9.10.24

Αναταράξεις στην πτήση προς τα Χανιά

Στην πολιτική χρειάζεται καμιά φορά να κάνεις για την πατρίδα και πράγματα που εσύ βλέπεις αλλά δεν βλέπουν οι άλλοι. Ο χρόνος, αργά ή γρήγορα, σε δικαιώνει!

Το βράδυ της περασμένης Παρασκευής, ο υπουργός Νίκος ∆ένδιας επρόκειτο να παραστεί σε κοινωνική εκδήλωση στο κέντρο των Αθηνών. Μισή ώρα πριν από την έναρξη του… street party της οδού Ρηγίλλης, ο υπουργός ενημέρωσε τον «μεγαλόκαρδο» Αμφιτρύωνα της εκδήλωσης ότι δεν πρόκειται να παραστεί, γιατί το βράδυ της ίδιας μέρας θα έπρεπε να «πετάξει» εκτάκτως με τον πρωθυπουργό στα Χανιά για να συναντηθούν με Ρεπουμπλικάνους γερουσιαστές. Είχε λάβει πρόσκληση της τελευταίας στιγμής από τον κύριο Μητσοτάκη.


Πρόσκληση από αυτές που στην εσωκομματική γλώσσα περιγράφονται ως «άνοιγμα», καθώς σπανίως στη διάρκεια της προηγούμενης πενταετίας ο κύριος Μητσοτάκης έκανε τέτοιου είδους χειρονομίες στον δημοφιλέστερο υπουργό του. Μία φορά μόνο τον είχε καλέσει για δείπνο μετά συζύγων στην οικία του στον Λυκαβηττό, όταν υπήρχε εμπλοκή σε εθνικό θέμα λόγω διαφωνιών.

Τι είχε συμβεί; Καταρχάς, το προφανές. Οι εξελίξεις στις Ηνωμένες Πολιτείες είναι τέτοιες που αναγκάζουν τον κύριο Μητσοτάκη να ρίχνει πλέον γέφυρες προς την

πλευρά των Ρεπουμπλικάνων, οι οποίοι είναι το πραγματικό αδερφό κόμμα της Νέας ∆ημοκρατίας στην Αμερική και το είχε αγνοήσει προκλητικά για τους ∆ημοκρατικούς, η υποψήφια των οποίων Κάμαλα Χάρις δεν πείθει το κατεστημένο της υπερδύναμης ότι μπορεί να διαχειριστεί την παγκόσμια κρίση.

Η ανάγνωση του ημέτερου μητσοτακικού πολιτικού Κέντρου για τις εξελίξεις στις ΗΠΑ έσφαλε. Ο πολιτικός πυλώνας στον οποίο βάσισε τη διεθνή εικόνα του τα προηγούμενα χρόνια ο πρωθυπουργός τρίζει επικίνδυνα.

Ωστόσο, η πρόσκληση στον κύριο ∆ένδια, ο οποίος στη Ρηγίλλης περιστοιχιζόταν από δεκάδες οννεδίτες, δεν έγινε γι’ αυτό – ή μόνο γι’ αυτό. Όλα όσα συνέβησαν την προ-
ηγούμενη εβδομάδα στην παράταξη έπεισαν τον πρωθυπουργό ότι χάνει ερείσματα παντού και χρειάζεται απεγνωσμένα έναν ισχυρό σύμμαχο για να σταθεί, ακόμα κι αν αυτός είναι ο υπουργός Άμυνας, με τον οποίο έχει διαφορετικές θέσεις για τη διαχείριση των εθνικών θεμάτων. Ο διάδοχός του Γιώργος Γεραπετρίτης το πρωί των γενεθλίων της Ν.∆. είχε την… έμπνευση να αποκαλύψει στον Σκάι ότι η μερική οριοθέτηση που έκανε ο κύριος ∆ένδιας για την ΑΟΖ με την Αίγυπτο είναι τελική (!) και όχι μερική, και ότι ο ίδιος δεν έχει πρόβλημα αν τον πουν και… μειοδότη! Φράσεις εντελώς πρωτοφανείς και ξένες για την κεντροδεξιά παράταξη.

Το πρωθυπουργικό αεροσκάφος τροχοδρόμησε προς τα Χανιά, αλλά ο πρωθυπουργός, σκεπτικός, είχε σίγουρα στον νου του:

