Πυροβολικό, Μηχανοκίνητες και Τεθωρακισμένες μονάδες των κατακτητών - Έτοιμος σε επιθετική διάταξη, χωρίς επαρκή αποτροπή, βρίσκει άλλοθι μέσω των διαλόγων για Ελλαδοτουρκικά και Κυπριακό
ΟΈλληνας Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα επισκεφθεί την Κύπρο, με την ευκαιρία των 50 χρόνων τουρκικής εισβολής και κατοχής. Την ίδια μέρα, στα κατεχόμενα θα βρίσκεται ο Τούρκος Πρόεδρος, Ταγίπ Ερντογάν, με τον οποίο συνομιλεί μεν ο κ. Μητσοτάκης, αλλά το μόνο που μένει είναι η εικόνα του καθαρού ποινικού μητρώου. Όπως έχει ανακοινωθεί, όταν ο Τούρκος Πρόεδρος θα βρίσκεται στις κατεχόμενες θάλασσες της Κύπρου, θα συνοδεύεται από το μικρό τουρκικό αεροπλανοφόρο «Ανατολού».
Παράνομη στρατιωτικοποίηση και η αυτοάμυνα
ΝΑΤΟ, Τουρκία και Ελλάδα
Προ ολίγων ημερών, στο πλαίσιο των εργασιών του ΝΑΤΟ, ο Έλληνας Πρωθυπουργός επανέλαβε τη στήριξη της χώρας του στην Ουκρανία, που τελεί υπό κατοχή, όπως και η Κύπρος. Και πως βοηθά η Αθήνα το Κίεβο και διπλωματικά. Το στηρίζει και διπλωματικά και στρατιωτικά. Ερώτημα: Γιατί δεν αναφέρθηκε στο Κυπριακό; Και γιατί δεν είπε ευθέως ότι είναι ντροπή για το ΝΑΤΟ, όταν ένα από τα υποψήφια για ένταξη κράτη στην ΕΕ, δηλαδή η Τουρκία, κράτος μέλος της Συμμαχίας, κατέχει παράνομα εδάφη της Κυπριακής Δημοκρατίας; Συνάδει ή όχι η κατοχή με τις αρχές και τους λόγους ίδρυσης του ΝΑΤΟ, το οποίο έχει αμυντικό και όχι επιθετικό χαρακτήρα και σκοπό; Το ίδιο ισχύει βεβαίως και για την ΕΕ, της οποίας η Κυπριακή Δημοκρατία είναι κράτος μέλος. Εγείρεται, λοιπόν, ένα ερώτημα για την Κυβέρνηση των Αθηνών: Τι είναι τελικά η Τουρκία για την Ελλάδα, σύμμαχος χώρα ή κατακτητής της Κύπρου, της οποίας η Ελλάδα είναι εγγυήτρια και μητέρα των Ελλήνων του νησιού πατρίδα; Τίθεται, δε, ακόμη ένα ερώτημα και για την Κύπρο και για την Ελλάδα. Πώς γίνεται συζήτηση για να δώσουν κράτη μέλη της ΕΕ, όπως η Βρετανία, η Ισπανία, η Ιταλία και η Γερμανία στην Τουρκία τα Eurofighter με την Κύπρο να τελεί υπό κατοχή; Για να μας βομβαρδίσουν;
Διάταξη Δυνάμεων
Καλό θα ήταν να έχει υπόψη του ο Έλληνας Πρωθυπουργός, πώς αποτυπώνεται στην πράξη η κατοχή της Κυπριακής Δημοκρατίας. Γι’ αυτόν τον λόγο παραθέτουμε τον κύριο όγκο των τουρκικών κατοχικών δυνάμεων, που αφενός κατέχουν τον βορρά και, αφετέρου, απειλούν καθημερινά τις ελεύθερες περιοχές της Κυπριακής Δημοκρατίας. Κάποια εκ των στοιχείων αυτών έχουν ήδη δημοσιευτεί από τις στήλες αυτές, για να γνωρίζουν ο Ελληνισμός, αλλά και ο ΟΗΕ και δη ο κ. Κόλιν Στιούαρτ, πώς ο Αττίλας κατέχει και στρατιωτικοποιεί την Κύπρο, παραβιάζοντας κανόνες του Διεθνούς και του Ευρωπαϊκού Δικαίου. Πάμε, λοιπόν, να δούμε τι συμβαίνει:
