Οι Απελάσεις των ξενόφερτων πρέπει να είναι ολοκληρωτικές από ΟΛΗ την Ευρώπη. Να επιστραφούν "πεσκέσι " στις χώρες ρους και να λείψουν οι "ευαισθησίες", όσο είναι καιρός... Α.Α |
Αυτό το άρθρο δημοσιεύθηκε αρχικά στα Αγγλικά
Η Βιέννη στηρίζει την απόφαση του Βερολίνου να απελάσει 28 Αφγανούς, οι οποίοι χαρακτηρίστηκαν «καταδικασμένοι εγκληματίες», για πρώτη φορά μετά την επιστροφή των Ταλιμπάν στην εξουσία το 2021
Έτοιμος να συνεργαστεί με τη γερμανική κυβέρνηση, προκειμένου οι δύο χώρες να ξεκινήσουν από κοινού απελάσεις Αφγανών υπηκόων, δηλώνει ο Αυστριακός καγκελάριος.
Ο Καρλ Νεχάμερ εξέφρασε την υποστήριξή του στην απόφαση του Βερολίνου να απελάσει 28 Αφγανούς, οι οποίοι χαρακτηρίστηκαν από τις γερμανικές αρχές «καταδικασμένοι εγκληματίες», πίσω στην πατρίδα τους, για πρώτη φορά μετά την επιστροφή των Ταλιμπάν στην εξουσία το 2021.
"Ο υπουργός Εσωτερικών βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με τον Γερμανό υπουργό Εσωτερικών εδώ και πολύ καιρό για το πώς μπορούμε να λύσουμε το πρόβλημα των απελάσεων στο Αφγανιστάν. Διότι και η Αυστρία απελαύνει αυτή τη στιγμή Αφγανούς και Σύρους. Τώρα το επόμενο βήμα είναι να μπορούμε να απελαύνουμε ανθρώπους απευθείας στο Αφγανιστάν ή στη Συρία", δήλωσε ο Αυστριακός Καγκελάριος.
Ο υπουργός Εσωτερικών Γκέρχαρντ Κάρνερ χαρακτήρισε την απόφαση της Γερμανίας "πολύ καλή".
Όπως και η Γερμανία μέχρι πολύ πρόσφατα, η Αυστρία δεν έχει απελάσει κανέναν απευθείας στο Αφγανιστάν από τότε που οι Ταλιμπάν επανήλθαν στην εξουσία το 2021. Η χώρα έχει απελάσει και στο παρελθόν Αφγανούς υπηκόους, αλλά πάντα σε τρίτες χώρες.
Τον περασμένο Μάρτιο, η Βιέννη ζήτησε την επανεκτίμηση της απαγόρευσης απελάσεων προς Αφγανιστάν και Συρία που βρίσκεται σε ισχύ στην Ευρωπαϊκή Ένωση, χαρακτηρίζοντάς τις «αναγκαίες και επείγουσες».
"Επί του παρόντος, δεν είμαστε σε θέση να επαναπατρίσουμε κανέναν σε χώρες όπως η Συρία ή το Αφγανιστάν, καθώς αυτό θα ήταν αντίθετο με το δίκαιο της ΕΕ", δήλωσε ο Κάρνερ στις Βρυξέλλες τον Μάρτιο.
Στην Αυστρία, οι δύο αυτές χώρες αντιπροσωπεύουν περίπου τα τρία τέταρτα του συνόλου των αιτήσεων ασύλου.
Το Ομοσπονδιακό Γραφείο Μετανάστευσης της Αυστρίας εξετάζει ήδη απελάσεις προς το Αφγανιστάν κατά περίπτωση εκτιμώντας ότι υπάρχει αλλαγή της κατάστασης ασφαλείας στη χώρα.
Σε μια απόφαση του Ιουλίου, το Συνταγματικό Δικαστήριο επιβεβαίωσε αυτή την εκτίμηση των αρχών μετανάστευσης.
Το υπουργείο και το Ομοσπονδιακό Γραφείο Εξωτερικών εργάζονται επί του παρόντος εντατικά για την εφαρμογή των απελάσεων στο Αφγανιστάν και βρίσκονται σε εξέλιξη συνομιλίες με διάφορες ευρωπαϊκές χώρες.
"Το γεγονός ότι οι απελάσεις προς το Αφγανιστάν είναι και πάλι δυνατές είναι ένα αίτημα που έχω διατυπώσει εδώ και πολύ καιρό και γι' αυτό είμαι πολύ ικανοποιημένος που αυτό συμβαίνει. Είναι ζωτικής σημασίας να απελάσουμε ξανά ανθρώπους στο Αφγανιστάν και τη Συρία.", δήλωσε την Παρασκευή ο Κάρνερ.
Η ιδέα των κοινών απελάσεων βρίσκει υποστηρικτές σε ολόκληρο το πολιτικό φάσμα της Αυστρίας, υπάρχουν ωστόσο φωνές που προειδοποιούν ότι πρέπει να εξεταστούν προσεκτικά οι προϋποθέσεις.
Η απόφαση για απελάσεις Αφγανών από την Γερμανία ελήφθη μετά από μια σειρά τυφλών επιθέσεων με μαχαίρι οι οποίες αποδίδονται σε μετανάστες.
"Είμαστε ισχυροί ως κοινωνία και δεν θα επιτρέψουμε να διαιρεθούμε από τον ισλαμισμό και την τρομοκρατία. Έχουμε ισχυρούς νόμους, έχουμε σκληρούς νόμους και αυτοί πρέπει να εφαρμοστούν σε αυτή την περίπτωση. Και πρέπει να εξαντληθούν όλες οι συνταγματικές επιλογές, ακόμη και όταν πρόκειται για απελάσεις", δήλωσε η Άλμα Ζάντιτς, υπουργός Δικαιοσύνης των Πρασίνων.
Ο Ομοσπονδιακός Οργανισμός Μετανάστευσης και Ασύλου δήλωσε ότι περισσότεροι από 21.000 Σύροι είχαν υποβάλει αίτηση ασύλου στην Αυστρία το 2023, ενώ σχεδόν 9.000 αιτήσεις είχαν κατατεθεί από Αφγανούς υπηκόους.