4.9.24

Πρόκληση της Τουρκίας στην Δύση! Ζήτησε επισήμως να ενταχθεί στους BRICS

 

Λαγός την φτέρη έσειε, κακόν της κεφαλής του!
Μάλλον στους PIGS θα έπρεπε να ενταχθεί!!!
Α.Α

ΗΤουρκία ζήτησε επίσημα να ενταχθεί στην ομάδα BRICS, της οποίας ηγούνται η Ρωσία και η Κίνα, καθώς επιδιώκει να ενισχύσει την παγκόσμια επιρροή της και να σφυρηλατήσει νέους δεσμούς, πέρα ​​από τους παραδοσιακούς δυτικούς συμμάχους της.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που επικαλείται το Bloomberg, με την κίνηση αυτή η Τουρκία επιδιώκει να ενισχύσει την επιρροή της στον κόσμο και να επεκτείνει τους δεσμούς της με τα αναπτυσσόμενα κράτη, αποκτώντας έτσι μια ισχυρή θέση με μια συμμαχία που στρέφεται ξεκάθαρα κατά του ηγεμονισμού της Δύσης.

Μάλιστα, επισημαίνεται πως το ενδιαφέρον για τους BRICS προέκυψε λόγω της έλλειψης προόδου όσον αφορά την ένταξη στην ΕΕ αλλά και στο πλαίσιο των διαφωνιών με τους Συμμάχους στο ΝΑΤΟ. (δηλαδή, προσπαθεί να εκβιάσει και τους δύο!)

Εκτιμάται ότι το θέμα της διεύρυνσης των BRICS θα εξεταστεί κατά την επικείμενη Σύνοδο Κορυφής, η οποία είναι προγραμματισμένη να πραγματοποιηθεί στις 22 με 24 Οκτωβρίου του 2024 στο Καζάν της Ρωσίας.

Επί του παρόντος, δεν υπάρχει κάποιο επίσημο σχόλιο από την Τουρκία. Ωστόσο, το Σαββατοκύριακο ο Τούρκος πρόεδρος είχε δηλώσει ότι «η Τουρκία μπορεί να γίνει μια ισχυρή, ευημερούσα, με κύρος και αποτελεσματική χώρα εάν βελτιώσει τις σχέσεις της με την Ανατολή και τη Δύση ταυτόχρονα».

Το τουρκικό αίτημα αναμένεται να συζητηθεί τον Οκτώβριο

Η ομάδα BRICS, που έλαβε το όνομά της από τη Βραζιλία, τη Ρωσία, την Ινδία, την Κίνα και τη Νότια Αφρική, περιλαμβάνει μερικές από τις μεγαλύτερες αναδυόμενες οικονομίες. Απέκτησε τέσσερα νέα μέλη στις αρχές του έτους, όταν το Ιράν, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Αιθιοπία και η Αίγυπτος προσχώρησαν στις τάξεις της. Η Σαουδική Αραβία προσκλήθηκε να συμμετάσχει, κάτι που ακόμη δεν έχει συμβεί.

Οι BRICS αυτοπροβάλλονται ως εναλλακτική σε εκείνο που τα μέλη της βλέπουν ως θεσμούς που κυριαρχούνται από τη Δύση, όπως η Παγκόσμια Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Τα νέα μέλη μπορούν να έχουν πρόσβαση στη χρηματοδότηση μέσω κοινής αναπτυξιακής τράπεζας καθώς και να διευρύνουν τις πολιτικές και εμπορικές τους σχέσεις.

Η επέκταση των BRICS έχει ως κύριο “οδηγό” σε μεγάλο βαθμό από την Κίνα, η οποία προσπαθεί να ενισχύσει την παγκόσμια επιρροή της, φλερτάροντας χώρες που παραδοσιακά αποτελούν συμμάχους των ΗΠΑ.

Η Τουρκία πιστεύει ότι η ένταξη στους BRICS θα μπορούσε να βοηθήσει τη χώρα να βελτιώσει την οικονομική συνεργασία με τη Ρωσία και την Κίνα και να γίνει εμπορικός αγωγός μεταξύ της ΕΕ και της Ασίας. Θέλει να γίνει κόμβος για εξαγωγές φυσικού αερίου από τη Ρωσία και την Κεντρική Ασία, ανέφεραν οι πηγές του Bloomberg.

Η κυβέρνηση του Ερντογάν προσπαθεί να προσελκύσει επενδύσεις από κινεζικές εταιρείες κατασκευής ηλεκτρικών αυτοκινήτων, οι οποίες θα μπορούσαν ενδεχομένως να επωφεληθούν από την τελωνειακή ένωση της Τουρκίας με την ΕΕ για να ενισχύσουν την πρόσβασή τους στην ευρωπαϊκή αγορά.

Η περαιτέρω διεύρυνση των BRICS θα μπορούσε να συζητηθεί κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής στο Καζάν της Ρωσίας, από τις 22 έως τις 24 Οκτωβρίου, σύμφωνα με το Bloomberg. Η Μαλαισία, η Ταϊλάνδη και το Αζερμπαϊτζάν είναι μεταξύ των χωρών που επιθυμούν να ενταχθούν.

 https://www.pentapostagma.gr/

___________

Αναρτήθηκε από τον Μιχάλη Τσολάκη