18.10.24

Σχέδιο Ερντογάν :




Αγαπητοί φίλοι μου γειά σας,

Εάν νομίζετε ότι αυτά που σας γράφω για την Τουρκία, είναι υπερβολικά, διαβάστε παρακάτω το άρθρο του

Πάρη Καρβουνόπουλου στην HELLENISCOPE όπου αναφέρει την ανάλυση του Καθηγητή του Πανεπιστημίου

του Α. Λονδίνου Βασίλη Φούσκα, για τα σχέδια της Τουρκίας να κατακτήσει την Ελλάδα χωρίς να ρίξει ούτε μία σφαίρα!

Και όλα όσα ακούτε και διαβάζετε για EurofightersRafalleF-16, F-35, Bellarah, κλίμα καλής Γειτονίας

και συμπεριφοράς, και ότι πρέπει να τα «βρούμε» με τους Γείτονες, κλπ. κλπ.,  είναι , ή, σύντομα θα είναι όλα, παραμύθια της Χαλιμάς!!...


Η ταπεινή μου γνώμη είναι ότι επερχόμενη συμφωνία με την Τουρκία, εάν τελικά γίνει, η απώλεια Εθνικής

Κυριαρχίας θα είναι αναπόφευκτη αφού, όπως βλέπετε παρακάτω στην ανάλυση του καθηγητή, ήδη έχει γίνει!!!

Αξίζει τον κόπο να την διαβάσετε και αυτό ίσως σας κάνει να αντιδράσετε…..και να μην αφήσετε να παραδοθεί

η Πατρίδα μας άνευ όρων….

Για αυτό ακριβώς εμείς εδώ με την ομάδα μας, προσπαθούμε με τεράστιο κόπο και έξοδα, εδώ και πολύ καιρό, να φέρουμε

επενδύσεις στην Ελλάδα, με τις συζητήσεις μας στο Κογκρέσο, στα Think Tanks, σε εταιρείες, επενδυτές κλπ. και  με τα

διάφορα Οικονομικά Φόρουμ στις ΗΠΑ και στην Ελλάδα!!!

Ήδη υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από πολλούς και μεγάλους επενδυτές και αρκετές εταιρείες έχουν αρχίσει τις επενδύσεις τους…

Ζητώ συγνώμη εάν σας έχω κουράσει με τις απανωτές πληροφορίες μου…


Με αγάπη και εκτίμηση,


Στέλιος Κυριμλής

 

             

 

 

 

                    Η Ε L L E N I S C O P E

                                                            TRUTH THROUGH KNOWLEDGE

                               

                                             http://www.helleniscope.com/

 

 

Erdogan’s plan to “take over” Greece is in full swin

 

 

http://www.helleniscope.com/2024/10/04/the-silent-ties-turkeys-economic-reach-in-greece/

 

 

Το σχέδιο του Ερντογάν να «καταλάβει» την Ελλάδα βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη

Από Data Journalists

13 Μαρτίου 2024

– Έρευνες

Ο ρόλος της τουρκικής τράπεζας Ziraat στη Θράκη, η παράδοση του Αιγαίου σε Τούρκους ψαράδες και η εξαγορά του Καλλιμάνη από τον Dardanel.

Πώς η ιστορική βιομηχανία της Θεσσαλονίκης, η Μακεδονική Εταιρεία Χαρτιού Α.Ε., πέρασε στα χέρια του τουρκικού ομίλου Pak.

Στην τουρκική πρωτεύουσα, POLISAN (χημικά στη ΒΙ.ΠΕ Βόλου), SUOZ ENERGY (ηλιακά πάνελ), και στη μαρίνα Μυτιλήνης.

Χωρίς να δημοσιεύει ισολογισμό από το 2020, η ελληνική θυγατρική της Ziraat Bankası. Θα κάνει η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ό,τι ορίζει ο νόμος;

Επενδυτικό roadshow στην Κωνσταντινούπολη με τη συμμετοχή της ελίτ της ελληνικής επιχειρηματικότητας.

Οι Τούρκοι κατέχουν τη δεύτερη θέση στις αιτήσεις Golden Visa στην Ελλάδα.

Η Ελλάδα βρίσκεται στην 9η θέση στη λίστα με τις 20 σημαντικές χώρες που στοχεύουν οι τουρκικές επενδύσεις στο εξωτερικό.

