Σε επίπεδα προ εισβολής στην Ουκρανία το ρωσικό αέριο στην Ελλάδα, με μερίδιο πλέον στο 60%. Πλημμυρίδα από φθηνό ρωσικό αέριο στη ΝΑ Ευρώπη.
Σε επίπεδα προ της εισβολής στην Ουκρανία έχει φθάσει η συμμετοχή του ρωσικού αερίου στην Ελλάδα, με το μερίδιό του να βρίσκεται πλέον στο 60%, ακυρώνοντας στη πράξη το στόχο για απεξάρτηση από τη Μόσχα.
Κατακόρυφη αύξηση ρωσικών εισαγωγών καταγράφεται παντού στην Ευρώπη, κυρίως όμως στην ευρύτερη γειτονιά μας, λόγω του αγωγού Turkstream, υπονομεύοντας όχι μόνο τη προσπάθεια απογαλακτισμού της περιοχής από τη Μόσχα, αλλά και υποδομές που δρομολογούνται προς αυτή τη κατεύθυνση, όπως ο Κάθετος Διάδρομος (Vertical Corridor).
Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία του ∆ΕΣΦΑ, το μερίδιο των εισαγωγών αερίου από τη Ρωσία μέσω του αγωγού Turkstream έφτασε στο 50%, το πρώτο πεντάμηνο του 2024, έναντι μόλις 8% την αντίστοιχη περίοδο του 2023. Τώρα τα ποσοστά αυτά, μαζί με τις εισαγωγές LNG, κινούνται στο 60%.
«Η μείωση των τιμών του ρωσικού φυσικού αερίου οδήγησε στο να καλύπτει σήμερα το 60% των αναγκών της Ελλάδας, ενώ το ποσοστό είχε σχεδόν μηδενιστεί πριν 2 χρόνια», ανέφερε η διευθύνουσα σύμβουλος του ΔΕΣΦΑ, Μαρία Ρίτα Γκάλι, από το βήμα του 28th Annual Economist Government Roundtable. Εξέλιξη, που εμποδίζει την ανάπτυξη του κάθετου διαδρόμου φυσικού αερίου καθώς οι επιχειρήσεις αποφεύγουν να αναλάβουν μακροχρόνιες δεσμεύσεις.
Εξάλλου, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα του Reuters, τα έσοδα για τη Ρωσία από τις πωλήσεις φυσικού αερίου και πετρελαίου στο πρώτο εξάμηνο, αυξήθηκαν κατά 41% και έφτασαν τα 65 δισ. δολάρια.
Επίσης χαρακτηριστικό είναι ότι στη δεσμευτική φάση του market test για την επαύξηση και αναβάθμιση του ελληνικού συστήματος φυσικού αερίου που έχει προκηρύξει ο ΔΕΣΦΑ, το ενδιαφέρον από πλευράς χρηστών είναι πολύ χαμηλό.
Η πολύ χαμηλή τιμή του ρωσικού φυσικού αερίου δημιουργεί προσκόμματα για αρκετά γεωστρατηγικά έργα (αγωγοί, υποδομές, FSRU) που προωθούνται στη περιοχή, με τη στήριξη των ΗΠΑ. Το ρόλο της χώρας μας στην ενεργειακή ασφάλεια της περιοχής υπογράμμισε από το ίδιο συνέδριο, ο υφυπουργός για θέματα ενέργειας του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ, πρώην πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Geoffrey Pyatt.
Από πλευράς του, ο υπουργός Ενέργειας της Μολδαβίας Victor Parlicov, επέμεινε στην ανάγκη ανάπτυξης του Κάθετου Διαδρόμου φυσικού αερίου από την Ελλάδα προς την Κεντρική Ευρώπη, τονίζοντας ότι ο ενεργειακός εκβιασμός από τη Ρωσία άλλαξε το ενεργειακό τοπίο στην περιοχή καθώς χώρες που ήταν σχεδόν 100% εξαρτημένες από το ρωσικό αέριο, διασυνδέθηκαν με την ΕΕ και δραστηριοποιούνται στη διαμετακόμιση ενέργειας.
Τέλος στις επιδοτήσεις σε ΑΠΕ και μπαταρίες
Στην επιλογή της κυβέρνησης να μπει τέλος στις επιδοτήσεις για ΑΠΕ και μπαταρίες αναφέρθηκε από το βήμα του Economist, ο υπ. ΠΕΝ Θ.Σκυλακάκης, μιλώντας για την επικείμενη ρύθμιση για μπαταρίες συνολικής ισχύος 2 GW χωρίς ενίσχυση, ένα σχέδιο που αναμένεται να οριστικοποιηθεί μέχρι το φθινόπωρο σε όλες τις λεπτομέρειές του.
«Σήμερα οι ΑΠΕ είναι πολύ φθηνές. Και οι μπαταρίες μπορούν να λειτουργήσουν στην αγορά χωρίς επιδοτήσεις, ειδικά σε περιόδους που υπάρχουν περικοπές πράσινης ενέργειας. Θα ανοίξουμε την αγορά της αποθήκευσης με νομοσχέδιο που θα κατατεθεί το επόμενο δίμηνο», είπε ο υπουργός. Ταυτόχρονα ανήγγειλε τη μείωση κατά 70 % της αξίας των εγγυητικών επιστολών για τους παραγωγούς ΑΠΕ προκειμένου να μειωθεί το κόστος.
Ο πρώην βοηθός υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Matthew Bryza, ανέφερε ότι ο γεωπολιτικός σχεδιασμός των ενεργειακών έργων άλλες φορές δημιουργεί συναινέσεις και άλλες εντάσεις, αναφέροντας ως παράδειγμα τη στάση της Τουρκίας. Ο ίδιος τάχθηκε υπέρ της επαύξησης της δυναμικότητας της διασύνδεσης φυσικού αερίου Τουρκίας - Βουλγαρίας από 3 σε 15 δισεκατομμύρια κυβικά ετησίως με εξασφάλιση ιδιωτικής χρηματοδότησης.
Από πλευράς του ο πρόεδρος της SolarPower Europe και διευθύνων σύμβουλος της Principia Αριστοτέλης Χαντάβας σημείωσε την ανάγκη επιτάχυνσης της πράσινης μετάβασης δεδομένου ότι οι ΑΠΕ είναι η πιο καθαρή και φθηνή πηγή ενέργειας που αυξάνει παράλληλα την ενεργειακή ασφάλεια.
(Αναρτήθηκε από τον Μιχάλη Τσολάκη)