22.8.24

Τι πράττει η Τουρκία στο πεδίο; Προσπαθεί να κυριαρχήσει στον κάθετο άξονα Δαρδανελίων-Αιγαίου-Σουέζ...





Εις ότι αφορά την Ελλάδα και την Κύπρο, οι Τούρκοι έπραξαν τα εξής:-Σχηματισμοί ειδικών δυνάμεων στοχευμένες στην Κύπρο, με τρεις δυνάμεις Καταδρομών να ιδρύονται από το 2021 μέχρι και σήμερα.-Στην περιοχή του Αιγαίου έχουμε ίδρυση Ταξ. Π/Ν στο Ακσάζ και ίδρυση Κύριας Αεροπορικής Διοίκησης Αερομαχητικών στο Ντάλαμαν. (Πληροφορίες από τον στρατηγό ε.α. και φίλο Lazaros Kampouridis )Τι πράττει η Τουρκία στο πεδίο;
Το τελευταίο χρονικό διάστημα η Τουρκία κινείται τόσο σε διπλωματικό, όσο κυρίως σε αμιγώς στρατιωτικό επίπεδο, την στιγμή που η Ελλάδα αναλώνεται σε εσωτερικά ζητήματα. 
Οι κινήσεις του τουρκικού παράγοντα κατανέμονται ως εξής:
Πρόσφατα η Τουρκία παγίωσε την θέση στη Λιβύη μέσω ενός μνημόνιο το οποίο της παρέχει συγκεκριμένες δυνατότητες και καθιστά την δεύτερη ως σαντζάκι:-Εμβάθυνση στρατιωτικής συνεργασίας.-Νομική προστασία και υλικοτεχνική υποστήριξη των δυνάμεων της Τουρκίας που δρουν σε Λιβυκό έδαφος.-Τυχόν εγκλήματα διαπραχθέντα από τους Τούρκους στρατιωτικούς θα υπάγονται στο τουρκικό δίκαιο.-Το τουρκικό προσωπικό θα μπορεί να φέρει προσωπικά επιχειρησιακά όπλα και επίσημες στολές.-Οι τουρκικές δυνάμεις δεν θα υπάγονται σε φορολογικό καθεστώς ενώ ότι χρειαστούν θα γίνεται με δαπάνη του λιβυκού κράτους.-Απεριόριστη πρόσβαση στον εθνικό εναέριο χώρο και στα χωρικά ύδατα της χώρας.

Επίσης η Τουρκία πρόσφατα υπέγραψε μνημόνιο συνεργασίας με το Ιράκ για στρατιωτική και αντιτρομοκρατική δράση.
Οι κινήσεις αυτές δίνουν το εξής γεωπολιτικό στίγμα:-Η Τουρκία προσπαθεί να περιχαρακώσει τρία βασικά σημεία τα οποία θα τις δώσουν ικανότητες προβολής ισχύος απέναντι σε Ελλάδα και Αίγυπτο.-Η Λιβύη και τα κατεχόμενα της Κύπρου θα λειτουργήσουν συνδυαστικά με βάση την στρατιωτική ισχύ ώστε να αποτραπεί η ανακήρυξη ΑΟΖ Ελλάδας-Κύπρου αφενός και αφετέρου να πιεστεί η Αίγυπτος ώστε να υπογράψει συνθήκη με την Τουρκία.-Σε ένα δεύτερο επίπεδο η Τουρκία θέλει να καταστεί κόμβος των ιρακινών ενεργειακών πόρων μιας και το Ιράκ έχει ήδη κηρύξει 13 συμφωνίες για έρευνες φυσικού αερίου, ενώ κινεζικές εταιρίες έχουν ήδη κατοχυρώσει 10 συμφωνίες για εξόρυξη πετρελαίου και φυσικού αερίου στα ιρακινά εδάφη.
Επομένως η Τουρκία προσπαθεί να κυριαρχήσει στον κάθετο άξονα Δαρδανελίων-Αιγαίου-Σουέζ καθώς και στον άξονα Μοσούλης-Μπάσρας.
Η Ελλάδα θα έπρεπε ήδη να έχει αναλάβει πρωτοβουλίες από κοινού με την Αίγυπτο ώστε να ξεκινήσει συνεργατικό σχήμα περιπολίας στο σημείο επαφής των ΑΟΖ που υπέγραψαν οι δύο χώρες.

Αλέξανδρος Ιτιμούδης (FB)

Πηγή: i-epikaira.blogspot.com