 

► Μιλώντας με Data Journalists:

ΒΑΣΙΛΗΣ ΦΟΥΣΚΑΣ, Καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής και Οικονομίας, University of East London

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΑΙΦΑΝΤΗΣ, Πρώην Πρέσβης

ΘΡΑΣΟΣ ΕΥΤΥΧΙΔΗΣ, Οικονομολόγος Διεθνών Σχέσεων

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΔΡΟΣΟΣ, Αντισυνταγματάρχης (Επ.) – Γεωπολιτικός Αναλυτής

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΔΙΑΚΟΜΙΧΑΛΗΣ, πρώην Δήμαρχος Καλύμνου

 

 

Του Πάρη Καρβουνόπουλου

 

Το σχέδιο της τουρκικής εισβολής στην ελληνική οικονομία και τις δομές της φτάνει στο αποκορύφωμά του, χάρη στην αδράνεια των ελληνικών κυβερνήσεων και την απληστία της αθηναϊκής ελίτΤα στοιχεία είναι αποκαλυπτικά. Το τουρκικό λόμπι έχει δημιουργήσει ισχυρή παρουσία στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια. Ίσως αυτός είναι ο λόγος που η JP Morgan διοργανώνει μια σειρά από επισκέψεις επενδυτών σε Αθήνα και Κωνσταντινούπολη από τις 15 έως τις 19 Απριλίου.

 

Στο επενδυτικό roadshow θα παρευρεθούν οι ομάδες διαχείρισης των Coca-Cola Icecek, Ford Otosan, Kos Holding, Tofas, Turkcell, Turkish Airlines, Arcelik, BIM και από τον τραπεζικό τομέα, Akbank και Yapi Kredi. Στην Ελλάδα οι ομάδες διαχείρισης των Aegean Airlines, Alpha Bank, Μυτιληναίος, Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος, ΟΠΑΠ, Τράπεζα Πειραιώς, ΔΕΗ, Όμιλος Χρηματιστηρίου Αθηνών, Τράπεζα της Ελλάδος, Eurobank, ΓΕΚ Τέρνα, Hellenic Energy κ.α.

«Η JP Morgan μύρισε αίμα», είπε γνωστός επιχειρηματίας στους Data Journalists, δείχνοντας ιδιαίτερα ανήσυχος για αυτό το διπλό roadshow, αλλά κυρίως για την εισβολή τουρκικού κεφαλαίου στην Ελλάδα σε βάρος των ελληνικών συμφερόντων, όπως ισχυρίζεται.

 

Δεν είναι όμως ο μόνος που ανησυχεί για την αυξανόμενη τουρκική παρουσία στην Ελλάδα. «Ακόμη και η απόκτηση των Golden Visas», υποστηρίζει, «είναι πρόβλημα». Οι Τούρκοι κατέχουν τη δεύτερη θέση στις αιτήσεις Golden Visa στην Ελλάδα. Αν και το χάσμα μεταξύ αυτών και των Κινέζων είναι σημαντικό, η παρουσία τους αυξάνεται σημαντικά.

 

Την τελευταία τριετία, 2021-2023, σε σύνολο 14.875 αιτήσεων για αγορά ακινήτων με Golden Visa, οι 8.404 ήταν Κινέζοι υπήκοοι, ενώ οι Τούρκοι ήρθαν δεύτεροι με 1.432 αιτήσεις και οι Λιβανέζοι τρίτοι με 775 αιτήσεις.

 

Αυτή η τάση συνεχίζεται και φέτος. Σύμφωνα με το υπουργείο Μετανάστευσης, τον περασμένο Ιανουάριο χορηγήθηκαν 12.463 άδειες μόνιμης διαμονής σε επενδυτές. Ο αριθμός των αδειών που εκδόθηκαν σε επενδυτές από την Τουρκία αυξήθηκε κατά 6,4% σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα πέρυσι.

 

«Οι Τούρκοι επενδυτές προτιμούν κυρίως την Ελλάδα», λέει η Teuta Narazan, ιδρυτική εταίρος της Vesta Global. Σύμφωνα με τον Narazan, «Φροντίζουμε ότι οι Τούρκοι πολίτες που επιλέγουν την Ελλάδα μέσω του προγράμματος Golden Visa μπορούν να κάνουν επενδύσεις υψηλού εισοδήματος μέσω ακίνητης περιουσίας και να βρουν μόνιμη λύση στα προβλήματα βίζας τους».

(https://www.ekonomim.com/ekonomi/yunanistana-yatirimda-turkler-ikinci-sirada-haberi-723513)

 

Και αν η Golden Visa θεωρείται αθώα, υπάρχει αντίθετη άποψη για την οικονομική εισβολή στην Ελλάδα, ειδικά σε περιοχές όπως η Θράκη και τα νησιά του Αιγαίου, από το Ziraat Bankasi. Η ελληνική θυγατρική της τουρκικής τράπεζας, η οποία δεν έχει δημοσιεύσει ισολογισμό από το 2020, διαθέτει υποκαταστήματα σε Αθήνα, Κομοτηνή και Ξάνθη. Έκλεισε το υποκατάστημά της στη Ρόδο το 2018.

