18.9.24

Κυβερνητική παραφωνία στο Καστελόριζο


Σχόλιο iEpikaira


«Tο Kαστελλόριζο δικαιούται ΑΟΖ!»
ΜΗΝΥΜΑ με τρεις αποδέκτες απηύθυνε ο υπουργός Εθνικής Αμύνης κ. Νίκος Δένδιας από το ακριτικό Καστελλόριζο, όπου εξεπροσώπησε την Κυβέρνηση στους εορτασμούς για την 81η επέτειο της απελευθερώσεως του νησιωτικού συμπλέγματος και της ενσωματώσεώς του στον εθνικό κορμό.
Εξαίροντας την στρατηγική σημασία του Καστελλορίζου ο κ. Δένδιας ετόνισε: «Το Καστελλόριζο είναι το ακριτικό νησί του Αρχιπελάγους, μέρος του συμπλέγματος της Μεγίστης. Ένα σύμπλεγμα με τεράστια γεωπολιτική σημασία. Και, βεβαίως, ένα σύμπλεγμα που είναι αναπόσπαστο τμήμα των Δωδεκανήσων. 




Ένα κομβικό σημείο για την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) και την υφαλοκρηπίδα της Πατρίδας μας. Οιαδήποτε προσπάθεια διαχωρισμού από τα Δωδεκάνησα, λόγω της εγγύτητας στις τουρκικές ακτές, οποιαδήποτε απομονωμένη αντιμετώπιση του Καστελλόριζου, εκτός πλαισίου των διεθνών συμβάσεων και της νομολογίας της Χάγης, συνιστά έωλο και αυταπόρριπτο ισχυρισμό
Δίδοντας σαφές μήνυμα προς τους Τούρκους ο υπουργός Εθνικής Αμύνης υπεγράμμισε:
«Οι θέσεις της Πατρίδας μας για το Καστελλόριζο είναι διαυγείς, είναι θέσεις απόλυτα τεκμηριωμένες από τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας. Μιάς Σύμβασης που βάσει της νομολογίας παράγει εθιμικούς κανόνες και δεσμεύει και τα κράτη που δεν την έχουν υπογράψει.
Το άρθρο 121 παράγραφος 2 της Σύμβασης προβλέπει ότι τα νησιά δικαιούνται αιγιαλίτιδα ζώνη, συνορεύουσα ζώνη, Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη και υφαλοκρηπίδα. Και δεν γίνεται οποιαδήποτε διαφοροποίηση για το μέγεθος των νησιών».
Το δεύτερο μήνυμα του κ. Δένδια σαφώς έχει αποδέκτες τις σειρήνες του κατευνασμού που εισηγούνται πολιτικές που οδηγούν σε αμφισβήτηση του Διεθνούς Δικαίου. Ανέφερε συγκεκριμένως:
«Οποιαδήποτε άποψη αντίθετη από τα σαφή παραπάνω αναφερθέντα δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή. Και η Ελλάδα επιβάλλεται από το ισχύον Σύνταγμά της να υπερασπιστεί τα δικαιώματα της Πατρίδας μας, όπως αυτά καθορίζονται από το Δίκαιο της Θάλασσας. Αν η Ελλάδα ανεχτεί οιαδήποτε αυθαιρεσία, θα δημιουργηθεί τότε ένα νομικό παράδοξο, θέτοντας τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας υπό αμφισβήτηση».
Εξ ίσου σημαντικό το μήνυμα του κ. Δένδια προς την Αίγυπτο, με την οποία άλλως τε ο ίδιος –υπό την προηγούμενή του ιδιότητα του υπουργού Εξωτερικών– είχε υπογράψει την συμφωνία οριοθετήσεως ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδος, και η οποία φέρεται να συζητεί οριοθετήσεις και με την Τουρκία. Υπενθυμίζοντας τις προβλέψεις της ελληνο-αιγυπτιακής συμφωνίας ετόνισε:
«Η Συμφωνία της Πατρίδας μας με την Αίγυπτο για την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη ενισχύει και τα εθνικά και τα ευρωπαικά συμφέροντα, και βεβαίως υπογραμμίζει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Πατρίδας μας στην ευρύτερη περιοχή. Η Ελλάδα, η Αίγυπτος, η Κύπρος συμπίπτουν στις θέσεις τους για ένα απλό λόγο, διότι σέβονται τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου και του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας.
Θυμίζω άλλωστε ότι στο 1ο άρθρο της Συμφωνίας με την Αίγυπτο έχει ρητά προβλεφθεί ότι εάν ένα Μέρος διαπραγματεύεται τον καθορισμό Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης στην ευρύτερη περιοχή με τρίτο κράτος, οφείλει να διαβουλευτεί με το άλλο Μέρος της Συμφωνίας».
Παραφωνία προς τις θέσεις που πρέπει να αποτελούν την εθνική γραμμή αποτελεί ο υπουργός Εξωτερικών κ. Γιώργος Γεραπετρίτης, ο οποίος και χθες ακόμη, μιλώντας σε πρωινή εκπομπή του Open, σχολιάζων μάλιστα τα γεγονότα της Κάσου, υπεστήριξε το παράδοξο, ότι το τουρκο-λιβυκό μνημόνιο «παράγει αξιώσεις»!
Είπε συγκεκριμένως:
«Η ηλεκτρική διασύνδεση σημαίνει ότι θα πρέπει να υπάρξει ένα επιφανειακό καλώδιο το οποίο θα συνδέει Ελλάδα και Κύπρο για το οποίο απαιτείται πρώτα έρευνα και στην συνέχεια πόντιση επί της επιφανείας του βυθού. Αυτό θα γίνει σε ελληνικά χωρικά ύδατα σε ελληνική αποκλειστική οικονομική ζώνη και αντιστοίχως στα κυπριακά»!
Ποια «κυπριακά», κ. Υπουργέ; Γιατί δεν τολμάτε να μιλήσετε για κυπριακά χωρικά ύδατα και κυπριακή ΑΟΖ, η οποία μάλιστα έχει κηρυχθεί και οριοθετηθεί πολλά χρόνια πριν από την ελληνική;
Αλλά, δυστυχώς, τα πράγματα παρακάτω γίνονται χειρότερα. Διότι ο κ. Γεραπετρίτης ανεφέρθη και στο τουρκο-λιβυκό μνημόνιο. Είπε λοιπόν: «Το ερευνητικό πλοίο σε ελληνική ΑΟΖ εκεί όμως που και οι Τούρκοι εγείρουν αξιώσεις από το τουρκο-λιβυκό μνημόνιο, το τουρκο-λιβυκό μνημόνιο, το αποδεχόμαστε όλοι, είναι παράνομο και ανυπόστατο για πολλούς λόγους από άποψη διεθνούς δικαίου, πλην όμως παράγει αξιώσεις για την Τουρκία, τις οποίες η Τουρκία επικαλείται διαρκώς»!
«Παράγει αξιώσεις» λοιπόν το τουρκο-λιβυκό μημόνιο. Και ας είναι παράνομο και ανυπόστατο! Και αυτό το παραδέχεται ο Έλλην υπουργός των Εξωτερικών! Και μάλιστα στην ημέρα, κατά την οποία οι Έλληνες στο ακριτικό Καστελλόριζο εορτάζουν την απελευθέρωσή τους!
Τι μπορούμε να σχολιάσουμε πέρα από του να επισημάνουμε την εθνική παραφωνία;



Πηγή: estianews.gr