28.8.24

Ο πυρηνικός σταθμός στο Αkkuyu δεν ανήκει στη Τουρκία, ανήκει στη Ρωσία!

 

Φανούλα Αργυρού


Και  νάσου ξαφνικά ξύπνησε η Δύση στο κίνδυνο από τον  πυρηνικό σταθμό στο Άκκιουγιου  (Akkuyu) της Τουρκίας,  που κατασκευάζει ο Πούτιν/Ρωσία. Τόσο κοντά στη Κυπριακή Δημοκρατία (απέναντι από την κατεχόμενη μας  Κερύνεια), στις βρετανικές βάσεις στη Κύπρο και όχι μόνο.


https://www.ft.com/content/a6296035-fc94-4e21-ba68-8035678f18e5

https://i-epikaira.blogspot.com/2024/08/akkuyu-s-400.html

 

Με ένα άρθρο ξυπνητήρι στους «Οικονομικούς Τάιμς» του Λονδίνου («Financial Times») στις 22 Αυγούστου 2024, με τίτλο « Το ΝΑΤΟ πρέπει να ξυπνήσει για τη ρωσική συμφωνία πυρηνικού σταθμού με τη Τουρκία», η Gonul Tol διευθύντρια του τουρκικού προγράμματος στο Ινστιτούτο Μέσης Ανατολής (Washington institute), προειδοποιεί και καλεί το ΝΑΤΟ να δράσει.

akkiougiou.original.jpg

Τονίζει πόσο επικίνδυνα  κοντά είναι ο πυρηνικός αυτός σταθμός  στις αμερικανικές/Νατοικές βάσεις στο Ιντσιρλίκ (Τουρκία!). Εκεί όπου βρίσκεται η μεγαλύτερη εγκατάσταση αποθήκευσης πυρηνικών όπλων του ΝΑΤΟ και κόμβος για την υποστήριξη των αποστολών της συμμαχίας γράφει. Επίσης βρίσκεται σε κοντινή απόσταση από την εγκατάσταση ραντάρ βαλλιστικής πυραυλικής άμυνας του ΝΑΤΟ στο Κιούρετσικ, και άλλα Νατοϊκά στοιχεία στην ευρύτερη «Δύση»!

 

Το ΝΑΤΟ πρέπει να δράσει γράφει, «ιδίως τώρα που η Μόσχα χρησιμοποιεί τη πυρηνική ενέργεια για μακροπρόθεσμες πολιτικές, οικονομικές και στρατιωτικές συνεργασίες με την Τουρκία, που είναι στρατηγικά σημαντική για τη Συμμαχία (ΝΑΤΟ)».

 

Αντίθετα με ότι επικαλείται ο Ερντογάν  τονίζει, την εγκατάσταση πυρηνικού σταθμού κατασκευάζει η κρατική ρωσική Ροσατομ στις ακτές της Μεσογείου (Άκκιουγου) και το πρώτο πυρηνικό εργοστάσιο της Τουρκίας δεν της ανήκει στην πραγματικότητα ανήκει στη Ρωσία.

 

Στο πακέτο της συμφωνίας τους (το οποίο καταγράφει)  η ειδική του Washington Institute εξηγεί  ότι η Ρωσία διατηρεί την πλειοψηφία της ιδιοκτησίας, και αναλαμβάνει όλους τους οικονομικούς, επιχειρησιακούς και κατασκευαστικούς κινδύνους. Και ακόμα περισσότερο τώρα που η Τουρκία θέλει να κατασκευάσει και δεύτερο πυρηνικό αντιδραστήρα και η Ρωσία προηγείται στην προσφορά η «Δύση πρέπει να «ισοφαρίσει», για να «στερήσει από τη Μόσχα ένα γεωπολιτικό πλεονέκτημα και να καθησυχάσει τις ανησυχίες των ντόπιων για την ασφάλεια και το περιβάλλον».

 

Και ενώ οι δυτικές χώρες επέκριναν την αγορά των S-400 δεν έχουν αντιδράσει για το ρωσικό πυρηνικός σταθμό στο Άκουγιου.

 

Το ξυπνητήρι, όμως, για τους μεγάλους αυτούς κινδύνους πρώτος για μας έπαιξε ο Δρ. Κλέαρχος Α. Κυριακίδης με ανοικτές επιστολές του προς τους Προέδρους της ΚΔ και όχι μόνο,  αρνούμενοι να ανταποκριθούν και να απαντήσουν του καθηγητή.  

Η πρώτη ανοικτή επιστολή του που δημοσιεύθηκε στη «Σημερινή» ήταν στις 15 Αυγούστου 2021. Με 12 ερωτήσεις προς την Προεδρία της ΚΔ. Λέμε «αρνήθηκε» γιατί αντιλαμβανόμαστε ότι έλαβαν όλες του τις ανοικτές επιστολές ζητώντας απαντήσεις αλλά ποτέ μέχρι σήμερα δεν απάντησαν!

Η πρώτη είχε τίτλο «Υπάρχουν σχέδια πρόληψης και αντιμετώπισης οποιασδήποτε πυρηνικής καταστροφής στο Άκιουγιου;»

Ανοιχτή επιστολή προς τους Προέδρους του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της ΚΔ»

https://simerini.sigmalive.com/article/2021/8/15/uparkhoun-skhedia-prolepses-kai-antimetopises-opoiasdepote-purenikes-katastrophes-sto-akiougiou/

 

Η τελευταία δημοσιεύθηκε στη «Σημερινή» 1 Αυγούστου 2023 με τίτλο « Σε περίπτωση βιβλικής καταστροφής, η ΚΔ έχει ή δεν έχει σχέδιο έκτακτης εκκένωσης;»

Στο τέλος αυτής της ανοικτής επιστολής ο αναγνώστης θα βρεί όλες τις προηγούμενες  δημοσιεύσεις του Δρ. Κυριακίδη για το θέμα, στα αγγλικά και ελληνικά.

https://simerini.sigmalive.com/article/2023/8/1/se-periptose-biblikes-katastrophes-e-kd-ekhei-e-den-ekhei-skhedio-ektaktes-ekkenoses/

 

Ως επακόλουθο σημειώνω  και την ανάλυση της συναδέλφου Θεοδώρας Νικολάου στη «Σημερινή» 30 Απριλίου 2023, « Ο πυρηνικός εφιάλτης του Άκιουγιουξύπνησε».

https://simerini.sigmalive.com/article/2023/4/30/o-purenikos-ephialtes-tou-akiougiou-xupnese/

 

Η κυπριακή κυβέρνηση βρίσκεται … ακόμα σε «θερινές διαχρονικές διακοπές» όπως ακριβώς χειρίζεται και το «Κυπριακό» κολλημένη στην βρετανο-τουρκική ΔΔΟ. Αναμένοντας «οδηγίες» ως προς το τι άλλο να δώσει στους Τούρκους (είτε μέσω του βρετ. Υπάτου Αρμοστή ή είτε μέσω της Μαρίας από την Κολομβία ή του άβουλου Γκουτέρες )…

Κλείνω με μια απλή και αβίαστη  ερώτηση: Ενώ η Τουρκία διαθέτει μια τεράστια ακτογραμμή, γιατί άραγε επιλέχτηκε η περιοχή Akkuyu , που είναι  τόσο κοντά στη Κυπριακή Δημοκρατία, τις βρετανικές βάσεις σ΄αυτήκαι τις αμερικανικές/Νατοικές στο Ιντσιρλίκ;

https://simerini.sigmalive.com

(Αναρτήθηκε από τον Αντώνη Αντωνά)