 

Οι δραστηριότητές της συνίστανται κυρίως στη λιανική τραπεζική και, σε μικρότερο βαθμό, στην τραπεζική επιχειρήσεων, καθώς και στην παροχή εγγυήσεων και ασφάλισης. Όπως λέγεται τα τελευταία χρόνια, η Ziraat Bank λειτουργεί ως δούρειος ίππος για την Ελλάδα, κυρίως στις βόρειες περιοχές της χώρας, προσφέροντας χαμηλότοκα δάνεια και βοηθώντας τους Τούρκους στην απόκτηση ελληνικών ακινήτων.

 

Η Ziraat Bank, που ιδρύθηκε το 1863, διαθέτει το πιο εκτεταμένο τραπεζικό δίκτυο στην Τουρκία. Είναι η μεγαλύτερη τράπεζα στην Τουρκία με 24.556 υπαλλήλους, 1.751 υποκαταστήματα (στην Τουρκία) και 115                                    υποκαταστήματα και θυγατρικές σε 17 χώρες του εξωτερικού. Ωστόσο, όπως προαναφέρθηκε, η T.C. Ziraat Bankasi A.S. έχει παραμελήσει (;) να είναι συνεπής ως προς τη δημοσίευση στο Γενικό Εμπορικό Μητρώο                                             (Γ.Ε.ΜΗ.). Καμία όμως ποινή ή, αναστολή εγγραφής στο Γ.Ε.ΜΗ. έχει επιβληθεί, όπως ορίζει ο νόμος.

 

Οι άλλες επενδύσεις των Τούρκων

Όπως ήδη αναφέρθηκε, τα δεδομένα δεν λένε ψέματα. Τα επίσημα στοιχεία επιβεβαιώνουν ότι οι τουρκικές επενδύσεις στην Ελλάδα έχουν αυξηθεί εκθετικά τα τελευταία χρόνια. Σύμφωνα με

αυτούς, την τετραετία από το 2019 έως το 2022, οι τουρκικές επενδύσεις στην Ελλάδα αυξήθηκαν από 12 εκατομμύρια δολάρια το 2019 και 11 εκατομμύρια δολάρια το 2020 σε 21 εκατομμύρια δολάρια το 2021

και 52 εκατομμύρια δολάρια το 2022.

 

Η Ελλάδα βρίσκεται στην 9η θέση στη λίστα με τις 20 σημαντικές χώρες όπου οι τουρκικές επενδύσεις κατευθύνονται στο εξωτερικό. Αντίθετα, οι ελληνικές επενδύσεις, σύμφωνα με την Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας, είναι ουσιαστικά ανύπαρκτες, ουσιαστικά μηδενικές την περίοδο 2021-2022. (https://www.datajournalists.co.uk/wp-content/uploads/2024/02/ΕΤΗΣΙΑ-ΕΚΘΕΣΗ-2022-tr.pdf)

 

Η πιο διάσημη, ή ακριβέστερα, η πιο εξέχουσα τουρκική επένδυση στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια είναι αυτή του Dardanel’s του Niyazi Önen. Ο 74χρονος Niyazi Önen και η οικογένειά του, μέσω της Dardanel, που είναι εισηγμένη στο Χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης, απέκτησαν την εταιρεία Καλλιμάνης και δύο από τα εργοστάσιά της σε τιμή ευκαιρίας (η αγορά ανήλθε σε περίπου 10 εκατ. ευρώ, με σημαντική μείωση του χρέους, φθάνοντας έως και το 90% για ορισμένους πιστωτές Αξιοσημείωτο είναι ότι το χρέος της εταιρείας ανήλθε σε 69 εκατ. ευρώ, το οποίο εξαγοράστηκε από τον Τούρκο επενδυτή μόνο για περίπου 7 εκατ. ευρώ.

