd και οι φίλοι του στο Κίνημα Στρατιωτικής Μεταρρύθμισης, μας προειδοποίησαν και αυτοί για το στρατιωτικό-βιομηχανικό σύμπλεγμα του Κογκρέσου. Το Κίνημα, μια μικρή ομάδα μυημένων στα τεκταινόμενα του Πενταγώνου είδε με τα ίδια της τα μάτια πώς η πολιτική οικονομία που δημιουργήθηκε από τις οικονομικές και πολιτικές διασυνδέσεις της στρατιωτικής ελίτ, της αμυντικής βιομηχανίας και της άρχουσας τάξης της κοινωνίας σπατάλησε πολύτιμους πόρους και παρήγαγε μια σειρά από κακά και ελαττωματικά όπλα. Η ομάδα αυτή ανέλυσε, εντόπισε τις υποκείμενες παθολογίες του συστήματος και στη συνέχεια έκαναν ότι μπορούσαν για να επηρεάσουν για μια ουσιαστική αλλαγή, χωρίς να το επιτύχουν.

Διαβάστε τη συνέχεια στο slpress.gr