Παγκόσμιο “σεισμό” προκαλεί στις επιστημονικές και στρατιωτικές κοινότητες, κυρίως σε ΗΠΑ, Ρωσία, Ινδία, η απόφαση του Πεκίνου να αναπτύξει στρατιωτικό Διοικητή τεχνητής νοημοσύνης (ΑΙ) ο οποίος υποβάλλεται σε εκτεταμένη εκπαίδευση σε κινεζικά εργαστήρια, πολεμώντας εικονικούς πολέμους και λειτουργεί χωρίς καμία ανθρώπινη παρέμβαση.
Αποκαλούμενος ως «εικονικός διοικητής», αυτός ο αξιωματικός τεχνητής νοημοσύνης έχει σχεδιαστεί για να ενεργεί σαν άνθρωπος καθώς αποκτά εικονική εμπειρία στο πεδίο μάχης. Είναι κατασκευασμένο για να αναπαράγει την ανθρώπινη συμπεριφορά, ακόμη και τα ελαττώματα της, καθώς παραμένει αυστηρά περιορισμένο σε εργαστήρια.
O Διοικητής ΑΙ δημιουργήθηκε για να λαμβάνει αποφάσεις σε περίπτωση έλλειψης προσωπικού και δυνατοτήτων της ανώτερης διοίκησης του PLA σε μεγάλες στρατιωτικές εκστρατείες. Κατασκευάστηκε από το Πανεπιστήμιο Εθνικής Άμυνας στο Shijiazhuang.
Σύμφωνα με τους δημιουργούς του, το AI έχει ήδη εμπλακεί σε μεγάλης κλίμακας πολεμικά παιχνίδια υπολογιστή για τον Λαϊκό Απελευθερωτικό Στρατό (PLA). Ο Στρατηγός ΑΙ προορίζεται να λάβει στο μέλλον τις κρίσιμες πολεμικές αποφάσεις στα πεδία των μαχών με τους Αμερικανούς
Στρατιωτικός Διοικητής ΑΙ
Σύμφωνα με το South China Morning Post:
Σε μεγάλης κλίμακας πολεμικά παιχνίδια υπολογιστή που περιλαμβάνουν όλους τους κλάδους του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού (PLA), ο διοικητής της AI έχει λάβει μια άνευ προηγουμένου υπέρτατη εξουσία διοίκησης, μαθαίνοντας και αναπτύσσοντας γρήγορα στους ατελείωτα εξελισσόμενους εικονικούς πολέμους.
Αυτό το πρωτοποριακό ερευνητικό έργο αποκαλύφθηκε δημόσια τον Μάιο σε μια δημοσίευση στο κινεζικό περιοδικό Common Control & Simulation. Η ομάδα, με επικεφαλής τον ανώτερο μηχανικό Jia Chenxing, είπε ότι η τεχνολογία AI παρότι ενέχει κινδύνους σε στρατιωτικές εφαρμογές προσφέρει μια «βιώσιμη» λύση.
Καθώς η τεχνολογία AI αποκτά τη δυνατότητα λήψης ανεξάρτητων αποφάσεων, οι μονάδες που αναπτύσσονται προς τα εμπρός, συμπεριλαμβανομένων των drones και των ρομποτικών σκύλων, έχουν περισσότερη ελευθερία κινήσεων και δύναμη ισχύος.
Αλλά η εξουσία διοίκησης πίσω στο αρχηγείο παραμένει σταθερά στα ανθρώπινα χέρια. Ο PLA έχει προετοιμάσει πολλά επιχειρησιακά σχέδια για πιθανές στρατιωτικές συγκρούσεις σε περιοχές όπως η Ταϊβάν και η Θάλασσα της Νότιας Κίνας .
Γιατί η Κίνα απαιτεί διοικητές AI;
Από την πλευρά του το Wion γράφει:
Είναι πολύ απίθανο η Κίνα να αναπτύξει αυτούς τους διοικητές AI σε πραγματικά πολεμικά γεγονότα στο εγγύς μέλλον. (…) Απαιτούνται όμως καθώς ο Λαϊκός Απελευθερωτικός Στρατός (PLA) αντιμετωπίζει έλλειψη έμπειρων, ανώτερων διοικητών κατά την διάρκεια πολεμικών πρακτικών.
