Οι ΗΠΑ ανέπτυξαν το σύστημα Typhon - Θα ενεργοποιηθεί η Αμυντική Συνθήκη με τις Φιλιππίνες; |
Οι ΗΠΑ ανέπτυξαν αιφνιδιαστικά το πυραυλικό σύστημα Typhon στη βόρεια Λουζόν στις Φιλιππίνες μετά τα βίαια ναυτικά επεισόδια που έλαβαν χώρα μεταξύ της Κίνας και του ναυτικού των Φιλιππίνων.
Ο Αμερικανός αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι η Συνθήκη Αμοιβαίας Άμυνας υποχρεώνει τις ΗΠΑ να βοηθήσουν τις Φιλιππίνες στέλνοντας σαφέστατο μήνυμα στο Πεκίνο.
Το επίπεδο της επιθετικότητας που έδειξαν οι Κινέζοι αυτή τη φορά σήμανε συναγερμό σε όλα τα γειτονικά κράτη.
Άγρια επίθεση των Κινέζων με μαχαίρια και τσεκούρια – Νέος κώδικας μάχης
Σύγκρουση ανάμεσα σε μέλη της κινεζικής ακτοφυλακής και μέλη του ναυτικού των Φιλιππίνων σημειώθηκε την Δευτέρα κατά τη διάρκεια αποστολής ανεφοδιασμού Φιλιππινέζων στρατιωτών που σταθμεύουν στο στρατιωτικό πλοίο BRP Sierra Madre (LS57) που έχει βυθιστεί στην ατόλη Σέκοντ Τόμας.
Στα βίντεο που μπορείτε να δείτε, η χρήση βίας και τακτικών εκφοβισμού από την ακτοφυλακή της Κίνας κατέστρεψε σκάφη των Φιλιππίνων και τραυμάτισε σοβαρά το προσωπικό του Πολεμικού Ναυτικού των Φιλιππίνων.
Το Ναυτικό των Φιλιππίνων έδωσε στη δημοσιότητα φωτογραφίες που δείχνουν το προσωπικό της Ακτοφυλακής της Κίνας “να κρατά μαχαίρια, σπαθιά, δόρατα, τσεκούρια και άλλα αιχμηρά σύνεργα” απειλώντας να τραυματίσει στρατεύματα των Φιλιππίνων κατά τη διάρκεια της αποστολής ανεφοδιασμού.
Φαίνεται ότι η Κίνα θέλει να καθιερώσει έναν κώδικα μάχης παρόμοιο με αυτόν στα σύνορα με την Ινδία, όπου υπάρχει συμφωνία να μην χρησιμοποιούνται πυροβόλα όπλα αλλά να χρησιμοποιούνται μόνο όπλα τύπου λεπίδας.
Νέες συγκλονιστικές λεπτομέρειες και βίντεο δείχνουν ότι κατά τη διάρκεια της «βίαιης επίθεσης» της Κίνας στις Φιλιππίνες:
– Η κινεζική ακτοφυλακή ανέπτυξε δακρυγόνα
– Σε μια πράξη πειρατείας, το Kινεζικό προσωπικό προχώρησε σε λεηλασίες προμηθειών
– Ρυμούλκησαν με σκοινιά τα σκάφη των Φιλιππίνων
Τα κινεζικά πλοία έφτασαν σε απόσταση πέντε μέτρων από το φυλάκιο των Φιλιππίνων.
Το κινέζικο προσωπικό ήταν οπλισμένο με μαχαίρια και τσεκούρια. Σύμφωνα με πληροφορίες, χρησιμοποίησαν αυτά τα όπλα για να σκίσουν τα δέματα που έφεραν προμήθειες τροφίμων και φαρμάκων, πετώντας το περιεχόμενο στη θάλασσα σε μια προσπάθεια να αποτρέψουν τον ανεφοδιασμό.
Δείτε βίντεο
Ναυτικά επεισόδια μεταξύ Κίνας και Φιλιππίνων στη Νότια Σινική Θάλασσα
Ο πρόεδρος των Φιλιππίνων Φερντινάντ Μάρκος δήλωσε ότι η χώρα του δεν θα επιτρέψει “τον εκφοβισμό” της έπειτα από σύγκρουση ανάμεσα σε μέλη της κινεζικής ακτοφυλακής και μέλη του ναυτικού των Φιλιππίνων.
