Η Τουρκία έχει ανακαλύψει νέο πεδίο αντιπαράθεσης με την Ουάσιγκτον. Έχει επιλέξει να συγκρουστεί με τους Αμερικανούς και για τη συμφωνία αμυντικής συνεργασίας που υπέγραψαν οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Κυπριακή Δημοκρατία.
Σύμφωνα με πληροφορίες οι Τούρκοι έθεσαν θέμα ότι δήθεν αυτή η συμφωνία καθιστά την Κύπρο αμερικανική βάση. Και κατηγορούν την Αμερική ότι λαμβάνει θέση υπέρ της Λευκωσίας και εναντίον του ψευδοκράτους των κατεχομένων, και ως αποτέλεσμα αυτού θέτει δήθεν σε κίνδυνο τους Τουρκοκύπριους και την ίδια την Τουρκία.
Η Άγκυρα προχώρησε σε διαβήματα στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ και στο αμερικανικό Πεντάγωνο εναντίον της αμυντικής συμφωνίας, την οποία θεωρεί ως απειλή για τα συμφέροντα της.
Η υπογραφή της συμφωνίας έγινε στην κυπριακή πρωτεύουσα και μάλιστα για τον σκοπό αυτό ταξίδεψε στην Κύπρο η βοηθός υπουργός Άμυνας Σελέστ Γουαλάντερ, η οποία αντιμετώπισε τη Λευκωσία ως σύμμαχο των Ηνωμένων Πολιτειών -αν και η Κύπρος δεν είναι μέλος του ΝΑΤΟ.
Το αμερικανικό Πεντάγωνο πιστεύει ότι η σταθερότητα και η ασφάλεια της Ευρώπης και της Ανατολικής Μεσογείου είναι ζωτικής σημασίας για τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Κυπριακή Δημοκρατία. Και επέλεξε για τον σκοπό αυτό την Λευκωσία, με αποτέλεσμα να δούμε τον καταιγισμό τουρκικών ανακοινώσεων τις προηγούμενες μέρες.
Στην κοινή τους δήλωση, οι δύο χώρες, αναφέρουν ότι η πολυπλοκότητα και η εξελισσόμενη φύση των προκλήσεων ασφαλείας σε αυτήν την περιοχή επιβάλλει επαγρύπνηση, δέσμευση και στενή συνεργασία σε θέματα άμυνας και ασφάλειας μεταξύ ομοϊδεατών εταίρων για τη διασφάλιση της διατήρησης της ειρήνης, της σταθερότητας, των δημοκρατικών αρχών και του κράτους δικαίου.
Για το σκοπό αυτό, το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ και το Υπουργείο Άμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας επιβεβαιώνουν τη δέσμευσή τους να συνεργαστούν για την αντιμετώπιση των τρεχουσών και των προβλεπόμενων διεθνών ανησυχιών για την ασφάλεια μέσω της υπογραφής Οδικού Χάρτη για μία διμερή Αμυντική Συνεργασία.
Όπως αναφέρουν: Ο οδικός χάρτης καθιερώνει ένα πλαίσιο για την ενίσχυση της απάντησης σε ανθρωπιστικές κρίσεις και για την καλύτερη κατανόηση και αντιμετώπιση βασικών ανησυχιών για την ασφάλεια, συμπεριλαμβανομένων των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής της εθνικής ασφάλειας, της αντιμετώπισης κακοήθων επιρροών και της οικοδόμησης διαλειτουργικότητας μεταξύ των στρατιωτικών δυνάμεων της Κύπρου και της Αμερικής.
Όλες οι προσπάθειες στο πλαίσιο του οδικού χάρτη κατευθύνονται προς την προώθηση της σταθερότητας, της ασφάλειας και της ευημερίας στην περιοχή, συμφωνούν η Ουάσιγκτον και η Αθήνα.
Η ενισχυμένη αμυντική συνεργασία μεταξύ του Υπουργείου Άμυνας και του Υπουργείου Εξωτερικών αποτελεί μια ευπρόσδεκτη ευκαιρία για την καλύτερη προετοιμασία και των δύο εθνών για την υποστήριξη αμοιβαία επωφελών πολιτικών στόχων στην Ανατολική Μεσόγειο.
Αυτά ακούνε οι Τούρκοι και γίνονται …Τούρκοι!!! Αλλά, στο τέλος -και με τούτη την αμερικανική κυβέρνηση- γίνεται το δικό τους.
* Ο Μιχάλης Ιγνατίου είναι διαπιστευμένος ανταποκριτής στο Λευκό Οίκο και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, και συγγραφέας.
Είναι ο ιδρυτής της ιστοσελίδας Hellas Journal