19.9.24

Ο ΝΕΟΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ ΤΟΥ ΑΓ. ΟΡΟΥΣ ΣΤΡΑΤΗΓΟΣ ΑΛΚΙΒΙΑΔΗΣ ΣΤΕΦΑΝΗΣ.

 

Αλκιβιάδης Στεφανής





Γράφει ο  Ευάγγελος Γριβάκος* 


Μετά την παραίτηση του πρέσβη επί  τιμή  Αναστ. Μητσιάλη, το ΥΠΕΞ τοποθέτησε νέο πολιτικό Διοικητή του Αγ. Όρους τον  Στρατηγό ε.α. Αλκιβιάδη Στεφανή, επίτιμο Αρχηγό ΓΕΣ, τ. ΥΦΕΘΑ και ΥΠΕΘΑ το 2023, επί υπηρεσιακής κυβέρνησης Ιωάννη Σαρμά.

 Στη Διοίκηση του Αγ. Όρους ανήκουν η εποπτεία ακριβούς τήρησης των αγιορείτικων καθεστώτων και η διαφύλαξη της δημόσιας τάξεως και ασφάλειας. Ορθή και επάξια  ήταν η τοποθέτηση του κ. Στεφανή στη συγκεκριμένη θέση. Κριτήρια επιλογής αποτέλεσαν, η ακεραιότητα του χαρακτήρα του, οι γνώσεις και  εμπειρίες του στην στρατιωτική και πολιτική διπλωματία και στη διαχείριση κρίσεων (επί των τελευταίων έχει κάνει  μεταπτυχιακές σπουδές –


«ΜΒΑ in Crisis Response Operation»), η αφοσίωσή του στα εθνικά ιδεώδη και, προπάντων, η έμπρακτη ενασχόλησή του επί    ζητημάτων της Εκκλησίας  και οι άριστες σχέσεις του με  την Εκκλησία της Ελλάδος και το Οικουμενικό Πατριαρχείο, το οποίο επιθυμεί ένα μη ρωσόφιλο Διοικητή λόγω ρήξεως των σχέσεών του και διακοπής κοινωνίας με το Πατριαρχείο της Μόσχας, με μια από τις  αφορμές την χορήγηση αυτοκεφαλίας στην Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία, το 2018.

Αναμφίβολα, το πλέον  ακανθώδες πρόβλημα που θα κληθεί να αντιμετωπίσει ο Στρατηγός είναι ο «εμφύλιος» διχασμός μεταξύ των Μοναχών της Μονής Εσφιγμένου. Η αρχική αφορμή ανάγεται στο  1965, όταν ο Πατριάρχης Αθηναγόρας συναντήθηκε με τον Πάπα Παύλο. Τουλάχιστο από το 1972 οι Μοναχοί της  παλαιάς αδελφότητας, διαφωνούντες με τις συναντήσεις με εκπροσώπους της ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας,  αποχώρησαν από την Ιερά Κοινότητα, ακολούθησαν το παλαιό ημερολόγιο, ήλθαν σε ρήξη με το Οικουμενικό Πατριαρχείο  αμφισβητώντας  την οικουμενικότητά του και διέκοψαν επικοινωνίες με τις υπόλοιπες αγιορείτικες Μονές και τις ορθόδοξες Εκκλησίες. Εις μάτην το Οικουμενικό Πατριαρχείο   κατ΄επανάληψη έκανε προσπάθειες αποκατάστασης των σχέσεων, το ρήγμα παρέμεινε αγεφύρωτο. Το 2002, τελεσίδικη Απόφαση του Αρείου Πάγου και Αποφάσεις της Ιεράς Συνόδου του Αγ. Όρους και του Οικουμενικού Πατριαρχείου,  κήρυξαν τους καταληψίες «σχισματικούς» και διέταξαν την αποβολή τους από τους  καταληφθέντες χώρους της Μονής. Άλλο σοβαρό μέτρο ήταν ο αποκλεισμός  τους από τους κρατικούς και ευρωπαϊκούς πόρους. Για τις Αρχές, ως νόμιμη αναγνωρίζεται επίσημα η νέα αδελφότητα που ιδρύθηκε το 2005 και  διαμένει αποτραβηγμένη  σε ένα κονάκι  της Μονής (αντιπροσωπείο), στις Καρυές. Κατά  τα έτη 2006 και 2013 έγιναν προσπάθειες δικαστικής  αποβολής των καταληψιών που απέβησαν άκαρπες και κατέληξαν σε  αιματηρά επεισόδια μεταξύ αυτών και των αστυνομικών δυνάμεων που επιχειρούσαν να τους απομακρύνουν. Μέχρι σήμερα,  οι   80 περίπου καταληψίες Μοναχοί, με επικεφαλής τον Μοναχό Μεθόδιο,    παραμένουν στο κεντρικό κτίριο της Μονής το οποίο, πεισματικά και παρά τις  τελεσίδικες καταδικαστικές  Αποφάσεις που προβλέπουν ποινές κάθειρξης και απελάσεις από το Άγ. Όρος, αρνούνται να το παραδώσουν στην νόμιμη αδελφότητα και  δηλώνουν ότι θα  το υπερασπιστούν «μέχρι θανάτου», απειλώντας  ότι η αντίδραση  θα μπορούσε να φθάσει μέχρι και την  ανατίναξή τους  εντός της Μονής (!!). Το ζοφερό κλίμα επιδείνωσαν και οι καταγγελίες του Ηγουμένου της Μονής Βαρθολομαίου κατά των  καταληψιών για άσκηση βίας, απειλές δολοφονιών μέχρι και κατοχή όπλων καθώς  και για συνεργασία με  Ρώσους υπερεθνικιστές νοσταλγούς της ρωσικής αυτοκρατορίας του τσάρου και ανάπτυξη  με αυτούς παράνομων οικονομικών δραστηριοτήτων. Ο Μοναχός Νικόδημος από την πλευρά του υποστηρίζει ότι οι κατηγορίες είναι ψευδείς και εξέφρασε την αντίθεσή του σε οποιαδήποτε αστυνομική επέμβαση. 