“Δεν θα επιτρέψουμε ποτέ να μας εκφοβίσει ή να μας καταπιέσει κανένας”, δήλωσε ο πρόεδρος Μάρκος σε ομιλία που εκφώνησε με αφορμή επίσκεψή του στις δυνάμεις των Φιλιππίνων στην Νότια Σινική Θάλασσα.
Ωστόσο υπογράμμισε τη σημασία της ρύθμισης των διαφορών με ειρηνικό τρόπο. “Κατά την άσκηση των καθηκόντων μας, δεν θα καταφύγουμε στη βία ή στον εκφοβισμό, ούτε θα προκαλέσουμε σκοπίμως τραυματισμούς ή ζημιές σε κανέναν”, υπογράμμισε.
“Υπερασπιζόμενοι το έθνος μας, θα μείνουμε πιστοί στην φιλιππινέζικη φύση μας (βάσει της οποίας) θα θέλαμε να λύσουμε όλα αυτά τα ζητήματα ειρηνικά”, πρόσθεσε ο πρόεδρος των Φιλιππίνων, ο οποίος δεν κατονόμασε την Κίνα κατά την ομιλία του.
Οι ενέργειες του Πεκίνου κατά τη διάρκεια αυτής της αποστολής ανεφοδιασμού ρουτίνας καταδικάστηκαν από τις ΗΠΑ, τη Βρετανία και τον Καναδά.
Το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας αμφισβήτησε την εκδοχή των Φιλιππίνων, με εκπρόσωπό του να δηλώνει την Πέμπτη ότι τα απαραίτητα μέτρα που ελήφθησαν ήταν νόμιμα, επαγγελματικά και άμεμπτα.
Η Κίνα διεκδικεί σχεδόν το σύνολο της Νότιας Σινικής Θάλασσας, από την οποία διέρχεται ετήσιο εμπόριο μέσω πλοίων ύψους πάνω από 3 τρισεκατομμύρια δολάρια, συμπεριλαμβανομένων των τμημάτων που διεκδικούν οι Φιλιππίνες, το Βιετνάμ, η Ινδονησία, η Μαλαισία και το Μπρουνέι.
Το Μόνιμο Διαιτητικό Δικαστήριο με έδρα τη Χάγη αποφάσισε το 2016 πως οι διεκδικήσεις της Κίνας στερούνται νομικής βάσης. Το Πεκίνο απέρριψε την απόφαση αυτή.
Θα ενεργοποιηθεί η Αμυντική Συνθήκη ΗΠΑ-Φιλιππίνων; – Δηλώσεις
Ο βοηθός υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ για τις Υποθέσεις Ανατολικής Ασίας και Ειρηνικού, Ντάνιελ Κρίτενμπρινκ, δήλωσε το Σάββατο ότι η κατάσταση στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας είναι βαθιά ανησυχητική και ότι οι πρόσφατες ενέργειες της Κίνας στην αμφισβητούμενη πλωτή οδό είναι «βαθιά αποσταθεροποιητικές».
Ο Κρίτενμπρινκ έκανε τα σχόλια αυτά κατά τη διάρκεια επίσκεψης στο Ανόι, εν μέσω αυξανόμενης έντασης μεταξύ Κίνας και Φιλιππίνων στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας, όπου το Βιετνάμ αποτελεί έναν επιπλέον παίκτη στην περιοχή.
«Πιστεύουμε ότι οι ενέργειες της Κίνας, ιδιαίτερα οι πρόσφατες ενέργειές της, γύρω από το Second Thomas Shoal (σ.σ. μια διαφιλονικούμενη θαλάσσια περιοχή), έναντι των Φιλιππίνων ήταν ανεύθυνες, επιθετικές, επικίνδυνες, βαθιά αποσταθεροποιητικές», είπε ο Κρίτενμπρινκ μιλώντας σε μέσα ενημέρωσης στο Ανόι, όπως αποκάλυψε το Reuters.
«Θα συνεχίσουμε να στεκόμαστε στο πλευρό των Φιλιππινέζων συμμάχων μας», είπε ο Κριτενμπρίνκ, προσθέτοντας ότι η Ουάσιγκτον είχε καταστήσει σαφές, τόσο δημόσια όσο και ιδιωτικά, στο Πεκίνο ότι οι υποχρεώσεις αμοιβαίας άμυνας που έχει με τις Φιλιππίνες ήταν «αμετακίνητες».
Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Κουρτ Κάμπελ συζήτησε τηλεφωνικά τις ενέργειες της Κίνας με την ομόλογό του των Φιλιππίνων, Μαρία Τερέζα Λαζάρο. Και οι δύο συμφώνησαν ότι οι “επικίνδυνες ενέργειες της Κίνας απειλούν την περιφερειακή ειρήνη και σταθερότητα”, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μάθιου Μίλερ.
Ο Κάμπελ επαναβεβαίωσε ότι η Συνθήκη Αμοιβαίας Άμυνας του 1951, η οποία υποχρεώνει την Ουάσιγκτον και τη Μανίλα να βοηθούν η μία την άλλη να την υπερασπιστεί σε μείζονες συγκρούσεις, “επεκτείνεται σε ένοπλες επιθέσεις κατά των ένοπλων δυνάμεων των Φιλιππίνων, δημόσιων σκαφών ή αεροσκαφών – συμπεριλαμβανομένων εκείνων της ακτοφυλακής της – οπουδήποτε στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας”.
Ένας νέος νόμος της Κίνας, ο οποίος τέθηκε σε ισχύ το Σάββατο, εξουσιοδοτεί την ακτοφυλακή της να κατάσχει ξένα πλοία “που εισέρχονται παράνομα στα χωρικά ύδατα της Κίνας” και να κρατάει τα ξένα πληρώματα για έως και 60 ημέρες. Ο νόμος ανανέωσε μια αναφορά στη νομοθεσία του 2021 που λέει ότι η ακτοφυλακή της Κίνας μπορεί να πυροβολήσει εναντίον ξένων πλοίων αν χρειαστεί.
Όπως γίνεται αντιληπτό, η Αμυντική Συνθήκη μπορεί πλέον να ενεργοποιηθεί ανά πάσα στιγμή με απρόβλεπτες συνέπειες.
Η Ταϊβάν χαιρετίζει την ανάπτυξη αμερικανικών πυραύλων στη Λουζόν
Η Ταιπέι χαιρετίζει την ανάπτυξη του συστήματος Tuphon από τις ΗΠΑ στις βόρειες Φιλιππίνες, δήλωσε ανώτατος αξιωματούχος της Ταϊβάν εδώ αυτή την εβδομάδα.
Από τις Φιλιππίνες, το αμερικανικό πυραυλικό σύστημα μπορεί να απλώσει δίχτυ προστασίας και στην Ταϊβάν.
Αυτή η εξέλιξη αποτελεί δυνητικά πρόβλημα για την Κίνα, καθώς το σύστημα μπορεί να εκτοξεύει πυραύλους cruise με εμβέλεια 2.400 χλμ και αντιβαλλιστικούς πυραύλους συνδεδεμένους με το σύστημα AEGIS.
Το σύστημαTyphon θα μπορούσε να πλήξει κινεζικά πολεμικά πλοία από πολύ μεγάλη απόσταση ενώ με τη χρήση των RIM-174 ERAM Standard Missile 6 θα μπορούσε να συνδράμει στις αμυντικές δυνατότητες των αμερικανικών καταδρομικών που διαθέτουν AEGIS.
Ερωτηθείς να σχολιάσει την ανάπτυξη πυραύλων στη Βόρεια Λουζόν, αξιωματούχος της Ταϊβάν τόνισε τη σημασία της διατήρησης ενός «ελεύθερου και ανοιχτού Ινδο-Ειρηνικού», χωρίς κανείς να προσπαθεί να αλλάξει μονομερώς το status quo χρησιμοποιώντας ένοπλη δύναμη, κατά παράβαση των διεθνών κανόνων.
«Όποιος μπορεί να προστατεύσει συλλογικά αυτήν την περιοχή θα πρέπει να είναι ευπρόσδεκτος», είπε ο Tien στο STAR, καθώς τόνισε ότι μεταξύ των συμμάχων της Ταϊπέι, οι Φιλιππίνες βρίσκονται πιο κοντά στην Ταϊβάν.
Φιλιππίνες και ΗΠΑ ξεκίνησαν μεγάλες στρατιωτικές ασκήσεις στην περιοχή.
Δείτε βίντεο