4.7.24

Νέοι συριακοί "πονοκέφαλοι" για τον Ερντογάν


Φαίνεται ότι πλησιάζει η ώρα να απαλλαγεί  και όλη η
Ευρώπη από  όλα αυτά τα ξένα στοιχεία.
Α.Α

 

Του Κώστα Ράπτη
Η συριακή περιπέτεια θα καταδιώκει τον Ταγίπ Ερντογάν για πολύ καιρό. Το αποδεικνύουν αυτό οι "δίδυμες” ταραχές το προηγούμενο 48ωρο στην κεντρική Τουρκία και την βόρεια Συρία.
Το πρώτο κύμα διαμαρτυριών ξέσπασε στην Καισάρεια το βράδυ της Κυριακής μετά από τη σύλληψη ενός Σύρου που φέρεται ότι κακοποίησε σεξουαλικά μία πεντάχρονη (επίσης από τη Συρία). Εκατοντάδες εξαγριωμένοι Τούρκοι βγήκαν στους δρόμους μέχρι τα ξημερώματα σε τουλάχιστον τρεις γειτονιές και κάποιοι από αυτούς στοχοποίησαν δεκάδες επιχειρήσεις και οχήματα Σύρων προσφύγων. Η αστυνομία χρησιμοποίησε δακρυγόνα και κανόνια νερού για να διαλύσει το πλήθος που φώναζε "Δεν θέλουμε Σύρους στη χώρα μας”, αλλά και "Ερντογάν παραιτήσου!”.