 

Με την εξαγορά της ταραγμένης ελληνικής βιομηχανίας της οικογένειας Καλλιμάνη, η οποία βρισκόταν στα πρόθυρα της κατάρρευσης, η Dardanel απέκτησε έδαφος στην ευρωπαϊκή παραγωγή. Σήμερα, σχεδόν δύο χρόνια μετά τη συμφωνία, ο Όμιλος Dardanel διπλασίασε τις πωλήσεις του και αύξησε τα λειτουργικά του κέρδη κατά 65%. Όσο για τον Καλλιμάνη, έχει επιστρέψει στην αγορά, τουλάχιστον εμπορικά. (https://www.aa.com.tr/tr/sirkethaberleri/sirketler/dardanel-yilin-9-ayinda-cirosunu-yuzde-93-artirdi/683716)

 

Ο Niyazi Önen δεν είναι ο μόνος Τούρκος επενδυτής που βλέπει μια ευκαιρία στην Ελλάδα. Η ιστορική Macedonian Paper Company SA, με έδρα τη Θεσσαλονίκη, αγοράστηκε πριν από 12 χρόνια από τον τουρκικό όμιλο Pak Group (https://www.melpaper.com/en/pak-group), τον τέταρτο μεγαλύτερο παραγωγό χαρτιού στην Ευρώπη με ετήσια παραγωγή άνω των 360.000 τόνων. Αξίζει να σημειωθεί ότι η εξαγορά περιελάμβανε έκταση περίπου 350 στρεμμάτων στην περιοχή της Θεσσαλονίκης.

 

Σήμερα παράγει 120.000 τόνους χαρτιού και εξάγει το 50% της παραγωγής της στα Βαλκάνια, την ΕΕ και τη Βόρεια Αφρική. Όσον αφορά τον τουρκικό όμιλο ετερογενών δραστηριοτήτων, ο τζίρος του ξεπερνά τα      500 εκατομμύρια δολάρια και απασχολεί περίπου 1.650 άτομα.

 

Η Pak Group κατέχει το 75% της Kartonsan, της μεγαλύτερης εταιρείας παραγωγής χαρτιού στην Τουρκία, και το 70% της Intermat, της κορυφαίας εταιρείας ευέλικτης συσκευασίας στην Ευρώπη.

 

Το τουρκικό κεφάλαιο με παραγωγική παρουσία στην Ελλάδα περιλαμβάνει επίσης την POLISAN (χημικά στη ΒΙ.ΠΕ Βόλου) και τη SUOZ ENERGY σε φωτοβολταϊκά πάνελ.

 

Η αλυσίδα ρούχων LC Waikiki

Όμως η τουρκική παρουσία είναι ιδιαίτερα έντονη και στο εμπόριο. Η αλυσίδα ρούχων LC Waikiki, που ανήκει στον Τούρκο δισεκατομμυριούχο Mustafa Kucuk, διαθέτει ήδη 11 καταστήματα στην Ελλάδα. Η αλυσίδα εσωρούχων Penti μπήκε στην Ελλάδα μέσω Αλεξανδρούπολης το φθινόπωρο του 2021, ενώ η Colin’s ετοιμάζεται να μπει στην Ελλάδα. Έχει ήδη ιδρύσει την εταιρεία ERK Greece Single Member IKE, της οποίας μοναδικός μέτοχος είναι η ERK Pazarlama Ve Giyim Sanayi Ticaret AS του τουρκικού ομίλου Eroglu Group. Μεταξύ των νέων μελών είναι η Vakko, η οποία έχει σχεδιάσει στολές για την Turkish Airlines και την εθνική ομάδα ποδοσφαίρου της Τουρκίας.

 

Ακόμη μεγαλύτερη είναι η διείσδυση Τούρκων, άμεσα ή έμμεσα, σε ακίνητα, και όχι μόνο μέσω της Golden Visa, στα νησιά του Αιγαίου και στη Βόρεια Ελλάδα. Πρόκειται για επενδύσεις που ξεπερνούν κατά πολύ                το 1 δισ. ευρώ. Επίσης, σε σημαντικές εγκαταστάσεις όπως μαρίνες. Σε μία από αυτές, τη Μαρίνα Μυτιλήνης, έχει επενδύσει η τουρκική εταιρεία KOC μαζί με την FOLLI FOLLIE AEVTE και έχει αναλάβει τη διαχείριση της Μαρίνας εδώ και 40 χρόνια.

 

Μεταξύ αυτών των τουρκικών επενδυτικών συμφερόντων, πολλοί εξετάζουν τον προβληματικό όμιλο ιχθυοκαλλιέργειας Avramar, ο οποίος θα τεθεί επίσημα προς πώληση τις επόμενες εβδομάδες. Εάν οι Τούρκοι αποκτήσουν τον ελληνικό όμιλο ιχθυοκαλλιέργειας, οι συνέπειες θα είναι πολλαπλές, συμπεριλαμβανομένων των ελληνικών εξαγωγών.

 

Ο όγκος του εμπορίου μεταξύ των δύο χωρών υπολογίζεται στα 5,4 δισ. ευρώ και στόχος του Ερντογάν είναι να το αυξήσει στα 10 δισ. ευρώ.

