9.10.24

Προειδοποίηση του Συμβουλίου Ασφαλείας της Τουρκίας προς την Ελλάδα


Η απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας της Τουρκίας υπό την προεδρία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, παρουσιάζεται από την εφημερίδα Μιλιέτ (Milliyet) ως προειδοποίηση προς την Αθήνα για Αιγαίο και Κύπρο, ενώ υποστηρίζεται ότι η απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας ήταν έκφραση ενόχλησης.
«Η παραβίαση των Τουρκικών χωρικών υδάτων από σκάφη του Ελληνικού Λιμενικού και η διεκδίκηση εναέριου χώρου 10 μιλίων από την Ελλάδα στο πλαίσιο των ασκήσεων του ΝΑΤΟ, ενόχλησαν την Άγκυρα, που αποδίδει σημασία στον διάλογο και στην ανακοίνωση του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας η Ελλάδα κλήθηκε να ενεργήσει με κοινή λογική.


Εξελίξεις όπως το σχέδιο της Ελλάδας για τη δημιουργία θαλασσίων πάρκων στο Αιγαίο και στο Ιόνιο, η ένταση με τις NAVTEX που προέκυψε από τις εργασίες του ερευνητικού σκάφους στην Τουρκική θαλάσσια δικαιοδοσία (σ.σ. εννοεί ανοιχτά της Κάσου και εντός της οριοθετημένης ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου) και η ανακοίνωση του Υπουργού Άμυνας της «Ελληνοκυπριακής διοίκησης νοτίου Κύπρου» Βασίλη Πάλμα, ότι θα ξεκινήσουν εργασίες για τη δημιουργία βάσης στην περιοχή Μαρί στη Λάρνακα με την υποστήριξη της Ελλάδας, βάση όπου θα μπορούν να αγκυροβολούν πολεμικά πλοία, προκάλεσε ενόχληση στην Άγκυρα.
Κατόπιν κάποιων πρακτικών της Ελλάδας τους τελευταίους δύο μήνες που προκάλεσαν ενόχληση στην Άγκυρα, μετά το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας που συγκλήθηκε στις 3 Οκτωβρίου, εκδόθηκε ανακοίνωση στην οποία επαναλήφθηκε με εντονότερες εκφράσεις η προειδοποίηση προς την Αθήνα.
Στην ανακοίνωση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας επισημάνθηκε ότι η Τουρκία δεν θα επιτρέψει να γίνει κατάχρηση της ειλικρινούς της προσέγγισης και των προσπαθειών της για την καλλιέργεια εδάφους συνεργασίας μέσω της εγκαθίδρυσης μόνιμης σταθερότητας και ειρήνης στη Μεσόγειο και στο Αιγαίο πέλαγος και τονίστηκε ότι η πιο σωστή επιλογή είναι η δράση με κοινή λογική
» γράφει μεταξύ άλλων η Τουρκική εφημερίδα Milliyet.

Σύμφωνα με πληροφορίες από την Τουρκία, οι Τούρκοι θέλουν να ξεκαθαριστεί το θέμα του εύρους των χωρικών υδάτων, καθώς ο Νίκος Δένδιας είπε πριν από λίγες ημέρες ότι είναι δικαίωμα της Ελλάδας και των νησιών να έχουν χωρικά ύδατα «ως 12 μίλια». Προφανώς, διαφορετική θα είναι η συζήτηση για τον καθορισμό υφαλοκρηπίδας με 6, με 10 ή 12 ναυτικά μίλια γύρω από κάθε νησί.

Ταυτόχρονα, η Ελλάδα θα μπορούσε να απαιτήσει την άρση του Casus Belli στην περίπτωση που ασκήσει το νόμιμο δικαίωμά της βάσει του Διεθνούς Δικαίου για επέκταση των χωρικών της υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια, κάτι που αποτελεί για την Τουρκία «αιτία πολέμου».




Πηγή: https://cosmostatus.blogspot.com/2024/10/blog-post_8.html

Πηγή: i-epikaira.blogspot.com