Ο πρώην πρωθυπουργός μίλησε για απαξίωση εκείνων που σέβονται τις ρίζες τους, την πίστη τους και την εθνική τους υπερηφάνεια και έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για τα εθνικά θέματα
«Σείστηκε» το Πολεμικό Μουσείο όταν ανέβηκε στο βήμα για την ομιλία του ο Κώστας Καραμανλής, κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης για το βιβλίο του Μανώλη Κοττάκη «Οι απόρρητοι φάκελοι Καραμανλή».
Ο πρώην πρωθυπουργός πήρε τον λόγο μετά τον Αντώνη Σαμαρά και εξαπέλυσε πυρά για τη στρατηγική Μητσοτάκη στα ελληνοτουρκικά και γκρέμισε το σχέδιό του για τη Χάγη, χαρακτηρίζοντάς τη σύναψη συνυποσχετικού ως αδιανόητη και αδύνατη.
Στην αρχή της ομιλίας του εξέφρασε τον προβληματισμό του για την πορεία της Ευρώπης και τα αποτελέσματα των Ευρωεκλογών: «Το αποτέλεσμα των πρόσφατων ευρωεκλογών όπως βέβαια και των χθεσινών βουλευτικών εκλογών στη Γαλλία ήρθαν να επιβεβαιώσουν με ηχηρό τρόπο αυτό που γνωρίζουμε και βιώνουμε εδώ και χρόνια. Η Ευρώπη στην οποία πιστέψαμε, για την οποία αγωνιστήκαμε διολισθαίνει σε βαθιά κρίση. Τα σημάδια της ορατά από καιρό έγιναν ορατά και αυταπόδεικτα. Η συρρίκνωση του κοινωνικού κράτους στο όνομα μίας άκαμπτης δημοσιονομικής αυστηρότητας διέρρηξε το ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο που ήταν όμως το θεμέλιο της κοινωνικής συνοχής και της πολιτικής ομαλότητας. Με αποκορύφωμα την αλαζονική, κοντόφθαλμη, τιμωριτική και οικονομικά εσφαλμένη αντιμετώπιση της ελληνικής κρίσης η ΕΕ απαρνήθηκε μία από τις θεμελιώδεις αρχές της. Τη σύγκληση μεταξύ των χωρών, δηλαδή τον επιμερισμό των κινδύνων από την έκθεση σε κρίσεις χρέους», είπε αρχικά ο Κώστας Καραμανλής.
«Να σταλεί μήνυμα σε Τίρανα και Σκόπια»
Την ώρα που Αλβανία και Σκόπια εμμένουν στις προκλήσεις με την κυβέρνηση Μητσοτάκη να κρατάει μετριοπαθή στάση, ο πρώην πρωθυπουργός έκανε λόγο για «αλυτρωτικές διαθέσεις και υπονόμευση των σχέσεων καλής γειτονίας» τόνισε πως «είναι ανάγκη να σταλεί ένα μήνυμα και προς τα Τίρανα και προς τα Σκόπια. Τέτοιου είδους συμπεριφορές δεν γίνονται ανεκτές και επισύρουν συνέπειες. Με την πρόσθετη υπενθύμιση πως ο δρόμος τους προς την Ευρώπη εξαρτάται από την Ελλάδα. Καθαρές κουβέντες. Καθαροί λογαριασμοί».
«Όταν δαιμονοποιείται η άλλη άποψη. Όταν αντιμετωπίζονται ως εχθροί οι διαφωνούντες. Τότε η οριστική ρήξη μαζί τους είναι αναπόφευκτη. Αν δεν καταλαβαίνεις γιατί δυσανασχετούν οι πολλοί, αν επιμένει κόντρα σε όλες τις ενδείξεις ότι εσύ έχεις δίκιο και οι πολλοί άδικο, αν πιστεύεις ότι ξέρεις πάντα καλύτερα από αυτούς και η μόνη παραδοχή που κάνεις είναι ότι έπρεπε να το επικοινωνήσεις καλύτερα είναι σχεδόν βέβαιο ότι εκείνοι έχουν δίκιο και εσύ άδικο», δήλωσε και τόνισε: «Αν ούτε αυτό το καταλαβαίνεις τα πράγματα είναι απείρως χειρότερα», συμπλήρωσε.
Για τη μεγάλη αποχή στις ευρωεκλογές ο πρώην πρωθυπουργός στέλνοντας μήνυμα στον Κυριάκο Μητσοτάκη, δήλωσε: «Όταν η αποχή φθάνει στο 60%, όταν 6 στους 10 των εκλογέων απέχουν, όπως δυστυχώς συνέβη και στην δική μας χώρα, δεν είναι ώρα εφησυχασμού αλλά ώρα επείγοντος συναγερμού. Αυταπάτες ούτε χωρούν ούτε συγχωρούνται. Στην μεγάλη τους πλειοψηφία όσοι πολίτες επιλέγουν την αποχή εκφράζουν δια αυτού του τρόπου την δυσαρέσκεια τους και την ενόχλησή τους. Και μάλιστα όχι προς ένα μόνο συγκεκριμένο κόμμα. Στο μεγαλύτερο ποσοστό της η αποχή ισοδυναμεί με συνολική απόρριψη του πολιτικού συστήματος και της μορφής που παίρνει η δημόσια ζωή», ανέφερε.