 

Ο «τουρκικός ιμπεριαλισμός» στο Αιγαίο

«Το πλεονέκτημα στον πόλεμο δεν προέρχεται από τα όπλα, αλλά από τα χρήματα που δαπανώνται. Θουκυδίδης…"

 

Η υποψία ότι ο Ερντογάν μελετά τον Θουκυδίδη γίνεται πιο δικαιολογημένη όσο περνούν τα χρόνια. Και είναι πολλά χρόνια στο τιμόνι της Τουρκίας. Το καθεστώς Ερντογάν έχει εφαρμόσει την αρχή «οι ισχυροί κάνουν ό,τι μπορούν και οι αδύναμοι υποφέρουν ό,τι πρέπει», χτίζοντας μια αξιοσέβαστη αμυντική βιομηχανία που επιτρέπει στις ένοπλες δυνάμεις του σχετική αυτονομία. Ωστόσο, στη μακρά προεδρία του Ερντογάν, πρέπει να παραδεχτούμε ότι δεν είχαμε κρίση σε επίπεδο Ιμίων.

 

Το πιο σοβαρό περιστατικό που απείλησε σύγκρουση δεν ήταν το Oruc Reis και ο τουρκικός στόλος στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο το καλοκαίρι του 2020, αλλά η σύγκρουση F-16 στην Κάρπαθο στις 23 Μαΐου 2006, στην οποία ο Έλληνας πιλότος Κώστας Ηλιάκης σκοτώθηκε. Ο Ερντογάν χρησιμοποίησε στρατιωτικές απειλές ως μέσο πίεσης κατά των ελληνικών  κυβερνήσεων που αντιμετώπιζε , αλλά ταυτόχρονα εφάρμοσε συστηματικά και επίμονα τον «οικονομικό Αττίλα» εναντίον της Ελλάδας.

 

Η εισβολή της Τουρκίας στην ελληνική οικονομία και τις δομές της μπορεί να έγινε αντιληπτή πρόσφατα από τους πολίτες, αλλά είναι ένα σχέδιο που αναπτύσσεται εδώ και πολλά χρόνια. Προοδεύει χάρη στην αδράνεια των ελληνικών κυβερνήσεων, αλλά και χάρη στην απληστία των ελληνικών ελίτ που δεν κατανοούν τη σημασία των «κόκκινων γραμμών» στην οικονομική συνεργασία και παραχωρήσεις που θα μπορούσαν να βλάψουν τα εθνικά συμφέροντα και δικαιώματα.

 

Η Ελλάδα φαίνεται να βρίσκεται σε τροχιά «Φινλανδοποίησης» και το ερώτημα είναι αν υπάρχει δρόμος επιστροφής.!!Την τροχιά αυτή επιβεβαίωσε και η πρόσφατη συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν στην Αθήνα, όπου γιορτάστηκαν δεόντως οι προοπτικές για ακόμη μεγαλύτερη οικονομική συνεργασία. Προς το παρόν, αυτή η συνεργασία είχε ως αποτέλεσμα την εξαγορά ελληνικών εταιρειών από την Τουρκία, συμπεριλαμβανομένων των υποδομών ζωτικής σημασίας.

 

Ο κ. Βασίλης Φούκας, Καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής και Οικονομίας στο Πανεπιστήμιο του Ανατολικού Λονδίνου, συγγραφέας του βιβλίου «Τουρκικός ιμπεριαλισμός και αποτροπή», περιγράφει στις σελίδες του την «κατάκτηση» της χώρας μας από την Τουρκία. Υπογραμμίζει τη συνεχή και συγκροτημένη συνενοχή των πολιτικών ελίτ της χώρας απέναντι σε όλα τα ιστορικοστρατηγικά αιτήματα της Τουρκίας σχετικά με την Κύπρο, το Αιγαίο και τη Θράκη.

 

Αυτή η μελέτη εξηγεί ιστορικά γιατί συμβαίνει αυτό, καταδεικνύει με στοιχεία τη δραματική άνοδο της τουρκικής οικονομίας σε σύγκριση με αυτήν της Ελλάδας και ορίζει την Τουρκία ως περιφερειακή ιμπεριαλιστική δύναμη (υποιμπεριαλισμός) καθώς εξάγει σημαντικό κεφάλαιο και δύναμη… Κατά τη διάρκεια της έρευνάς του για το βιβλίο του, έμεινα έκπληκτος με τις ανακαλύψεις του.

 

Βασίλης Φούσκας: Καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής και Οικονομίας στο Πανεπιστήμιο του Ανατολικού Λονδίνου