2.11.24

Πλημμύρες στη Βαλένθια : Στους 211 οι νεκροί - Η κυβέρνηση στέλνει 10.000 στρατιώτες και αστυνομικούς

 


Ο πρωθυπουργός της Ισπανίας διέταξε 5.000 επιπλέον στρατιώτες και 5.000 αστυνομικούς και πολιτικούς φρουρούς στην περιοχή της Βαλένθια, καθώς οι κάτοικοι επικρίνουν τις τοπικές Αρχές για την αντίδρασή τους στις καταστροφικές πλημμύρες εκεί.

Ο αριθμός των νεκρών το Σάββατο αυξήθηκε στους  211, με τα περισσότερα θύματα να βρίσκονται στη Βαλένθια και γύρω από αυτήν, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ. Ο απολογισμός των νεκρών αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω, καθώς είναι δεκάδες οι αγνοούμενοι.


Οι σφοδρές βροχοπτώσεις που ξεκίνησαν τη Δευτέρα προκάλεσαν πλημμύρες που κατέστρεψαν γέφυρες και κάλυψαν πόλεις με λάσπη, αποκόπτοντας κοινότητες και αφήνοντάς τες χωρίς νερό, τρόφιμα ή ηλεκτρικό ρεύμα.

Χιλιάδες εθελοντές ταξίδεψαν σε αγροτικές περιοχές για να βοηθήσουν στις προσπάθειες καθαρισμού, αλλά την Παρασκευή οι Αρχές ανακοίνωσαν ότι η κυκλοφορία στην περιοχή θα περιοριστεί κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου για να εξασφαλιστεί η πρόσβαση των εργαζομένων σε υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης.

Οι προειδοποιήσεις για τον καιρό που παραμένουν σε ισχύ στη βορειοανατολική και νότια Ισπανία αναμένεται να διαρκέσουν έως την Κυριακή, ενώ άλλη μία έχει εκδοθεί στις Βαλεαρίδες Νήσους για το Σάββατο.

Περίπου 1.700 στρατιώτες εργάζονται ήδη σε επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης στην περιοχή της Βαλένθια, αν και οι ελπίδες για την ανεύρεση περισσότερων επιζώντων λιγοστεύουν.

Μέρος της προσπάθειας επικεντρώνεται στην άντληση νερού από υπόγειες σήραγγες και χώρους στάθμευσης, όπου υπάρχει φόβος ότι θα έχουν παγιδευτεί άνθρωποι.

Δημοσιογράφος στη Βαλένθια, δήλωσε στο BBC ότι τα νέα στρατεύματα θα φέρουν τα πολυπόθητα βαρέα μηχανήματα, μπουλντόζες, φορτηγά και θα βοηθήσουν στη βελτίωση της ταχύτητας και της οργάνωσης των προσπαθειών διάσωσης.

Οι τοπικές Αρχές δέχονται επικρίσεις για την ταχύτητα της αντίδρασης και για την έλλειψη προειδοποιήσεων πριν από τις πλημμύρες.

Η Amparo Andres, η οποία διατηρεί το κατάστημά της στη Βαλένθια εδώ και 40 χρόνια, δήλωσε στο BBC ότι κάποια στιγμή το νερό στο κτίριο έφτασε μέχρι το λαιμό της και πίστευε ότι θα πέθαινε.

«Τουλάχιστον είμαι ζωντανή, αλλά έχω χάσει τα πάντα. Την επιχείρησή μου, το σπίτι μου», είπε. «Και η κυβέρνηση δεν κάνει τίποτα. Μόνο οι νέοι γύρω μας, μας βοηθούν».

Αφού επέστρεψε στο σπίτι του, ο κάτοικος της περιοχής Χουάν Πέρες δήλωσε: «Όλη μου η ζωή, οι αναμνήσεις μου. Οι γονείς μου ζούσαν εκεί. Και τώρα από τη μια μέρα στην άλλη, όλα χάθηκαν».

Η υπηρεσία πολιτικής προστασίας, η οποία εποπτεύεται από την περιφερειακή κυβέρνηση, εξέδωσε σήμα έκτακτης ανάγκης στα τηλέφωνα των ανθρώπων στην πόλη της Βαλένθια και γύρω από αυτήν μετά τις 20:00 τοπική ώρα (19:00 ώρα Ελλάδας) την Τρίτη, ενώ μέχρι τότε τα νερά της πλημμύρας ανέβαιναν γρήγορα σε πολλές περιοχές και σε ορισμένες περιπτώσεις είχαν ήδη προκαλέσει καταστροφές.

Ο Χουάν Γκονζάλες, ο οποίος ζει στην πόλη Aldaia, δήλωσε ότι η περιοχή ήταν επιρρεπής σε ξαφνικές πλημμύρες. «Είναι εξοργιστικό το γεγονός ότι η τοπική μας κυβέρνηση δεν έκανε τίποτα γι' αυτό, γνωρίζοντας ότι αυτό θα ερχόταν», είπε.

Στην κατεστραμμένη πόλη Paiporta, όπου μέχρι στιγμής έχουν αναφερθεί περισσότεροι από 60 θάνατοι, οι κάτοικοι εξέφρασαν την απογοήτευσή τους για το γεγονός ότι η βοήθεια έρχεται πολύ αργά.

«Δεν υπάρχουν αρκετοί πυροσβέστες, τα φτυάρια δεν έχουν φτάσει», δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων AFP ο Πάκο Κλεμέντε, ένας 33χρονος φαρμακοποιός, καθώς βοηθούσε να καθαρίσει τη λάσπη από το σπίτι ενός φίλου του.

Με πληροφορίες από το BBC, AP

https://www.liberal.gr/