Κι εμείς; Στον καφενέ, τσιγάρο πρέφα και καφέ ; Α.Α |
Οι διαφορές των τουρκικών συστημάτων αεράμυνας συγκριτικά με των ΗΠΑ - Αναλυτικά πως λειτουργούν:
Με το σχέδιο «Steel Dome», (Ατσάλινου Θόλου), η Τουρκία χρησιμοποιεί αποτελεσματικότερα τα συστήματα αεράμυνας που έχει εντάξει και αναπτύσσει, στο δυναμικό της.
Ενώ οι δυνατότητες των υφιστάμενων συστημάτων αυξάνονται μέρα με τη μέρα, τα συστήματα που αναπτύσσονται με εγχώριες και εθνικές δυνατότητες ανταγωνίζονται τα αντίστοιχα ξένα συστήματα
GÖKDENİZ vs PHALANX
Το σύστημα εγγύς αεράμυνας GÖKDENİZ, που αναπτύχθηκε από την ASELSAN, παράχθηκε για παρόμοιες απαιτήσεις με το αντίστοιχο αμερικανικό σύστημα PHALANX.
Και τα δύο συστήματα εκτοξεύουν βλήματα με μεγάλη ταχύτητα για την προστασία των πλοίων από απειλές από αέρος.
Ενώ το αντίστοιχο αμερικανικό σύστημα PHALANX βάλλει 4.500 βλήματα ανά λεπτό, το GÖKDENİZ είναι ικανό να βάλλει 1.100 βλήματα.
Ωστόσο, χάρη στα πυρομαχικά σωματιδίων ATOM που αναπτύχθηκαν από Τούρκους μηχανικούς, το GÖKDENİZ δημιουργεί ένα φράγμα μπροστά από το στόχο, αυξάνοντας τις πιθανότητες επιτυχίας πολύ περισσότερο.
Το SUNGUR
Το SUNGUR, που αναπτύχθηκε από την ROKETSAN, το οποίο μπορεί να πυροδοτηθεί από όχημα ή από ένα μόνο άτομο, προηγείται επίσης του αντίστοιχου αμερικανικού STINGER με πολλά χαρακτηριστικά.
Ενώ το STINGER, ένα από τα πιο γνωστά παγκοσμίως συστήματα αεράμυνας που εκτοξεύεται από τον ώμο, έχει εμβέλεια περίπου 5 χιλιομέτρων, η εμβέλεια του εγχώριου SUNGUR φτάνει τα 8 χιλιόμετρα.
Σε ύψος, το SUNGUR προηγείται επίσης του αμερικανικού ομολόγου του.
Το HİSAN
Το HİSAR-O, το οποίο πρόσφατα έφτασε σε εμβέλεια άνω των 40 χιλιομέτρων και κατέστρεψε με επιτυχία τον στόχο του, χρησιμοποιείται επίσης για την καταστροφή εναέριων στόχων που κινούνται σε μεσαίο ύψος.
Το σύστημα, το οποίο χρησιμοποιείται επί του παρόντος στο απόθεμα της TAF, έχει ρωσικά, αμερικανικά και βρετανικά ισοδύναμα.
Το HİSAR-O ξεχωρίζει ως ένα πιο σύγχρονο σύστημα σε σύγκριση με τα αντίστοιχα συστήματα όπως τα BUK-M3, HAWK και SKY SABRE.
Το «SIPER»
Η τουρκική αμυντική βιομηχανία καλύπτει τις ανάγκες των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων σε συστήματα αεράμυνας πολύ χαμηλού, χαμηλού και μεσαίου ύψους με εγχώρια και εθνικά συστήματα.
Σε μεγάλο ύψος, το SİPER, το οποίο έχει φθάσει στο τελικό στάδιο, μετράει μέρες για να εισέλθει στον κατάλογο.
Το SİPER, το οποίο έχει αναπτυχθεί κατά πυραύλων κρουζ, πυρομαχικών αέρος-επιφανείας και UAV, μπορεί να καταστρέψει έναν στόχο σε ύψος 30 χιλιομέτρων από απόσταση 150 χιλιομέτρων.
Με αυτά τα χαρακτηριστικά, λειτουργεί σε παρόμοιες περιοχές με τα αμερικανικής κατασκευής PATRIOT και τους ρωσικής κατασκευής S-400.
Πηγή trthaber