 Η κατάσταση που καλείται να αντιμετωπίσει σήμερα ο Στρατηγός είναι περισσότερο κρίσιμη παρά ποτέ άλλοτε. Η νόμιμη  αδελφότητα με επικεφαλής τον Ηγούμενο Βαρθολομαίο απαιτούν από την Πολιτεία την εφαρμογή των δικαστικών Αποφάσεων μεταξύ των οποίων και της τελεσίδικης του ΑΠ για την έξωση των καταληψιών.

 Φήμες κυκλοφορούν ότι η  ΕΛ.ΑΣ  προετοιμάζεται πυρετωδώς για την βίαιη εκτέλεση των Αποφάσεων, ζητώντας με το από 16 Ιουλίου έγγραφό της και την συνδρομή της Ιεράς Κοινότητος. Οι καταληψίες ζηλωτές, όμως, ως ελέχθη, αρνούνται την εγκατάλειψη της Μονής 

Στις 21 Αυγούστου, ο Στρατηγός Στεφανής έφθασε στο Άγ. Όρος για την ανάληψη των καθηκόντων του και την  εγκαθίδρυσή του ως Διοικητού. Τον υποδέχθηκαν τα μέλη της Ιεράς Επιστασίας στη βρύση του Αγ. Γεωργίου και τον συνόδευσαν μέχρι το καμπαναριό στον Ναό του Πρωτάτου, όπου ο Πρωτοεπιστάτης γέρων Συμεών Διονυσάτης τον παρουσίασε στους αντιπροσώπους των  20 Μονών. Η επίσημη  τελετή πραγματοποιήθηκε με την παρουσία του Υφυπουργού Εσωτερικών αρμοδίου για την Μακεδονία-Θράκη Κων/νου Γκιουλέκα και εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης, στρατιωτικών αρχών και σωμάτων ασφαλείας και των Αρχών του Αγ. Όρους. Κατ΄αυτήν, ο νέος Διοικητής, μεταξύ άλλων δήλωσε ότι   σκοπός του είναι να υπηρετήσει την Αθωνική Πολιτεία,  να συμβάλλει στη  συνέχιση και επαύξηση της παγκόσμιας ακτινοβολίας του Ιερού αυτού Τόπου και να συνεργασθεί με την Ιερά Κοινότητα και τον Οικουμενικό Πατριάρχη με σεβασμό στο απ΄αιώνων καθεστώς και την αποστολή του Αγ. Όρους. Την επόμενη, 22 Αυγούστου, επισκέφθηκε την Μεγίστη Μονή Βατοπαιδίου όπου τον υποδέχθηκαν ο Γέροντας Εφραίμ και η βατοπαιδινή αδελφότητα κατά την  μοναστική τάξη και την αγιορείτικη παράδοση. Μετά την ολοκλήρωση των επισκέψεων στις Ιερές Μονές και  των  συναντήσεων του  σε όλες τις Σκήτες του Αγ. Όρους, σε ανάρτηση του έγραψε « Η πίστη των Πατέρων είναι ακλόνητη και οι πιστοί προσκυνούν με ευλάβεια. Στην εποχή της αβεβαιότητας και της αστάθειας, το Άγ. Όρος  παρέχει μια στέρεα βάση για το μέλλον την οποίαν οφείλουμε να διατηρήσουμε»    

Είναι, λοιπόν, φανερό πόσο δύσκολη είναι η αποστολή του Στρατηγού Στεφανή που θα πρέπει να συνδυάσει την τήρηση της τάξεως στο Άγ. Όρος και την εξάλειψη των εντάσεων, με την αποκατάσταση των διαταραχθεισών  ισορροπιών   και της πολυπόθητης ηρεμίας των Μοναχών.  Ολόκληρος ο Ορθόδοξος Ελληνισμός του το εύχεται ολόθερμα και προσεύχεται προς τούτο.


*Γριβάκος Ευάγγελος Αντιστράτηγος ε.α – Νομικός.

Ο Ευάγγελος Γριβάκος γεννήθηκε στην Αθήνα αλλά κατάγεται από την Μάνη Λακωνίας. Εισήλθε στην Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων το 1964 και εξήλθε το 1968 με τον βαθμό του Ανθυπολοχαγού Πεζικού. Ως κατώτερος Αξιωματικός υπηρέτησε σε διάφορες Μονάδες της Μακεδονίας, στον Εβρο και στην Κύπρο, το 1975. Στη συνέχεια διετέλεσε Διοικητής Τάγματος, Συντάγματος και Επιτελάρχης Μεγάλης Μονάδος. Κατέλαβε επιτελικές θέσεις στην ΑΣΔΕΝ, στο Τμήμα ΔΜ ΝΑΤΟ του 4ου Επιτελικού Γραφείου του ΓΕΣ και από 1992 μέχρι 1995, στο Επιτελείο της Πολυεθνικής Δυνάμεως του ΝΑΤΟ (ARRC), ως Ανώτερος Εθνικός Αντιπρόσωπος. Φοίτησε στην Ανωτάτη Σχολή Πολέμου, στη Σχολή Εθνικής Αμύνης και στο Τμήμα Διοικητών Μεγάλων Μονάδων της Σχολής Πεζικού των ΗΠΑ, Αποστρατεύθηκε το 2001 με τον βαθμό του Αντιστρατήγου.


.