Χαμηλές επιδόσεις για τα ρωσικής κατασκευής συστήματα S-300 στην αντιμετώπιση της ισραηλινής αεράμυνας. Σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν καταστραφεί στο σύνολό τους. |
Οι αεροπορικές επιδρομές του Ισραήλ τα ξημερώματα του Σαββάτου δεν κατέστρεψαν μόνο κρίσιμες στρατιωτικές υποδομές του Ιράν. Επληξαν επίσης τη φήμη του ρωσικού στρατιωτικού εξοπλισμού, ο οποίος έχει ήδη πληγεί από τις κακές επιδόσεις και στα μέτωπα της Ουκρανίας, γράφει η Wall Street Journal.
Τα ρωσικής κατασκευής συστήματα αεράμυνας του Ιράν φαίνεται πως σταμάτησαν ελάχιστους, αν μη τι άλλο, από τους πυραύλους που εκτόξευσε το Ισραήλ από 100 μαχητικά αεροσκάφη, σύμφωνα με Αμερικανούς και Ισραηλινούς αξιωματούχους.
Στις απώλειες αυτές προστίθενται επιθέσεις κατά των S-300 από ουκρανικές δυνάμεις που πολεμούν τη Ρωσία, καθώς και ακόμη πιο ντροπιαστικές απώλειες για τη Μόσχα. Το Κίεβο έχει χτυπήσει πιο προηγμένα συστήματα, τους S-400, με επιθέσεις τον Μάιο και τον Αύγουστο.
Το S-400, που αναπτύχθηκε για πρώτη φορά το 2007, είναι το πιο εξελιγμένο σύστημα αεράμυνας της Ρωσίας, η απάντηση στο αμερικανικό σύστημα Patriot. Οι δυτικοί αναλυτές ανησυχούν εδώ και χρόνια ότι αποδυναμώνει σημαντικά τη μακροχρόνια αεροπορική υπεροχή των χωρών του ΝΑΤΟ και των συμμάχων τους. Οι δε S-300 έχουν δεχτεί αλλεπάλληλους εκσυγχρονισμούς από την εισαγωγή τους σε υπηρεσία στα τέλη της δεκαετίας του 1970.
Και τα δύο ρωσικά συστήματα χρησιμοποιούνται από ορισμένους από τους στενότερους συμμάχους της Μόσχας, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας και της Λευκορωσίας, και των μεγαλύτερων πελατών της σε οπλικά συστήματα, όπως η Ινδία, το Βιετνάμ και η Αλγερία.
Αυτές οι χώρες δεν αντιμετωπίζουν απαραίτητα πιθανούς εχθρούς των οποίων οι ικανότητες είναι ισοδύναμες με αυτές του Ισραήλ. Η ακρίβεια των επιθέσεων του Ισραήλ το Σαββατοκύριακο κατά των συστημάτων S-300 και κρίσιμων τμημάτων των εγκαταστάσεων παραγωγής πυραύλων του Ιράν κατέδειξε για άλλη μια φορά τη βαθιά διείσδυση των υπηρεσιών πληροφοριών του Ισραήλ στο Ιράν, η οποία υπογραμμίστηκε επίσης από τη δολοφονία του πολιτικού αρχηγού της Χαμάς στην Τεχεράνη τον Αύγουστο και προηγούμενα χτυπήματα στο πυρηνικό της πρόγραμμα, συνεχίζει η WSJ.
Καμία αντιπυραυλική ασπίδα δεν είναι αδιαπέραστη. Η Ρωσία έχει χτυπήσει τουλάχιστον ένα σύστημα Patriot στην Ουκρανία. Το Ισραήλ διαθέτει το πιο προηγμένο σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας στον κόσμο, ωστόσο το Ιράν και οι σύμμαχοί του κατάφεραν να το υπερκεράσουν κατά τη διάρκεια της επίθεσης με πυραύλους και drones νωρίτερα φέτος.
Η απόδοση των ρωσικών συστημάτων είναι επίσης απίθανο να έχει άμεσο αντίκτυπο στις στρατιωτικές εξαγωγές της Μόσχας, ενώ παράλληλα, αναγκαστικά σχεδόν το σύνολο της παραγωγής κατευθύνεται για τις ανάγκες του πολέμου στην Ουκρανία.
Οι πωλήσεις ρωσικών όπλων στο εξωτερικό μειώθηκαν κατά 52% πέρυσι σε σχέση με το 2022, σύμφωνα με το SIPRI. Ο χαμηλός όγκος εκκρεμών παραγγελιών «υποδηλώνει ότι οι ρωσικές εξαγωγές όπλων είναι πιθανό να παραμείνουν πολύ κάτω από το επίπεδο που επιτεύχθηκε το 2014-18, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα», ανέφερε έκθεση του SIPRI.
Μεταξύ των πιο κρίσιμων πελατών της Ρωσίας -και των πιο εκτεθειμένων- είναι η Ινδία, η οποία αντιπροσώπευε περισσότερο από το ένα τρίτο των στρατιωτικών εξαγωγών της Ρωσίας μεταξύ 2019 και πέρυσι, σύμφωνα με το SIPRI. Η Ινδία ήταν μεταξύ των κορυφαίων πελατών της Μόσχας από τον Ψυχρό Πόλεμο, όταν οι σχέσεις με τη Σοβιετική Ένωση ήταν στενές.
Η Ινδία έχει λάβει τρία συστήματα S-400 από τα πέντε που παρήγγειλε. Οι παραδοθείσες μονάδες είναι τοποθετημένες κατά μήκος των συνόρων με το Πακιστάν και την Κίνα, σύμφωνα με Ινδούς αξιωματούχους στον χώρο της ασφάλειας.
Η ινδική Πολεμική Αεροπορία αναμένει από τη Ρωσία να παραδώσει τα υπόλοιπα δύο μέχρι το τέλος του επόμενου έτους. Οι ινδικές αρχές έχουν πιέσει τη Μόσχα σε πολλές περιπτώσεις να επιταχύνει την παράδοση, η οποία αξιωματούχοι λένε ότι έχει καθυστερήσει λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.
Ινδοί αξιωματούχοι είπαν ότι δεν βλέπουν το χτύπημα του Ισραήλ στο Ιράν ως προειδοποίηση για αυτούς. «Δεν υπάρχει σύγκριση των S-400 με κανένα άλλο σύστημα αεράμυνας στον κόσμο», είπε ένας εν ενεργεία αξιωματούχος της Ινδίας. Το Ιράν είχε μια κατώτερη έκδοση. Δεν υπάρχει ανησυχία σε εμάς σε ό,τι αφορά την τεχνολογία ή την απόδοση».
___________________________________________
(Αναρτήθηκε από τον κ. Μιχάλη Τσολάκη )