ΤΟΥΣ ΤΑ ΧΡΩΣΤΟΥΣΑΜΕ!!! Α.Α
Οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ κατέληξαν σε συμφωνία σχετικά με τον στόχο της εγγύησης στρατιωτικής βοήθειας 40 δισεκατομμυρίων ευρώ ετησίως στην Ουκρανία, χωρίς ωστόσο να αναλάβουν ρητές δεσμεύσεις για τα επόμενα χρόνια, γράφει η Nova News.
Το ιταλικό δημοσίευμα αναφέρεται στο «Bloomberg» επικαλούμενο διπλωματικές πηγές εντός της Ατλαντικής Συμμαχίας.
Το σχέδιο, το οποίο θα πρέπει ακόμη να εγκριθεί από τους ηγέτες των χωρών-μελών, αποτελεί μέρος ενός ευρύτερου πακέτου που θα παρουσιαστεί στον Ουκρανό Πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι στη σύνοδο κορυφής στην Ουάσινγκτον την επόμενη εβδομάδα.
Στις Ηνωμένες Πολιτείες, θα εκφραστεί κοινή δέσμευση να υποστηρίξει το Κίεβο μακροπρόθεσμα και να ανοίξει ένα δρόμο για τη μελλοντική ένταξη της Ουκρανίας στη Συμμαχία.
Ωστόσο, η αρχική πρόταση του απερχόμενου γενικού γραμματέα, Γενς Στόλτενμπεργκ, η οποία προέβλεπε πολυετή οικονομική δέσμευση από το ΝΑΤΟ για υποστήριξη της Ουκρανίας (100 δισεκατομμύρια δολάρια σε πέντε χρόνια) δεν θα γίνει δεκτή. Αρκετοί σύμμαχοι, εξηγεί το «Bloomberg», βρίσκουν την ιδέα της δέσμευσης ενός ακριβούς ποσού για τα επόμενα χρόνια «πολιτικά και νομικά προβληματική».
Η λύση, λοιπόν, που βρήκαν οι 32 χώρες μέλη είναι να θέσουν στόχο τα 40 δισ. ευρώ, με την προϋπόθεση να μπορεί να αναθεωρείται το ποσό από χρόνο σε χρόνο με βάση την εξέλιξη της κατάστασης επί τόπου.
Για φέτος, εξάλλου, το ποσό που δεσμεύτηκε από το ΝΑΤΟ έχει ήδη ξεπεράσει κατά πολύ τον καθορισμένο στόχο, με τις Ηνωμένες Πολιτείες μόνο να έχουν διαθέσει περίπου 60 δισεκατομμύρια δολάρια.
Σύμφωνα με το σχέδιο, προσθέτει μια από τις πηγές που επικαλείται το «Bloomberg», οι δωρεές που θα ζητηθούν από μεμονωμένα κράτη μέλη θα καθοριστούν με βάση το ακαθάριστο εθνικό εισόδημα.
Ακόμη και από τη σύνοδο κορυφής της Ουάσινγκτον, καθώς και από την περσινή στο Βίλνιους, δεν πρέπει να προκύψει πρόσκληση προς την Ουκρανία να ενταχθεί στη Συμμαχία.
Αυτή τη στιγμή συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις για το πώς θα αντιμετωπιστεί το θέμα στο τελικό ανακοινωθέν:
οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Γερμανία λέγεται ότι αντιτίθενται στη χρήση του επιθέτου «μη αναστρέψιμη» για να περιγράψουν την πορεία του Κιέβου προς το ΝΑΤΟ και πιέζουν για το το πακέτο που προσφέρεται στον Ζελένσκι ορίζεται μάλλον ως «γέφυρα για την ένταξη».
—
The Hellenic Information Team
Πηγή: i-epikaira.blogspot.com