Κύριες Τουρκικές Χερσαίες Δυνάμεις
11ο Σώμα Στρατού:-28η και 39η Μηχανοκίνητες Μεραρχίες Πεζικού-14η Τεθωρακισμένη Ταξιαρχία-Διοίκηση Δυνάμεων Ασφαλείας (ΔΔΑ)-Ταξιαρχία Καταδρομών-Τέσσερα Μηχανοκίνητα Συντάγματα Πεζικού (14, 28, 50 και 230)-Δώδεκα Μηχανοκίνητα Τάγματα Πεζικού-Επτά Επιλαρχίες Μέσων Αρμάτων-Σύνταγμα Πυροβολικού-Δεκαέξι Αυτοκινούμενες - Ρυμουλκούμενες Μοίρες Πυροβολικού
Οι Μονάδες αυτές είναι διάσπαρτες σε όλη την κατεχόμενη Κύπρο (βλέπε χάρτη) πλησίον της γραμμής κατάπαυσης του πυρός. Στις δυνάμεις αυτές προστίθεται η ΤΟΥΡΔΥΚ, ενώ πλέον στο αεροδρόμιο του Λευκονοίκου εδρεύουν UAV (Μπαϊρακτάρ Τ-Β2) και το λιμάνι της Αμμοχώστου συνιστά ένα από τα ορμητήρια του τουρκικού στόλου στην Ανατολική Μεσόγειο, ειδικότερα μετά τα έργα που έχουν γίνει στην προβλήτα προκειμένου να δέχεται μεγαλύτερο αριθμό βαρέων οπλικών συστημάτων και δη μηχανοκίνητων. Στο Μπογάζι υπάρχει η πρόθεση για την πραγματοποίηση νέων έργων και δη εμβάθυνσης, την ίδια στιγμή κατά την οποία στην οροσειρά του Πενταδακτύλου υπάρχουν κεραίες, ραντάρ και άλλα σύγχρονα συστήματα επικοινωνίας, που σκοπό έχουν τον έλεγχο της περιοχής και τη γεωστρατηγική σύνδεση των κατεχομένων με την Τουρκία, η οποία έχει ως στόχο:1.Τη διατήρηση της λεγόμενης τουρκικής λίμνης από τη Μαρμαρίδα στην Αλεξανδρέττα.2.Τον έλεγχο των θαλάσσιων και εναέριων οδών στο πλαίσιο της Γαλάζιας Πατρίδας και της συλλογής πάσης φύσεως πληροφοριών.3.Τη γεωπολιτική και γεωστρατηγική αναβάθμιση της Τουρκίας εντός και εκτός του ΝΑΤΟ ως περιφερειακής δύναμης.4.Την προσπάθεια αποκοπής της Κύπρου από την Ελλάδα στις ανατολικές πύλες του Αιγαίου, στη γραμμή Κρήτης, Καρπάθου, Ρόδου. Αυτή η στρατηγική επιλογή διευκολύνει, κατά τη διάρκεια κρίσης, την επιβολή Ναυτικού και Εναερίου Αποκλεισμού της Κύπρου στην πρακτική της πολιτικής των κανονιοφόρων. Μια τέτοια στρατηγική κίνηση της Άγκυρας τροφοδοτείται από την ανυπαρξία κυπριακού ναυτικού και αεροπορίας που είναι συναφής με την απουσία της στάθμευσης Ελληνικών Δυνάμεων στην Κύπρο (Αεροπορίας και Ναυτικού) επί τη βάσει των Συνθηκών Εγγυήσεως και του δικαιώματος της αυτοάμυνας, άρθρο 51 του Χάρτη των Ην. Εθνών.
Τεθωρακισμένες - Μηχανοκίνητες Δυνάμεις
Πέραν των ανωτέρω, επισημαίνεται ότι στην Άσσια εδρεύει η 28η Μηχανοκίνητη Μεραρχία Πεζικού, η οποία διαθέτει δυο Μηχανοκίνητα Συντάγματα Πεζικού (Τύμπου - Μαραθόβουνο) με τον συνολικό αριθμό Μηχανοκίνητων Ταγμάτων Πεζικού να ανέρχονται στα τέσσερα (Τύμπου, Λύση και Μαραθόβουνο), με τρεις Επιλαρχίες Μέσων Αρμάτων (Άσσια και Λύση) και με τρεις αυτοκινούμενες Μοίρες Μέσου Πυροβολικού (Τύμπου, Άσσια και Μαραθόβουνο).
