13.8.24

Έσωσε την παρτίδα την τελευταία στιγμή η Πολεμική Αεροπορία με τα βλήματα MICA


 Η Πολεμική Αεροπορία έσωσε την παρτίδα με τα MICA! – Εξευρέθηκαν τελικά τα 191,7 εκατ. ευρώ που απαιτούνται για τη χρηματοδότηση του προγράμματος «Εν συνεχεία υποστήριξη πυραύλων MICA IR/RF και συναφούς εξοπλισμού». 

Γράφει ο ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ

Το πρόγραμμα προκύπτει από τον πίνακα που είχε συνταχθεί από τη Γενική Διεύθυνση Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων (ΓΔΑΕΕ) του υπουργείου Εθνικής Άμυνας και είχε κατατεθεί στις 4 Αυγούστου 2023 στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου στη Βουλή, βρισκόταν «σε διαδικασία αξιολόγησης του σχεδίου συμφωνίας».


Σύμφωνα με πληροφορίες, η Πολεμική Αεροπορία (ΠΑ) λόγω της πολύ υψηλής προτεραιότητας που αποδίδει στο ζήτημα των συγκεκριμένων όπλων αέρος – αέρος τα οποία εξοπλίζουν τόσο τα Rafale F3R όσα και τα Mirage 2000-5 Mk. 2, σε σύσκεψη που έλαβε χώρα πριν περίπου δύο εβδομάδες, τροποποίησε τον προϋπολογισμό ή και μετέθεσε τη υλοποίηση συνολικά τεσσάρων άλλων εξοπλιστικών προγραμμάτων του Κλάδου, ώστε να εξοικονομήσει τις πιστώσεις ύψους 191,7 εκατ. ευρώ που απαιτούνται για τη χρηματοδότηση του προγράμματος των MICA.

Σύμφωνα με τον ίδιο πίνακα, η σχετική σύμβαση θα ανατεθεί με απευθείας ανάθεση στην MBDA, την κατασκευάστρια των βλημάτων. Υπενθυμίζεται, ότι στις 21 Αυγούστου 2000, υπογράφτηκαν οι Συμβάσεις Κυρίας Προμήθειας και Συμβάσεις Αντισταθμιστικών Ωφελημάτων (ΣΑΩ) με τις γαλλικές εταιρίες Dassault Aviation, Thomson-CSF Detexis και Snecma Moteurs.

Αφορούσαν την προμήθεια 15 νέας κατασκευής αεροσκαφών Mirage 2000-5 Mk. 2 και της συναφούς υποστήριξης, την αναβάθμιση στην ίδια έκδοση 10 αεροσκαφών Mirage 2000EGM/-BGM, με δικαίωμα προαίρεσης (option) για την προμήθεια τριών επιπλέον αεροσκαφών Mirage 2000-5 Mk. 2 και την αναβάθμιση πέντε επιπλέον αεροσκαφών Mirage 2000EGM/-BGM, υπεγράφησαν και οι αντίστοιχες συμβάσεις για τα όπλα τους.

Όπως είχε τότε ανακοινωθεί υπεγράφησαν η Σύμβαση Κύριας Προμήθειας 027Γ/00 και η αντίστοιχη ΣΑΩ με τη γαλλική εταιρία Matra-BAe Dynamics για την προμήθεια 200 βλημάτων MICA των εκδόσεων IR (υπέρυθρης καθοδήγησης) και RF (ηλεκτρομαγνητικής καθοδήγησης), 56 βλημάτων SCALP EG και της συναφούς υποστήριξης, με δικαίωμα προαίρεσης (option) για την προμήθεια επιπλέον 50 βλημάτων MICA (IR/RF). Το 2003 το ανωτέρω δικαίωμα προαίρεσης εξασκήθηκε, με την υπογραφή της Σύμβασης 057Γ/03 για ακόμα 50 βλήματα MICA (IR/RF).

Στις 25 Ιανουαρίου 2021 υπεγράφη η Σύμβαση 015Γ/2020 «Όπλα RAFALE: Προμήθεια Εξοπλισμού Συντήρηση / Τροποποίηση υπαρχόντων όπλων M2000/5 για χρήση από τα Rafale και συναφείς υπηρεσίες» μεταξύ του υπουργείου Εθνικής Άμυνας και της MBDA France (στις 15 Ιανουαρίου 2021 το σχέδιο της εν λόγω σύμβασης είχε κυρωθεί με τον Νόμο 4766/2021 «Έγκριση σχεδίων συμβάσεων στον τομέα της άμυνας»).

Στις 15 Φεβρουαρίου 2022 με την ψήφιση του Νόμου 4891 (ΦΕΚ A’ 27/18.02.2022) «Για την ενίσχυση της αμυντικής θωράκισης της Χώρας», εγκρίθηκε η τροποποίηση αριθμ. 1 της Σύμβασης 015Γ/2020 μεταξύ ΥΠΕΘΑ και MBDA France (όπλα των 18 αρχικών μαχητικών Rafale F3R) για την προμήθεια επιπλέον 48 κατευθυνόμενων βλημάτων αέρος – αέρος MICA.

