Ο Μάθιου Μπράιζα υπέρμαχος του αγωγού φ/α προς την Τουρκία διαμέσου της Κύπρου. |
Επειδή όπως ξέρετε η φύση, η ιστορία και η οικονομία απεχθάνονται τα κενά, και επειδή οι αδελφοί Κύπριοι φαίνεται να κοσκινίζουν με το πάσο τους την ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης – Κύπρου που θα άρει την ενεργειακή απομόνωση της χώρας τους, διαβάστε αυτά που είπε σήμερα στον Economist ο γνωστός μας Matthew Bryza, πρώην αναπληρωτής υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ για Ευρωπαϊκές και Ευροασιατικές Υποθέσεις, πρώην Πρέσβης των ΗΠΑ στο Αζερμπαϊτζάν, και σήμερα κάτοικος Τουρκίας:
«Η Κύπρος έχει πολύ μεγάλο δυναμικό ΑΠΕ ωστόσο αυτό από μόνο του δεν διασφαλίζει συστηματική αξιοποίηση της παραγωγής. Τη λύση θα δώσουν οι διασυνδέσεις και συγκεκριμένα η διασύνδεση με την Τουρκία. Χρειάζεται ένα μη πολιτικοποιημενο πλαίσιο το οποίο θα προωθεί τη διασύνδεση της Τουρκίας με την Κύπρο, εφόσον υπάρχει ήδη μια λειτουργική σύνδεση του βορείου με το νότιο μέρος του νησιού, καθώς η Τουρκία είναι μπαταρία ενέργειας, που εκμεταλλεύεται και την πυρηνική ενέργεια, και μπορεί να στηρίξει την ανάγκη της Κύπρου για base load».
Νομίζω ότι τίποτα δεν λέγεται τυχαία, ειδικά από πρόσωπα αυτού του βεληνεκούς, και συνεπώς, αν συνεχιστεί η αβελτηρία στην κατασκευή του Great Sea Interconnector, πιθανόν τα διλήμματα για την Κύπρο να είναι πολύ μεγαλύτερα από εκείνα που τίθενται έως τώρα.
Άλλωστε, για να το δούμε και από μια άλλη πλευρά, οι Κύπριοι θα έπρεπε να έχουν διδαχθεί από τον κανόνα που προκύπτει από τη διαχρονική εξέλιξη του Κυπριακού: Κάθε πρόβλημα που δεν λύνεται στην ώρα του, καλείσαι να το λύσεις αργότερα υπό δυσμενέστερες όμως, κάθε φορά, συνθήκες…
Ραδιενεργά - energypress.gr
[iEpikaira: Τη συγκεκριμένη δήλωση του Μπράιζα την εντοπίσαμε ΕΔΩ. Εν συνεχεία, την σχολιάσαμε ΕΔΩ αναφέροντας ότι "ο ανοικτά φιλότουρκος Αμερικανός πρώην υφυπουργός εξωτερικών, ειδικός σε θέματα ενέργειας και λομπίστας υπέρ των τουρκικών συμφερόντων, Μάθιου Μπράιζα" προτείνει την κατασκευή καλωδίου ηλεκτρικής ενέργειας που να συνδέει την Κύπρο με την Τουρκία και μάλιστα σύμφωνα με τον ίδιο "χρειάζεται ένα μη πολιτικοποιημένο πλαίσιο το οποίο θα προωθεί τη διασύνδεση της Τουρκίας με την Κύπρο". Αν και είναι πρόδηλη η "εποικοδομητική ασάφεια" της τοποθέτησης, ενδέχεται να εννοεί ότι θα υπάρξουν πιέσεις για αυτήν την διασύνδεση ακόμη και χωρίς την επίλυση του Κυπριακού. Εάν η Κυπριακή Δημοκρατία όμως ενδώσει, εκτός από την εξάρτηση/εγκλωβισμό/παγίδευση που θα συνεπάγεται, ενδέχεται να εργαλειοποιηθεί από την Άγκυρα και να βαφτιστεί ως έμμεση αναγνώριση του ψευδοκράτους...]
Πηγή: i-epikaira.blogspot.com