Ειδικότερα στην Τύμπου εδρεύει το 230 Μηχανοκίνητο Σύνταγμα Πεζικού με δυο τάγματα, το ένα στο χωριό και το άλλο έξω από το παράνομο αεροδρόμιο. Το εν λόγω Σύνταγμα έχει ενισχυθεί από τον Ιούνιο του 2021 με μια ίλη αρμάτων μάχης Μ48-Α5Τ2 και με αντιαρματικά κατευθυνόμενα βλήματα Pars4x4. Σε αυτά προστίθενται 88 ΤΟΜΑ - ΤΟΜΠ (Τεθωρακισμένα Οχήματα Μάχης - Μεταφοράς Προσωπικού) «Nurol» και Μ113. Τα πρώτα είναι τουρκικής κατασκευής και προελεύσεως, ενώ άρχισε να παρατηρείται η αντικατάστασή τους με νεότερης τεχνολογίας τεθωρακισμένα οχήματα μάχης τύπου ΖΜΑ-15.
Στην κατεχόμενη Μύρτου εδρεύει η 39η Μηχανοκίνητη Μεραρχία Πεζικού, στην οποία υπάγονται 2 Μηχανοκίνητα Συντάγματα Πεζικού, το 14ο και 50ό, με τον συνολικό αριθμό Μηχανοκίνητων Ταγμάτων Πεζικού να ανέρχεται στα 4 (Πεντάγεια, Ελιά, Μόρφου, Αγ. Μαρίνα Σκυλλούρας) και 2 Επιλαρχίες μέσων αρμάτων (Διόριος και Αγ. Ερμόλαος). Ακόμη, δυο Επιλαρχίες Αρμάτων και ένα Μηχανοκίνητο Τάγμα Πεζικού βρίσκονται στο Νέο Χωριό Κυθρέας, και άλλο ένα στη Βώνη, κάτω από τη Διοίκηση της 14ης Ταξιαρχίας. Ενώ στο Κιόνελι σταθμεύουν, υπό την ΤΟΥΡΔΥΚ, άλλα δύο μηχανοκίνητα τάγματα πεζικού.
Δυνάμεις Πυροβολικού
Αναλυτικά οι δυνάμεις Πυροβολικού που υποστηρίζουν τις πιο πάνω Μεραρχίες αλλά και το Σώμα Στρατού έχουν ως εξής:
Άγιος Βασίλειος: ∆υο Μοίρες, σύνολο 36 αυτοκινούμενα πυροβόλα, Μ – 52Τ1, 155 χιλιοστών με βεληνεκές 40 χιλιόμετρα.
Κιόνελι: Μια Μοίρα, 24 αυτοκινούμενα πυροβόλα 155 χιλ. Μ – 52Τ1, 8 πυροβόλα «Firtina» των 155 χιλ., 12 πυροβόλα των 203 χιλ. με βεληνεκές 24 χιλιόμετρα και 18 Πολλαπλοί Εκτοξευτές Πυραύλων (ΠΕΠ) των 40 σωλήνων έκαστος με βεληνεκές 40 χιλιόμετρα. Στο Κιόνελι βρίσκεται και μια Μοίρα 18 αυτοκινούμενων πυροβόλων Μ-52Τ1 της ΤΟΥΡ∆ΥΚ.
∆ίκωμο: Μια Μοίρα, 18 ρυμουλκούμενα πυροβόλα 155 χιλ. Μ114.
Κυθραία: ∆ύο Μοίρες με σύνολο 24 αυτοκινούμενα πυροβόλα 155 χιλ. (12 εξ αυτών είναι Μ - 52Τ1 και άλλα 12, M - 44 T1).
Τύμπου: Μια Μοίρα με 18 πυροβόλα 155 χιλ., Μ - 52Τ1.
Μαραθόβουνο: Μια Μοίρα 18 Μ44-Τ1.
Άσσια: Μια Μοίρα με 18 πυροβόλα 155 χιλ., Μ - 52Τ1.
Τρεμετουσιά: Μια Μοίρα, 18 ρυμουλκούμενα πυροβόλα 105 χιλ. με βεληνεκές 12 χιλιόμετρα. Βρίσκονται σε τρεις τοποθεσίες ανά 6 πυροβόλα: Αγιά, Τρεμετουσιά και Άρσος.
Πεντάγεια: Μια Μοίρα, 18 ρυμουλκούμενα πυροβόλα 105 χιλ.
Κυρά: Μια Μοίρα, 18 αυτοκινούμενα πυροβόλα 155 χιλ., Μ - 52Τ1. Βρίσκονται σε τρεις χώρους ανά 6 πυροβόλα: Κυρά, Αργάκι, Φιλιά.
Αμμόχωστος, Στρατόπεδο Καράολου: 18 ρυμουλκούμενα πυροβόλα 155 χιλ.
Ο Αττίλας διαθέτει 266 πυροβόλα και 18 εκτοξευτές, σύνολο 284. Κάθε εκτοξευτής διαθέτει 40 σωλήνες και μπορεί σε ελάχιστο χρόνο να προσβάλει με μεγάλο όγκο πυρός στόχους σε αποστάσεις έως και 40 χιλ.
