8.10.24

Ρωσική σφήνα-Συνάντηση Πούτιν με Ιρανό πρόεδρο ενώ πληροφορίες μιλούν για πτήσεις Ρωσικών μεταγωγικών αεροσκαφών στην Τεχεράνη

 

Συνάντηση Πούτιν και Ιρανού προέδρου Πεζεσκιάν στις 11 Οκτωβρίου 2024 αλλάζει το σκηνικό στον πόλεμο Ιράν και Ισραήλ με σαφείς ενδείξεις ρωσικής παρέμβασης.\


 

Σύμφωνα με διεθνείς πηγές, σεισμός μεγέθους 4,6 βαθμών σημειώθηκε στην έρημο του Ιράν.  δημοσιογραφικές πηγές ανέφεραν ότι "αυτό το σεισμικό γεγονός “προκλήθηκε από την πρώτη πυρηνική δοκιμή της Τεχεράνης”.

Αυτή η είδηση φυσικά δεν είναι δυνατόν να επαληθευτεί από ανεξάρτητες πηγές, λόγω του καθεστώτος των μουλάδων και της κατάστασης πολέμου που επικρατεί στο Ιράν, μετά τις επιθέσεις με πυραύλους στο Ισραήλ.  

Ο δημοσιογράφος Τζαμάλ Ράιαν, επικαλούμενος αξιόπιστες πηγές, δημοσίευσε πληροφορίες στα κοινωνικά του δίκτυα ότι το γεγονός αυτό ήταν συνέπεια πυρηνικής δοκιμής.

Το Ιράν έχει κατηγορηθεί επανειλημμένα από τη διεθνή κοινότητα για ανάπτυξη πυρηνικών όπλων, παρά τις δηλώσεις των ιρανικών αρχών ότι το πυρηνικό τους πρόγραμμα είναι αποκλειστικά ειρηνικό.

Το μέγεθος του σεισμού που καταγράφηκε στην περιοχή της ερήμου επιβεβαιώθηκε από σεισμικούς σταθμούς σε αρκετές χώρες.

Ωστόσο, αξιωματούχοι στο Ιράν δεν έχουν σχολιάσει ακόμη την πιθανή πυρηνική δοκιμή.

Οι εντάσεις σχετικά με το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν έχουν φτάσει στο αποκορύφωμά τους τους τελευταίους μήνες, ειδικά εν μέσω ισραηλινών απειλών να εξαπολύσουν προληπτικά πλήγματα στην πυρηνική υποδομή του Ιράν.

Η επιδείνωση της κατάστασης συνδέεται επίσης με πρόσφατες στρατιωτικές συγκρούσεις μεταξύ του Ισραήλ και των ομάδων που υποστηρίζονται από την Τεχεράνη, εντείνοντας τους φόβους για πιθανή κλιμάκωση της σύγκρουσης σε περιφερειακό επίπεδο.

Ρωσικές παραδόσεις όπλων στο Ιράν

Περισσότερες ρωσικές παραδόσεις όπλων στο Ιράν. Δημοσιογραφικές πληροφορίες  μιλούν για δεύτερη πτήση της GLX στο Ιράν σε λιγότερο από 5 ημέρες.

“Η Ρωσία εργάζεται για να προετοιμάσει την Τεχεράνη να πολεμήσει τις ΗΠΑ και το Ισραήλ με νέα ραντάρ και αεράμυνα”,  αναφέρει η ίδια πηγή.

Η επίσκεψη του Ρώσου πρωθυπουργού στην Τεχεράνη που άλλαξε τα πάντα

Στις 30 Σεπτεμβρίου 2024 ως γνωστόν, ο Ρώσος πρωθυπουργός Μιχαήλ Μισούστιν πέταξε στην Τεχεράνη για μια επίσκεψη.

Σύμφωνα με τη ρωσική εφημερίδα Vedomosti, κατά την επίσκεψη σχεδιάστηκε να συζητηθεί ολόκληρο το φάσμα της ρωσο-ιρανικής συνεργασίας, αλλά ιδιαίτερη προσοχή δόθηκε σε μεγάλα κοινά έργα, στην άμυνα, στον τομέα των μεταφορών, της ενέργειας, της βιομηχανίας και της γεωργίας.

Σε κάθε περίπτωση, η Μόσχα και η Τεχεράνη προσπάθησαν ξεκάθαρα να συζητήσουν όλες τις λεπτομέρειες πριν κλιμακωθεί η κατάσταση στην περιοχή.

Βρετανικές πηγές ( BBC) ανέφεραν ότι η Ρωσία πιθανότατα έχει πουλήσει και παραδώσει στο Ιράν μια παρτίδα μαχητικών Su-35 που είχαν προηγουμένως συναρμολογηθεί για πώληση στην Αίγυπτο, και η οποία είχε ακυρωθεί.

Το Ιράν έχει εκφράσει ενδιαφέρον να παραλάβει αυτά τα αεροσκάφη.

Η παρουσία τέτοιων μαχητικών περιπλέκει τις ισραηλινές αεροπορικές επιχειρήσεις εναντίον του Ιράν.
Τώρα η ιρανική Πολεμική Αεροπορία έχει μόνο μερικές δεκάδες μαχητικά αεροσκάφη,  ξεπερασμένα, που έχουν απομείνει από την Ισλαμική Επανάσταση του 1979.

Την άνοιξη του 2023, ο ιρανικός τηλεοπτικός σταθμός IRIB επικαλούμενος έναν ανώνυμο αξιωματούχο της ιρανικής αποστολής στον ΟΗΕ ότι η συμφωνία είχε ολοκληρωθεί, αλλά έκτοτε δεν έχουν υπάρξει αναφορές στα μέσα ενημέρωσης για μεταφορά αεροσκαφών στο Ιράν.

Περισσότερα από 20 μαχητικά παραμένουν στο πάρκινγκ του αεροδρομίου του εργοστασίου της ρωσικής εταιρείας KnAAZ σε ένα απόθεμα που το ρωσικό στρατιωτικό αναλυτικό Κέντρο Ανάλυσης Στρατηγικών και Τεχνολογιών ονόμασε «Αιγυπτιακή παρτίδα».

Η Ρωσία θα μπορούσε επίσης να μεταφέρει μέσα αεράμυνας στο Ιράν, για παράδειγμα, τα συστήματα μικρής εμβέλειας Pantsir S1. Θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την προστασία συστημάτων αεράμυνας μεγαλύτερου βεληνεκούς ή άλλων στόχων από ισραηλινές πυραυλικές επιθέσεις.

Με τη σειρά του, το Ιράν προμηθεύει βαλλιστικούς πυραύλους στη Ρωσία αλλάζοντας την κατάσταση στην Ουκρανία. Γεγονός είναι ότι οι βαλλιστικοί πύραυλοι καταρρίπτονται πιο δύσκολα, και το απόθεμα της Ρωσίας έχει μειωθεί και τους χρησιμοποιεί λιγότερο συχνά από τους πυραύλους Κρουζ.

Μαχητικά αεροσκάφη και βαλλιστικοί πύραυλοι είναι οι μεγαλύτερες παραδόσεις που έγιναν γνωστές επειδή οι πληροφορίες διέρρευσαν στον Τύπο.

Δείχνουν όμως ότι οι δυνατότητες στρατιωτικής-τεχνικής συνεργασίας μεταξύ του Ιράν και της Ρωσίας είναι μεγάλες και μπορούν να επηρεάσουν την κατάσταση στην Μέση Ανατολή και Ουκρανία.

https://www.pentapostagma.gr/

______________

Αναρτήθηκε από τον Μιχάλη Τσολάκη