Η πολιτική των «ήρεμων νερών» με την Τουρκία και η προοπτική μίας εφ’όλης της ύλης συγκαλυμμένης διαπραγμάτευσης προκαλούν εσωτερικούς κραδασμούς στην κυβέρνηση. Η πληροφορία που δημοσίευσε το slpress ότι ετοιμάζεται ερώτηση για τα ελληνοτουρκικά από μεγάλη ομάδα βουλευτών προκάλεσε πανικό στο Μέγαρο Μαξίμου που έβγαλε “απαγορευτικό”.
Από τις Βρυξέλλες όπου βρισκόταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε εντολή στον γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, Σταύρο Καλαφάτη, να “εντοπίσει” και να προειδοποιήσει τους “επίφοβους” βουλευτές ότι ενδεχόμενη ερώτηση για τα ελληνοτουρκικά δεν θα γίνει ανεκτή.
Τι σημαίνει αυτό; Ότι οι “τολμηροί” βουλευτές θα έχουν να αντιμετωπίσουν “την μήνιν” του Μαξίμου με πολλούς και διαφόρους τρόπους. Από το ότι δεν θα δουν ποτέ κυβερνητικό θώκο, μέχρι ότι στις εκλογικές τους περιφέρειες θα βλέπουν τους “συντρόφους” των να ενισχύονται με όλα τα μέσα που διαθέτει.
Ενώ η κυβέρνηση δυσφορεί μεν αλλά “ανέχεται” ερωτήσεις για άλλα θέματα όπως τα κόκκινα δάνεια, τα ενεργειακά, τα φάρμακα στους συνταξιούχους, δεν ανέχεται κριτική για την Εξωτερική της πολιτική ενώ είναι σε εξέλιξη η ελληνοτουρκική διαπραγμάτευση.
Το ερώτημα (και) σε σχέση το απαγορευτικό στους βουλευτές είναι εάν ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν θέλει το στίγμα του “ενδοτισμού” αντίθετα με τον υπουργό των Εξωτερικών του που δήλωσε ότι «Αν είναι να αφήσω μια μεγάλη παρακαταθήκη για τη χώρα μου για τις επόμενες γενιές, να είναι μια γειτονιά ήρεμη …ας χαρακτηριστώ και μειοδότης». Ή εάν αντίθετα δεν επιθυμεί μία μείζονα αναταραχή που θα τον υποχρεώσει να εγκαταλείψει την πολιτική των “ήρεμων νερών” ενώ έχει δρομολογηθεί η συνάντηση τον Ιανουάριο με τον Ταγίπ Ερντογάν, στην οποία όπως έχει δηλώσει ο Τούρκος πρόεδρος αλλά και ο υπουργός των Εξωτερικών του θα αφορά τα “ανοικτά θέματα με την Ελλάδα”.
Πανικός στο Μαξίμου
Ενδεικτική του πανικού που επικρατεί στο Μέγαρο Μαξίμου ήταν η υπεραντίδραση του Κυριάκου Μητσοτάκη στις δηλώσεις που έκανε ο Αντώνης Σαμαράς από την Κύπρο. Ο μεν Αντώνης Σαμαράς μίλησε για «νέους εμπαιγμούς και “λύσεις” άδικες και καταστροφικές που “μαγειρεύονται”, εκ παραλλήλου σε Αιγαίο και Κύπρο» σημαδεύοντας καθαρά το Μέγαρο Μαξίμου αλλά και το Προεδρικό Μέγαρο στην Λευκωσίας. Ο πρωθυπουργός από τις Βρυξέλλες απάντησε κάνοντας λόγο για «πατριώτες της φακής και υπερπατριώτες για να προσθέσει ότι η Ελλάδα έχει πληρώσει ακριβά στην ιστορία της τις ακραίες φωνές».
Αν και είπε ότι δεν αναφερόταν στον Αντώνη Σαμαρά, είναι εμφανές ότι σε εκείνον απαντούσε. Το ζήτημα των υποχωρήσεων στα ελληνοτουρκικά δεν έχει μπει στην πολιτική ατζέντα από τον Κυριάκο Βελόπουλο, αλλά από τους Αντώνη Σαμαρά και Κώστα Καραμανλή και σε αυτούς απαντά ο πρωθυπουργός. Είναι αλήθεια ότι το τελευταίο διάστημα αναδεικνύει τα ζητήματα της ελληνοτουρκικής προσέγγισης και ο ΣΥΡΙΖΑ, με δηλώσεις και ερωτήσεις στη Βουλή, αλλά προς το παρόν δεν μπορεί να σπάσει το σιωπητήριο των συστημικών μέσων ενημέρωσης.
