16.10.24

Πάρτι υπερσυνταγογράφησης: Οι 10 πιο χαρακτηριστικές περιπτώσεις γιατρών

 


Το μέγεθος της κλοπής του δημόσιου χρήματος από τους επίορκους γιατρούς που συνταγογραφούν παράνομα φάρμακα, σε ασθενείς που δεν τα χρειάζονται, αποκάλυψε σήμερα ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης στην συνέντευξη Τύπου, με θέμα τα μέτρα που έχει ήδη λάβει η ΗΔΙΚΑ και ο ΕΟΠΥΥ για τον εντοπισμό και τις ποινές των γιατρών που παρανομούν.

Αναλυτικά κ. Γεωργιάδης παρουσίασε δέκα χαρακτηριστικές περιπτώσεις, που ωστόσο αποτελούν την κορυφή του παγόβουνο, εάν αναλογιστεί κανείς ότι πρόκειται για γιατρούς που πιάστηκαν στα «πράσα» να παρανομούν μόλις το τελευταοκτάμηνο.


Ωστόσο αξίζει να τονισθεί ότι πλέον με τα ψηφιακά εργαλεία που έχει στη διάθεση της η ΗΔΙΚΑ αλλά και τους ελέγχους του ΕΟΠΥΥ που συνεργάζεται με την Αστυνομία και την Εθνική Αρχής Διαφάνειας και την Εφορία, πλέον οι έλεγχοι μπορεί να φτάσουν έως και το 2014. Οπότε θα αποκαλυφθεί και ένα μέρος της παράνομης δραστηριότητα των επίορκων γιατρών τα τελευταία 10 χρόνια. Μάλιστα οι έλεγχοι δεν είναι μόνο στα φάρμακα αλλά και στις διαγνωστικές εξετάσεις ακόμα και στα μη συνταγογραφούμενα σκευάσματα όπως οι βιταμίνες που δίνουν οι φαρμακοποιοί.

Μάλιστα όπως είπε η διοικήτρια του ΕΟΠΥΥ Θεανώ Καρποδίνη ήδη έχουν δοθεί ποινές εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ σε 100 γιατρούς και 15 φαρμακοποιούς, ένας αριθμός που αναμένεται να αυξηθεί ραγδαία καθώς οι έλεγχοι είναι καθημερινοί. Καρνέ επιταγών η ηλεκτρονική συνταγογράφηση Ενδεικτικό είναι το μήνυμα που απέστειλε στους επίορκους γιατρούς ο υπουργός Υγείας που παρομοίασε την ηλεκτρονική συνταγογράφηση ως «καρνέ επιταγών»:

«Σήμερα ο ΕΟΠΥΥ και η ΗΔΙΚΑ έχουν σύγχρονα ψηφιακά εργαλεία και πληροφοριακά συστήματα που τους παρέχουν ένα τεράστιο όγκο δεδομένων (ΑΜΚΑ γιατρού, ασθενούς, στοιχεία φαρμάκων, ώρα συνταγογράφησης, διεύθυνση γιατρού, τόπο κλπ) ώστε να μπορούν να εντοπίζουν σε πραγματικό χρόνο, ασυνήθιστές συμπεριφορές όπως: Υπερβολικές ποσότητες φαρμάκων, παροχή φαρμάκων για μεγάλο χρονικό διάστημα στον ασθενή, ακατάλληλους συνδυασμούς φαρμάκων, φάρμακα που δεν ενδείκνυνται για την πάθηση του ασθενούς π.χ για τον σακχαρώδης σε ασθενή που δεν είναι διαβητικός, Συχνές ανανεώσεις του ίδιου φαρμάκου.

Μάλιστα ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε με νόημα ότι πλέον μπορούν να δουν όλη την ποσότητα και το κόστος των φαρμάκων ανά συνταγή και είπε ξεκάθαρα στους επίορκους γιατρους: : «Η ηλεκτρονική συνταγογράφηση αφήνει ίχνη. Μπορούμε να πάμε πίσω έως το 2014. Θα σας πιάσουμε όλους». Παρακάτω αναφέρουμε τις δέκα χαρακτηριστικές περιπτώσεις παράνομης συνταγογράφησης που εντοπίστηκαν από την ΗΔΙΚΑ και τον ΕΟΠΥΥ από τις αρχές του χρόνου έως και τον περασμένο Αύγουστο: Παθολόγος σε Κέντρο Υγείας στη Μυτιλήνη συνταγογραφούσε μόνο βραδινές ώρες 705 διαφορετικά σκευάσματα σε ποσότητα 1.818 κουτιά στον άνδρα της, στην κόρη της και στον εαυτό της. Μάλιστα ο ίδιος ο υπουργός όταν πήρε τηλέφωνο την συγκεκριμένη γιατρό αυτή «πάγωσε», όπως ειπε ο κ. Γεωργιάδης. Όταν μάλιστα τη ρώτησε γιατί γράφει τόσα πολλά φάρμακα στην οικογένεια της, του είπε ότι η κόρη της έχει μια σπάνια πάθηση αλλά θα σταματήσει να της γράφει. Και ο υπουργός αναρωτήθηκε:

«Δηλαδή τώρα θεραπεύτηκε από τη σπάνια πάθηση;». Παθολόγος στη Γλυφάδα χορήγησε 221 διαφορετικά σκευάσματα σε ποσότητα 1.621 τεμαχίων στη μητέρα της και όλα εκτελέστηκαν στο ίδιο φαρμακείο. Καρδιολόγος στη Νέα Μηχανιώνα συνταγογραφούσε σε 2 αλλοδαπούς 500 διαφορετικά σκευάσματα σε ποσότητα 925 τεμαχίων. Γενικός γιατρός στη Μυτιλήνη συνταγογραφούσε σε συγγενή του 258 σκευάσματα σε ποσότητα 704 τεμαχίων, τα οποία όλα εκτελέστηκαν σε φαρμακείο συγγενή του ασθενή. Παθολόγος στην Αθήνα συνταγογραφούσε σε ασθενή 362 σκευάσματα σε ποσότητα 686 τεμαχίων, τα οποία όλα εκτελέστηκαν σε φαρμακείο συγγενή του ασθενή. Παιδίατρος στη Θεσσαλονίκη συνταγογραφούσε 300 διαφορετικά σκευάσματα σε ποσότητα 1.350 τεμαχίων για 4 παιδιά που είναι όλα συγκεκριμένου αθλητικού συλλόγου, εκτελώντας όλες τις συνταγές σε κεντρικό φαρμακείο της περιοχής.

Ψυχίατρος στην Αθήνα συνταγογραφούσε σε 10 ασθενείς του 450 διαφορετικά φάρμακα σε συνολική ποσότητα 980 τεμαχίων. Ορθοπαιδικός στην Πάτρα συνταγογραφούσε σε 4 ασθενείς του 320 διαφορετικά σκευάσματα σε ποσότητα 1.760 τεμαχίων, εστιάζοντας σε αντιφλεγμονώδη και αναλγητικά φάρμακα για τη θεραπεία τραυματισμών. Δερματολόγος στο Ηράκλειο που ειδικεύεται στη θεραπεία χρόνιων δερματικών παθήσεων, συνταγογράφησε 275 διαφορετικά φάρμακα σε ποσότητα 1.500 τεμαχίων, στοχεύοντας σε προσαρμοσμένες θεραπείες. Γυναικολόγος στη Λάρισα συνταγογραφούσε 200 διαφορετικά σκευάσματα σε ποσότητα 1.100 τεμαχίων εστιάζοντας σε γυναίκες σε εμμηνόπαυση και εγκύους. O γενικός γραμματέας Στρατηγικού Σχεδιασμού Άρης Αγγελής ανέφερε πως, με βάση το νέο ψηφιακό σύστημα, παρακολουθείται η πορεία 500 φαρμάκων από τη φαρμακευτική εταιρεία έως την πώληση.

Παράλληλα η Διοικήτρια του ΕΟΠΥΥ Θεανώ Καρποδίνη τόνισε ότι μέσα στις παράνομες συνταγογραφήσεις φαρμάκων περιλαμβάνονται και οι παράνομες παράλληλες εξαγωγές φαρμάκων όπου το κράτος χάνει εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ και οι ασθενείς δεν βρίσκουν τα φάρμακα τους όταν τα χρειάζονται.

Τέλος, ενδιαφέρον παρουσιάζει επίσης το γεγονός ότι αυτές οι υποθέσεις -και εκατοντάδες άλλες που θα βγουν την επιφάνεια- ανοίγουν το τεράστιο κεφάλαιο της φοροδιαφυγής για τους επίορκους λειτουργούς του Ιπποκράτη, τους φαρμακοποιούς αλλά και τους φαρμακαποθηκάριους.

https://www.topontiki.gr/_______________

Κάποιο άλλοι, συντάσσουν παραπεμπτικό για εξέταση , την κάνουν επί τόπου οι ίδιοι, πληρώνονται από τον ασθενή και στη συνέχεια χρεώνουν τον ΕΟΠΠΥ για την επίσκεψη  στο ιατρείο, και εισπράττουν και χρήματα και από εκεί  !!!

Α.Α

_________

Αναρτήθηκε από τον Μιχάλη Τσολάκη