Πλείστα των πυροβόλων βρίσκονται σε χώρους τάξης και είναι έτοιμα για βολή μόλις δοθεί το πυρ. Αυτό συνιστά ένα απλό δείγμα της επιθετικής διάταξης του Αττίλα στην Κύπρο, που αριθμεί περί τις 40 χιλιάδες.
Εντός της ΕΕ
Πενήντα χρόνια μετά και η Κύπρος τελεί υπό κατοχή, χωρίς η Ελλάδα ν’ αναλάβει τις συμβατικές ευθύνες και χωρίς η Κύπρος να μεριμνήσει για την αξιόπιστη άμυνά της. Ούτε η Αθήνα, ούτε η Λευκωσία έχουν θέσει τις εξής θέσεις κατά τρόπο πειστικό ενώπιον της ΕΕ:
Α) Επιβολή στρατιωτικού εμπάργκο από την ΕΕ ενόσω η Κύπρος τελεί υπό κατοχή. Το αντίθετο συμβαίνει. Η Άγκυρα ψάχνει για την αγορά των Eurofighter και, ευτυχώς, που επί του παρόντος λέει όχι η Γερμανία. Β) Πώληση όπλων στην Κύπρο για να έχει αξιόπιστη αποτροπή εκ μέρους της ΕΕ και δη των κρατών μελών της κατά το μοντέλο της Ουκρανίας. Μάλιστα, στις κοινές πολιτικές των ΗΠΑ και της ΕΕ, η στήριξη προς την Ουκρανία γίνεται, εκτός των άλλων, στη βάση της υπεράσπισης της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας αυτής, ενώ ταυτοχρόνως εκφράζεται η αντίθεση της Δύσης σε αναθεωρητικές πολιτικές για αναβίωση παλαιών Αυτοκρατοριών. Αυτά τα οποία καταλογίζονται στη Ρωσία δεν τα πράττει η Τουρκία από το 1974 στην Κύπρο, στο Αιγαίο και αλλού; Γιατί δεν ηγέρθη το θέμα από την Ελλάδα και την Κύπρο εντός της ΕΕ; Γ) Περίληψη του άρθρου 42, 7 των Συνθηκών που αναφέρει ότι, όταν δεχθεί επίθεση κράτος μέλος της ΕΕ από τρίτο κράτος ή από τρομοκρατικό κτύπημα, τα κράτη μέλη σπεύδουν να το στηρίξουν ακόμη και στρατιωτικά. Σχετική δήλωση είχε γίνει από την ΕΕ μετά τις απειλές της Χεζμπολάχ σε βάρος της Κύπρου, αλλά όταν πέντε ημέρες αργότερα απείλησε η Τουρκία, που βρισκόταν, όπως αποδείχθηκε, πίσω από τον Νασράλα, οι Βρυξέλλες σώπασαν. Γιατί δεν τους υποδείχθηκε ότι θα έπρεπε να λεχθεί και για την Άγκυρα ό,τι για τη Χεζμπολάχ; Και γιατί δεν ζητούν να περιληφθεί μια τέτοια ρητή αναφορά στα συμπεράσματα ως μορφή διπλωματικής αποτροπής, που οδηγεί σε προϋποθέσεις ασφάλειας;
ΟΑΣΕ, αποτροπή, προπέτασμα καπνού…
Πώς, όμως, να κινηθεί η πολιτική Αθηνών και Λευκωσίας επί ενός αυτονόητου άξονα θέσεων δικαίου και δημοκρατικών αρχών όταν εμπλέκονται σε παράλληλους διαλόγους για Ελλαδοτουρκικά και Κυπριακό, χωρίς η Άγκυρα να υποχωρεί ούτε κατά ένα ιώτα; Και, ως εκ τούτου, η Τουρκία κερδίζει άλλοθι. Διότι, πώς οι ημέτεροι θα κατηγορήσουν τον Αττίλα ότι κατέχει την Κύπρο ή ότι αμφισβητεί την κυριαρχία της Ελλάδας και αριθμό νησιών της στο Αιγαίο, όταν η Κυβέρνηση Μητσοτάκη στηρίζει για τη θέση του ΓΓ του ΟΑΣΕ Τούρκο πρέσβη και πολιτικό του βαθέος κράτους; Ερώτημα νέο, συναφές με τα προηγούμενα: Πώς μπορεί να δικαιολογηθεί το γεγονός ότι η Ελλάδα δίνει «Πάτριοτ» στη Σαουδική Αραβία και άλλα όπλα στην Ουκρανία, αλλά όχι ανάλογα οπλικά συστήματα στην