  • Πρώτον, την απουσία των τριών πρώην προέδρων της Νέας ∆ημοκρατίας, κύριων Καραμανλή, Σαμαρά και Μεϊμαράκη, από τα γενέθλια της Ρηγίλλης. Οι δύο πρώτοι δικαιώθηκαν για την απουσία τους από όλα όσα απαράδεκτα είπε ο κύριος Γεραπετρίτης στη συνέντευξή του, κάτι που αποδεικνύεται από το γεγονός ότι ο υπουργός δεν ανάρτησε τη συνέντευξή του στο Σκάι στην ιστοσελίδα του υπουργείου Εξωτερικών, ενώ το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων απέκρυψε και πάλι με άνωθεν εντολή τα επίμαχα σημεία της για τις εθνικές υποχωρήσεις και τη μειοδοσία. Για τον Ευάγγελο Μεϊμαράκη έγινε μεγάλη προσπάθεια του επικοινωνιακού επιτελείου του Μαξίμου να εξαφανιστεί το όνομά του από τα ρεπορτάζ των καναλιών ότι δεν παρέστη, αν και τις προηγούμενες ημέρες είχε διοχετευθεί στον Τύπο ότι συναντήθηκαν στο Μαξίμου και έλυσαν τις παρεξηγήσεις μετά το φιάσκο της μη εκλογής του κυρίου Μεϊμαράκη στη θέση του αντιπροέδρου του ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.
  • ∆εύτερον, στο street party της οδού Ρηγίλλης συμμετείχαν μόλις 38 από τους 158 βουλευτές της Νέας ∆ημοκρατίας! Γεγονός που θορύβησε ακόμη περισσότερο τον πρωθυπουργό για την ένταση της αμφισβήτησης των επιλογών του.
  • Τρίτον, τα γενέθλια σημείωσαν παταγώδη οργανωτική αποτυχία, καθώς στη Ρηγίλλης συγκεντρώθηκαν μετά βίας 1.000 πολίτες, οι μισοί εκ των οποίων ήταν τα μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου και οι μετακλητοί τους, οι άνδρες ασφαλείας που τους συνοδεύουν και μερικοί περίεργοι περαστικοί Πακιστανοί. Παλιοί νεοδημοκράτες που παρέστησαν στο street party, όπως ο Λευτέρης Ζαγορίτης, και οι οποίοι συνυπήρξαν με πρώην υπουργούς του ΠΑΣΟΚ, όπως ο αξιότιμοι Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και Γιώργος Φλωρίδης (οι οποίοι στα νιάτα τους φώναζαν «ο λαός δεν ξεχνά τι σημαίνει ∆εξιά!»), έψαχναν να βρουν κάποιον… γνωστό συναγωνιστή από το παρελθόν. Αλλά το κόμμα, όπως δείχνουν δημοσκοπήσεις, έχει αποδράσει από το κόμμα. Η παράταξη έχει φύγει από την παράταξη. Ένας παππούς που φορούσε μάσκα αναζητούσε μέσα στο οργανωμένο πλήθος έναν βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας και, όταν τον ρώτησαν ποιον, απάντησε τον… Μάριο Σαλμά!
  • Τέταρτον, ο πρωθυπουργός είχε στο μυαλό του κατά την τροχοδρόμηση και τις εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ, για τις οποίες ενδιαφέρεται ζωηρώς. Η Πρόεδρος της ∆ημοκρατίας Κ. Σακελλαροπούλου διέπραξε το ατόπημα να υποστηρίξει δημοσίως τον Χάρη ∆ούκα, ενώ επιθυμία του κυρίου Μητσοτάκη ήταν η ψήφος στην Άννα ∆ιαμαντοπούλου. Μετά ταύτα, έγινε διαρροή σε κορυφαίους δημοσιογράφους ραδιοφωνικών σταθμών να εξαπολύσουν πυρ ομαδόν εναντίον της Προέδρου. Πρωθυπουργός κατά Προέδρου για τις εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ, αν με εννοείτε! (Η Κατερίνα απάντησε στον πρωθυπουργό μέσω φιλικού της δημοσιογράφου «άβυσσος η ψυχή του κυρίου Μητσοτάκη!»).
  • Πέμπτον, ο κύριος Μητσοτάκης είναι εκνευρισμένος για τις εξελίξεις στις Βρυξέλλες, όπου χάνει τα ερείσματά του. Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Μαξ Βέμπερ αφαίρεσε με «διάταγμά» του τις αρμοδιότητες του γενικού γραμματέα Θανάση Μπακόλα, στενού συνεργάτη του κυρίου Μητσοτάκη. Ταυτόχρονα, υπάρχει η αίσθηση ότι ο επίτροπος Απόστολος Τζιτζικώστας θα περάσει δύσκολες στιγμές τόσο κατά την ακρόασή του στο Κοινοβούλιο όσο και κατά την ψηφοφορία (αν τυχόν ο Βέμπερ δεν τον βάλει στο πακέτο της συμφωνίας με τους Σοσιαλιστές για τα 2/3).

Μόνος!

Το τι συζήτησε στη διάρκεια του σύντομου ταξιδιού προς τα Χανιά με τον υπουργό του ο πρωθυπουργός, αλλά και στην οικία του, την οποία άνοιξε μάλλον πρώτη φορά γι’ αυτόν με την ευκαιρία της συνάντησης με τους Ρεπουμπλικάνους βουλευτές (στην ίδια οικία είχε υποδεχθεί το 1991 ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης τον Ρεπουμπλικάνο πρόεδρο Τζορτζ Μπους) είναι άγνωστο.

Εξακολουθεί, με βάση τις δημοσκοπήσεις, να μοιάζει κυρίαρχος μεταξύ «κουτσών» στην πολιτική ζωή, αλλά σταδιακά τα δεδομένα τού δείχνουν ότι δεν μπορεί να αποφασίζει μόνος. Και οι δύο πρώην πρωθυπουργοί τού το έδειξαν με συμβολικό τρόπο: δεν επέστρεψαν το τηλέφωνο στον ίδιο μετά την απρέπεια της διαρροής του στα ΜΜΕ, αλλά ανέθεσαν στις γραμματείς τους να ενημερώσουν τη γραμματέα της Νέας ∆ημοκρατίας Μαρία Συρεγγέλα.

Και επειδή πολλοί κάνουν πως δεν καταλαβαίνουν τους λόγους της απουσίας τους, καλό είναι να σκεφτούν τι θα συνέβαινε αν με την παρουσία τους στη Ρηγίλλης νομιμοποιούσαν τις απαράδεκτες εθνικές υποχωρήσεις που εξήγγειλε ο κύριος Γεραπετρίτης στο Αιγαίο και στη Μεσόγειο. Στην πολιτική χρειάζεται καμιά φορά να κάνεις για την πατρίδα και πράγματα που εσύ βλέπεις, αλλά δεν βλέπουν οι άλλοι. Ο χρό-
νος, αργά ή γρήγορα, σε δικαιώνει!

https://www.newsbreak.gr

________________

Αναρτήθηκε από τον στρατηγό κ. Αθαν. Καραντζίκο