7.8.24

Ένας στρατηγός για το Άγιο Όρος: Γιατί η κυβέρνηση επέλεξε τον Στεφανή

 

Η χρονική συγκυρία της τοποθέτησης του πρώην υφυπουργού Άμυνας ως διοικητή του Αγίου Όρους έχει ενδιαφέρον, μετά τη νέα ένταση με τη Μονή Εσφιγμένου, όπου οι καταληψίες μοναχοί “κατηγορούνται” για στενές σχέσεις με τη Ρωσία

Τι γυρεύει ένας στρατηγός, με θητεία στο ΝΑΤΟ, στο Άγιο Όρος; Η ανακοίνωση πως νέος διοικητής του Αγίου Όρους αναλαμβάνει ο Αλκιβιάδης Στεφανής ήρθε σε μία πολύ ενδιαφέρουσα συγκυρία.

Τυπικώς, αφορμή τοποθέτησης του πρώην υφυπουργού Άμυνας στη θέση του διοικητή του Αγίου Όρους στάθηκε η παραίτηση του πρέσβη επί τιμή Αναστασίου Μητσιάλη. Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Μητσιάλης παραιτήθηκε για προσωπικούς λόγους. (...)


Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες μάλιστα, η επιλογή Στεφανή ήταν η πρώτη σκέψη του Κυριάκου Μητσοτάκη για τη διοίκηση του Αγίου Όρους. Ο στρατηγός ε.α. άλλωστε έχει διατελέσει από το 2022 έως το 2023 σύμβουλος επί θεμάτων ακριτικών περιοχών και Αγίου Όρους της κυβέρνησης. Αναλαμβάνει όμως τώρα διοικητής του Αγίου Όρους εν μέσω νέας έντασης με τη Μονή Εσφιγμένου.

Υπενθυμίζεται ότι στα τέλη Ιουλίου διέρρευσε σενάριο περί παρέμβασης της Ελληνικής Αστυνομίας στη Μονή Εσφιγμένου και μάλιστα με ισχυρές δυνάμεις και βαριά οχήματα, προκειμένου να εκτελεστεί εκκρεμής δικαστική απόφαση για την απομάκρυνση των καταληψιών ζηλωτών μοναχών.

Το σενάριο αυτό προκάλεσε την αντίδραση των ζηλωτών μοναχών με το γέροντα Μεθόδιο να δηλώνει ότι “θα υπερασπιστούμε το μοναστήρι μέχρι θανάτου.” Και μπροστά στο φόβο νέων επεισοδίων η Ιερά Κοινότητα του Αγίου Όρους ζήτησε στοιχεία για το σχέδιο επέμβασης από την ΕΛΑΣ. Ποιος ξεχνά άλλωστε τις θλιβερές εικόνες με τις “ιερές μολότοφ” το 2013; Ή τη θρυλική πλέον ατάκα “την Παναγία δε θα την ξαναβρίσεις, την Παναγία”;

Μία παλιά ιστορία και μία νέα διάσταση

Το ζήτημα με τη Μονή Εσφιγμένου πάει πίσω μισό αιώνα. Τα τελευταία χρόνια όμως η διαμάχη γύρω από το μοναστήρι έχει αποκτήσει και διαστάσεις άλλες, καθώς οι καταληψίες φέρονται να έχουν στενές σχέσεις με τη Ρωσία.

Οι παλιοί Εσφιγμενίτες δεν αναγνωρίζουν τον Οικουμενικό Πατριάρχη ως πνευματικό ηγέτη της μοναστικής πολιτείας. Η ιερός πόλεμος κρατά από το 1972 και αφορμή ήταν η συνάντηση του τότε Πατριάρχη Αθηναγόρα με τον Πάπα της Ρώμης, η οποία θεωρήθηκε «θρησκευτική προδοσία».

Το 2002 η Ιερά Επιστασία, το διοικητικό όργανο των μοναχών στον Άθω, κήρυξε παράνομη και σχισματική την παλιά αδελφότητα, την απέκλεισε από τη χρηματοδότηση που λαμβάνουν τα υπόλοιπα μοναστήρια και όρισε νέα αδελφότητα της Εσφιγμένου στις Καρυές, που θεωρείται νόμιμη.

Η απόφαση επικυρώθηκε από το ΣτΕ και διατάχθηκε η αποβολή των καλογέρων από το μοναστήρι, κάτι που ωστόσο δεν επιχειρήθηκε ποτέ μέχρι σήμερα.

Το μοναστήρι των ζηλωτών, που δηλώνουν Γνήσιοι Ορθόδοξοι Χριστιανοί (ΓΟΧ), έχει βρεθεί όμως και στο επίκεντρο της άρρητης ιερής κόντρας μεταξύ του Πατριαρχειου Μόσχας και του Οικουμενικού Πατριαρχείου Κωνσταντινούπολης, η οποία έχει αφορμή την ουκρανική Εκκλησία.

Η χορήγηση αυτοκεφαλίας στην Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας το 2018 οδήγησε το Πατριάρχειο της Μόσχας στην απόφαση για διακοπή κοινωνίας με το Οικουμενικό Πατριαρχείο. Ενώ η αναγνώριση του αυτοκέφαλου και από την Εκκλησία της Ελλάδος το 2019 δημιούργησε νέες εντάσεις με μέλη της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου τότε να καταγγέλουν πως δέχθηκαν πιέσεις από τη Μόσχα.

https://www.news247.gr/