Απειλή για Ελλάδα και Κύπρο η Τουρκία – «Γκρέμισε» τη Χάγη
Αναφερόμενος στην Τουρκία, τόνισε την ευθεία απειλή για Ελλάδα και Κύπρο, ενώ χαρακτήρισε αδιανόητη τη σύσταση συνυποσχετικού για την Χάγη και και μίλησε για «καθαρές απαντήσεις μη επιδεχόμενες παρερμηνεία».
«Οι ηγεμονικές βλέψεις της Τουρκίας η επιχείρηση διερεύνησης της ατζέντας η ευθεία αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων είναι απροκάλυπτες. Μόνο εθελοτυφλούντες δεν μπορεί να το βλέπουν αυτό. Η Τουρκία ευθέως απειλεί και την Ελλάδα και την Κύπρο έχει αναθεωρητικό σχέδιο, αποδεικνύεται από την παρουσία της στη Μέση Ανατολή, τον Καύκασο και τα Βαλκάνια» είπε και αναφερόμενος στις βλέψεις του Κυριάκου Μητσοτάκη για τη Χάγη, ξεκαθάρισε:
«Πιστεύω ότι καμμιά Ελληνική Κυβέρνηση δεν θα ήταν διατεθειμένη να υποχωρήσει σε μείζονα εθνικά θέματα και να αποδεχθεί ρυθμίσεις σε βάρος των εθνικών συμφερόντων. Πρώτον, διότι αποκλείω την πιθανότητα να το επιθυμεί. Αλλά επιπρόσθετα δεν θα μπορούσε, διότι θα βρισκόταν αντιμέτωπη με την ομόθυμη και σθεναρή αντίδραση των Ελληνίδων και των Ελλήνων» είπε και άσκησε βέτο για το θέμα της Χάγης:
«Είναι αδύνατη και αδιανόητη η σύναψη συνυποσχετικού που θα κρύβει τεχνηέντως και εκ του πονηρού, υπό το πρόσχημα της προσφυγής στο ΔΔ της Χάγης για την οριοθέτηση της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας, την εκχώρηση με ασαφείς και διπλωματικά ευρηματικές διατυπώσεις, δικαιώματος στο ΔΔ να αποφανθεί περί του εύρους των χωρικών υδάτων ή ακόμα και της εδαφικής κυριαρχίας νήσων και βραχονησίδων. Είμαι κατηγορηματικός σε αυτό» τόνισε ο Κώστας Καραμανλής και προειδοποίησε: «Υφέρπει όμως πάντα ο κίνδυνος, στο όνομα της ύφεσης, των χαμηλών τόνων και των ήρεμων νερών, να δημιουργείται σταδιακά η εντύπωση της αποδοχής της διευρυνόμενης τουρκικής ατζέντας και διεκδικήσεων, άρα βήμα-βήμα της δημιουργίας προηγούμενου. Με άλλα λόγια η δια της διαχρονικής διολίσθησης έκπτωση πάγιων εθνικών θέσεων που εδράζονται στέρεα επί του Διεθνούς Δικαίου».
Για Ουκρανία και Ισραήλ
Για τον πόλεμο στην Ουκρανία, ο πρώην πρωθυπουργός άσκησε κριτική στην Ευρώπη: «Η κατηγορηματική και ομόθυμη καταδίκη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία δεν επαρκεί ως δικαιολογία για την υιοθέτηση ολοένα και πιο επιθετικής και άκαμπτης στάσης σε ό,τι αφορά στη διαχείριση και τη διαιώνιση του πολέμου. Αντί η Ευρώπη να πρωταγωνιστεί για την κατάπαυση του πυρός και αναζήτηση λύσης στη βάση των συμφωνιών του Μινσκ συχνά υπερθεματίζει σε φιλοπόλεμη συμπεριφορά. Αυτό όμως θα οδηγήσει πιθανότητα είτε σε διαρκή και περεταίρω κλιμάκωση της σύγκρουσης είτε σε αναζήτηση διεξόδου σε μεταγενέστερο χρόνο όμως υπό ακόμα δυσμενέστερες συνθήκες με κύριο θύμα και την Ουκρανία και το λαό της αλλά και την Ευρώπη που βλέπει μετά από 80 χρόνια την απειλή ενός γενικευμένου πολέμου στο έδαφός της να πλησιάζει», ανέφερε ακόμα.
Αναφερόμενος στον πόλεμο στο Ισραήλ, τόνισε ότι η λύση είναι η δημιουργία παλαιστινιακού κράτους: «Το αυθύπαρκτο δικαίωμα του Ισραήλ στην άμυνά του και την απόκρουση τρομοκρατικών δράσεων της Χαμάς δεν το απαλλάσσει από τις ευθύνες του να αποφεύγει ενέργειες σε βάρος άμαχων Παλαιστινίων. Ούτε βέβαια από τις ευθύνες του στην υπονόμευση της μοναδικής λύσης που υπάρχει, της δημιουργίας ανεξάρτητου Παλαιστινιακού κράτους».
_________________
(Αναρτήθηκε από το Στρατηγό κ. Αθαν. Καραντζίκο)