12 Ιουν 2024

Για μια χούφτα δολάρια ... τα ρισκάρει όλα ο Pashinyan - Σέρνει την Αρμενία εκτός της συμμαχίας CSTO, με το βλέμμα στο ΝΑΤΟ

 


«Οι Ρωσία και οι σύμμαχοί της φταίνε για όλα» ισχυρίζεται ο Pashinyan

Μεγάλο γεωπολιτικό ρίσκο λαμβάνει το Ερεβάν, καθώς οι δυτικές πιέσεις ωθούν τον πρωθυπουργό Pashinyan σε έξοδο από τον Οργανισμό Συνθήκης Συλλογικής Ασφάλειας (CSTO), συμμαχία στην οποία συμμετέχει μεταξύ άλλων και η Ρωσία.
Τη σχετική εξέλιξη προανήγγειλε ο Αρμένιος πρωθυπουργός το μεσημέρι της Τετάρτης 12/6 από το βήμα της Βουλής του Ερεβάν.
«Εκείνοι που σχημάτισαν τη συμμαχία , τα μέλη της οποίας σχεδίαζαν έναν πόλεμο εναντίον μας και του Αζερμπαϊτζάν, φταίνε για όλα αυτά», τόνισε σχετικά ο Nikol Pashinyan, επιρρίπτοντας βαριές ευθύνες κατά της εξωτερικής πολιτικής της Μόσχας.
Απαντώντας σε αυτά τα λόγια, ένας από τους βουλευτές της αντιπολίτευσης σχολίασε: «Τότε φύγετε από αυτή τη Συμμαχία».
«Θα φύγουμε, με απειλείς με αυτό; Όλα είναι για μας, θα αποφασίσουμε όταν φύγουμε. Ποιο πιστεύετε ότι είναι το επόμενο βήμα, μπορούμε να επιστρέψουμε; Μην ανησυχείς», απάντησε σε εμφανώς εριστικό τόνο ο πρωθυπουργός της Αρμενίας.

Ρωσία για Αρμενία: Πουλάνε τον λαό τους για να εισπράξουν δωράκια από ΗΠΑ και ΕΕ

Σχολιάζοντας την πρόσφατη μεταστροφή των αρμενικών αρχών, η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Maria Zakharova έχει τονίσει ότι στο Ερεβάν «πουλάνε τον λαό τους» διακόπτοντας τους δεσμούς τους με τη Μόσχα, για να εισπράξουν ... bonus από τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρωπαϊκή Ένωση,
«Προφανώς, αυτό αντικατοπτρίζει την επιθυμία των σημερινών αρμενικών αρχών να θυσιάσουν ολόκληρη τη σειρά των δεσμών με τη Ρωσία και άλλους στενότερους συμμάχους και εταίρους για χάρη των εφήμερων bonus που η ΕΕ και οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν δώσει νόημα στο Ερεβάν», τόνισε σχετικά η εκπρόσωπος της Μόσχας.
Η Zakharova επέστησε, μάλιστα, την προσοχή στην ασυνέπεια των δηλώσεων του Ερεβάν.
Μέχρι πρότινος, σημείωσε, η Αρμενία αποκόμιζε τα οφέλη από τη συμμετοχή του στην ΕΑΕΕ, την ΚΑΚ και τον CSTO και τώρα υποστηρίζει ότι η Δύση είναι ο κύριος εταίρος της χώρας.
Η εκπρόσωπος της ρωσικής διπλωματίας σημείωσε ότι τέτοιες δηλώσεις οδηγούν την Αρμενία σε αδιέξοδο.
Τόνισε επίσης ότι είναι πολύ λυπηρό να τους βλέπει να οδηγούνται σε τέτοιες μανούβρες στην επέτειο της σύναψης διπλωματικών σχέσεων μεταξύ των κρατών.
Νωρίτερα, ο υπουργός Εξωτερικών της Αρμενίας Ararat Mirzoyan, σε συνέντευξή του στο κανάλι Todo Noticias, δήλωσε ότι οι κύριοι εταίροι της χώρας είναι πλέον η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι Ηνωμένες Πολιτείες

Τι είναι και πως σχηματίστηκε η CSTO

Η CSTO ή κατά το ελληνικότερο αποκαλούμενη ως «Οργανισμός της Συνθήκης Συλλογικής Ασφαλείας» είναι διεθνική στρατιωτική συμμαχία, η ίδρυση της οποίας υπεγράφη στις 15 Μαΐου 1992.
Το 1992, έξι μετασοβιετικά κράτη που ανήκουν στην Κοινοπολιτεία Ανεξάρτητων Κρατών - η Ρωσία, η Αρμενία, το Καζακστάν, το Κιργιζιστάν, το Τατζικιστάν και το Ουζμπεκιστάν - υπέγραψαν τη Συνθήκη Συλλογικής Ασφάλειας (που αναφέρεται επίσης ως Σύμφωνο της Τασκένδης, ή Συνθήκη της Τασκένδης).
Άλλα τρία μετασοβιετικά κράτη - το Αζερμπαϊτζάν, η Λευκορωσία και η Γεωργία - υπέγραψαν το επόμενο έτος και ακολούθως η συνθήκη τέθηκε σε ισχύ το 1994.
Πέντε χρόνια αργότερα, έξι από τα εννέα κράτη, εκτός από το Αζερμπαϊτζάν, τη Γεωργία και το Ουζμπεκιστάν, συμφώνησαν να ανανεώσουν τη συνθήκη για πέντε ακόμη χρόνια και το 2002 τα έξι κράτη συμφώνησαν να μετεξελίξουν τον Οργανισμό της Συνθήκης Συλλογικής Ασφαλείας ως στρατιωτική συμμαχία.
Το Ουζμπεκιστάν επανήλθε στον ΟΣΣΑ το 2006, αλλά αποσύρθηκε το 2012.
Ο Nikolay Bordyuzha διορίστηκε γενικός γραμματέας του νέου οργανισμού.
Στις 23 Ιουνίου 2006, το Ουζμπεκιστάν έγινε πλήρες μέλος του ΟΣΣΑ και η ένταξή της επικυρώθηκε από το κοινοβούλιο του Ουζμπεκιστάν στις 28 Μαρτίου 2008.
Απέσυρε τη συμμετοχή του το 2012.
Ο ΟΣΣΑ είναι φορέας - παρατηρητής στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών.


www.bankingnews.gr

(Αναρτήθηκε από τον Μιχάλη Τσολάκη)