24.10.24

Ανοικτός πόλεμος Μητσοτάκη Σαμαρά – Μέχρι που θα φθάσουν οι δύο πλευρές

 

Διαστάσεις ανοικτού εσωκομματικού πολέμου με ενδεχόμενο ακόμη και διαγραφής, προσλαμβάνει πλέον  η αντιπαράθεση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Αντώνη Σαμαρά μετά και το χθεσινό επεισόδιο.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της βουλής αφού, σε μία πρωτοφανή αντιθεσμική ενέργεια, είπε ότι δεν αναγνωρίζει ως εκπρόσωπο της αξιωματικής αντιπολίτευσης τον Νίκο Παππά, πρόσθεσε: «Oύτε θα συνομιλήσω μαζί του, ούτε θα χαριεντιστώ μαζί του».

Η αποστροφή περί χαριεντισμού απευθυνόταν στον Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος προ δεκαημέρου σε εκδήλωση του Εμπορικού Επιμελητηρίου αντάλλαξε χειραψία και συνομίλησε με τον πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ. 

Η αντίδραση του Αντώνη Σαμαρά ήταν άμεση και εξαιρετικά έντονη και αιφνιδίασε το Μέγαρο Μαξίμου. Μέσω συνεργατών του, απέρριψε τα περί “χαριεντισμών” και επιτέθηκε στον πρωθυπουργό υποδεικνύοντας τα πραγματικά αίτια της κίνησης Μητσοτάκη: «…Ο πραγματικός λόγος βρίσκεται στα “ήρεμα νερά” με την Τουρκία που διαταράσσονται καθημερινά πλέον, μέσα από αλλεπάλληλες προκλήσεις. Όπως αυτή μόλις τώρα, με τη νέα Navtex της Τουρκίας. Που μας ανακοίνωσε ότι όχι μόνον η Κάσος αλλά ούτε η Λέσβος ούτε και η Χίος έχουν υφαλοκρηπίδα! Ας ασχοληθούμε λοιπόν με τα σοβαρά, στα σύνορά μας. Χωρίς άλλους επικίνδυνους πραγματικά χαριεντισμούς, βραχύβια “σύμφωνα φιλίας” και υποκλίσεις».

Η διαρροή των συνεργατών του Αντώνη Σαμαρά, προκάλεσε κόκκινο συναγερμό στο Μέγαρο Μαξίμου. Μια από τις ιδέες που έπεσε στο τραπέζι για λίγη ώρα ήταν της διαγραφής του Αντώνη Σαμαρά. Τελικά η προτιμήθηκε να περιοριστούν σε μία διαρροή “ουδέν σχόλιο”. Άλλωστε θα ήταν δύσκολο να διαγράψει από την Κοινοβουλευτική Ομάδα πρώην πρωθυπουργό με αφορμή “διαρροή συνεργατών” και όχι επίσημη δήλωση του ιδίου. 

Διαγραφή Σαμαρά;

Είναι σαφές ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήθελε να στείλει προειδοποίηση στον Αντώνη Σαμαρά, ωστόσο  δεν είχε προβλέψει την ένταση της αντίδρασης του πρώην πρωθυπουργού. 

Το θέμα της διαγραφής του Αντώνη Σαμαρά δεν πέφτει για πρώτη φορά στο τραπέζι του Μεγάρου Μαξίμου. Το μέτωπο Σαμαρά – Μητσοτάκη είναι ανοικτό εδώ και καιρό. Ωστόσο υπάρχει μία διαφορά στην συμπεριφορά των δύο πλευρών. Ο Αντώνης Σαμαράς κάνει δημόσιες παρεμβάσεις και παίρνει θέση για τα εθνικά θέματα, κυρίως, και δευτερευόντως το τελευταίο διάστημα για τα οικονομικά και ενεργειακά θέματα. Το Μέγαρο Μαξίμου απαντά με διαρροές στο επίπεδο του ευτελούς παραπολιτικού – που αναπαράγουν ασμένως φιλικά μέσα ενημέρωσης – και καταλογίζουν προσωπικές πικρίες και ιδιοτέλεια στον πρώην πρωθυπουργό. Ενίοτε τα κατευθυνόμενα δημοσιεύματα κάνουν λόγο για “μάπετς” και “γεροντάκια που γκρινιάζουν”, αναφερόμενα στους Αντώνη Σαμαρά και Κώστα Καραμανλή. 