Βαθύς πολικός διχασμός
Η διάσταση στο εσωτερικό της ΝΔ αυτή την φορά δεν περιορίζεται σε δευτερεύοντα ζητήματα ή σε ρουσφέτια και υπουργικές φιλοδοξίες των βουλετών -όπως επιχειρεί να παρουσιάσει το Μέγαρο Μαξίμου-, αλλά για βαθύτατα πολιτικό διχασμό που αγγίζει τον σκληρό, πατριωτικό πυρήνα της της ΝΔ.
Η εσωτερική αντίφαση στον βασικό φορέα της δεξιάς παράταξης, που συμπληρώνεται με την προσχώρηση της ηγεσίας του Μαξίμου στον δικαιωματισμό (γάμος των ομοφυλοφίλων) και με την αντικοινωνική οικονομική πολιτική (το ανέδειξαν με την ομαδική ερώτηση οι βουλευτές για τα κόκκινα δάνεια) τείνει να αποκτήσει εκρηκτικές διαστάσεις. Οι δύο πρώην πρωθυπουργοί δεν κρύβονται, αντίθετα εμφανίζονται σαν “σημαιοφόροι” μίας δομικά διαφορετικής εκδοχής της ΝΔ, που παράγει πολιτικά αποτελέσματα και αποσταθεροποιεί τον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Το ερώτημα είναι πώς θα συνταχθεί το κόμμα και η Κοινοβουλευτική Ομάδα εάν, όπως διαφαίνεται από έναν συνδυασμό εξωτερικών πιέσεων και λανθασμένων χειρισμών, ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνεχίσει την πορεία του ελληνοτουρκικού διαλόγου. Το βέβαιο είναι ότι θα υπάρξουν διαφοροποιήσεις. Βουλευτής του κόμματος έλεγε: «Εάν προχωρήσει μέχρι συμφωνία εγώ έχω προειδοποιήσει ότι θα αποσύρω την εμπιστοσύνη μου». Πόσοι θα ακολουθήσουν δεν είναι δεδομένο.
Ο ελληνοτουρκικός διάλογος έχει φθάσει στον πυρήνα του ζητήματος όπου η οποιαδήποτε επιπλέον συζήτηση νομιμοποιεί τις μονομερείς διεκδικήσεις της Άγκυρας κι ας μην έχει υπάρξει ακόμη συμφωνία. Προς αυτή την κατεύθυνση δείχνει η απόφαση της κυβέρνησης να στερήσει από “μικρονήσια” την οικονομική δραστηριότητα και άρα την ΑΟΖ. Όπως και το επεισόδιο στην Κάσο.
Το πουλόβερ ξηλώνεται
Το παιχνίδι δεν είναι εύκολο για τον Κυριάκο Μητσοτάκη και συναρτάται με την συνολική αποδυνάμωση της κυβέρνησης και με το μείζον όπως εξελίσσεται θέμα της Προεδρίας της Δημοκρατίας. Στην μεν οικονομική πολιτική τα περιθώρια να ικανοποιήσει τους βουλευτές του είναι μηδαμινά. Ούτε θέλει, ούτε μπορεί να διαρρήξει την σχέση του με επιχειρηματικά συμφέροντα που τον στηρίζουν. Πληροφορίες για μικρότερα ή μεγαλύτερα σκάνδαλα, αρχίζουν πλέον και κυκλοφορούν, – η διαγραφή Σαλμά είναι το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα – βουλευτές αυτονομούνται και στο τοπικό επίπεδο στρέφονται ο ένας εναντίον του άλλου με στόχο την κοινοβουλευτική επιβίωση. Το πουλόβερ ξηλώνεται.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αφενός ικανοποιεί μικρορουσφέτια και βάζει τον Σταύρο Καλαφάτη, τον Γιώργο Μυλωνάκη και τον Θανάση Νέζη να κυνηγάνε τους βουλευτές και αφετέρου κάνει κινήσεις εντυπωσιασμού της δεξιάς βάσης όπως πχ αυστηροποιεί τις ποινές για τους ανηλίκους και φλερτάρει με την ακροδεξιά πολιτική Μελόνι για το μεταναστευτικό. Το εάν αποδειχθούν επαρκή μένει να φανεί.