Η Ελλάδα θωρακίζεται με συστήµατα κυβερνοπολέµου, εξοπλισµό µε χρήση Τεχνητής Νοηµοσύνης, τελευταίας γενιάς φρεγάτες και µαχητικά αεροσκάφη, anti-drones θόλο και Περιπλανώµενα Πυροµαχικά
Το πλάνο 20ετίας του υπουργείου Άµυνας που θα απογειώσει τη στρατιωτική ισχύ της χώρας
Η χώρα µας, έπειτα από µία 10ετή κρίση, εγκλωβισµένη σε µνηµόνια, επιχειρεί πλέον άλµατα στην αµυντική θωράκισή της µε εξοπλισµό υψηλής τεχνολογίας και υπεροχής. Στο πλαίσιο αυτό έχει ήδη παρουσιαστεί στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη ο συνολικός προγραµµατισµός στρατιωτικών εξοπλισµών της χώρας για τα επόµενα 20 χρόνια, στο πλαίσιο των δηµοσιονοµικών περιθωρίων, ενώ το επόµενο διάστηµα θα παρουσιαστεί στην αρµόδια Επιτροπή της Βουλής και έπειτα στο ΚΥΣΕΑ.Ο Μακροπρόθεσµος Προγραµµατισµός Αµυντικών Εξοπλισµών (ΜΠΑΕ), σύµφωνα µε τις οδηγίες του υπουργού Εθνικής Αµυνας Νίκου ∆ένδια, αναφέρεται στη στρατηγική διαδικασία σχεδιασµού και υλοποίησης προγραµµάτων προµήθειας και ανάπτυξης εξοπλισµών για τις Ενοπλες ∆υνάµεις, καθώς και στον εκσυγχρονισµό και την κάλυψη των απαιτήσεων υποστήριξης των υφιστάµενων οπλικών συστηµάτων.
Οι βασικοί στόχοι του είναι: 1) η ανάλυση απειλών και αναγκών, 2) ο σχεδιασµός και η αξιολόγηση προµηθειών, 3) η διασφάλιση της βιωσιµότητας, 4) η εξασφάλιση επαρκών πόρων και 5) η διεθνής και εγχώρια αµυντική συνεργασία.
Πρώτη φορά στη βάση της «Ατζέντας 2030» και σύµφωνα µε τη δοµή δυνάµεων καταρτίζεται ΜΠΑΕ, δωδεκαετούς διάρκειας, ο οποίος βρίσκεται στην τελική φάση ολοκλήρωσης, µε γνώµονα την εναρµόνιση των αναγκών των Γενικών Επιτελείων µε τις δηµοσιονοµικές δυνατότητες της χώρας. Βασική προτεραιότητα του Μακροπρόθεσµου Προγραµµατισµού Αµυντικών Εξοπλισµών αποτελεί η συνέχιση των υπό εξέλιξη εξοπλιστικών προγραµµάτων, όπως η απόκτηση των νέων Α/Φ Rafale και F-35, των φρεγατών Belharra, των Ε/Π Black Hawk, καθώς και η αναβάθµιση των µαχητικών F-16 στην έκδοση VIPER.Οι 3+1 φρεγάτες Belharra
Μάλιστα, µόλις την περασµένη Πέµπτη ο υπουργός Αµυνας, Νίκος ∆ένδιας, από τα ναυπηγεία της Naval Group στη Λοριάν της Γαλλίας, για την καθέλκυση της φρεγάτας «Νέαρχος», ανακοίνωσε την έναρξη των συζητήσεων για την απόκτηση ακόµη µιας φρεγάτας Belharra, της τέταρτης κατά σειρά.