Ο Αντώνης Σαμαράς με τις παρεμβάσεις του έχει αναδείξει την διάσταση της ηγεσίας Μητσοτάκη με τις ιδεολογικές και πολιτικές σταθερές της δεξιάς παράταξης. Το έπραξε στο μεταναστευτικό, όπου αρνήθηκε να ψηφίσει το σχετικό νομοσχέδιο και ακόμη περισσότερο στον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, όπου μίλησε εκτεταμένα στην Βουλή και πρόσφερε ομπρέλα σε 53 διαρροές. Ακόμη πιο έντονες και με σταθερότητα είναι οι παρεμβάσεις του για τα εθνικά όπου ασκεί σκληρή κριτική στον Κυριάκο Μητσοτάκη για την υποχωρητική, στα όρια του ενδοτισμού, πολιτική του έναντι του Ερντογάν. 

Το ιδιαίτερο στοιχείο στην παρούσα συγκυρία είναι η επικείμενη συνάντηση του Γιώργου Γεραπετρίτη με τον Χακάν Φιντάν και γενικότερα η διαφαινόμενη πρόθεση του Κυριάκου Μητσοτάκη να φθάσει μέχρι το τέλος με μία συμφωνία με την Άγκυρα. Σε αυτή την περίπτωση είναι δεδομένο ότι θα υπάρξει αντίδραση από τον Αντώνη Σαμαρά και τον Κώστα Καραμανλή αλλά και από ομάδα βουλευτών. Το πόσοι θα είναι τελικά, μένει να φανεί. Πάντως πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι ένιοι εκ των βουλευτών δεν θα περιοριστούν στην καταψήφιση μίας ενδεχόμενης συμφωνίας αλλά θα αποσύρουν την εμπιστοσύνη τους από την κυβέρνηση. 

Τα ελληνοτουρκικά φέρνουν εσωκομματικό πόλεμο

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσπαθεί να διαχωρίσει τον Αντώνη Σαμαρά από τον Κώστα Καραμανλή. Δύσκολο. Οι δύο πρώην πρωθυπουργοί έχουν σταθερή επικοινωνία από τον Σεπτέμβριο του 2022 στον απόηχο των υποκλοπών που ήταν το σημείο που διαχώρισε πλήρως την θέση του ο Κώστας Καραμανλής από την διακυβέρνηση Μητσοτάκη. Επιπλέον οι δύο μοιράζονται κοινές απόψεις -φυσικά με διαφοροποιήσεις-, στα ελληνοτουρκικά, στο μεταναστευτικό και το δημογραφικό στον γάμο των ομοφυλοφίλων και σε σημαντικό βαθμό σε οικονομία και κοινωνικά ζητήματα. Πάντως ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει πει δημοσίως δεν τους ταυτίζει και επιπλέον ακόμη και χθες υπερασπίστηκε την διακυβέρνηση Καραμανλή κάνοντας επίθεση στο ΠΑΣΟΚ. Ακολούθως θέλει να απονομώσει τον Αντώνη Σαμαρά όσο είναι δυνατόν στον στενό πυρήνα των βουλευτών του. 

Εάν έχει αποφασίσει να προχωρήσει στα ελληνοτουρκικά η διαγραφή Σαμαρά μοιάζει προαπαιτούμενο. Αυτό όμως είναι πιο σύνθετο. Το ενδεχόμενο της διαγραφής δεν είναι έξω από τους υπολογισμούς του Αντώνη Σαμαρά. Μία διαγραφή για να προλάβει τις αντιρρήσεις του για τα εθνικά θα αποδεσμεύσει τον πρώην πρωθυπουργό στις επόμενες πολιτικές κινήσεις του. Όταν είχε τεθεί ξανά παλαιότερα το ενδεχόμενο συνεργάτης του πρώην πρωθυπουργού είχε πει “αν τολμήσει ας το κάνει”. 

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο αποκτά ενδιαφέρον η νέα παρέμβαση του Κώστα Καραμανλή που αναμένεται στις 4 Νοεμβρίου, με αφορμή την παρουσίαση βιβλίου στη Θεσσαλονίκη.

https://slpress.gr/

(Αναρτήθηκε από τον Μιχάλη Τσολάκη)