Όπως ανακοίνωσε την επομένη ο Τούρκος υπουργός Εσωτερικών Αλί Γερλίκαγια, για την ανάμιξή τους στις ταραχές συνελήφθησαν 67 άτομα, ενώ ερευνώνται 20 λογαριασμοί των μέσων κοινωνικής δικτύωσης για διασπορά προβοκατόρικων μηνυμάτων.
"Ανεξάρτητα από το ποιοι είναι, το να πυρπολείς σπίτια και αυτοκίνητα ανθρώπων, να διαπράττεις βανδαλισμούς και να βάζεις φωτιές στους δρόμους είναι απαράδεκτο”, είπε ο Ερντογάν απευθυνόμενος σε μέλη του κυβερνώντος κόμματος στην Άγκυρα, σε ομιλία η οποία μεταδόθηκε τηλεοπτικά. Δεν έχασε βέβαια την ευκαιρία να κατηγορήσει την αντιπολίτευση και "την ξενοφοβική ρητορική μίσους που καλλιεργεί εναντίον των προσφύγων”, τονίζοντας πως "η βία είναι απαράδεκτη, η ρητορική μίσους δεν μπορεί να χρησιμοποιείται για πολιτικά οφέλη”.
Η Καισάρεια αποτελεί παραδοσιακό προπύργιο του κυβερνώντος κόμματος της Τουρκίας (ο ίδιος ο Ερντογάν έλαβε άνω του 63% των ψήφων στις προεδρικές εκλογές του 2023), αλλά και εστία περίπου 80.000 Σύρων προσφύγων. Αλλά το αντιπροσφυγικό αίσθημα είναι ιδιαίτερα διαδεδομένο στην τουρκική κοινωνία τα τελευταία χρόνια της οικονομικής κρίσης.
Όμως η απάντηση, ούτως ειπείν, στα γεγονότα της Καισάρειας έμελλε να δοθεί με πολύ πιο βίαιο τρόπο σε περιοχές της Συρίας που κατέχονται από τα τουρκικά στρατεύματα.
Στο (άλλοτε κουρδοκρατούμενο) Αφρίν, οι συγκρούσεις μεταξύ τουρκικών δυνάμεων και ένοπλων διαδηλωτών άφησαν πίσω τους 4 νεκρούς και 20 τραυματίες, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που εδρεύει στη Βρετανία. Η ίδια πηγή ανέφερε επίσης διαδηλώσεις κατά της Τουρκίας στις πόλεις Αλ-Μπαμπ, Αζάχ και Τζαράμπουλους, που βρίσκονται κοντά στα τουρκο-συριακά σύνορα και έχουν τεθεί από τουρκικό έλεγχο σε αλλεπάλληλες στρατιωτικές επιχειρήσεις των τελευταίων ετών.
Σύμφωνα με πληροφορίες του αντιπολιτευόμενου τουρκικού τηλεοπτικού σταθμού Halk TV, η Τουρκία έκλεισε τα σύνορά της με τη Συρία.Όμως αυτό που εξάπτει τα πνεύματα σε αυτές τις περιοχές (που αποτελούν και καταφύγια των αντικυβερνητικών, συνήθως ισλαμιστών, ανταρτών της Συρίας) δεν είναι τόσο τα αντιπροσφυγικά αισθήματα της τουρκικής κοινωνίας, όσο ο φόβος ότι ο Ερντογάν προετοιμάζει στροφή 180 μοιρών, με αποκατάσταση των σχέσεών του με την κυβέρνηση Άσαντ της Δαμασκού.
Η εξόριστη συριακή αντιπολίτευση με έδρα την Κωνσταντινούπολη εξέδωσε γραπτή δήλωση με την οποία καταδικάζει μεν τα επεισόδια στην Καισάρεια, αλλά και καλεί τους Σύρους που ζουν κάτω από τις περιοχές που ελέγχονται από τους αντάρτες και τον τουρκικό στρατό να επιδείξουν προσοχή και σύνεση. "Προτρέπουμε τον λαό μας να ενεργήσει με αυτοσυγκράτηση προκειμένου να αποτραπεί η επιδείνωση της ασφάλειας στις απελευθερωμένες περιοχές της Συρίας”, αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση.
Ο Ερντογάν είχε δηλώσει την Παρασκευή ότι είναι ανοιχτός στην αποκατάσταση των σχέσεων με τον Άσαντ, υπενθυμίζοντας πώς οι δύο ηγέτες συνήθιζαν να έχουν οικογενειακές συναντήσεις πριν ο συριακός εμφύλιος πόλεμος εκτροχιάσει τις σχέσεις. Οι δηλώσεις του Ερντογάν έγιναν αφότου ο Άσαντ δήλωσε ότι θα καλωσόριζε κάθε πρωτοβουλία που αποσκοπεί στη βελτίωση των σχέσεων μεταξύ Άγκυρας και Δαμασκού. Το Ιράκ μεσολαβεί μεταξύ Άγκυρας και Δαμασκού για την επανέναρξη των απευθείας συνομιλιών μεταξύ υψηλόβαθμων Τούρκων και Σύριων αξιωματούχων. Προηγούμενες συνομιλίες με τη μεσολάβηση της Ρωσίας το 2022 ολοκληρώθηκαν χωρίς σημαντική πρόοδο και οι περιοχές της Συρίας που ελέγχονται από τους αντάρτες είχαν γίνει από τότε θέατρο αντιτουρκικών διαδηλώσεων.
Με άλλα λόγια, ενώ οι φιλοδοξίες της Άγκυρας την ωθούν στο να αποκαταστήσει τις σχέσεις της με τη Δαμασκό, προκειμένου να ελέγξει με την συνδρομή της τελευταίας την "κουρδική απειλή”, που είναι το μείζον για την τουρκική ασφάλεια, αλλά και να μην μείνει έξω από το παιχνίδι άσκησης επιρροής εν γένει, σε μια στιγμή ανακατατάξεων στην περιοχή, οι μέχρι τούδε προστατευόμενοι της Τουρκίας στη βόρεια Συρία, που δεν είναι πλήρως ελέγξιμοι αναδεικνύονται σε μεγάλο "αγκάθι”.
Πηγή: capital.gr
Καταστήματα Σύρων προσφύγων έγιναν στόχος επίθεσης μετά τη σύλληψη ομοεθνή τους Ομάδες ανδρών επιτέθηκαν χθες Κυριακή το βράδυ εναντίον καταστημάτων και περιουσιών Σύρων στην πόλη Καϊσερί (Καισάρεια) στην κεντρική Τουρκία, μετά τη σύλληψη Σύρου που φέρεται να παρενόχλησε ένα παιδί, μετέδωσαν τουρκικά μέσα ενημέρωσης.
Βίντεο που αναρτήθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, η αυθεντικότητα των οποίων ελέγχθηκε από το AFP, δείχνουν άνδρες να σπάνε τη βιτρίνα παντοπωλείου το οποίο ανήκε σε Σύρους και να το πυρπολούν.
Σε άλλα βίντεο νεαροί άνδρες επιτίθενται σε δίκυκλα και οχήματα με πέτρες και μεταλλικά αντικείμενα στην ίδια συνοικία στο νότιο τμήμα της Καϊσερί, όπου ζουν πολλοί πρόσφυγες που έφυγαν για να γλιτώσουν από τον πόλεμο στη Συρία.
Άλλα καταστήματα και περιουσίες Σύρων έγιναν επίσης στόχος επιθέσεων, σύμφωνα με το ιδιωτικό πρακτορείο ειδήσεων DHA.
"Δεν θέλουμε πια τους Σύρους! Δεν θέλουμε πια ξένους!", φώναζε ένας άνδρας σε βίντεο που τραβήχθηκε στη διάρκεια της νύκτας.
Μεγάλες αστυνομικές δυνάμεις αναπτύχθηκαν στη διάρκεια της νύκτας στην πόλη προκειμένου να αποκατασταθεί η ηρεμία, όπως μετέδωσε το DHA.
Οι αρχές του Καϊσερί ζήτησαν από τους κατοίκους να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση, διευκρινίζοντας σε ανακοίνωσή τους ότι το 5χρονο παιδί, θύμα παρενόχλησης, είναι επίσης συριακής καταγωγής.
Η Τουρκία φιλοξενεί περίπου 3,2 εκατ. Σύρους πρόσφυγες και έχει συγκλονιστεί επανειλημμένα από ξενοφοβικές ταραχές τα τελευταία χρόνια, οι οποίες συχνά ξεσπούν έπειτα από τη διάδοση φημών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και τις εφαρμογές ανταλλαγής μηνυμάτων.
Τον Αύγουστο του 2021 ομάδες ανδρών επιτέθηκαν εναντίον καταστημάτων και κατοικιών Σύρων στην Άγκυρα, έπειτα από καυγά που κόστισε τη ζωή σε νεαρό Τούρκο.
Η τύχη των Σύρων προσφύγων απασχολεί συχνά την πολιτική συζήτηση στην Τουρκία. Στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας για τις προεδρικές εκλογές του 2023 ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε δεσμευθεί να "προετοιμάσει" την εθελοντική επιστροφή ενός εκατομμυρίου Σύρων.
Περισσότεροι από 100.000 Σύροι έχουν επιστρέψει στην πατρίδα τους μέσα σε έναν χρόνο και περισσότεροι από 650.000 από το 2016, επεσήμανε στα μέσα Ιουνίου ο Τούρκος υπουργός Εσωτερικών Αλί Γερλίκαγια.

Πηγή: capital.gr

Πηγή: i-epikaira.blogspot.com