Προορίζεται να λειτουργεί όταν οι ανθρώπινοι διοικητές δεν είναι διαθέσιμοι σε μεγάλης κλίμακας πολεμικές προσομοιώσεις και ασκήσεις.
«Η προσωπικότητα του εικονικού διοικητή μπορεί να βελτιωθεί εάν κριθεί απαραίτητο», είπε η ομάδα του Jia.
Υπό τεράστια πίεση, οι άνθρωποι «παλεύουν να διαμορφώσουν ένα πλήρως ορθολογικό πλαίσιο λήψης αποφάσεων κάτω από αυστηρά χρονοδιαγράμματα», σημείωσαν οι μηχανικοί.
Η ίδια η τεχνητή νοημοσύνη εντοπίζει νέες απειλές, κατασκευάζει σχέδια και λαμβάνει βέλτιστες αποφάσεις με βάση την συνολική κατάσταση, όταν οι μάχες δεν πάνε καλά ή τα αποτελέσματα δεν είναι τα επιθυμητά. Τείνει επίσης να μαθαίνει και να προσαρμόζεται τόσο από τις νίκες όσο και από τις ήττες.
Όλα αυτά συμβαίνουν χωρίς ανθρώπινη παρέμβαση, «με πλεονεκτήματα όπως η ευκολία εφαρμογής, η υψηλή απόδοση και η υποστήριξη για επαναλαμβανόμενους πειραματισμούς», είπε η ομάδα του Jia.
Το κόμμα εξακολουθεί να είναι η υπέρτατη αρχή
Η νέα τεχνητή νοημοσύνη έχει σχεδιαστεί για να υποστηρίζει την μακροχρόνια αρχή του PLA – «Το Κόμμα κάνει κουμάντο στα όπλα».
Παρόλο που η τεχνολογία AI γίνεται όλο πιο προηγμένη με τον καιρό, το τηλεχειριστήριό της θα βρίσκεται επίσης στα χέρια ανθρώπων που συνδέονται με το Κομμουνιστικό Κόμμα της Κίνας.
Τα προτερήματα του Στρατηγού ΑΙ – Τί λένε οι Κινέζοι
Η ομάδα του Jia εξήγησε ότι ο Διοικητής AI μοιάζει με έναν έμπειρο και λαμπρό Στρατηγό.
Σύμφωνα με την ομάδα του, η τεχνητή νοημοσύνη διέθετε «σωστές διανοητικές ικανότητες, έναν ήρεμο και σταθερό χαρακτήρα και την ικανότητα να αναλύει και να κρίνει ήρεμα τις καταστάσεις».
Ανέφεραν επίσης ότι η τεχνητή νοημοσύνη δεν είχε συναισθηματικές ή παρορμητικές αποφάσεις και ήταν γρήγορη στην επινόηση πρακτικών σχεδίων ανακαλώντας παρόμοια σενάρια λήψης αποφάσεων από τη μνήμη.
«Η προσωπικότητα του εικονικού διοικητή μπορεί να βελτιωθεί εάν κριθεί απαραίτητο», πρόσθεσαν.
Σύμφωνα με την ομάδα, ο διοικητής της AI ενσωματώνει πλέον εμπειρικές γνώσεις για αποφάσεις μάχης αντί να βασίζεται αποκλειστικά σε καθαρή ανάλυση. Αναζητά ικανοποιητικές λύσεις, ανασύρει παρόμοια σενάρια από τη μνήμη και διαμορφώνει γρήγορα ένα βιώσιμο σχέδιο.
Ωστόσο, όπως επισημαίνει η ομάδα, οι άνθρωποι είναι ξεχασιάρηδες. Γι αυτό οι επιστήμονες επέβαλαν ένα όριο μεγέθους στη βάση γνώσεων του διοικητή AI για να μιμηθούν αυτήν την αδυναμία. Ορισμένες γνώσεις απορρίπτονται μέσω προγραμματισμού όταν η μνήμη του AI υπερβαίνει το όριο.
Για το σκοπό αυτό, ο διοικητής AI επιτρέπει στο PLA να εντοπίζει νέες απειλές, να καταρτίζει σχέδια και να λαμβάνει βέλτιστες αποφάσεις με βάση τη συνολική κατάσταση όταν οι μάχες αντιμετωπίζουν προκλήσεις ή παράγουν υποβαθμισμένα αποτελέσματα.
Επιπλέον, μαθαίνει και προσαρμόζεται τόσο από τις νίκες όσο και από τις ήττες.