Στόχος του Σουλτάνου η ανατροπή των συσχετισμών στο Αιγαίο
Ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν ζήτησε να αρθούν οι αμερικανικές κυρώσεις που εμποδίζουν ορισμένες αμυντικές αγορές από τη χώρα του και άλλα «μονομερή» μέτρα που εμποδίζουν την ικανότητα της Τουρκίας και των ΗΠΑ να επιτύχουν μακροπρόθεσμους διμερείς εμπορικούς στόχους.
Οι σχέσεις μεταξύ των συμμάχων έχουν επιβαρυνθεί για μια σειρά θεμάτων τα τελευταία χρόνια, από τις διαφορές πολιτικής στην ανατολική Μεσόγειο, τη Συρία και τη Γάζα μέχρι την αγορά από την Άγκυρα των ρωσικών συστημάτων αεράμυνας S-400, η οποία προκάλεσε τις αμερικανικές κυρώσεις και την απομάκρυνση της Τουρκίας από το πρόγραμμα των μαχητικών αεροσκαφών F-35 το 2019.
Μετά από αυτό, η Άγκυρα εργάστηκε για την προμήθεια 40 μαχητικών αεροσκαφών F-16 Block-70 και 79 κιτ εκσυγχρονισμού από την Ουάσινγκτον. Η συμφωνία εγκρίθηκε μετά την ευλογία της Τουρκίας για την υποψηφιότητα της Σουηδίας για το ΝΑΤΟ, η οποία οδήγησε επίσης σε απόψυξη των σχέσεων Τουρκίας-ΗΠΑ. Η Άγκυρα και η Ουάσινγκτον έχουν μακροπρόθεσμο στόχο το διμερές εμπόριο να ανέλθει στα 100 δισεκατομμύρια δολάρια, από περίπου 30 δισεκατομμύρια δολάρια το 2023. Κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στη Νέα Υόρκη για τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, ο Ερντογάν δήλωσε σε Τούρκους και Αμερικανούς επιχειρηματίες ότι, αν και πιστεύει ότι ο στόχος είναι δυνατόν να επιτευχθεί, η συνεργασία στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας έχει «μείνει πολύ πίσω» από τις δυνατότητές της λόγω των εναπομεινάντων περιορισμών.
«Για το σκοπό αυτό, πρέπει να εγκαταλειφθούν μονομερείς εφαρμογές όπως οι πρόσθετοι δασμοί στους τομείς του σιδήρου, του χάλυβα και του αλουμινίου, οι έλεγχοι και οι κυρώσεις CAATSA», δήλωσε τη Δευτέρα, αναφερόμενος στον νόμο για την αντιμετώπιση των αντιπάλων της Αμερικής μέσω κυρώσεων (Countering America’s Adversaries Through Sanctions Act – CAATSA). «Ελπίζω ότι έχουμε γυρίσει μια νέα σελίδα με το σχέδιο εκσυγχρονισμού των F-16 και αναμένουμε να αρθούν οριστικά οι εξαγωγικοί περιορισμοί σε αυτόν τον τομέα», πρόσθεσε ο Ερντογάν.
Η Ουάσινγκτον έχει επίσης επιβάλει κυρώσεις σε πολλά τουρκικά άτομα και εταιρείες για παράβαση των κυρώσεων κατά της Ρωσίας. Η Τουρκία υποστηρίζει την Ουκρανία, αλλά αντιτίθεται στις κυρώσεις και λέει ότι δεν πρόκειται να παρακαμφθούν στο τουρκικό έδαφος. Εκτός από τα F-16, η Τουρκία έχει επίσης ενδιαφερθεί για τα αεροσκάφη Eurofighter Typhoon της Γερμανίας, της Βρετανίας και της Ισπανίας, αλλά έχει παραπονεθεί για έλλειψη προόδου λόγω της απροθυμίας του Βερολίνου.
Ο πραγματικός στόχος του Σουλτάνου είναι να καταφέρει να πείσει τις ΗΠΑ προχωρήσουν στην προμήθεια F-35 στην Τουρκική πολεμική αεροπορία χωρίς να χρειαστεί να θυσιάσει στα συστήματα S-400, μία τέτοια εξέλιξη είναι εξαιρετικά σημαντική για τον Τούρκο Πρόεδρο καθώς θα οδηγήσει στην ανατροπή των συσχετισμών στο Αιγαίο και θα κάμψει το σημαντικό πλεονέκτημα που έχει η Ελληνική πολεμική αεροπορία. Για αυτό η Κυβέρνηση Μητσοτάκη πρέπει να βρίσκεται σε συνεχή εγρήγορση για να εμποδίσει αυτή τη καταστροφική για την χώρα μας εξέλιξη
(Αναρτήθηκε από τον Στρατηγό κ. Αθαν. Καραντζίκο)