Κύπρο; Στην Ουκρανία υπάρχει κατοχή, εδώ όχι; Γιατί δεν έρχονται στην Κύπρο τα γαλλικά «Μιράζ» που πωλεί η Ελλάδα; Μπορούν ή όχι να απαντηθούν αυτά τα βασικά ερωτήματα; Τι θα μας πει ο Έλληνας Πρωθυπουργός; Ότι έρχεται για να εξαγγείλει την αποτροπή ή για προπέτασμα καπνού για τις αποτυχίες τού ελλαδοτουρκικού διαλόγου και του παράλληλου, που διεξάγεται στο Κυπριακό, που οδηγούν στην εμπέδωση της διπλής διχοτόμησης σε Αιγαίο και Κύπρο;
Η φωτογραφία αποτυπώνει επιθεώρηση αξιολόγησης της 28ης και 29ης αυτοκινούμενης ταξιαρχίας, που έλαβεν χώραν λίαν προσφάτως στα Καζιβερά. Η αξιολόγηση έγινε από αξιωματικούς εκ Τουρκίας. Η δεύτερη φωτογραφία αποτυπώνει τεθωρακισμένο όχημα μεταφοράς προσωπικού ΤΟΜΑ, με πυροβόλο 25 χιλιοστών, νυχτερινή θερμαινόμενη διόπτρα μεγάλης ευκρίνειας και ηλεκτρικό πυργίσκο. Αποτελεί απόδειξη της προόδου της τουρκικής πολεμικής βιομηχανίας, του εκσυγχρονισμού και της ενίσχυσης των Αττίλων στα κατεχόμενα.
Ο χάρτης είναι αποκαλυπτικός. Απεικονίζει την τουρκική απειλή, όπως αυτή εκδηλώνεται από τις μονάδες του πυροβολικού, που βρίσκονται στα κατεχόμενα και στοχεύουν σε ζωτικούς χώρους, όπως είναι το Λιμάνι Λάρνακας, το Διεθνές Αεροδρόμιο Λάρνακας και περιοχές όπου βρίσκονται στρατόπεδα της Εθνικής Φρουράς. Με άσπρο διακεκομμένο αποτυπώνεται το βεληνεκές ώς τα 30 χιλιόμετρα και με μοβ χρώμα το βεληνεκές των 40 χιλιομέτρων, που διαθέτουν τα αυτοκινούμενα πυροβόλα των 155 χιλιοστών. Δεξιά, υπάρχει καταγραφή των δυνάμεων πυροβολικού ανά τύπο. Από τα 155 χιλιοστών, ρυμουλκούμενα και αυτοκινούμενα, ώς τα πυροβόλα 105 χιλιοστών και τους Πολλαπλούς Εκτοξευτές Πυραύλων που βρίσκονται στο Κιόνελι. Άλλα πυροβόλα είναι τουρκικής κατασκευής και προελεύσεως και άλλα αμερικανικά. Στο σύνολο φτάνουν στα 284.Ο χάρτης αποτυπώνει τη διάταξη των αρμάτων μάχης του Αττίλα και των Μηχανοκίνητων μονάδων πεζικού, που είναι διάσπαρτα στην κατεχόμενη Κύπρο και έτοιμα ανά πάσα στιγμή, με την πρώτη διαταγή, να ξεκινήσουν στρατιωτικές επιχειρήσεις σε βάρος των ελεύθερων περιοχών της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Αντί ο Έλληνας Πρωθυπουργός να στηρίζει ως Γενικό Γραμματέα του ΟΑΣΕ, εκπρόσωπο του τουρκικού βαθέoς κράτους, θα ήταν σοφότερο να καταθέσει μαζί με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας αυτούς τους χάρτες, όχι μόνο στον ΟΑΣΕ αλλά και σε όλους διεθνείς οργανισμούς, εξηγώντας το αυτονόητο: Στην Κύπρο υπάρχει κατοχή που πρέπει να τερματιστεί.
Ο Τούρκος Πρόεδρος δεν θα έρθει στην Κύπρο μόνο για τα πανηγύρια της 20ής Ιουλίου, αλλά θα συνοδεύεται από το καμάρι του τουρκικού στόλου, το μικρό αεροπλανοφόρο «Ανατολού», επί του οποίου οι Τούρκοι θέλουν να αποτυπώσουν την αυτοκρατορική τους ισχύ.
*Δρ των Διεθνών Σχέσεων simerini.sigmalive.com
Πηγή: i-epikaira.blogspot.com