Επίσης, θα πρέπει να αναφερθεί ότι τα όπλα αυτής της κατηγορίας περίπου μία δεκαετία από την παραλαβή τους, οπότε εκκινεί η μέτρηση του συμβατικά προβλεπόμενου ορίου ζωής τους, χρειάζονται αντικατάσταση των πυροτεχνικών τους, δεδομένο γνωστό στην Πολεμική Αεροπορία λόγω της πολυετούς χρήσης και εμπειρίας με τα γαλλικά όπλα, που λόγω σχετικά μικρού δείγματος δεν παίρνουν μεγάλες παρατάσεις.

Οπότε, εκ των προτέρων αποκλείονται επιτελική αβλεψία, αδιαφορία ή αμέλεια ή άλλες σκέψεις του Κλάδου. Δυστυχώς η εν-συνεχεία υποστήριξη (Ε-Σ-Υ) των MICA αποτελεί ένα ακόμη θύμα μίας τάσης που έχει διαμορφωθεί στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας τη μετα-μνημονιακή εποχή.

Ζεύγος μαχητικούς αεροσκάφους Rafale και Mirage 2000-5 της Πολεμικής Αεροπορίας

«Αφοπλισμός μέσω εξοπλισμών»

Αν και εκ πρώτης όψεως φαίνεται οξύμωρο, ο όρος περιγράφει τη σχεδόν εμμονική προσήλωση στην προμήθεια τεχνολογίας αιχμής και υψηλού κόστους πλατφορμών και την απόδοση χαμηλής προτεραιότητας και κατά συνέπεια μετατόπισης σε βάθος χρόνου της προμήθειας των όπλων με τα οποία αυτές οι πλατφόρμες και όλες όσες ήδη διατίθενται σε υπηρεσία επιφέρουν αποτελέσματα επί του εχθρού.

Για παράδειγμα, στη Σύμβαση 015Γ/2020, όπως περιλαμβάνεται στον Νόμο 4766/2021 (ΦΕΚ Α’ 8/15.01.21) «Έγκριση σχεδίων συμβάσεων στον τομέα της άμυνας», στη σελ. 174 αναγράφονται οι εργασίες που περιλαμβάνονται, ως εξής:

«Παράρτημα 5 Πίνακας Εργασιών
Annex 5.1: #2420040375075-V1 – SoW MLR & RAFALISATION SCALP
[…]
Annex 5.3: #24200040417294-V1 – SoW RAFALISATION MICA»

Όπου SoW (Statement of Work – δήλωση εργασίας), το έγγραφο που περιγράφει τις συγκεκριμένες εργασίες, τα παραδοτέα και το χρονοδιάγραμμα του έργου και MLR (Mid-Life Refurbishment: ανακατασκευή μέσης ζωής), η οποία περιλαμβάνει και την επαναπιστοποίηση.

Δηλαδή, η σύμβαση των όπλων των αρχικών 18 Rafale περιλαμβάνει την προμήθεια των κατευθυνόμενων βλημάτων αέρος – αέρος METEOR, την ανακατασκευή (άρα και επαναπιστοποίηση) και «ραφαλοποίηση» (Rafalization) των SCALP EG και μόνο τη «ραφαλοποίηση» χωρίς επαναπιστοποίηση των MICΑ. Η κάλυψη της απαίτησης για επαναπιστοποίηση των MICΑ προγραμματιζόταν να γίνει μέσω του προγράμματος «Εν συνεχεία υποστήριξη πυραύλων MICA IR/RF και συναφούς εξοπλισμού», προϋπολογισμού 191,7 εκατ. Ευρώ.

Εν κατακλείδι, ενώ η επιχειρησιακή αξιοποίηση όλων των προαναφερθέντων τύπων βλημάτων τόσο από Mirage 2000-5 Mk. 2 όσο και τα Rafale F3R προϋποθέτει την ανακατασκευή και επαναπιστοποίηση τους καθώς έχουν συμπληρώσει περισσότερο από δέκα χρόνια σε υπηρεσία, εν τούτοις στη σύμβαση 015Γ/20 μέριμνα λήφθηκε μόνο για τα SCALP EG! Κατά την άποψη μας το ότι δεν συμπεριλήφθηκαν τα MICA οφείλεται στην αMirageνάγκη συμπίεσης του κόστους της σύμβασης.

Λόγω της τάσης που προαναφέρθηκε, το πρόγραμμα επαναπιστοποίησης των MICΑ έπεσε σε χαμηλή προτεραιότητα και κινδύνευσε να ακυρωθεί. Τελικά, φαίνεται ότι κατόπιν επιμονής της ΠΑ, το εν λόγω πρόγραμμα διασώζεται και θα προχωρήσει, έστω και καθυστερημένα.

https://www.defence-point.gr