Διαβάστε εδώ: "Νέαρχος": Καθελκύστηκε η δεύτερη υπερσύγχρονη ελληνική φρεγάτα - Την απόκτηση 4ης Belharra ανακοίνωσε ο Δένδιας (Εικόνες & Βίντεο)
Και αυτή η φρεγάτα θα διαθέτει νέα προηγµένα στρατηγικά όπλα, όπως τον πύραυλο SCALP Naval. Ισως τον πιο προηγµένο πύραυλο Cruise, που µπορεί να πλήττει στόχους στρατηγικής σηµασίας σε µεγάλες αποστάσεις (άνω των 1.000 χλµ.) και µε µεγάλη ακρίβεια. Η τέταρτη αυτή φρεγάτα θεωρείται ότι θα προσδώσει προστιθέµενη αξία στη ναυτική δύναµη της χώρας, ανοίγοντας έτσι µια νέα σελίδα ισχύος στο Πολεµικό Ναυτικό.
Οι 3+1 φρεγάτες Belharra πρόκειται να δώσουν στον στόλο τη δυνατότητα υλοποίησης σύνθετων αποστολών, µε τις πολυδιάστατες δυνατότητές τους να αποτελούν πολλαπλασιαστή ισχύος στην Ανατολική Μεσόγειο. Αυτές θα συνδυαστούν µε τις εκσυγχρονισµένες ΜΕΚΟ και τις αναβαθµισµένες πυραυλακάτους τύπου Ρούσσεν στα δικά µας ναυπηγεία, ενώ µένει ανοιχτή η προοπτική αγοράς νέων υποβρυχίων.
Αναβάθµιση και της αεράµυνας
Στο τραπέζι εξάλλου παραµένει η δυνατότητα συµµετοχής της χώρας µας στον σχεδιασµό και τη ναυπήγηση φρεγατών τύπου Constellation και στην υλοποίηση προγραµµάτων που αφορούν µη επανδρωµένα συστήµατα (αέρος, υποβρύχια και επιφανείας), την κυβερνοασφάλεια και την Τεχνητή Νοηµοσύνη.Κοµβικά σηµεία της νέας στρατηγικής αποτελεί η συγκρότηση ενός θόλου antidrone και η αναβάθµιση της αεράµυνας, έτσι ώστε να θωρακιστεί πλήρως από αέρος η χώρα αποκτώντας πυραυλική προστασία στο Αιγαίο.
Τα πρώτα εξοπλιστικά, τα οποία περιλαµβάνονται στον υπό ολοκλήρωση ΜΠΑΕ και εγκρίθηκαν από τη Βουλή, αφορούν την ασφάλεια των επικοινωνιών, µε την προµήθεια κρυπτοσυσκευών, επιτρέποντας τη διαλειτουργικότητα µε τις υφιστάµενες των Γενικών Επιτελείων, καλύπτοντας ανάγκες τόσο σε εθνικό όσο και σε συµµαχικό (ΝΑΤΟ) επίπεδο και στην προµήθεια Περιπλανώµενων Πυροµαχικών (Π.Π. - Loitering Munitions), τα οποία θεωρούνται µια σύγχρονη µορφή αυτόνοµων τηλεκατευθυνόµενων όπλων, τα οποία δύνανται να ίπτανται για µεγάλο χρονικό διάστηµα σε µια περιοχή µέχρι να εντοπιστούν οι στόχοι υψηλής αξίας, προσδίδοντας στις µονάδες, που θα χρησιµοποιούν τα πυροµαχικά αυτά, τη δυνατότητα ανάληψης αποστολών µε αποφασιστικό πλήγµα στον εχθρό, µειώνοντας την έκθεσή τους σε κίνδυνο.
Αδιαµφισβήτητα οι επενδύσεις που έχουν γίνει στην άµυνα την τελευταία πενταετία έχουν αναβαθµίσει την αµυντική ικανότητα της χώρας, καθώς η Ελλάδα τα χρόνια της κρίσης είχε µείνει πίσω εξοπλιστικά. Πλέον στόχος της ελληνικής κυβέρνησης είναι η χώρα µέσω της αναβάθµισης των στρατιωτικών εξοπλισµών της να γίνεται όλο και πιο ισχυρή και να αποτελέσει πυλώνα ασφάλειας και σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, προστατεύοντας ταυτόχρονα τα σύνορα και τα συµφέροντα της Ευρωπαϊκής Ενωσης, σε επίπεδο περιοχής.
*Δημοσιεύθηκε στην «Κυριακάτικη Απογευματινή»